Nesamaitātā Birma 2009.gada 26.marts – 7.aprīlis, 4.daļa

  • 6 min lasīšanai
  • 64 foto
Raksta sākums šeit: http://www.draugiem.lv/travel/travel.php?tid=8403 2.daļa šeit: http://www.draugiem.lv/travel/travel.php?tid=8425

3.daļa šeit: http://www.draugiem.lv/travel/travel.php?tid=8464

Bagana

No rīta 4.30 ceļamies, lai varētu braukt uz vienu no lielākajām Baganas pagodām sagaidīt saullēktu. Tūristu vidū vislielāko popularitāti ir iemantojis saullēkts vai saulriets. Šajos brīžos te var sastapt gandrīz visus tūristus, kuri ir šajā apkārtnē. It sevišķi izceļas japāņi, kuri parasti pārvietojas grupās un apkārušies ar iespaidīgām fotokamerām. Ātri tiekam nogādāti vajadzīgā vietā. Kāpiens pa stāvām trepēm līdz tiekam skatu laukumā.

Tikko sākam baudīt klusumu un gaidīt saullēktu, kā no blakus mājas rikšiem bērnu bariņš klāt. Kādā ātrumā viņi prata uzkāpt pa tām trepēm!!! Vēlas pārdot skatu kartiņas, kaut kādas vecas naudiņas. Švaki jau pircēji mēs bijām, bet sarunas risinājās interesanti. Pat bērniem ir labas angļu valodas zināšanas. Lielākajai meitenei bija ap 12 gadiem, viņai skolā brīvlaiks, un kaut ko pārdodot var nopelnīt kādu naudiņu. Viņa pastāstīja, līdz zināmam vecumam izglītība ir bezmaksas, tālāk jāizglītojas par maksu. Tā runājot sacēlās rīta vējš un bērni paskaidroja, ka saullēktu mums neredzēt. Vai tad mēs ticējām? Sagaidījām vēl lietu un braucām atpakaļ uz viesnīcu.

Ap 7.00 paēdām brokastis, kuras tika pasniegtas viesnīcas pagalmā un gājām krāmēt mantiņas, jo daži ceļojuma biedri visu nakti neesot varējuši gulēt – kāds grauzis... Rubijs bija pilnīgā nesaprašanā, ko mēs gribam, bet viņam nav vārda tiesības...

Sākam obligātos kultūras pasākumus. No aptuveni 4000 pagodām esot vēlams apmeklēt kaut 10-15. Tās lielākās un iespaidīgākās. Visur, kur vien tiek vērsti skati ir redzamas lielākas vai mazākas pagodas. Milzīgā teritorijā un milzīgā daudzumā. Īstā vieta meditētājiem. Sākumā jau forši, bet kad diena iesila un akmens flīzes uzkarsa, mēs ar plikajām kājām lēkājām kā pa oglēm. Katrā apskates objektā uz vienu tūristu apmēram 5 tirgotāji. Skatu kartiņu sākuma cena bija 1000 čātu par 1 gab, pēc nelielas kaulēšanās nopirkām 20 gab. par 1000 čātu.Visa kaulēšanās norit tik dabīgi kā rotaļa. Kā suvenīrs tiek iegādāts no sīkiem, sīkiem akmens graudiņiem veidota glezna. Viss tas skaistums maksāja 5000 čātu. Pie vienas citas pagodas, pēc milzīgas kaulēšanās, tika nopirkti 12 tīka koka pudeļtaisāmie. Ļoti oriģināli, ar rokām griezti, atveido kādu dzīvnieku vai augu. Katrs izmaksāja 1000 čātu.

Jā, pārdošanas mākslu no viņiem var mācīties. Pie vienas no pagodām kāda sieviete piedāvāja nopirkt lonžas, nu nevajag mums tās lonžas. Tad viņa bez maksas nodemonstrēja kā tin cigārus. Tad meitenēm uzlika "baltos vaigus" bez maksas (tas ir tāds pretapdegumu līdzeklis, visiem vietējiem bērņukiem un sievišķiem vaigi balti). Un kaut ko runājot mēs taču nopirkām katrs pa 2 gabaliem lonžas. Kā tas notika? Nezinu, bet bija apmierinātas abas puses, cena lonžiem arī bija kritusies.

Braucām garām pastam un radās doma nosūtīt uz mājām pastkarti ar Baganas skatiem. Nopērkam pastmarkas, kas tur maksā 50 (2,5sant.) čātus un nosūtam uz Latviju pasta kartīti ar domu, ka noteikti neaizies. Kā var par tādu cenu aiziet. Iedomājaties izbrīnu, kad pēc 10 dienām zvanot mājiniekiem uzzinām, ka pasta karte ir aizgājusi.

