SLOVĀKIJA, POLIJA 30.06.-05.07.

  • 6 min lasīšanai
  • 8 foto

Tik ļoti gaidīts un sagaidīts man beidzot ir brauciens atkal ar savu Zīles ģimeni. Kā saldais ēdiens kārtējai ‘’mierīgajai’’ deju sezonai! Mūsu galamērķis - Slovākija. Dodamies turp, lai bagātinātu slovāku pilsētu un novadu vasaras kultūras programmas ar latviešu tradīcījām bagāto dziesmu un deju pūru. Šajā vasarā tas ir ļoti īpaši, jo Slovākija pirmo reizi ir kļuvusi par prezidējošo valsti ES Padomē (http://www.la.lv/ar-brexit-celamaize/), un aicina citas ES dalībvalstis piedalīties dažādos kultūras pasākumos.

Vysoké Tatry - Štrbské Pleso, Slovākja Vairāk lasi: https://www.draugiem.lv/blogs/post/SLOVAKIJA-POLIJA-30-06-05-07_14414936 Zīle stāsta: http://www.tda-zile.lv/slovakijas-kalnos-izdejota-vasara/
Vysoké Tatry - Štrbské Pleso, Slovākja Foto: Andra Vairāk lasi: https://www.draugiem.lv/blogs/post/SLOVAKIJA-POLIJA-30-06-05-07_14414936
Slovākijas paradīzes nacionālais parks Vairāk lasi: https://www.draugiem.lv/blogs/post/SLOVAKIJA-POLIJA-30-06-05-07_14414843
Festivāls "STRBSKE FOLKLORNE SLAVNOSTI" Vairāk lasi: https://www.draugiem.lv/blogs/post/SLOVAKIJA-POLIJA-30-06-05-07_14414843
Nestville parks Foto: Andra Vairāk lasi: https://www.draugiem.lv/blogs/post/SLOVAKIJA-POLIJA-30-06-05-07_14414843
Varšava, Polija Foto: Andra
Varšava, Polija Foto: Andra
Varšavas Kopernika zinātnes centrs DJ A ;)

Slovākijas ainavai raksturīgs kalnains reljefs. Valsts lielāko daļu aizņem Tatru kalni, kas pieder pie Karpatu kalnu grēdas un tie nodrošina dabisku ūdensšķirtni starp Slovākiju un Poliju.

Gatavošanās process gaidāmajam ceļojumam ir divas reizes aktīvāks un sarežģītāks, jo vienā istabā izklājies Markusa čemodāns sporta sacensībām Pērnavā (http://summercup.org/en/boys-2005/), otrā istabā – manējais! Labi, ka nav jāstrīdas par mantām, kuras gribētu abi ņemt līdzi Izbraukšana gan mammai, gan dēlam vienā rītā, tikai ar stundas nobīdi! Ielieku ‘’pa rokai’’ arī savu jauno Ziemassvētku dāvanu – rotaļlietu selfstiku, lai nav jābiedē draugi ar aktīvo fotografēšanu kalnos, atkāpjoties atmuguriski kā Šveices kalnos 2008.gadā(http://old.tda-zile.lv/raksts/z%C4%ABle-%C5%A1veic%C4%93, https://www.draugiem.lv/gallery/?pid=54331899). Rīta skrējiens, bučas palicējiem un ašais, neiztrūkstošais Zīles (www.tda-zile.lv) aplītis ar skaitīšanos un labu domu sūtīšanu ceļojuma norisei, un varam sākt savu ilgi gaidīto izbraucienu uz Slovākiju! J

Pirmo reizi (man ar Zīli braucot) ir gids, juridiski apstiprināts ceļojuma līgums (https://lv.rsp.travel/lv/) un ļoooti strikti noteikumi autobusā. Šo deju izbraucienu vēlētos vairāk nosaukt par ‘’ekskursiju tūristu stilā’’ kā ‘’relax braucienu’’ dejotāju izpratnē! Tas nozīmē, ka tūrisma braucienā brauc cilvēki, kas viens otru nezina un var parunāties, iepazīties ar tuvāk sēdošajiem, piedāvājot kādu maizīti, karstu tēju vai apjūsmojot redzēto dabas skatu aiz autobusa loga. Taču tajā pat laikā nepārvietojoties, nesabļaustoties un nedaloties ar lieliem mazsālīto gurķīšu spainīšiem, skaļi nedziedot un nespēlējot kārtis.

Savukārt dejotāji ir viens vesels un nedalāms kopums, kur priekšgals nespēj iztikt un nekontaktēties ar pakaļgalu, neizjūtot tādā veidā diskomfortu braucienā Īss rezumē par pavadīto laiku autobusā!

