10 neaizmirstamas dienas Taizemē un Kambodžā (2. daļa)

  • 4 min lasīšanai
  • 76 foto
25. novembris Paēdam brokastis un recepcijā sarunājam, ka daļu no savām mantām atstāsim glabāšanā viesnīcā, jo pēdējā dienā pirms lidošanas mājās mums paredzēta nakšņošana šajā pašā vietā. Viesnīcas personāls izsauc taksometru, un mēs atkal dodamies uz Don Mueang lidostu. 13:35 ar Nokair aviokompāniju ir lidojums uz Puketu. Vietējie lidojumi ir lēti, un divām personām turp atpakaļ lidojums izmaksā aptuveni 130 EUR (ieskaitot divas nododamās bagāžas). Puketa (kopā ar 32 mazākām saliņām) ir Taizemes lielākā sala, kuras garums ir 49 km un aizņem 576 km2 lielu platību. Sarasin Bridge salas ziemeļu daļā to savieno ar Phang Nga provinci.
Pēc nepilnas pusotras stundas lidojuma tuvojamies Puketas lidostai un iluminatorā redzam, ka debesis klāj tumši lietus mākoņi.
Izkāpjot no lidmašīnas esam trāpījuši tropiskajā lietusgāzē. Saņemam bagāžas un dodamies uz izeju. Mums jānokļūst līdz viesnīcai Villa Atchara, kas atrodas Patongas kūrorta pašā ziemeļu daļā. Mēģinām sarunāt taksometru, bet cena 1000 THB (25 EUR) šķiet pārāk dārga un to īpaši neizdodas arī nokaulēt. Mums iesaka par 200 THB (5 EUR) vienai personai līdz viesnīcai nokļūt ar transfēra minibusu. Busiņš ir pilns ar ceļotājiem, un Puketas pilsētas centrā mūs izsēdina un ieved kādas tūrisma aģentūras ofisa telpās, kur aizpilda anketu, kur apmetīsimies, no kurienes esam un tml. Tālāk ceļotāji tiek “sašķiroti” pa kūrortu reģioniem un, kad tiekam nogādāti līdz viesnīcai, ir jau satumsis un arī lietusgāze mitējusies. Viesnīca “Villa Atchara” ir neliela 4-stāvu ēka un izskatās ļoti simpātiska. Mūs laipni sagaida un ierāda istabiņu ceturtajā stāvā .
Nedaudz atvelkam elpu un nolemjam pavakariņot turpat viesnīcas restorānā, jo esam izsalkušas, turklāt nav vēl apgūta arī tuvējā apkārtne.
Tā kā Puketā mums sanāk uzturēties tikai četras pilnas dienas (diemžēl… ), tad internetā rezervējam www.siamsafari.com interaktīvo tūri uz ziloņu nometni. Lai arī šī ekskursija nav no lētākajām (aptuveni 60 EUR vienai personai), tomēr nolemjam to iegādāties, jo šī ir viena no nedaudzajām licenzētajām ziloņu nometnēm, kur tiek ievērotas dzīvnieku labturības normas. Izdomājm aizstaigāt līdz jūrai, kas ir nepilnu 5 minūšu gājiena attālumā pāri galvenajai ielai. Pabradājam gar krastu…ūdens fantastiski silts .
Atgriezušās, vēl paspējam nobaudīt vakara peldi viesnīcas baseinā. Patīkami, ka viesnīca ir neliela, tūristu nav daudz, tādēļ esam vienīgās pie baseina.
26. novembris Siam Safari minibusiņš pie viesnīcas būs mums pakaļ 13:00, tādēļ ir pietiekoši daudz laika, lai dotos līdz pludmalei. Patongas pludmale ir aptuveni 3 km gara, bet mēs atrodamies kūrorta pašā ziemeļu galā. Brīnišķīgā balto smilšu pludmale nav ļaužu pilna, kas mūs iepriecina.