Ap pusdienas laiku mūsu spēki apmeklēt svētvietas ir galā un tāpēc braucam meklēt viesnīcu. Izvēlamies pieticīgu hostelīti par 9 USD, ūdens ir, dvieļi ir, kondicionieris arī, tātad O.K. Pēc nelielas atpūtas ejam izpētīt pilsētu. Atrodam palielu laukumu ar vairākām kravas mašīnām un dažiem autobusiem. Pie galda uz ielas cilvēku ielenkts kaut ko raksta viens vīrelis. Izrādās tā ir autoosta un biļetes tiek vienkārši izrakstītas ar roku. Mazliet jocīgi likās.

Tā nu arī ir pienācis vakars un laiks doties sagaidīt saulrietu. Šoreiz braucam uz citas stūpas skatu laukumu. Priekšā jau krietns bariņš cilvēku. Saulriets tiešām iespaidīgs. Pakļaujoties kaut kādai masu psihozei saulriets tiek sabildēts neskaitāmos veidos un rakursos. Labi, kad ir digitālās fotogrāfijas laikmets. Ja tas viss būtu sabildēts uz filmiņām, nezin cik bargu naudu tas viss izmaksātu.

Vakarā atrodam omulīgu krodziņu "Alitle". Lielas porcijas par kolosālu cenu un svaigi spiestas sulas. Ēdām salātus, pupu zupu, kazas gulašu, desertu un daudz, dažādas sulas. Laima, arbūza, greipfrūtu, ananāsu, banānu, mango. Šeit aizķērāmies uz stundām četrām. Kopā rēķins 24000:6 (2 lati no cilvēka). Tikai dienas beigās attopamies, ka pat alu neesam dzēruši… meditācija. Saguruši liekamies gulēt.

8.diena

Ceļamies 5:00 no rīta, jo gribas redzēt arī teikām apvīto saullēktu, kuru vakar neizdevās ieraudzīt. Tikko esam klāt, arī mazie andelmaņi joņo šurp. Ieraugot atkal mūs, viņi jūtas nedaudz vīlušies. Jau vakar neizdevās mums neko iesmērēt, arī šodien nav nekādu cerību. Taču runājoties, viņi parāda labākās vietas skatu laukumā, no kurienes vislabāk vērot saullēktu. Un tad tas svinīgais brīdis ir klāt. Parādās sarkana saule un samērā ātri ceļas augšup. Skats ir brīnišķīgs un liekas nedaudz sireāls. Uzlecošā saule un mirusī pilsēta. Atkal tiek tērēti neskaitāmi kadri fotogrāfijām, bet bildes tiešām sanāk ideālas. Maziem interesē no kurienes esam. Jau mājās ir nokopēta krāsaina Pasaules karte, lai varam daudzajiem interesantiem parādīt no kurienes esam.Iedodam šo Pasaules karti, kuru viņi kādu pusstundu galvu nepaceļot pētīja. Izbrīnīja, cik labi tie mazie skuķi tajā kartē orientējās. Parādījām, kur atrodas Latvija. Tad arī radās doma uzdāvināt viņiem to lapeli ar mūsu vārdiem pie noteikuma, ja atbrauc vēl kāds no Latvijas, lai parāda, ka viņi zina, kur atrodas šī zemīte. Bērnu prieks bija neviltots. Sagaidījuši, kamēr saulīte ir uzlēkusi, dodamies ceļā.

Viesnīcā paņemam savas somas un viesnīcā sagatavotās brokastis. Cik mīļi! Nepaspēji paēst, sataisa līdzi, zinot, ka tāls ceļš priekšā. 7.00 sākam kārtējo pārbrauciena dienu. Pa šodienu mums ir jātiek atpakaļ Jangonā.

Pēc pāris stundu brauciena piestājam pie nelielas būdiņas, kur saimnieki nemaz nebija izbrīnīti par mūsu vizīti, laikam jau Rubijs bija brīdinājis. Vīriņš ātri demonstrē mums, cik veikli viņš tiek augšā palmā, savāc tur palmu sulu. Vēlāk tiek rādīts kā no palmu sulas iegūst sīrupu un cukuru. Tiekam pacienāti ar siltu kandžu, kura turpat no palmu sulas tiek tecināta.. Tad vēl nabaga vērsim bija jāgriež dzirnas, lai mums nodemonstrētu kā tiek iegūta zemesriekstu eļļa. Sacienā mūs ar tēju, kas lieti noder, ēdot mūsu līdzi dotās brokastis. Bērniem ieberam atlikušās končas, mammītei 3000 čātus un dodamies ceļā.

Sākas garais pārbrauciens. Šoferīts saka, ka ārā pāri 45 grādiem. Pašsajūta neizstāstāma, bet kā nu ne? Cilvēks nevar ilgstoši uzturēties temperatūrā, kura pārsniedz ķermeņa temperatūru.

Pa ceļam ievērojam rīsu laukus. Pieturam un apskatām kā rīsu lauki tiek apstrādāti. Tur norit nežēlīgi smags fizisks darbs. Visu laiku virs ceļiem dubļos. Par tādu darbu mēnesī tiek maksāts apmēram 20$. Strādnieku meičas priecīgi māj ar rokām un sveicinās. Ir vakances, varbūt kāds grib pieteikties?

