SOMIJA, 21.–27.07. 2015. 2. turpinājums

  • 2 min lasīšanai
  • 1 foto

Suomussalmi apkārtnē ir notikusi viena no iespaidīgākajām krievu karaspēka sakāvēm Ziemas kara laikā. Arī virziens uz Suomussalmi bija izvēlēts kā viens no galvenajiem uzbrukuma virzieniem, lai sašķeltu Somiju divās daļās, jo līnijā Suomussalmi – Oulu, kas atrodas Botnijas jūras līča ziemeļu galā, ir Somijas visšaurākā vieta austrumu – rietumu virzienā.

Uzbrukums Suomussalmi virzienā sākās 1939. gada 30. novembrī, tajā pašā dienā, kad sākās PSRS iebrukums Somijā arī trijos citos virzienos – līnijā Salla – Kemijarvi – Rovaniemi, Lādogas ezera ziemeļu pusē un virzienā no Ļeņingradas uz Viipuri (vēlāk Viborgu), vienlaikus notika arī pirmā Helsinku bombardēšana. Ieņemot Oulu, Somija tiktu sadalīta uz pusēm, kas ievērojami apgrūtinātu somu pretestību un pārrautu Somijai svarīgo dzelzceļa satiksmi ar Zviedriju.

Somi nebija gaidījuši Sarkanās armijas iebrukumu mežiem klātajā reģionā, kur trūka kārtīgu ceļu, tāpēc ar smagajiem ieročiem un tehniku bruņotajiem iebrucējiem pretī stājās vien nelielas somu vienības, kas pēc sīkām kaujām atkāpās. Līdz decembra sākumam krievu karaspēka 163. strēlnieku divīzija ieņēma Suomusalmi ciemu, taču jau sākot ar 11. decembri, somu vienības uzbruka krievu pozīcijām, līdz 163. strēlnieku divīzijas pretestība salūza, un 28. decembrī karavīri atkāpās no Suomusalmi ciema. Tikmēr aptuveni 300 vīru liela Somijas armijas vienība bija veiksmīgi apturējusi padomju elitārās 44. divīzijas virzīšanos pa Rātes ceļu, kurš no Krievijas robežas ved uz Suomusalmi. 18 km garajā posmā no Rātes ciema pie Krievijas robežas līdz t. s. „Rātes vārtiem” pie pagrieziena uz Kuhmo, sākās krievu karspēka vienību iznīcināšana.

Tiklīdz somi sāka gūt virsroku kaujās pie ciemata, visas pieejamās vienības tika nosūtītas uz Rātes ceļa apkārtni. Somu taktika bija sadalīt milzīgās un neveiklās padomju kolonnas, atgriežot tās no iespējas saņemt apgādi un papildspēkus, un iznīcināt pretinieka spēkus pa atsevišķiem posmiem. Laika posmā no 1940. gada 5. līdz 7. janvārim somu spēki iznīcināja visus uz Rātes ceļa izolētos 44. divīzijas kolonnas posmus, līdz 10. janvāra vakaram Suomusalmi apkārtne bija atbrīvota no visām Sarkanās armijas paliekām.

Kaujās Suomussalmi apkārtnē aptuveni 11 000 somu karavīru bija sakāvuši 45–55 tūkstošus vīru lielus, ar smagajiem ieročiem un tehniku apgādātus Sarkanās armijas spēkus. Somu pusē kaujās krita vai pazuda ap 900 karavīru, 1770 guva ievainojumus, kamēr padomju zaudējumi tiek lēsti 27 500 kritušo un pazudušo apmērā.

Uz Rātes ceļa Somijas spēki ieguva lielu daudzumu ieroču un tehnikas, tai skaitā desmitiem tanku, lielgabalus un simtiem kravas automašīnu. Trūkstot prettanku ieročiem, somu karavīri cīņā pret tankiem veiksmīgi izmantoja pudelēs pildītu degmaisījumu, kas Ziemas kara laikā ieguva vēlāk plaši pazīstamo nosaukumu – „Molotova kokteilis”.

Skaidrojot šo kauju iznākumu, Ziemas kara pētnieks Viljams Troters grāmatā „Krievu – somu 1939.–1940. gada Ziemas karš” uzsver, ka somu karavīri bija labi pazīstami ar mežiem un skarbajiem ziemas apstākļiem, kas izpaudās gan pareizā apģērba un pārtikas izvēlē, slēpju, maskēšanās tērpu un apsildāmu bunkuru izmantošanā, turpretī Sarkanā armija, kuras pieredzējušo virsnieku sastāvs bija nomainīts Staļina terora laikā, kara sākumā neizmantoja ne karavīru, ne tehnikas maskēšanu, bet ar padomju karavīra standarta ēdienu, rupjmaizi un nesaldinātu tēju bija par maz, lai nodrošinātu enerģiju arktiskos apstākļos. Liela daļa Krievijas vienību apsaldējumu dēļ bija zaudējušas 10 % sastāva vēl pat nesasniedzot Somiju – simtiem kilometru garajā ceļā no Murmanskas dzelzceļa līnijas līdz Somijas robežai.

Tagad ceļa posmā no Suomussalmi līdz Rātes ciemam ir vairāki pieminekļi un piemiņas vietas, kā arī viens no iespaidīgākajiem Ziemas kara muzejiem Somijā – „Raatteen portti” – Rātes vārti. Muzeja tuvumā ir izveidota iespaidīga piemiņas vieta – klajš lauks 3 ha lielumā, kurā novietots tik daudz akmeņu, cik kritušo bija abās karojošajās pusēs. Piemiņas vietas centrā konstrukcija, kurā nostiprināti 105 zvani, kas vējainā laikā klusu zvana – katrai Ziemas kara dienai viens...

(nobeigums sekos)



Seko līdzi svaigākajiem jaunumiem

Uzzini par jaunākajiem ceļojumiem un aktualitātēm pirmais