Santjago de Kompostella – akadēmiskie Spānijas ziemeļi

  • 3 min lasīšanai
  • 16 foto

2012. gada maija beigās man radās iespēja apmeklēt konferenci par patērētāju tiesību aizsardzību. Konference notika Santjago de Kompostellā (turpmāk tekstā – Santjago) – Spānijas ziemeļu pilsētā. Šajā Spānijas daļā atrodas Galīcija, kurā runā un raksta citādi – galisiešu valodā: http://lv.wikipedia.org/wiki/Galisie%C5%A1u_valoda . Santjago apmeklēju jau otro reizi, tāpēc nebija vairāk stresa par to, ka viss jāpaspēj vienā reizē. Šoreiz mans mērķis bija iegūt zināšanas konferencē, plus baudīt pilsētas labumus.

No Barselonas līdz Santjago lidoju ar Vueling Airlines kompāniju. Plkst. 20.45 izlidoju no Barselonas un jau plkst. 22.25 biju Santjago. Šoreiz lidmašīna lidoja pavisam mierīgi, bet iepriekšējo reizi bija nelāgas gaisa bedres, drīzāk – šūpošanās. Santjago ir krietni vēsāks nekā Barselonā – jūtams jūras tuvums. Bagāža ātri vien tiek izsniegta un tūrists laimīgi nonāk pie takšu rindas. Pilsētas takšiem ir noteikts fiksēts tarifs – no lidostas līdz jebkurai pilsētas daļai maksa par taksi ir EUR 20.

Santjago de Kompostella ir ļoti slavena kā svētceļnieku galamērķis. http://www.spain.lv/?cat=news&id=306Tas nozīmē, ka pilsētā ir milzīgs daudzums viesnīcu, hosteļu, svētceļniekiem domātu naktsmītņu. Tūrisma industrija šeit ir ārkārtīgi attīstīta. Pilsēta ir skaista un droša. Pilsētas plānojums ir gana sarežģīts, ņemot vērā lielo vecpilsētu ar ielu labirintiem un pilsētas dažādo reljefu. Bez kartes te nav ko darīt, un arī tad jābūt gatavam katrā laikā lūgt palīdzību viena vai cita objekta atrašanā. Vietējie ir ļoti laipni un skaidrā spāņu valodā izstāstīs, kur jādodas. Tāpat Santjago ir slavena universitātes pilsēta – te ir daudz fakultāšu, laboratoriju, sporta laukumu, bibliotēku. http://www.usc.es/ Arī no Latvijas Erasmus programmas ietvaros uz Santjago ir atbraukuši daudz mūsējo. http://www.viaa.gov.lv/lat/muzizglitibas_programma/erasmus/erasmus_mobilitate/erasmus_prakse/

Mana naktsmītne šoreiz ir Gran Hotel Santiago – te apmetušies visi konferences dalībnieki. http://www.booking.com/hotel/es/gran-santiago.html?aid=311076;label=hotel-92491-es-kRK63ZuvzQTplGaehHUXLwS11097691140;ws=&gclid=CJan8N_KsLACFaUtmAodcU1_Sg Viesnīca ir ļoti laba – gan bagātīgas brokastis, gan laipni darbinieki, gan ērta gulta. Viesnīcas atrašanās vieta arī ir laba – mazas pastaigas attālumā no centra. Vēl viens viesnīcas pluss: bezmaksas internets katrā istabā, iespēja bez maksas lietot internetu arī lobijā, kā arī lielas vannas istabas ar vannu. Aizvien biežāk viesnīcās ir tikai duša. Tādā ziņā šī viesnīca patīkami pārsteidz.