Dodamies izbaudīt peldi siltajā Andamanu jūrā, kur ūdens temperatūra sasniedz +27 grādus, kaut arī ir diezgan lieli viļņi.
Patong Beach
Patong Beach
Patong Beach
Noteiktajā laikā pie viesnīcas mūs sagaida minibusiņš, kurā kopā ar citiem tūristiem tiekam nogādāti Chalong reģionā, kur atrodas ziloņu nometne. Tieši mūsu interaktīvajai tūrei esam 6 cilvēku grupiņa, jo mums pievienojas ģimene ar diviem bērniem no Somijas. Iesākumā mūs iesēdina ratos, kurus velk ūdens bifelis. Aizbraucam līdz vietai, kur nelielos zemes gabaliņos tiek audzēti rīsi, un katrā lauciņā tie ir dažādās augšanas stadijās.
Tālāk tiekam iepazīstināti ar kokosriekstu apstrādes principiem – kā iegūst kokosa pienu un eļļu. Baudot taju kafiju vai tēju un rīsus ar ananāsiem, vērojam, kā tiek gatavots karijs, ko vēlāk varam arī iegādāties.
Kokosrieksti pirms apstrādes
Kokosriekstu apstrāde
Melnie pipari
Karija gatavošana
Pēc tam mūs aizved līdz gumijkoku audzei, kur iepazīstina, kā tiek tecināta koka sula un tālāk apstrādāta, līdz tiek iegūta gumija.
Tiek tecināta gumijkoka sula. Ja pamērcē pirkstus sulā un pēc tam saspiež kopā, tad sajūtama lipīga, gumijota masa. Ja trauciņā tiek ūdens, tad gumijkoka sula vairāk neesot izmantojama.
Gumijas apstrāde
Tad mums izdala groziņus ar augļiem, lai varētu pabarot zilonīšus, kuri ar snuķiem ļoti veikli paņem cienastu un aši iebāž mutē.
9 gadus veca ziloņu meitene. Ziloņu puikas netiekot audzēti, jo esot grūti kontrolējami :D
Arī mūs neatstāj bez pusdienām, kas ietilpst tūres cenā. Tradicionāli tie ir rīsi ar vistas gaļu, vai garnelēm un dažādiem salātiem. Paēduši, vēl paskatāmies, kā baseinā peldas zilonēns, kaut arī nekādus šova cienīgus trikus viņš mums nedemonstrē. Un tad jau arī laiks doties atpakaļ uz viesnīcu.
Pelde :)
Šī bija jauka un labi organizēta ekskursiju tūre, kaut arī samērā dārga . Atgriezušās viesnīcā, vakarā nolemjam pastaigāt pa tuvējo apkārtni. Puketā, kā jau kūrortā, viss pakārtots tūrismam un attiecīgi arī dārgāks kā Bangkokā. Neskaitāmas tūrisma aģentūras, veikaliņi un gan šikākas, gan vienkāršākas ēstuvītes. Ēdienu izvēle plaša – gan nacionālā, gan eiropeiskā virtuve. Arī ēdienu cenas demokrātiskas. Atrodam ielas malā nelielu tūrisma kantori, kur aģente ir jauka un laipna sieviete un nopērkam nākamajai dienai ekskursiju no tūroperatora www.seastarandaman.com uz James Bond salu. Saņemam 50% atlaidi, un rezultātā šī tūre 2 personām izmaksā 3500 THB (aptuveni 85 EUR). Ņemot vērā, ka mūsu izvēlētajā Siam Safari tūrē nebija iekļauts izbraukums ziloņa mugurā, mēģinājām rast citu iespēju šo ideju īstenot. Ceļojumu aģente mums piedāvāja Puketas apskates ekskursiju, kurā iekļauts izbraukums ziloņa mugurā, kā arī tīģeru mītnes apmeklējums. Par Tiger Kingdom apmeklējumu gan mums ir dalītas jūtas – no vienas puses, esot Taizemē, gribas izmantot iespēju paglaudīt tīģeri, bet, no otras puses – apzināties, kādos apstākļos dzīvnieki tiek turēti, kādiem līdzekļiem panākta viņu pakļaušanās un tml… Pavakariņojam un dodamies atpakaļ uz viesnīcu. 27. novembris Jau tūlīt pēc brokastīm piebrauc minibuss un kopā ar citiem tūristiem nogādā mūs līdz Royal Phuket Marina ostai, lai ar ātrumlaivu varētu doties salu tūrē. Piedāvā izīrēt snokelēšanas inventāru, tiem, kuri to vēlas, padzert rīta kafiju ar uzkodām, un varam doties uz savu laivu.
