Gudauri - pūdera paradīze

  • 2 min lasīšanai
  • 13 foto

Wow, Гудаури - Gruzijas lielākais slēpošanas kūrorts, vieta, kur slēpotāji atgriežas, sniegs, kas neapnīk un pūderis, kas aizrauj katru dienu. Saule šeit spīd 360 dienas gadā (ieteikums: netrāpiet nesezonā, foršie), tādēļ par Alpiem ne runa. Ir inventāra noma un darbojas 6 pacēlāji. Par sniega kvalitāti un daudzumu nevarēju sūdzēties, jo izvēle ir neaprakstāma – ja gribi ātrumā traukties lejup no kalna, nevis grimt līdz ceļiem sniegā, lūdzu! – trases pieejamas visos līmeņos, turklāt no rītiem uzfrišinātas; savukārt, ja vēlies asākas emocijas un riskēt ar garu kāpšanu atpakaļ kalnā – meties iekšā puderī, kas pieejams unikālā daudzumā un pietiek visiem, bet, ja esi no tiem, kam tikai tā forši pačilot gribās, izmanto iespēju pavizināties pacēlājā vai arī pazvilnēt saulītē, iemalkojot kādu aliņu, uzkožot snikeru vai citus brīnumus, kurus vari iegādāties pie tantiņam turpat uz kalna.

Piezīme: neesiet izbrīnīti, ja tā iemesla dēļ, ka konkrēto alus pudeli vai uzkodu iegādajāties pie vienas, nevis otras tantiņas, var izcelties reāls ķīviņš. Klienti ir augstā vērtē, tāpat arī kaulēšanās:”Par alu 2, 3 lari?” – kaulējies!

Gudauri ir pilnīgs plašums, daudz brīvas vietas uz trasēm, brīvajā sniegā, nekādu koku un krūmu, rindas uz pacēlājiem tikai brīvdienās, labākais ir pacēlāja cena – apm. 8Ls dienā!!!, no virsotnēm (augstākā 3225 m) , virs mākoņiem esot, baudi brīniškīgus skatus, sauļojies, atpūties, relaksējies vai traucies lejā pa nogāzi. Svaigs sniegs, burvīgs laiks, helikoptera skaņa debesīs, kas piedāvā helibordinga iespējas (ja nemaldos 800euro un kādas 4 reizes lidina) – izmet tevi tur, kur vēlies un baudi labāko un ekstrēmāko frīraidu dzīvē – tas viss ir iespējams! Daži instruktori pa 15-20 lariem piedāva slēpot vai dēļot lejā vietās, par kuru eksistenci līdz šim neesi zinājis. Tāds nebeidzamais pūderis, ka traucoties lejā, dēlis vai slēpes pat noslidina brīvā sniega kārtiņu, izraisot nelielu lavīniņu, bet ar tām ir jābūt uzmanīgiem. Piemēram, mūsu sabiedrotie, slēpotāji diezgan pro līmenī, no Krievijas, uz kalnu devās ar lāpstu un bīperiem, lai lavīnas gadījumā, draugi spētu atrast. Arī rācijas tika izmantotas, jo vietas uz kalna ir tik daudz, ka pastāv reāla iespēja nesatikties visas dienas garumā. Miglā, “Ezīt, ezīit, mums ir brūkleņu ievārījums!”, sauca Igaunis un Andis, arī pabijām, proti, kad pāri kalnam laižas mākonis, sajūta kā pasakā – neko cauri neredzi, viss balts, neskaidrs, kolosālas sajūtas, jo īsti nesaproti, kur esi un kas sagaida tur – lejā!

Kā nokļūt? Lidot visērtāk tomēr ar AirBaltic tiešo reisu uz Tbilisi. Vari pasūtīt transfēru no lidostas uz Gudauri (apm. 110km) vai izmantot vietējos maršruta autobusus, kas kursē ik pēc 2 h (vismaz 2Ls) un sākotnēji ceļa laikā iepazīt Gruzijas dabu. Kur dzīvot? Nakšnošana iespējama viesnīcās vai apartamentos, piejamais: dušas, karstais ūdens, TV, divstāvu gultas, arī brokastis un pusdienas (dažviet arī vakariņas) turpat uz vietas – tā pa gruzinski. Cenas ap 30euro. Mēs izmitinājāmies pie latviešiem zināmā, viesmīlīgā gruzīņa Rezo – 25$ dienā ar 2x ēdināšanu, 15$ transfērs no un uz lidostu katrā virzienā no cilvēka). Brīvo laiku vari pavadīt vietējos krodziņos, garšojot tradicionālo gruzīņu virtuvi (pieēdies par aptuveni 6Ls), iesaku pasūtīt visiem kopā, būs lielāka ēdienu variācija, un ēdamā būs daudz; tuvējā viesnīciņā vari pakarsēties pirtiņā un veldzēties baseinos (kādi 10Ls), būvēt Iglas (iesakām! Un bez maksas), celt sniegavīrus, traukties lejā no kalna krosenēs, vārdu sakot – ļauj vaļu emocijām un priecājies uz visiem 100%!

Tur vienkārši IR Jābūt!!!!!


Seko līdzi svaigākajiem jaunumiem

Uzzini par jaunākajiem ceļojumiem un aktualitātēm pirmais