Tā, bubinot, jokojot, pieņemot un aprodot ar jauno situāciju, nokļūstam Polijā, kur nakšņojam jaukā motelī pie benzīntanka un lidostas. Moteļa kafejnīcā gan pavakariņot neizdodas, jo notiek UEFA EURO 2016 futbola spēle. Tajā vakarā savu varēšanu rāda Polijas futbola izlase, un kafejnīca piepildīta ar vietējiem faniem.

Nākamajā dienā, klausoties gides interesantos aprakstus par redzēto aiz autobusa loga un vietām ko apskatīsim tuvākajās dienās, nokļūstam savā gala punktā Štrba (http://www.vysoketatry.com/obce/strba/en.html) Slovākijā. Mūsu mājas ir High Tatra hotel Rysy (http://hotelrysy.sk/fotogaleria/). Vēl netiekot apskatīt brīnišķīgo dabasskatu uz Augstajiem Tatriem no saviem numuriņiem, no saviem čemodāniem, kas novietoti viesnīcas atpūtas zālē, vilkām ārā kediņas un ērtākas drēbes, lai dotos kalnos (https://www.facebook.com/Vysok%C3%A9-Tatry-%C5%A0trbsk%C3%A9-Pleso-150492921728756/) !

Jāaaa – tas ir tas, kas liek manai sirdij pukstēt straujāk un elpai aizrauties! Skaista un varena tā daba! Kaut varētu šo vienreizējo, skaisto un burvīgo mirkli, kāpienu, laiku paildzināt un izbaudīt atskatoties, apskatoties, sajūtot un iesmaržojot visu sev apkārt!!! Bet nē...!Aši, aši kalnā, vēl ašāk lejā, un vieglā riksītī atpakaļ uz viesnīcu, vakariņām un pirmo, vienīgo deju mēģinājumu turpat viesnīcas atpūtas zālē J Galvā tik griežas domas par kalniem un neizmantoto iespēju apskatīt ar kājām sasniedzamo kalnu ezeru, tajā pat laikā prieku par redzēto un baudīto.

Viesnīcas ēdamzālē mūs pārsteidza latviešu valodā runājošas oficiantes, kas piereģistrēja, no kura numuriņa ēdāji ir ieradušies! Cik patīkami te, Slovākijā, sastapties ar praktikantēm no Latvijas. Ēdiens viesnīcā gards un sātīgs. Saprotam, ka izsalkums mūs nepiemeklēs! Izņemot tās reizes, kad pusdienām nav paredzēts laiks.

Sākas jaunas dienas rīts- bīnišķīgs, saulains, ar skatu uz kalniem! Tā ir 3.mūsu ceļojuma diena, kad pēc brokastīm dodamies uz nacionālo parku, ko vietējie dēvē par Slovākijas Paradīzi (vairāk informācijas: http://www.impro.lv/?selected=articles&artId=CPSLOVAKIJA4). Dejotāju iesildītās kājas gan mazliet jūt iepriekšējās dienas kalnā kāpšanu, bet tas ir pat pamudinājums, lai turpinātu aktīvu kustēšanos. Ļoti interesants pārgājiens, lai gan sākumā ļoti atgādina Zīles ‘’bez pilna rubļa’’ komandas ekspedīcijas (jaunākā: https://www.facebook.com/andra.jansone/media_set?set=a.1233859123308721.1073741849.100000539356955&type=3) tepat Latvijā. Tā, 44 ķēdītē vienojušies cilvēki, dodamies izzināt takas, kalnainās ielejas un dabas skatus, pakāpelēt pa metāla trepēm un pārvarēt dažādus šķēršļus, kas dažiem liek sakopot visus spēkus un rast motivāciju pieveikt nezināmo. Daži pat paspēj izmainīt ejamo maršrutu, bet vienalga visi tiek sveiki un veseli galamērķī. Man gan gājiens likās samērā vieglas grūtības un kaut kas mazliet pietrūka...varbūt paradīzes! J

