Eiropas valstu īpatnības.

  • 3 min lasīšanai
  • 1 foto
Kamēr pie mums valda ziema,un ceļot tā īsti nav ne laika,ne arī gribēšanas,varētu padalīties ar dažādām Eiropā novērotajām īpatnībām.Kad tik daudz ir redzēts un piedzīvots,tad ir iespēja salīdzināt dažādu valstu sadzīviskās īpatnības un cilvēku paradumus.
Nu kaut vai tādu-es nebaidos šā vārda- banālu lietu,kā cilvēku ģērbšanās paradumu,vai teiksim,cilvēku ģērbšanās modi.Jo,piemēram,cilvēkus,kuri izgājuši ielās sporta biksēs ar strīpiņām,gar sāniem,redzēsim Latvijā,Lietuvā,un vietām arī Polijā.Es šeit runāšu tikai par Eiropas valstīm.
Par Poliju.Polija ir vienīgā valsts ES ,kur viesnīcās,tualetes durvīm,apakšējā daļā,ir vairāki apaļi caurumi.Esmu jautājis pašiem poļiem,priekš kam tie ir domāti ? Ja viens sēž uz poda,tad otrs to uzreiz jūt ? Tā īsti neviens pateikt man to nevarēja...it kā tā jābūt no ugunsdzēsības prasību viedokļa.Citur tādus caurumus durvīs neredzēsiet.Vēl Polijā,ierodoties -Motel,Wotel,Nočļegi,Ubytowanja...Jums,kopā ar atslēgu,vai durvju ieejas karti,iedod arī TV pulti...Bail,ka nozags ? Kur viņu likt ???!!
Toties,brokastis Polijā,visur,kur esam gulējuši,ir labas un pamatīgas.Netrūkst ne kafijas,ne garšīga,sātīga ēdiena.Un ja izvēlēsieties ,,jaja z šunkom,, (kultenis ar šķinķi) garām neaizšausiet !
Pusdienās noteikti vajag nogaršot poļu nac.ēdienu ,,Golonka po staropolsky,, cūkas cinkslis,vārīts/sautēts garšvielās un apcepts ! Vietējie ēd zupu,,Fļaki,, kas pagatavots no cūkas kunģa...es reiz pagaršoju,vairāk nevēlos...
Serbijā,piemēram,apmetāmies viesnīcā,nu diezgan normālā,gan pēc cenas,gan pēc izskata.Brokastis bija iekļautas norādītajā cenā.Lieki sacīt,cik bijām pārsteigti,kad mums palūdza samaksāt papildus par kafiju !!!?? Sula,ūdens un ēdiens bija iekļauti cenā.
Čehijā ir ļoti uzmanīgi jāizvēlas kafija.Pat normālos benzīntankos mēdz būt tik nebaudāma kafija,ka gandrīz jālej uz tuvumā augošām puķītēm-varbūt augs labāk...
Bet ja kādā ,,Motorest,, pasniedz uzlietu krūzītē tad tā būs ozolzīļu/kastaņu/cigoriņu mikss,jeb morss,kas tagad ir modē...
Itālijā,nu jā,kā jau Itālijā,gan kafija ir laba ! Tikai,jāzin kādu gribat.Ja nepateiksiet,atnesīs tādu espresso,kur karotīte stāvēs taisni un acis izlīdīs no dobumiem,bet sirds apmetīs 33.kūleņus
Ja gribat normālu krūzi,tad jāpasūta-Cafe Americano,tā būs pierastāka latviešu vēderiem un gana garšīga.Ja tomēr izvēlaties maziņo,stipro espresso,obligāti klāt dzeriet ūdeni,lai organisms neatūdeņojas.
Bet ja neziniet,ko ēst Itālijā-la carne,il peše,canneloni,vai maltagliatti-ņemiet picu,tā Itālijā visur un vienmēr ir laba.Klāt iesaku dzert vīnu,jo tas būs lētāks par alu,un alus itāliem nav īpaši gards !
Ja esat Šveicē,un negribat tērēt lielas summas šveiciešu franku,dodaties uz kebabnīcu,kur pakistānis,vai indietis Jums uztaisīs labu un lētu kebabu.Neteikšu ka baigi labi tur ir higiēnas apstākļi,bet ja nav smalks kunģis-būs ok !
Jārēķinās,ka katrā Šveices kantonā runā savā valodā.Franču kantonā Jūsu angļu un vācu valoda cietīs fiasko.Nē,protams ka hoteļos un lielajās viesnīcās tādu problēmu nebūs,bet kalnos,pie privātajiem un mazajās viesnīciņās-,,parle seulement francais,,....
Bet ja nokļūsiet kantonā,kur runā retoromāņu valodā,piemēram Graubindenē,kur mēs reiz iegriezāmies,tad runājiet tikai ar jauniešiem.Mēs uzrunājām tantuku,kādā lauku sētā,kalnos.Mēģinājām gan vāciski,gan angliski,itāliski,franciski....bez panākumiem ! Un kad viņa sāka runāt....es domāju,ka ar marsieti būtu vieglāk komunicēt...
Austrijā ar valodu jau vieglāk,protams ja runājat vāciski.Viņiem arī dialekti ir īpatnēji,it sevišķi Tirolē,vai Vorarlbergā,bet tikko redz ka esat tūrists,sāk runāt saprotamā vācu valodā.Austrijā ar ēšanu un gulēšanu nav problēmu.Tur ir ļoooti daudz Viesnīcu-Gasthof,Gashaus,Privatzimmer,Zimmer Frei utt.Jā,ir viena īpatnība,ja meklējiet mazu viesnīciņu,vai gultas vietu,dodieties augstāk kalnos.It kā paradokss-jo augstāk atradīsies gulētava,jo tā būs lētāka !








