Ciemojoties Anglijā

  • 3 min lasīšanai
  • 38 foto

Gandrīz katram Latvijā dzīvojošajam ir kāds rads, draugs, paziņa, kurš strādā ārpus Latvijas. Arī es neesmu izņēmums un tāpēc ir sanācis šad un tad apciemot Anglijas vidieni – konkrēti Lesteras pilsētā. Lestera ir rūpnieciska pilsēta bez sevišķiem tūrisma apskates objektiem. Taču arī te var atrast ne vienu vien interesantu vietu. Piemēram, Lesterā atrodas viena no vecākajām Anglijas mājām – Guildhall, kurā iekārtots muzejs un ieeja tajā ir bez maksas.

Katrā ciemošanās reizē iespēju robežās mēģinu „pieķert” kaut ko no Anglijas smukumiem. Esmu pabijusi tuvākajās pilsētās – Notingemā, Birmingemā, Koventrijā, gan arī tālāk – Jorkā un Londonā. Esmu bijusi gan vasarā – jūnijā – vēsā, vējainā, lietainā laikā, gan pavasarī – aprīlī un maijā – visburvīgākais laiks, kad viss plaukst un zied, gan arī rudenī un ziemā (novembrī, decembrī, janvārī), kas daudz viens no otra neatšķiras laika apstākļu ziņā. Ziemassvētkos ielas ir izrotātas ar krāsainām lampiņām, galvenajā laukumā pie pulksteņa dižojas milzīga egle. Angļi smejas, ka viņiem esot tikai divi gadalaiki – rudens ar lapām un rudens bez lapām... Gan jau kāda daļa patiesības tur ir.

Reiz novembrī „uztrāpīju” uz angļu svētkiem, kuros tika kurināti milzīgi ugunskuri, ugunskurā sadedzināta liela lelle un beigās vēl bija svētku salūts. Šie svētki saucās – Bonfire night. Gandrīz vai mūsu Jāņu un Jaunā gada apvienojums...

Pēdējā ciemošanās reizē – jūnijā iemēģināju Anglijas veloceliņus – to ir ļoti daudz, pa tiem var nokļūt uz visām tuvākajām pilsētām. Veloceliņu kvalitāte vairumā bija laba, bet bija arī pa kādam ne pārāk labas kvalitātes celiņam. Lieki piebilst, ka visām ielām ir lēzenas nobrauktuves un nekur nav stāvās apmales, kas tik ļoti kaitina un kavē braukšanu daudzviet Rīgā. Tas laikam arī tāpēc, ka daudz vecāka gada gājuma angļu pārvietojas pa ietvēm ar elektroratiņiem. Grūti bija pierast pie angļu satiksmes pa kreiso pusi, it īpaši, šķērsojot ielas. Šoreiz sanāca vairāk pabraukāt pa Lesteras pilsētas un piepilsētas parkiem, kuru ir gana daudz. Gandrīz visos parkos ir futbola laukumi, jo angļi jau piedzimstot komplektā ar futbola bumbu. Visjaukākais likās Abbey parks ar Soar upi, dīķīšiem un ūdensputniem. Gleznains dīķis ar gulbju ģimeni bija arī Braunstone parkā. Jauks bija Riverside veloceliņš, kas vijās cauri visai pilsētai ziemeļu-dienvidu virzienā.

Apmeklējām vairākus dabas parkus. Watermead Country park ir milzīgs parks Lesteras ziemeļos ar neskaitāmiem ezeriem, ūdensputniem, veloceliņiem, pastaigu takām, kur pastaigājās angļi ar suņiem. Suņi bija neparasti mierīgi un draudzīgi. Vēlāk man stāstīja, ka suņiem esot pote pret agresiju un ka tāpēc šeit suņi ir tik draudzīgi. Cik tur taisnības, to gan nezinu. Kāda pakalna augšā slejas milzīga mamuta skulptūra. No šī pakalna paveras jauks skats uz tuvējo ezeru. Aplūkojam arī karaļa Līra statuju, kas atrodas uz platformas karaļa Līra ezerā. Visapkārt ved veloceliņi, gājēju takas, ik pa gabaliņam ir soliņi, kur atpūsties un vērot dabu un ūdensputnus. Angļi ir parūpējušies, lai atpūta būtu patīkama un ērta.