Un joprojām nav laika, nav laika, steidzamies, steidzamies, ašāk un ātrāk, jo jādodas paņemt jau rīta agrumā sagatavotos tautas tērpus un aksesuārus, lai nodejotu pirmo koncertu festivālā "STRBSKE FOLKLORNE SLAVNOSTI" (http://www.strba.sk/galeria?gallery=948#/galeria?gallery=948&photo=32821). Tie, kas dejo un aktīvi kustās, noprot, ko nozīmē pēc kalnā kāpšanas vienā dienā, tad aptuveni 14km nacionālā parka izstaigāšanas otrā dienā, uzaut deju kurpes un tad ar neatvairāmiem smaidiem nodejot 40 minūšu programmu! Saulei sildot un apžilbinot, atkausējam vietējo skatītāju sirdis. Satiekam arī otru latviešu deju kolektīvu, kam šis koncerts ir tikai starpposms tālākam ceļojumam uz Austriju (https://www.facebook.com/jda.kalejs/?fref=ts). Kā jau ierasts, ātra gardas pusdienu zupas nobaudīšana, jo jāatvēl laiks pirms iestādes slēgšanas ūdens priekiem – relaksācijas terminālā ūdens atrakciju parkā ar 13 baseiniem un 8 caurulēm Aqua City Poprad (http://www.travelguide.sk/svk/turisticke-zaujimavosti/aquacity-poprad_61_1.html )! Siltais, masāžu burbuļūdens- tieši tas, kas vajadzīgs tūristu piekusušajām pēdiņām! Un vēl skats uz kalnos rietošo sauli un intriģējoša, azartiska, jautra volejbolspēle baseinā divos aplīšos kā īstiem dejotājiem pienākas.

4.diena – vai tiešām? Jā, domas aizklīst, ka beidzot izmēģināšu ko jaunu – raftingu ar koka plostiem. Tomēr laika apstākļi mūs nesaudzē, un šis prieks mums diemžēl izpaliek, jo lietus negrasās pārstāt līt. Iemalkojam kafiju un nopērkam līdzņemšanai uz mājām Tatru tējas (vietējais balzāmiņš ar dažādām garšām – lielisks suvenīrs: https://www.pinterest.com/mariannafusekov/tatra-tea-vysok%C3%A9-tatry-slovakia/), kādu plūmju un bumbieru uzlējumu, kur saulaina laika gadījumā būtu baudījuši piknikā pēc raftinga.

Tālāk dodamies ekskursijā uz viskija ražotni ar ievērojamu kokgrebēju ekspozīciju, kas daudziem liek iemirdzēties actiņām- Nestville parks(http://www.nestvillepark.sk/en) . Īpaši gaidīti neesam, jo notikusi kļūme ar ekskursijas pieteikumu, bet savācot no katra pa 2eur, viss notiek. Tūristus no Latvijas sagaida īpaša gide, kas nerunā, tikai, fonogrammai skanot, norāda ar roku virzienu vai tālāk ejamo ceļu, pie tam nemainot savu nopietno sejas izteiksmi! J Izstaigājot viskija ražošanas procesa ceļus, noklausoties audio ekskursijas stāstos, ko brīžiem grūti dzirdēt, nonākam pie ilgi gaidītās degustācijas – 5ml katram Bet telpa, kurā tas notiek ļoti iespaidīga, ar daudziem kokgriezumiem, lustrām un stiklotu sienu, aiz kuras atrodas daudzas viskija muciņas.

Kad slovāku viskijs pagaršots, suvenīri iegādāti, dodamies tālākajās dienas gaitās ar iespēju piedalīties slovāku kāzu rituālā. Izklausās interesanti un intriģējoši. Pēc ekskursijas kalnu ciematiņa muzejā ar nelielu etnogrāfisku tautas tērpu un priekšmetu ekspozīciju, esam gatavi otram mūsu koncertam slovāku pilsētiņā Zdiar. Lietus vēl aizvien līst, ir rudenīgi vēss, un tā nu doma par brīvdabas koncertu muzeja teritorijā pārtop par telpu koncertu kalna pakājes viesnīcā. Pirms tam gan tiek izspēlētas slovāku kāzas viņu nacionālajos tautas tērpos. Interesanti, smieklīgi un izklaidējoši, lai gan biju gaidījusi kaut ko daudz izzinošāku un lielāku ieguldījumu no viņu puses. Domāju, ka uzzināšu kādas ir viņu tradīcijas veidojot jaunu ģimeni- tā vietā bija etīde ar joku un mūsu aktieriem. Jāpiezīmē gan, ka lasāmais materiāls bija sagatavots latviski!

Lai arī koncerts notika lielā ēdamzālē, tas bija piepildīts ar vietējiem cilvēkiem un tiešām ļoti sirsnīgs, ar atsaucīgu publiku! Prieks dejot! J Izbraucienos ir tā retā iespēja kādam izdejot sen kārotu deju, iemācīties kaut ko pavisam jaunu vai atgriezties atmiņās dejojot sen nedejotas, bet tik iemīļotas dejas.

Tā vien šķiet, ka lielie Zīles ballētāji beidzot ir aprimušies pēc pavisam ‘’mierīgās’’ deju sezonas ar neskaitāmiem koncertiem un ballītēm un apreibuši no kalnu svaigā gaisa, jo lielākā aktivitāte, kas notiek šajā braucienā ir vēlā vakara kāršu spēle „Ēzeļi”. Taču arī tas nepaliek nepamanīts, jo katru rītu parādās kāds/a, kurš šajā spēlē ir zaudējis, un nu visai dejotāju saimei ir jāatrāda kāršu spēles padomes nolemtais uzdevums. Bet katram braucienam sava rozīnīte.

