Latvija-Lietuva-Polija-Čehija-Austrija-Itālija

  • 7 min lasīšanai
  • 62 foto

Saules apspīdēts 7dienu CEĻOJUMS

Latvija-Lietuva-Polija-Čehija-Austrija-Itālija-

Austrija-Čehija-Polija-Latvija

10.-11.08.2012.

Liekās, ka laiks vienmēr ir par maz, bet vai tādēļ ir vērts raizēties? Kā izlasīju vienā kalendārā, tad tas nozīmē, ka esam pelnījuši dzīvē daudz paveikt! Drīzāk der aizdomāties, ja laiks sāk kļūt pārlieku garš.... Tā nu 11, ikdienā ļoti aizņemtu, interesantu, īpašu un draudzīgu cilvēku grupiņa, ieplānoja 7dienu kopīgu ceļojumu!!! Tvērām katru mirkli, skatu, sajūtu, garšu un, protams, siltos saules starus!

Mirklis pirms jaunas gaitas, vienmēr ir mirdzošs un cerību pilns. Mūsu 4500km garā ceļa pirmais atpūtas pieturpunkts bija Čehijā, Brno, kuru divas ekipāžas (7 jautrie busiņā + 4 plānotāji mašīnā) sasniedza braucot pa diviem dažādiem ceļiiem, kaut mērķis bija viens, tomēr dažādas GPS versijas. Brno( http://lv.wikipedia.org/wiki/Brno) mēs gaidījām ar nelielu bijību, jo šeit bija paredzēta lētākā apmešanās vieta! Hotelītis (www.city-hotel.cz) mūs patīkami pārsteidza un iepriecināja ar savu vienkāršo, bet kārtīgo un pietiekamo komfortu. Arī vakariņas, ko ieturējām turpat hotelī, bija pat ļoti pieņemamas.

Pēc vakariņām, nemierīgākā grupas daļa izkustējās līdz Brno vecpilsētai, ir otra lielākā Čehijas pilsēta, kura ir slavena ar savu vēsturisko gaisotni, leģendam par pūķi un neaprakstāmi skaisto arhitektūru. Apmeklējām tādas ievērojamas pilsētas vietas kā Rātsnamu, Sv. Pētera katedrāle un apbrīnojamā Sv. Paula katedrāle, kas ar savu šarmu un vēsturisko gaisotni vilina tūristus no visas pasaules. Pilnīgi piekrītu Indras teiktajam (http://ille-ille.blogspot.com/search/label/ceļojuma%20piezīmes), ka nez kādēļ mūs visus pārņēma tāda majestātiska un godbijīga sajūta... kopīga sajūta. Ar tādu (kopīgu) tad arī turpinājām ceļu... Pie tam daži no mums šeit ieguva jaunus nicknamus- kā, piemēram, Gita kļuva par Gitu Toris un Uldis par Ulolin Tigrris.

12.08.2012.

Labi izgulējušies, devāmies baudīt izslavināto Vīnes kafiju, kas, protams, nelika vilties. Šo ieceri īstenojām Schloss Schaönbrunn pilī Vīnē! (http://lv.wikipedia.org/wiki/%C5%A0%C4%93nbrunnas_pils) Parks, pils, strūklaka, ziedi, labirinti un visbeidzot arī burvīgā vīnes kafija ar lielisko kūkas gabaliņu,kas kūst uz mēles šai pasakainajā atmosfērā. Apgaroti un garšu kārpiņu lutināt, bijām gatavi doties tālāk.

Pēc 7h brauciena, nokļuvām Itālijā, pavisam tuvu Venēcijai. Apmetāmies 2vietīgos bungalo, kempingā Fusina (www.camping-fusina.com)- apkārt valdīja diezgan internacionāla vide. Pēc, savā gaumē pagatavotajām vakariņām, apstaigājām apkārti, kas pavēra skatu uz Brentas upi, pa kuru ar kuģīti rīta agrumā dosimies iekarot Venēciju. Daži kopīgi mirkļi laivu piestātnē, pavadīti nesteidzoties, upē paliekot tikai skanīgu smieklu atbalsīm, satuvināja mūsu divas ekipāžas.

13.08.2012.