Otrs parks, ko apmeklējām, bija Bradgate country park. Ceļš uz šo parku veda cauri Newtown Linford ciemu, kas mani pārsteidza ar fantastiskām senām mājām ar salmu jumtiem. Sajūta bija it kā es būtu nokļuvusi brīvdabas muzejā. Bredgeitas parkā paceļas Bredgeitas pakalns (vairāk kā 200 m virs jūras līmeņa), kas ir augstākais Lesteras apkaimes punkts. Nav nemaz tik viegli kalnā nokļūt ar velosipēdiem, taču piepūšam vaigus un augšā esam. No kalna paveras burvīgs skats uz Anglijas plašajiem laukiem un Lesteras pilsētu. Kalna galā paceļas Vecā Džona tornis (Old John Tower), kas uzcelts 1784.gadā. Diena bija pagadījusies ļoti vējaina un kalna augšā pūta tā, ka maz neliekas. Dodoties tālāk, ir nelielas klintis – par spīti stiprajam vējam man tur noteikti jāuzrāpjas. Tālumā pamanu pirmo stirnu – biju lasījusi, ka šajā parkā sastopamas stirnas. Elpu aizturējusi (lai tikai neaizmūk), fotografēju to. Tobrīd vēl nezinu, ka vēlāk stirnu būs ļoti daudz un tās nemaz nebaidās no cilvēkiem. Šobrīd te mitinās ap 370 stirnām! Bredgeitas parks jau no viduslaikiem zināms kā medību parks. Šodien gan te medīt nav atļauts. Arī suņiem jābūt pavadā, kaut arī redzējām, ka visi suņu saimnieki to neievēro, kaut arī par to draud sods pat ar suņa nošaušanu(!!!). Pie ļoti veca un žuburota ozola ar grumbuļainu mizu atrodam jauku atpūtas vietu ar galdiem un soliem un ieturam pusdienas. Pēkšņi garām pavisam mierīgi aiziet kādas četras stirnas. Blakus pa nogāzta koka stumbru pastaigājas vāvere. Burvīga pusdienošana! Tālāk ceļš ved uz Bredgeitas pilsdrupām, kur savulaik bijusi muiža, kurā dzimusi lēdija Džeina Greja, kas pazīstama kā deviņu dienu Anglijas karaliene. Viņa bijusi arī sava laika viena no visizglītotākajām sievietēm. Otrpus ceļam ir zems mūra žogs, aiz kura atrodas milzīga pļava – pilna ar stirnām – tik daudz stirnu vienuviet vēl nebiju redzējusi. Cilvēkiem iet aiz mūra žoga nav atļauts, bet stirnām gan nekas neaizliedz pārlēkt zemajam žogam un ienākt „cilvēku” teritorijā. Tā viņas netraucēti pastaigājās starp cilvēkiem, mierīgi gremojot zāli. Īsta stirnu paradīze! Velosipēdistiem Bredgeitas parkā ir īpaši noteikumi – jābrauc uzmanīgi, jo šeit prioritāte ir gājējiem.

Manā Anglijas apciemojumā „iekrita” arī Jāņi. Bija gan pašu marinēts un grillā cepts šašliks, gan siers un Jāņu dziesmas radio Skonto izpildījumā, gan arī lietus (pa dienu) un brāzmains vējš (vakarā) – nu gandrīz kā Latvijā!:)))).

Fotogrāfijas no šī un citiem Anglijas apciemojumiem apskatāmas vairākās galerijās:

1) Lesteras parki jūnijā – http://www.draugiem.lv/user/304208/gallery/?aid=48557983

2) Bredgeitas parks – http://www.draugiem.lv/user/304208/gallery/?aid=48636936

3) Lestera un Birmingema novembrī – http://www.draugiem.lv/user/304208/gallery/?aid=37276522

3) Lestera un Notingema adventes laikā – http://www.draugiem.lv/user/304208/gallery/?aid=37688999

4) Jorka novembrī – http://www.draugiem.lv/user/304208/gallery/?aid=31983101

5) Lestera un Londona aprīļa ziedonī - http://www.draugiem.lv/user/304208/gallery/?aid=33836005

6) Lestera, Koventrija un Londona - http://www.draugiem.lv/user/304208/gallery/?aid=33954968

Par Londonu ir tapuši divi ceļojumu apraksti, ko var izlasīt manā dienasgrāmatā. Ir arī aplūkojamas Londonas fotogrāfijas vairākos albumos:

Karaliskā Londona - http://www.draugiem.lv/user/304208/gallery/?aid=33090938

Londona naktī - http://www.draugiem.lv/user/304208/gallery/?aid=33165841

Ar ko mani pārsteidza Londonā janvārī - http://www.draugiem.lv/user/304208/gallery/?aid=33226740



Seko līdzi svaigākajiem jaunumiem

Uzzini par jaunākajiem ceļojumiem un aktualitātēm pirmais