Kad viesnīcas darbiniekiem prasu, kur atrodas autoosta, lai nākamajā rītā aizbrauktu uz La Koruņju (galisiešu valodā: A Koruņja), uz mani tā dīvaini paskatās, it kā es lūgtu pēc zirgu pajūga. Tikai vēlāk uzzinu, ka topā ir vilcienu satiksme. Lai gan autobusu sarakstu man izdrukā un iedod, tomēr vēlu vakarā zem durvīm man tiek paslidināta vēstulīte ar info, ka vēl labāk uz La Koruņju ir braukt ar vilcienu. Dzelzceļa stacija ir 10 min kājām gājiena attālumā no viesnīcas. Vilcieni ir ļoti tīri, ērti ar informatīviem monitoriem pie vagonu griestiem. Tajos iet reklāmas par citām Spānijas pilsētām, uz kurām var aizbraukt ar Renfe vilcieniem. Āķis lūpā – gribu doties jaunos ceļojumos. :) http://www.renfe.com/

Brokastis tiek pasniegtas viesnīcas 10.stāvā. Skan smeldzīga spāņu mūzika un kopā ar dziedātāju dzied arī restorāna darbiniece. Smaidu, iedomājoties, ka Latvijā viņu jau sen atlaistu no darba par šādu nepiedodami cilvēcīgu uzvešanos – dziedāšanu viesu klātbūtnē, kamēr darbiniece tik dzied un dzied. Dažu minūšu laikā tas man palīdz atbrīvoties no pareizības un latviskā stīvuma. :) Kafejnīcā man gadās misēklis. Tā kā brokastis tiek pasniegtas bufetes veidā (katrs pats liek, ko vēlas), tad es arī meklēju iespēju pašai ieliet kafiju. Darbiniece acis vien iepleš par šādiem gājieniem. Izrādās, te pareizi ir apsēsties pie galda un tad darbiniece pati apvaicājas, kādu brokastu dzērienu klients vēlas. Pārējos rītos esmu gudrāka. :)

Rīts ir gaužām apmācies un laika prognoze sola lietu. Es silti apģērbjos un dodos laukā, ko nožēloju jau pēc stundas. Saulīte sāk karsēt jo spēcīgi un pilsētas akmeņiem klātās ielas iesilst kā pirtī.

Santjago vecpilsēta ir burvīga – ar kalniem, parkiem, baznīcām, katedrāli. Tūristu te ir ka biezs, bet vietas visiem pietiek. Dienas laikā ļaudis praktiski neēd – ielu kafejnīcas ir pilnas ar kafijas, tējas, alus, vīna, ūdens baudītājiem. Savukārt vakariņas sākas pēc 21.00, kad galdā tiek celti visi labumi. Šajā Spānijas daļā ļoti maz ēd dārzeņus un piena produktus. Tā vietā ir ogļhidrātiem bagāti ēdieni – maize, empanadas, mini picas un čipsi (kā uzkodas pie dzērieniem). Ļoti labi šeit ir jūras produkti – zivis, moluski, gliemji, astoņkāji, kalmāri. Tos gatavo ar jaukām mērcītēm, tā ka vērts katru reizi izmēģināt ko jaunu.

Konferences dienas paiet telpās, bet vakarpusē mums atliek laiks novērtēt Spānijas veikalus. Šajā pilsētā ir lieliski apģērbu un apavu veikali. Slavenie Zara un Mango ir ap 30% lētāki nekā Rīgā. Papildus tiem ir vēl citi Rīgā neredzēti brendi. Ja apavu izmērs ir lielāks par 39., tad nopirkt labas kurpes te nav problēmu – tik lielus izmērus te neizpērk. Attiecīgi, allaž var atrast jaukas lietas.

Santjago de Kompostella ir brīnišķīga pilsēta, kurā pavadīt 3 – 4 dienas. Pilsētas noskaņa ir tāda, ka gribas nesteidzīgi baudīt dienu, sarunas ar cilvēkiem un labu ēdienu.



Seko līdzi svaigākajiem jaunumiem

Uzzini par jaunākajiem ceļojumiem un aktualitātēm pirmais