Venēcija

Nākamā diena mūs apreibināja ar lielo iespaidu plūsmu un vizuālo baudījumu. Visi, kas nebijām bijuši Venēcijā (http://lv.wikipedia.org/wiki/Ven%C4%93cija), emociju intensitāte bija divtik liela.Var teikt, ka Venēcija ir kā muzejs zem klajām debesīm. Mūsdienu Venēcija ar 458 km² lielo platību un pāri par 270 tūkstošiem pastāvīgo iedzīvotāju, ir viens no populārākajiem tūrisma centriem Eiropā. Pilsēta ir izvietojusies uz 117 nelielām salām (no kurām daļa ir mākslīgas, tās sadala lielāku un mazāku kanālu tīkls), kuras savieno 378 tilti, lielākā to daļa ir no akmens. Venēcijai un lagūnai, kurā tā izvietojusies, UNESCO 1987. gadā piešķīra Pasaules kultūras mantojuma statusu.

Lai pilnībā izbaudītu šīs vecpilsētas burvību, arī mēs ļāvāmies kārdinājumam to visu skatīt, izbraucot ar izslavinātajām gondolām, kas nepilnu stundu izvadā interesentus pa šaurajām, ūdens piepildītajām ieliņām – nesteidzīgi, dažu gondoljeru izpildītu dziesmu rindu pavadībā, nelielos stāstījumos par ievērojamākajām ēkām itāliski, pašu ‘’pūt vējiņi’’ pavadībā (https://picasaweb.google.com/107546225526658193364/ITALYAUSTRIAAndEtc#5780970478390851490), divas gondolas ar latviešu tūristiem, smēlās romantisko gaisotni un pagātnes krāšņumu. Aplūkojām arī izslavināto Sv.Marka laukumu (Sv.Marka laukumā (Piazza San Marco) un ansamblim ar Sv.Marka baziliku un Dodžu pili (Palazzo Ducale, rātsnams), apbrīnojami integrētā veidā saplūst itāļu renesansesun Bizantijas arhitektūra), kas asociējas ar bildēm kopā ar baložiem. Pie tam Sv. Marka laukumu pats Napoleons aprakstīja kā „izcilāko gleznu namu Eiropā”. Tā skvērs(plūdu sezonas laikā -novembrī un decembrī-tā ir pirmā vieta, kas applūst)ir pazīstams ar savu karnevāla atmosfēru un slavenajām kafejnīcām, piemēram, Florian un Quadri, kuru terasēs spēlē orķestrīši. Skvēra lielākie lepnumi ir zvanu tornis Torre dell’Orologio (tajā arī uzbraucām, lai ieraudzītu pilsētas burvību kopumā) un ,protams, baloži. Kurš gan nav redzējis bildes no Venēcijas ar baložiem fonā?!? :D

Tad arī aizstaigājām līdzNopūtu tiltiņam, te savus atvadu skūpstus skaistumam atstājusi ne viena vien pasaules slavenība. Arī žiperīgais Kazanova! Šeit Dodžu pils cietumā ( vienā no briesmīgākajiem 18. gs. cietumiem), viņam bija jāizcieš sods par augstākās sabiedrības ķircināšanu ar burvju trikiem. Kazanova, protams, ciest netaisījās, viņš vienkārši atrada iespēju aizlaisties, tā piepildot optimistisko saukli – Nekad nevajag zaudēt paniku!

Palika ļooooti daudz neapskatītu vietu (kanāli, tilti, galerijas, nami, stikla pūšanas demonstrējumi un vienkārši cilvēki) un pietrūka laiska pastaigāšanās pa ieliņām, bet viss vēl priekšā – atgriešanās garantēta J

Verona

Pēc neilga laika, nokļuvām Veronā (http://lv.wikipedia.org/wiki/Verona).Verona, romantiskā un senā Romeo un Džuljetas pilsēta, ar Senās Romas celtnēm: Romas tiltu, slaveno Veronas amfiteātri (trešais lielākais pasaulē), Džuljetas māju un slaveno balkoniņu, Skaligeri ģimenes pilis. Vienā elpas vilcienā apskatījām amfiteātri, kur visi rosījās, cēla un skrūvēja dekorācijas nākamās dienas brīvdabas izrādei ‘’Romeo un Džuljeta’’-ai kā vēlējāmies uzkavēties un palik.

