Vai tu ej?

  • 1 min lasīšanai
  • 29 foto

"Lai nu kad, bet vasarā savas pēdas laiku pa laikam atsvabinām no apavu skavām – dārza dobē, jūrmalas smiltīs. Tomēr pēdām veselīgi iztaustīt visdažādākās virsmas, to miju – mīkstas un durstīgas, maigi siltas un vēsas… Esam izslāpuši pēc kaut kā jauna, īsta, dabiska. Vēlamies atpūsties ar jēgu. To visu sniedz kārtīga pastaiga Valguma baskāju takā," - tā sevi reklamē "Valguma pasaules" mājas lapa.

Mēs gan tur bijām tagad un agrā pavasarī Baskāju taka ir slēgta. Tomēr izstaigājām mežu, pavērojām taku visos tās posmos, elpojām svaigo lauku gaisu un baudījām Valguma ezera mieru. Protams, sapratām, ka noteikti vēlamies šeit atgriezties vasarā un taku izstaigāt jau basām kājām. Tomēr jau tagad esam sajūsmā par cilvēku izdomu, dabas aizsardzību un mīļo attieksmi pret katru sīkumu, kā skudru, putnu, zālīti un skujiņu.

Atpūtas komplekss „Valguma pasaule" atrodas Smārdes pagastā Engures novadā, pavisam netālu no Tukuma. Baskāju takā tiek piedāvāts labākais no Austrijā, Vācijā un Šveicē izmēģinātā un vēl - tikai mūsu zemei, Valguma ezera, Slocenes upes apkaimei un Ķemeru nacionālajam parkam raksturīgais. Oļi un olīši, laukakmeņi un dzirnakmeņi, sūna, čiekuri, jūrmalas smilts, ko varējām apskatīt pašu acīm. Noskaidrojām, ka tiek izmantota arī niedres šķelda, rupjš priedes stumbrs, māls, veldzējošs upes ūdens... Lietū mērcēta mīksta zālīte, mikla kūdra egļu pavēnī, saulē sasilusi grants... Tas viss izbaudāms mundrinošajā pastaigā basām kājām. Pēc pastaigas saimnieki piedāvājot pēdu peldi ziedu vanniņā un zāļu tējas dzeršanu. Gan romantiski, gan veselīgi, gan interesanti.

Mūsuprāt, vieta piemērota visiem - gan jauniešiem, gan senioriem, gan ģimenēm ar bērniem.

Turpat atrodama arī Dabas gleznu takačetrarpus kilometru garumā, kas izveidota kopā ar īsteniem dabas pazinējiem no Ķemeru nacionālā parka. Pārsteidzošajam dabā ir pievērsta uzmanība tā saucamajos stopkadros – košos rāmjos, kurus kā gleznas saimnieki ierāmējuši dižozolu, māzeru uz bērza, alpīnās jāņogas, dolomīta atsegumus gleznainās Slocenes krastā, dzeņu sakaltu un mizgraužu noēstu egli, bebru slidkalniņu, trīs atvarus vienuviet, saaugušus egli un bērzu… Mudinot palēnināt soli, piestāt, ielūkoties, pamanīt.

Dabas gleznas Valguma pasaulē apskatāmas arī Weekends galerijā:

http://www.draugiem.lv/your.weekends/gallery/?pid=414864298

Ejot pa šo taku, nonācām Gotiskajā labirintā. Labirintam ir tieši tāds pats zīmējums kā XIII gadsimtā būvētajā grīdas labirintā Šartras katedrālē Ziemeļfrancijā. Atšķirīgs ir vienīgi vidus raksts: Šartrā tas ir kā zieds. Toties Valguma pasaulē reizumis spoguļojas debesis! Un, kā jau ierasts, tūristi atstājuši naudas monētiņas uz atgriešanos.

Mums iepatikās labirinta ideja -

Labirints nejautā:

vai tu ej pareizi vai nepareizi?

labirints jautā:

vai tu ej?

To katrs var attiecināt arī uz savu dzīvi un uz ceļošanu - vai tu ej? Weekends komanda dodas arvien jaunu vietu labirintos... un aicina savus sekotājus līdz.

Weekends-idejas tavām brīvdienām

foto - Andris.V.G.



Seko līdzi svaigākajiem jaunumiem

Uzzini par jaunākajiem ceļojumiem un aktualitātēm pirmais