Pēdējā nakts Augstajos Tatros, un lēnām virzāmies uz māju pusi. Jau pēcpusdienā esam Polijā, Varšavas vecpilsētā (https://lv.wikipedia.org/wiki/Var%C5%A1ava, http://www.delfi.lv/turismagids/es-celoju/varsava-varti-uz-eiropu-kur-verts-piestat.d?id=45267312), kur mūs jau gaida gide, kas izsmeļoši un saistoši īsā laika posmā mūs iepazīstina ar Varšavas galvenajiem vēsturiskajiem momentiem, apskates vietām un raksturīgākajām iezīmēm. Cik reižu mēs braucam cauri Polijai un esam aizdomājušies piestāt un pavērties apkārt? Ļoti liela pilsēta ar brīnišķīgām vietām, ko apskatīt, un ne jau pāris stundu laikā – te vajag daudz, daudz vairāk laika. Tomēr raitajā skrējienā paspējām apskatīt karaļpili, tirgus laukumu, Nāriņas strūklaku un citas ievērojamas vietas vecpilsētā, tad neliela ekskursija braucot autobusā ar iespēju paskatīties pa labi un pa kreisi (es teiktu kā godprātīgi tūristi mutes papletuši :D). Visbeidzot piestājam Lazienku parkā (https://lv.wikipedia.org/wiki/Lazenku_parks ). Zaļa oāze pašā pilsētas centrā, kur varēja sastapt gan pāvus, gan apskatīt baroka laika teātri dīķa visū uz saliņas un izbaudīt ēku burvību (http://www.warszawaguide.info/Lazienka%20parkenEng/index.htm).

Pēdējais vakars un nakts Varšavas viesnīcā Ibis (http://lv.etrip.net/Hotel/Ibis_Warszawa_Ostrobramska.htm?gclid=CNmr_aKUhM4CFaqQcgodV3kCKg) un vakariņas Mcdonaldā Vēl pēdējie sagatavošanās darbi, un sirsnīgs un pārsteigumiem piepildīts pēdējais vakars beidzot visiem kopā (jāpiezīmē gan, ka tas notiek viesnīcas vestibilā, kur sagaida viesus), atklājot ceļojuma slepenos draudziņus.

Rīts sākas ar lieliskām brokastīm un plānveidīgu, nereāli radošu iepirkšanos tikai 30min garumā, kurā bija jāiespēj padomāt par ēšanu atpakaļceļā un pāris lietiņām, ko atvest mīļajiem un labdariem mājās.

Vēl tikai vienreizēja iespēja apmeklēt Varšavas Kopernika zinātnes centru (http://www.kopernik.org.pl/en/) , kur laiks vienkārši izkūst un tik vien paspējām kā izskriet cauri un aplūkot sev saistošākos objektus, vēlreiz nopūsties un pieķert sevi pie domas, ka jāatgriežas vēlreiz, lai paplašinātu savu redzes loku un paskatītos uz lietām sev apkārt no citas puses. Vienvārdsakot – ļoti interesanti. Salīdzinot ar AHAA Igaunijā – es teiktu, ka nav dublēšanās un cena zemāka.

Ar katru braucienu vairāk un vairāk secinu, ka pietrūkst brīvā laika, kad izbaudīt vietas, atmosfēru, skaistās ainavas un tikšanos ar vietējiem iedzīvotājiem. Tik ļoti gribētos dzirdēt, ko saka vietējie par savu kultūru un nobaudīt attiecīgās valsts nacionālos ēdienus, nevis salīdzināt lielveikalu un MCdonalds piedavājumu

Paldies manai lieliskajai dāmu trijotnei- ar Jums kaut uz otru pasaules malu!

Paldies gidei par mūsu organizētās ģimenes izturēšanu un interesanto izziņas mateiālu par Slovākiju un Poliju! Arī Dīvam par brauciena jautrības uzturēšanu ar baumu ziņām un interesantu faktu par vietām sagatavošanu.

‘’Vislabākais veids, kā pārvarēt kārdinājumu, ir .... padoties tam!’’ – ceļo un tu tapsi arvien bagātāks! J

Vairāk foto: https://www.draugiem.lv/user/3596355/gallery/?aid=63797754

Par kolektīvu : www.tda-zile.lv



Seko līdzi svaigākajiem jaunumiem

Uzzini par jaunākajiem ceļojumiem un aktualitātēm pirmais