Murkšķi vīna mērcē

  • 3 min lasīšanai
  • 26 foto

Fakultātē notiek ikgadējā starptautiskā konference. Bet, kā izteicās viens poļu viesis,- konference itik, atpūtas programma tāāāda. Tā kā vairums dalībnieku ierodas gadu no gada un tuvākā apkārtne viņiem jau sen izrādīta, tad šoreiz sakārtojam braucienu uz Kurzemes pusi.

Rīta cēliens sākas Sabilē pie vietējiem vīndariem. Saimnieks rāda, ka plāniņa malā nolikts spainis- ja nu kāds negribētu izdzert visu porciju... Ha! Kārtīgs letiņš ārā nelej neko, par poļiem, somiem u.c. nemaz nerunājot. Vispirms jānomēģina vīnogu vīns, tad upeņu, tad aveņu. Tad labākai saprašanai jānomēģina visi vēlreiz. Tad jāatgriežas pie šķirnes, kura iegaršojusies vislabāk. Tad vēlreiz jāpārbauda abas pārējās- ja nu pirmais spriedums bijis maldīgs. Tad vēlreiz jāatgriežas... Tad... varbūt vispār nekur citur vairs nevajag braukt...

Te es galvenokārt gribēju iemūžināt interesanti veidoto degustācijas telpas grīdu, bet pie viena arī apliecināt, ka vēl turamies kājās... vismaz daži. Tāpēc jāiet arī apskatīties, kur tās vīnogas īsti aug.

Laimīgā kārtā Sabiles vīnakalna ceļa serpentīns labi saskan ar kāju mesto sinusoīdu, tāpēc augšā tiekam. Vienojamies, ka skats ir labs. Vēl jaukāk būtu, ja ziedētu arī plūmes un ķirši, bet labi, ka dažas siltās un saulainās dienas atvērušas pumpurus maigā zaļumā un pienenes arī zied. Klausāmies dārza saimnieces stāstīto par pieredzējumiem dažas dienas agrāk un biedējam poļu viesus, ka te zem katra cera pa čūskai, zem dažiem- divas, un ka tūlīt brauksim ēst čūsku zupu.

Vispirms tomēr jāiegriežas tepat kādā pagalmā, kur garām braucot manījām veselu pūli mazu cilvēciņu.

Te ir līgava ar līgavaini, dārznieki, makšķernieki, bigbends un vesels bērnudārzs, un kas tik vēl ne. Saimniece saka, ka nākamā partija būšot bariņš nēģerēnu. Viesi brīnās- kā tad viņi te visu laiko stāvot, kā tad ziemā, un ja nu lietus? Saimniece stāsta, ka tāpat vien- ziemā sniegu norokot un, kas samirkstot, tas ar laiku izžūstot, tikai drēbes novalkājas un bieži jāmaina. Esam arī kādu apģērbu nastiņu līdzi atveduši, tāpēc vēlāk vasarā būs atkal jābrauc skatīties- kā nu izskatās.

Tagad- uz Usmu pēc zupas. Nu, ne jau gluži čūsku, bet zušu. Gaida jau milzu spainis ar tumīgu virumu, dzīvus zušus vairs neredzam; var citēt kaut vai Maksi un Moricu- „te var paskatīties viņos, nu jau mazos putraimiņos”. Varētu vēl paķircināt kolēģus, ka nelielo apaļo gabaliņu izcelsme nav gluži skaidra, bet kāda tam vairs nozīme- galvenais, ka garšīgi. Ja kāds pa Lieldienām nav paguvis pašūpoties, to arī te var izdarīt, mežs pilns ar zivbuļiem,- tfu tu!- vizbuļiem,

saimnieks kurina latviešu džakuzi vakara viesiem, bet mums jābrauc tālāk uz Kuldīgu.

Kuldīga gatavojas nākamās dienas vimbu festivālam, rumbas vidū samanām dažas svinību vaininieces iemēģinot lēcienus. Viesi grib zināt, kas tās par fišām esot, bet ej nu sazini kā tās pidžininglišā sauc. Mēģinu izlīdzēties, sakot, ka tie ir Latvian Dolphins, bet laikam man diez ko nenotic... Pa Alekšupīti gan neviens nelēkā, bet, pēc iekārtojuma spriežot, vakaros te varētu iet vaļā brangais disko.

Pastāstām par tradicionālo Pliko Jāņu skrējienu pāri Ventas tiltam, igauņu meitenes ieinteresējas, vai tas notiekot arī citās dienas, bet nekā- jāgaida līdz jūnijam. Nu, tik ilgi viņas tomēr negaidīšot.

Ka ne- ne. Metam tālāk uz Ēdoles pili. Goda vārds, mani neinteresē, kam tā tagad pieder, bet ja pāris kungu visas 111 telpas ir apmēbelējuši un iekārtojuši ar savu kolekciju priekšmetiem, tad nudien jābrīnās- kur viņi tos pirms tam glabājuši...

Kāds no pēdējiem ierakstiem viesu grāmatā pili raksturo kā „prikoļnij zamok, oščuščaju sebja princessoi”. Atliek tikai piekrist.

Pēdējais pasākums šodien- murkšķi, alias baibaki. Būri iedalīti divās daļās- terase un guļamtelpa. Redzot tuvojamies baru svešinieku, visi lopiņi samūk guļamistabās. Bet tad nāk saimniece un ver vāku vaļā- nu jāmūk atkal uz terasi. Tomēr ziņkārība liela, tā nu notiek šaudīšanās uz priekšu un atpakaļ.

Gandrīz katrā būrī līdztekus „oficiālajām” durvīm izgrauzts arī papildus ejas caurums (kur siena nav bijusi aizsargāta ar sietu). Bet tā kā dabiskajās vasaras alās drošības nolūkos var būt līdz pat 15 izejām, tad divas durvis uz ģimeni tāds sīkums vien ir. Divi iespiežas caurumā, trešais mēģina tikt viņiem garām pa augšu vai apakšu- nu, ir ko redzēt! Saimniece stāsta, ka murkšķi esot ļoti vērtīgi- gan gaļa, gan kažoks, gan tauki, bet divu gadu laikā tie šeit tikai audzēti, neviens vēl nav patērēts. Rudenī gan būšot jādomā- nupat jau esot drusku par daudz savairojušies... Dzīvnieciņš simpātisks, bet par mājdzīvnieku es gan tādu negribētu. OK, pusgadu viņš guļ kā murkšķis un vispār nav jāaiztiek, bet atlikušo laiku aizpilda ar tāāādu svilpšanu- ausis krīt ciet!

Uz redzēšanos!


Seko līdzi svaigākajiem jaunumiem

Uzzini par jaunākajiem ceļojumiem un aktualitātēm pirmais