Galīgi samocīti ierodamies Jangonā. Rubijs grib piedāvāt kādu citu viesnīcu, bet neviena mūs tā īsti neapmierina. Paliekam jau sev zināmajā "Ocean Pearl Inn". Kā uz burvju mājiena parādās TT. Tiekam iztaujāti par iespaidiem, kas visvairāk ir paticies (nu spiegs, kas spiegs)? Dodamies uz savu iecienīto ēstuvi uzēst vakariņas. Tiekam laipni sagaidīti, paēdam un dodamies pie miera. Rīt brauciens uz Pateinu, kur ieplānots palikt vienu nakti un tālāk uz Silver Beach.

Pateina

Dienas galīgi sajukušas. No rīta jau kā ierasts, pie brokastu galda mūs sagaida TT. Braucam samainīt naudiņas un tiekam ievesti licencētā dārglietu veikalā. Tiek sapirktas dažādas grabažiņas, bet šoreiz ar visiem sertifikātiem un par citu cenu. Melnā Princese tiek pie gredzena ar safīriem. Nu skaisti, actiņās prieks un laime.

Tad stingrā uzraudzībā tiekam aizvesti uz lielveikalu, kur iepērkam dzirekļus un vīnu, kurš maksāja 11000 čātus, bet bija galīgs draņķis. Tur arī pirmo reizi nomēģināju duriāna saldējumu. Man patika, citiem gan nē! Duriāna atraugas, ar visu benzīna - sīpolu smaku, vēl pusdienu nāca.

Ceļš līdz Pateinai 5 stundas. Aizmirsu piebilst, ka katru dienu vismaz vienu reizi mūsu busiņu apturēja militāristi. Ik pēc kāda laika uz ceļa ir militārais postenis aprīkots pēc visiem kara laika likumiem. Smilšu maisi, ložmetējs uz tiem. Šajos kontrolpunktos visiem bez izņēmuma tiek pārbaudīti dokumenti. Arī mūsu pases tika savāktas, pārbaudītas vīzas un tikām pierakstīti kontrol žurnālā. Tie bija tādi nedaudz neomulīgi brīži.

Braucot var vērot interesantu ainu. Visur un nepārtraukti notiek ceļu remonts. Ceļi tiek lāpīti un paplašināti, bet visam pamatā ir roku darbs, ko pamatā veic SIEVIETES. Tehnikas praktiski nav nekādas. Ir tā interesanti vērot, kā jauns, feins birmiešu meičuks, nes uz savas galvas milzīgu grozu ar akmeņiem. Man pat bail iedomāties kāds tam grozam ir svars. Domājams, ka neizmantojot tehniku darba viņiem pietiks vēl pāris nākošos gadu simtus uz priekšu.

Tā nu braucot un vērojot apkārtni esam iebraukuši Pateinā. Slavena ar saviem lietussargiem, tāpēc pa ceļam iebraucam vienā no darbnīcām. Mūsu skatu klāstam tiek izklāts milzum daudz dažādu, ļoti krāsainu un skaistu lietussargu. Viss protams roku darbs. Cenas sākot no 4 līdz 6000 čāti. Ar kaulēšanos kaut, kā nesokas. Līdzi staipīt lietussargus visu garo ceļojumu nevienam negribas. Zinot, ka vēlāk būsim arī Taizemes Čiang Mai, kura arī ir slavena ar saviem lietussargiem, tiek pieņemts lēmums šeit neko nepirkt.

Pēc lietussargu apskates veltām nedaudz laika arī Pateinas apskatei. Diezgan skaļa un netīra pilsēta. Blakus budai piemineklis darbaļaudīm. Salīdzinoši daudz visādu diedelnieku. Kaut kā uzreiz šeit neiepatikās. Īsti pat nezinu kāpēc, varbūt jau bijām noilgojušies pēc atpūtas un pludmales. Šinī Āzijas ceļojumā vēl pie jūriņas nebijām tikuši. Atradām pat tīri ņemamu viesnīcu, bet tomēr nolēmām labāk braukt vēl 3 stundas un nokļūt savā galamērķī Silver Beach. Šoferītis par mūsu lēmumu ir ļoti priecīgs.

Viss par ceļojumiem, lidmašīnu biļešu akcijām, lētām naktsmītnēm, iespēja tikt pie tik nepieciešamiem ceļvežiem, kartēm, iespēja uzdot jautājumus un sagaidīt atbildes no foruma lietotājiem, piedalīties aptaujās. Reģistrācija aizņems pārdesmit sekundes un Tu kļūsi pilntiesīgs foruma dalībnieks. Varēsi veidot savas foruma tēmas, palīdzēt ar savām zināšanām citiem lietotājiem. Tas viss atrodams http://www.melnais.com



Seko līdzi svaigākajiem jaunumiem

Uzzini par jaunākajiem ceļojumiem un aktualitātēm pirmais