27.11.2016. Iepriekšējā vakarā iegādājāmies ceļojuma tūri uz James Bond salu, ko organizē firma SeaStar. Kā izrādījās, tad ģan šī, gan Siam Safari bija vislabāk organizētās ceļojumu tūres :)
No Royal Phuket Marina ostas ar ātrumlaivu dodamies uz salām.
Gids ir patīkams un atraktīvs puisis. Laivā visas sēdvietas ir aizpildītas, esam noinstruēti par drošību uz ūdens un dodamies jūrā. Uz laivas tiek piedāvāts arī minerālūdens un augļi (arbūzs un ananāss). Braukšana ar ātrumlaivu izvēršas par jautru pasākumu, jo ik pa laikam laiva tiek iegriezta tā, lai ūdens šalts trāpītu laivā sēdošajiem tūristiem, kas izsauc vispārēju jautrību. Vērojam brīnišķīgo ainavu ar daudzām mazām saliņām visapkārt, kamēr piestājam fotopauzei pie Panak Island, lai apbrīnotu stalaktītu veidojumus klintīs.
Nākamā apstāšanās ir iespēja snorkelētājiem ielūkoties zemūdens pasaulē, bet šis pasākums nav priekš manis. Tālāk dodamies uz Hong Island, no kurienes relaksējošā izbraukumā ar kanoe laivu laivojam pa klinšu alām, izbaudot skaistos skatus. Skati kā no pastkartēm…
Galvenais tūres apskates objekts ir Khao Phing Kan sala jeb James Bond Island, kas savu populāro nosaukumu ieguvusi 1974. gadā, pateicoties šeit uzņemtajai filmai “The Man With The Golden Gun” (Cilvēks ar zelta ieroci). Piestājam krastā, bet, godīgi sakot, traucē lielās cilvēku masas. Visi vēlas nofotografēties ar 20 m augsto Ko Ta Pu klinti fonā.
Khao Phing Kan sala, kas kopš 1974. gada populāri tiek saukta par James Bond Island, pateicoties ta, ka šeit tika uzņemta filma "The man with the golden gun" (Cilvēks ar zelta ieroci).
20 m augstā Ko Ta Pu klints
Grūti izbrīvēt vietu, lai tiktu pie šāda foto :D
Braucam uz Koh Panyee salu, kur mums paredzēta pusdienu pauze. Šī ir neliela kaļķakmens klinšu saliņa, kuru apdzīvo musulmaņu kopiena. Simtiem ēku ir celtas uz koka pāļiem, un neviens nezin pateikt, cik daudz kokmateriāla ir izmantots, bet, jebkurā gadījumā, tas ir unikāls inženierbūves paraugs. Ēdienu piedāvājums ir plašs – vista, garneles, piedevas, zaļumi, augļi…
Panyi Island - peldošais musulmaņu ciemats
Pēc pusdienām dodamies uz Naka Noi salu, lai relaksētos pludmalē. Dace nolemj nedaudz pasnorkelēt, bet ieeja ūdenī diezgan apgrūtināta, jo ļoti daudz akmeņu.
Vēl atpakaļceļš un pievakarē esam atpakaļ viesnīcā. Nobeigums sekos


Seko līdzi svaigākajiem jaunumiem

Uzzini par jaunākajiem ceļojumiem un aktualitātēm pirmais