Ceļojums 30.08.2015 - 20.09.2015 Latvija,Lietuva,Polija,Ukraina,Moldāvija, Rumānija

  • 1 min lasīšanai
  • 10 foto

13.09 piecpdsmitā diena

Šorīt pēc brokastīm dodamies apskatīt Sorokas cietoksni, kas atrodas Dņestras upes labajā krastā. Uzkāpjam cietokšņa torņos un varam pārraudzīt Soroku. Vislielāko uzmanību piesaista Čigānu kalna grandiozās celtnes. Soroka ir Moldāvu čigānu galvaspilsēta un no cietokšņa torņa paveras vislabākais skats uz čigānu kalnu un privātmāju rajonu. Lai vai kādai tautībai un rasei piederam, gribot vai negribot, mums katram ir sava dzīves īsāku vai garāku ceļinieku uztvere... Pilsētā ir redzamas mājas ar vareniem kupoliem un daudziem krāšņiem balkoniem. Šīs čigānu mājas ir grūti saistīt ar mums pierasto uzskatu par čigāniem. Pieņemtie priekšstati...mums katram tādi ir...

Daudzas mājas šeit bija jau uzceltas pagājušā gadsimta astoņdesmitajos gados. Par to atliek tikai pabrīnīties, kā to čigāniem atļāva. Katrs čigāns šeit cenšas pārspēt savu kaimiņu ar savu mājas ārējo apdari. Par kādiem līdzekļiem mājas šeit tiek celtas, mums atliek tikai minēt. Šeit dzīvo Moldovas čigānu barons Arturs Čerars, viņš pretendē arī uz čigānu karaļa troni.Viņa tēvs Mirča Čerārs bija ļoti cienījams un taisnīgs čigānu barons, kurš jau pagājušā gadsimtā atvēra pirmo padomju savienībā juvelierizstrādājumu kooperatīvu. Vietējie Sorokas iedzīvotāji vēl tagad atceras grandiozās čigānu barona Mirčas bēres pagājušā gadsimta deviņdesmitajos gados..

Skaisti ir Dņestras līkloči un skats otrpus upes uz Ukrainas laukiem. Aprunājos ar vietējo moldāvu iedzīvotāju par dzīvi, viņš labprāt vēlētos ar mani sarunas turpināt un aicina ciemos pie sevis uz mājām. Apbēdināju laikam krietno vīru ar savu atteikumu.

Pēc tam dodamies uz svēto sveci – monumentu Dņestras krastā. No šosejas ejami 700 pakāpieni, lai sasniegtu šo vietu, bet mēs izmantojam vietējo ieteikumus, lai pa mazām līkloču ieliņām aizbrauktu līdz svecei ar mašīnu. Ceļš protams ļoti šaurs ar pretim braucošām mašīnām būtu grūti samainīties, tomēr veiksminiekiem veicas.Uz redzēšanos Soroca...

Tālāk mūsu ceļš ved uz Rumānijas robežas pusi. Baudām skaistos skatus, šķērsojot daudzos Moldāvijas paugurus un nonākam Rosceni pilsētiņā. Pirms tam iebraucam Svētā Iļjas gaišreģa klosterī. Uz klosteri ved fantastiska valriekstu koku aleja, tik skaista aleja vēl nav redzēta. Salasām maisiņu ar valriekstiem.

Robežu šķērsojam 40 minūšu laikā, muitnieks pārbauda manus konjaka krājumus, uzdod standarta jautājumus par ieročiem un narkotikām, visu atļauto uzrādām un ceļš var turpināties. Starp robežām atrodas maksas tilts pār Lacul Stansa Consesti. Ļoti interesants pārbrauciens.

Mūsu galamērķis šodien pilsētiņa Botosani. Sameklējam rezervēto hoteli. Baudām garšīgas vakariņas ar rumāņu nacionālo ēdienu un vīnu.



Seko līdzi svaigākajiem jaunumiem

Uzzini par jaunākajiem ceļojumiem un aktualitātēm pirmais