Divas dienas Saloniki – otrajā lielākajā pilsētā Grieķijā

  • 2 min lasīšanai

Katram no mums ir savas sajūtas par Grieķiju. Neapšaubāmi Grieķija ir vēsture, jo tajā meklējami civilizācijas aizsākumi. Grieķija – tā ir daba, tā ir salas, tā ir saule, tas ir ēdiens un dzīves baudīšanas skola. Katrs no mums Grieķijā atrod kaut ko savu, tomēr visbiežāk lielākā daļa tūristu aizkavējās vien Atēnās, lai tālāk dotos uz kādu no salām. Tomēr, ja Tavā sirdī mājo Grieķijas mīlestība, nākošajā reizē noteikti ieplāno divu vai trīs dienu braucienu uz pilsētu ar bagātīgu vēstures mantojumu - Saloniki (angļu valodā: Thessaloniki).

Īsi par vēsturi

Saloniki ir otra lielākā Grieķijas pilsēta, kas atrodas ziemeļos un ir galvaspilsēta Grieķijas reģionam – Maķedonija. Saloniki pilsētu nodibināja 315. gadus pirms mūsu ēras Maķedonijas karalis Kasandrs un tā savu nosaukumu ieguva par godu Maķedonijas Aleksandra (The Great Alexandr) māsai, Thesalonikai. Pēc Maķedonijas krišasnas 168. Gadā pirms mūsu ēras tā kļūst par romiešu pilsētu. Pēc Romas impērijas sadalīšanās Saloniki kļūst par otru ievērojamāko Bizantijas pilsētu.

Ko redzēt? Top 5 ieteikumi

Baltais Tornis (White Tower)

Lai arī nosaukums “Baltais tornis” sākotnēji liekas ļoti nevainīgs, stāsts par šo torni nebūt nav tāds. Osmaņu impērijas laikā 19. gadsimtā tornis bija ieslodzījuma vieta un tas tika dēvēts par “Sarkano torni”, jo tā sienas nemitīgi bija klātas ar ieslodzīto asinīm pēc nāvessprieduma izpildīšanas. Par spīti nežēlīgai vēsturei, mūsdienās “Baltais tornis” ir viens no galvenajiem apskates objektiem. Ar dažādu ekspozīciju palīdzību, iespējams izsekot līdzi Saloniki vēsturei no tās dibināšanas brīža līdz pat mūsdienām. Turklāt pašā noslēgumā, no augšējā torņa stāvā, variet izbaudīt fantastisku skatu uz Saloniki. Ieejas maksa – 4,00 Eur.

2. Saloniki Arheoloģijas muzejs

Lai kur arī es brauktu, lai kur dotos, arheoloģiju muzeji ir manas apskates objektu saraksta augšgalā. Kāpēc? Jo tā ir lieliska iespēja iepazīties ar pilsētas vēsturi un ielūkoties, kas “lācītim vēderā”. Šis muzejs satur bagātu vēsturisku kolekciju par Maķedonijas vēsturi un Aleksandra Lielā valdīšanas laiku. Un cepuri nost, šis muzejs ir teju līdzvērtīgs Akropoles muzejam Atēnās. Ieejas maksa – 6,00 Eur.

3. Saloniki promenāde

Promenāde pulcē lielāko daļu tūristu un arī vietējo iedzīvotaju. Kas gan var būt skaistāks un relaksējošāks par pastaigu gar jūras krastu? Un tomēr, ja tā vien gribas ļauties saulītes un viegla vēja brāzmai, droši ieturiet kafijas pauzi vienā no neskaitāmajām kafejnīcām.

4. Vēsturiskais tirgus laukums jeb Agora

Kā mēs zinām no vēstures, Saloniki izbaudīja arī romiešu periodu. Kādu mantojumu romieši atstāja Saloniki? Protams, tas bija vēsturiskais tirgus laukums jeb Agora, kas gadsimtiem ilgi kalpoja par satikšanās vietu politiskām un filosofiskām diskusijām. Mūsdienās gan saglabājusies vien neliela daļa no tirgus laukuma, bet vstures elpa ir jūtama jebkurā gadījum.a Bezmaksas apskates objekts.

5. Agios Dimitrios baznīca

Pēc Lielā Ugunsgrēka, kas izpostīja baznīcu 1917. Gadā, tās atjaunošana prasīja teju 30 gadus. Kāpēc ir vērts redzēt tieši šo baznīcu? Jo tā ir saglabājusi nenovērtējamas liecības no 7.gs bizantiešu laikiem, turklāt tā ir būvēta pavisam netipiskā grieķu stilā - no sarkani baltiem ķieģeļiem.

Kur ēst?

Grieķija ir zināma ar savu virtuvi, tomēr Saloniki pārspēj visas cerības. Lai kurā tavernā vai kafejnīcā mēs būtu, ēdiens visur ir debešķīgi gards. Noteikti iesaku pamieloties ar svaigām jūras veltēm – mīdijām, garnelēm, zivīm. Vidējā cena – 20,00 Eur 2 personām (par vismaz 4 dažādiem ēdieniem).

Mani labākie atradumi:

Taverna Diavazi (grieķu valodā: Η Διάβαση). Specialitāte – gaļas ēdieni, viss ir tik garšīgi, sākot ar girosu, kebabu un beidzot ar salātiem. Full tou Meze (grieķu valodā: Φάουλ του Μεζέ). Specialitāte:. Pašas gardākās mīdijas, ko jebkad esmu ēdusi.


Seko līdzi svaigākajiem jaunumiem

Uzzini par jaunākajiem ceļojumiem un aktualitātēm pirmais