Aizsoļojām arī līdz Džuljetas balkoniņam.Via Capello ielas 21. Mājas iekšpagalms- tā ir adrese, kurā vienmēr drūzmējas tūristi un ceļotāji. Kaut arī Džuljetas balkons Veronā ir vēlās romāņu arhitektūras meistardarbs, tas tomēr ir viltojums, jo tur nekad nav stāvējusi Džuljeta un balkons ticis uzbūvēts pēc lugas. Nevienu no romantikas kārajiem tūristiem šis fakts gan nav atturējis balkonu vismaz apskatīt. Vizīte Džuljetas balkonā sola laimi mīlestībā un palīdz arī pieskaršanās Džuljetas statujas kreisajai krūtij, tā teikt uz laimi. Statuja atrodas pagalmā. Mani tas neuzrunāja – tāds teatrāls, tūristiem gatavots uzvedums, ieskaitot vulgāro sienu, kas aplipināta ar izkošļātām košļenēm un mīlestības ziņām......cik cilvēku, tik viedokļu un sajūtu – un ar to mēs esam arī interesanti!!!

Patīkami noguruši, vakarā nokļuvām viesnīcā Gardesano (netālu no Gardas ezera) ar zilo baseinu, gardajām itāļu vakariņām un brokastīm (http://www.hotelgardesano.it/index_eng.html). No numuriņiem vērojām lielisku saulrietu un saullēktu- pie tam 2x :D

14.08.2012.

Rīta agrumā devāmies baudīt lielisko itāļu vīnu Costadoro vīna darītavā (http://www.agriturismocostadoro.com/lagodigarda/cantina.php), kas kā ieraksts bija vienas ģimenes darītava- ar mājīgu un viesmīlīgu uzņemšanu. Vīni lieliski, degustācija garda un atmosfēra fantastiska. Iegādājāmies kā vīnus, tā arī etiķi un turpat audzēto olīvu eļļu.

Turpmāko dienu saplānojām, vadoties no savām vēlmēm un varēšanas! Daļa no mūsu kompānijas palika laiskojoties pie zilā ūdens baseina, baudot Itālijas siltos saules starus – kādas atraktivitātes viņi veica nemācēšu stāstīt, jo pati devos apstaigāt tuvumā esošo Sigurta parku (http://www.sigurta.it/index.php) . Tas ir iekļauts vispārsteidzošāko pasaules dārzu pieciniekā. Šeit Morenu pauguru pašā pakājē, netālu no gleznainā Gardas ezera, izpletušies pārsteidzošie dārzi, kuros aug tūkstošiem ziedošu, unikālu augu, un kur ir izvietojušies apburošie ezeri un grotas, it kā atnākuši no burvju pasakas. Parks tiešām nelika vilties – pārsteidz ar vērienīgumu, interesantiem augiem un maigi glāstošo zāles paklāju platībām. Pie tam šis parks ir skatāms dažādos gadalaikos – katrā citādāks :)

Vakarā kopīgi paēdām pašu gatavotas vakariņas itāļu gaumē un devāmies vērot Sirmioni, kas ir Gardas ezera pērle, maza pilsētiņa un pussalas ar vecu cietoksni un pludmali. Savukārt Gardas ezers (Lago di Garda) - pēc platības ir lielākais ezers Itālijas teritorijā. Lielākais no Alpu dienvidu nogāzes ezeriem. Ūdens apmaiņas periods - 27 gadi. Ezera pussalā izplūst sēravoti ar dziednieciskām īpašībām.Zemūdens grēda starp Sirmiones pussalu un Punta St. Vigione sadala ezeru divās daļās. Rietumu daļa ir dziļākā un lielākā, austrumu baseins ir mazāks (7% no kopējā ezera tilpuma), un sasniedz 80 m dziļumu. Iespējams, ka šajā dienā iestājās neliels nogurums no redzētā piesātinātības vai lielās cilvēku drūzmas tajā, bet Sirmiones īpašo burvību un romantikas elpu nesajutu! Lai gan pilsētiņa patiešām skaista un vēsturiska.

15.08.2012.