Tradicionālā Štīrijas Brettljause.
Nedaudz par Ungāriju.Ar valodu tur ir pagrūti,nu to valodu apgūt,kaut cik,nu nav iespējams....Visur,kur apgrozās tūristi-pie Balatona,Tokajā,Egerā,Budapeštā,Miškolcā,diezgan labi runā vācu valodā.Tas saistīts ar to,ka tur ļoti daudzus gadus uzturas vācu tūristi.Un PSRS laikos Ungārijā mācija vācu valodu un arī krievu.
Ko Ungārijā ēst-noteikti gulašu,lečo un dažādas gaļas.Tikai jāatceras,ka tās būs piparotas,vircotas,ar papriku un atompipariem(pareizo nosaukumu neziu).
Ja redzat,ka kādā mazpilsētas krogā,ārā kūp ugunskurs,uz kura trijkājī uzāķēts čuguna katls-garām nebrauciet,nožēlosiet ! Dažviet vēl var tādus skatus redzēt-tur top perfekta,īsta,lauku gulašzupa,ko savulaik ēda kapteinis Tenkešs un Jakovs Buga !
Ja esat nokļuvuši mazajā,skaistajā un viesmīlīgajā Melnkalnē,vēdera prieki Jums garantēti ! Gaļa,gaļa un vēlreiz gaļa ! Pasūtot ēdienu-,,Miješano meso,, Jums atnesīs piecu veidu gaļas porciju,ko viens piebeigt nevar ! Es reiz pasūtīju-ēdu ilgi,trīs reizes sūtīju vīnu,,Vranac Crnogorski,, lai to visu noskalotu lejā...Vēl labs ir-,,Bijela vešalica,, ,,Čevapčiči,, un piekrastē,protams zivis,zivis...Gan barakuda,gan tuncis,sardīnes,doradas,brancins.
Melnkalnē ir viena īpatnība,kad ,,konobars,,(oficiants) atnes glāzi vīna,tad automātiski atnes arī čeku-un tā katru reizi !!
Jā,Melnkalnē un Horvātijā nekad nerunājiet par karu,viņi to ļoti nelabprāt atceras.Runājot par Horvātiju,jāsaka atkal tas pats-katrs apgabals ir ļoti atšķirīgs.Visvairāk jau uzturamies Dalmācijas piekrastē,vai Istras pussalā.Gan dzīvesveids,gan ēšanas paradumi ir diezgan atšķirīgi.Un tas ir saprotams.Kur aitas-tur cirpēji(skan briesmīgi,vai ne ?) Kur tūristi,tur lielākas cenas,loģiski.Piekrastē viss pakārtots tūrismam,tā ir visa viņu dzīve,un ienākumi,protams.
Ja uzturaties pie privātajiem-,,apartmani,sobi,rēķinaties ar to,ka brokastis nav iekļautas ! Brokastis jāgatavo pašiem.Un samaksu par dzīvošanu,vienmēr ņem eiro,nevis horvātu kunās.Un lielākoties,paprasa,lai iemaksā pusi,vai pat visu uzreiz.Austrijā,nekad un nekur naudu neprasa iepriekš.
Ja iepērkaties produktus priekš brokastīm,dariet to tirgū,nevis lielveikalā ! Tirgū viss būs svaigāks,tīrāks(bez e-vielām) un garšīgāks ! Tur ir sieri no privātajiem,silta,kraukšķīga maize un svaiga gaļa un tikko no laivas atnestas,svaigas zivis.Ja gribat mājas šņabīti,kurš brūvēts o bumbieriem,vai mandarīniem-prasiet tirgū,jo uz letes vairs nedrīkst turēt-ES to ir aizliegusi !
Ja vēlaties kaut ko ekskluzīvu-meklējiet ceļa malās,vietējās konobās-,,Odojak,,uz iesma uzdurtu,grillētu,veselu sivēnu,vai aitu.
Ja esat vīna cienītājs,tad Jums ir pavisam labi ! Meklējiet vietējās,mazās vīna darītavas,vīna laukos.Tādas ir Austrijā,Slovēnijā,Itālijā,Šveicē.Dažviet arī Horvātijā un Francijā.Tikai tur Jūs atradīsiet īstu,labu,savām garšas kārpiņām atbilstošu vīnu !
Meklējiet-Austrijā-Weinhof,Weinbau,Buschenschank.Slovēnijā-,,Vinska Cesta,, ,,Vinarstvo,, Horvātijā-,,Vinarija,,
Nebrauciet pa bāņiem,tur redzēsiet tikai betona žogu un neko no valsts skaistuma ! Viss skaistums ir laukos,kalnos,vīna dārzos,ezeru krastos,krodziņos,mazajos ciematos ! Plānojiet un gaidiet pavasari,lai savus plānus īstenotu ! Un atceraties-to ko esat redzējuši un piedzīvojuši-Jums neviens neatņems ! Nenopērciet to zelta ķēdi,nevajadzīgo,dārgo kažoku,jeb aifonu par 1300 eiro...tik un tā tas reiz būs izmetams miskastē ! Bet savus ceļojumus varēsiet atcerēties līdz pat sirmam vecumam ! Veiksmi Jums visiem !





Seko līdzi svaigākajiem jaunumiem

Uzzini par jaunākajiem ceļojumiem un aktualitātēm pirmais