Ceļojums 30.08.2015 - 20.09.2015 Latvija,Lietuva,Polija,Ukraina,Moldāvija, Rumānija

  • 1 min lasīšanai
  • 6 foto

11.09 trīspadsmitā diena

No rīta dodamies samainīt naudiņu , lai arī uz bankas durvīm ir uzrakstīts darba laiks 8 30 , banka savas durvis ver tikai plkst. 9.00. Izbraucam no Taraclijas, šodien jānobrauc ap 200 km. Šoseja nesalīdzenāmi labāka par Ukrainas, daudzās vietās notiek ceļu remonts. Vairākās vietā dežūrē ceļu policija, bet pretī braucošie vadītāji laicīgi jau brīdina, bet es jau arī neko sevišķi nepārsniedzu ātrumu.Ceļu policisti mūs aizdomīgi nopēta, bet tomēr neaptur. Ceļš mūs ieved Kišiņevā, izbraucam cauri pilsētas centram, briesmīgi sastrēgumi.

Nākošā pieturas vieta Cricova. Viena no lielākajām vīna ražotnēm Moldāvijā. Diemžēl mums neveicas, izrādās šeit ekskursijas ir iepriekš jāpiesaka. Vienojamies par rītdienu pulksten desmitiem.

Pa ceļam pie vietējiem tirgotājiem pa lētu naudu nopērkam 4 veidu vīnogas, nu ļoti saldas un persikus, tirgotāja vēl par velti ieber maisiņā plūmes.

Dodamies tālāk naktsmītnes virzienā. Plānojam pa ceļam apskatīt Veco Orheju. Atrodam bez grūtībām. Fantastisks skats uz klintīm, baznīciņu, upi ielejā un daudzajām alām klintīs.

Vēlajās brokastīs iegriežamies Butučeņas ciema krodziņā un beidzot mums ir iespēja nobaudīt moldāvu nacionālos ēdienus – zupa čorba {pupiņas, paprika, skābenes vai kaut kas tām tamlīdzīgs, kartupeļi, gaļa} un plančitas. Pasūtam četru veidu – ar kartupeļiem, biezpienu, ķirbjiem un ķiršiem. Ar kartupeļiem un biezpienu ir sāļās, ķirbju un ķiršu saldās. Mums vislabāk garšo ar kartupeļiem un ķirbjiem.

Dodamies meklēt naktsmājas, izrādās mūsu rezervētā vieta ir mazs ciematiņš Vecās Orhejas rajonā Trebujeni. Izrādās tā ir lauku māja Reutas upes krastā klints pakājē. Saimniece mums ierāda numuriņu, vienojamies par vakariņu laiku. Šodien mums būs vakariņas īstā moldāvu lauku stilā no vietējiem produktiem un mājas vīnu. Dodamies uz tuvējo klinti paskatīties kādas izskatās alas tuvumā un paložņāt pa tām.

Uz vakariņu laiku mums pievienojas vēl saimnieku suns un kaķene ar kaķēnu. Apkārt galdam lidinām milzu naktstauriņi un sikspārņi, dzied cikādes. Īsta Moldāvijas lauku idille! Paldies saimniecei, vakariņas patiešām garšīgas. Tiek pasniegta mamaliga {kukurūzas putra} un saimniece pasniedzot mums pastāsta un veic rituālu, ar diegu pārgriežot putru pareizticīgo krusta veidā, tiek dota svētība ēdājiem un gatavotājiem un pateicība Dievam par maltīti. Tiek pasniegts arī paštaisītais vīns.



Seko līdzi svaigākajiem jaunumiem

Uzzini par jaunākajiem ceļojumiem un aktualitātēm pirmais