Rīta agrumā paēdām brokastiņas, izrakstījāmies no viesnīcās un devāmies tālāk – tā teikt mājupceļa virzienā! Jutos enerģijas piepildīta, jo zināju, ka šodienas plānā ir kalni – jāaaa! Ceļš uz tiem mūsu valodā bija ērkšķiem kaisīts, bet vispār serpentīniem pārbagāts. Skats no loga iespaidīgs, kā pasakā, bet līkums aiz līkuma un bremžu smarža neizbēgama. Cik nu kurš redzēja to vai nē, dolomītu alpu virsotni Sas Pordoi 2950m sasniedzām pilnā sastāvā :D

Saģērbāmies nedaudz siltāk un apņēmības pilni, ar vilcieniņu uzbraucām pašā dolomītu kalna Sass Pordoi virsotnē (http://www.canazei.org/index.aspx?page=393267064899653)!!! Un šajā brīdī mans vārdu krājums izsīkst.... tas jāredz, jāsajūt un jāizbauda katram – šīs fantastiskās sajūtas aprakstīt nav iespējams. Ai kā atkal vēlētos šeit pabūt ilgāk, pastaigāt pa gājēju takām, kas katra ir 4h garas J

Turpmākais mūsu ceļš vijās no Bolzano uz Cordina d’Ampezzo, vienu no lielākajām Dolomītu pilsētām, kuras apkārtnē plešas bezgalīgi vīna dārzi, olīvu birzis un mūžzaļo ciprešu audzes. Šis ceļš ir 210 kilometrus garš, sasniedz 2000 metru augstumu virs jūras līmeņa un ir viens no skaistākajiem skatu ceļiem Eiropā.

Vakarpusē iestūrējām jau Austrijā un apmetāmies visromantiskākajā Werfen viesnīciņā (http://www.zaismann.at/) ar skatu uz iespaidīgo Hohenwerfen pili (http://en.wikipedia.org/wiki/Hohenwerfen_Castle)! Vīna glāze, baudot šo apkārti likās kā sēdēšana uz mākoņa maliņas.....

16.08.2012.

Paēduši gardās brokastis, devāmies ceļā uz pasaulē lielākajām ledus alām, lai tajās nokļūtu pirmie un nebūtu jāstāv 2-3h garās rindās uz ieeju. Werfenes ledus alas (http://www.eisriesenwelt.at/site/content/CB_ContentShow.php?coType=home&lang=EN), kuras atrodas 1641 m augstumā, ir vienas no lielākajām zināmajām ledus alām pasaulē. Ieeju alās var sasniegt, braucot ar pacēlāju un vēl 15 minūtes pakāpjot kājām. Alās ir vēsi pat vasaras karstumā! Jau ceļš uz alām ir svaiga gaisa un baudāmu skatu peipildīts. Savukārt pati ledus ala – iespaidīga. Te bija mazliet bailīgi un auksti, bet interesanti visiem, kas nebija bijuši kādā līdzīgā apskates objektā. Nonākot pie mašīnām, manas kājas trīcēja kā apšu lapas – no pārpūles, piedzīvotā vai visa kopā?-to nemācēšu pateikt, bet sajūtas bija pat ļoti Labas!

Jau vakarā nonācām Polijā, pēdējā nakšņošanas vietā JOPI hostel (http://www.jopihostel.pl/), kas sagaidīja mūs ar biedējošo ārieni – durvis ar izsistu logu un neko nesološu izkārtni. Bet kā saka- neskati vīru no cepures, jo nogurušam ceļotājam, kā atpūšanās vieta, vienkārši Laba J

17.08.2012.

1000km garais ceļš mājup.... visi ieslīgst domās par mājiniekiem un darbiem, kas palika nepaveikti un vēl paveicami. Ceļš ar katru nobraukto kilometru likās arvien garāks un garāks. Vienubrīd jau padomājām, ka braucām paralēli Latvijai, kas protams izrādījās tikai mūsu izdomājums :D Bet jāsaka paldies vsiem maniem ceļa draugiem, jo kā saka kāds teiciens, tad tā ir īsta dziedniecība – iespēja atrasties tādu cilvēku klātbūtnē, kuri kā saulīte staro un mēs visi tādi bijām un dalījāmies savos priekos un mācījāmies viens otru pieņemt un saprast un mums tas izdevās.

Cerot uz turpmākiem ceļojumiem,

Jūsu draugs Andra

GALERIJAS

Manas:

https://picasaweb.google.com/107546225526658193364/ITALYAUSTRIAAndEtc

http://www.draugiem.lv/user/3596355/gallery/?aid=42200764

Es Maritas bildēs:

https://picasaweb.google.com/107546225526658193364/ITALYAustriAAndEtcNr2#

Indras ceļojuma piezīmes un lieliskās bildes:

http://www.draugiem.lv/user/111303/gallery/

http://ille-ille.blogspot.com/search/label/ceļojuma%20piezīmes



Seko līdzi svaigākajiem jaunumiem

Uzzini par jaunākajiem ceļojumiem un aktualitātēm pirmais