Brīvdienas fotogrāfijās (16.05.15.). Bari (Itālija).

  • 2 min lasīšanai
  • 70 foto

Bari –ostas pilsēta dienvidu Itālijas austrumu krastā, Apulijas galvaspilsēta. Pastāv liela varbūtība, ka trīs ar pusi tūkstošus gadu atpakaļ, šeit sāka veidoties pirmās apmetnes. Par pilsētas aizbildni tiek uzskatīts Svētais Nikolajs (San Nicola). Pilsētas svētki 9. maijā. Iedzīvotāju skaits nedaudz virs 325 000. Prāmju satiksme ostu savieno ar Horvātiju, Grieķiju, Melnzemi un Albāniju.

http://www.comune.bari.it/portal/page/portal/bari - Bari mājas lapa

http://www.visual-italy.it/IT/puglia/?id=43240 - virtuālā pastaiga pa Bari

.

.

Ikdiena iegrozījusies tā, ka brīvdienas būs jāpavada Bari. Protams, lai nedaudz atvieglotu pietiekoši lielās pilsētas apskati, nepieciešama informācija. Un, kur gan to gūt, ja ne internetā. Bet! Kur gan svešā valstī, svešā vietā to atrast, vēl jo vairāk, ka wi-fi? Vācijā jau viss daudz maz izpētīts, un lielākajā daļā gadījumu ar to problēmu nav. Bet šeit? Šeit palīdz nojausma. Izrādās, ka IKEA, kurš atrodas pa ceļam, ir iekšējais tīkls, ar pietiekoši spēcīgu signālu. Atliek tikai paburties itāļu valodā, sameklēt savu Vācijā reģistrēto „IKEA Family” karti, un viss notiek.

Pēc vakardienas (15.05.15.) saules, svelmes un vēja, rīts iesākas ar patīkamāku dvesmu. Sešos no rīta temperatūra nedaudz virs divdesmit. Arī nakts (par brīnumu) pārsteigumus neradīja, jo visi dīcošie, sīcošie, sūcošie, rāpojošie, kodošie, un visādi citādi man sliktu gribošie „knariņi” bija kaut kur pazuduši, kas savukārt uzskatāms par diezgan retu parādību Itālijas karstumā. Rīta agrumā redzētais gan nedaudz samulsināja, vai tiešām gaiss ir tik silts, jo dažs labs vietējais bija ģērbies apģērbā, kādu pie mums Lv ģērbtu pie temperatūras ap desmit grādiem. Nē, viss kārtībā!

Viss sagatavots, izpētīts, noskaņojums daudzsološs, galamērķis – vecpilsēta. Pastaiga pāris desmitu kilometru garumā var sākties.

Itālija ir un paliek Itālija. Tas mazliet traucē. Tik ļoti jau pierasts pie vācu akurātības, punktualitātes, sakārtotības, utt. Šeit gandrīz visapkārt kaut kāda nolemtība (2.att.), nesakārtotība, paviršība, nepabeigtība, utt. Līdz pussalai, uz kuras atrodas vecpilsēta, nedaudz vairāk kā seši kilometri. Ar auto, tas neliktos nekas, bet kājām? Ko gan visu nenākas redzēt, no kā pasargāties. Pirmkārt jau ietves. Vietām viss kā jau pilsētā, vietām tās aizšķērsotas, vietām nākas uzmanīties, lai neatsistu galvu pret ceļa zīmēm (1.att.), vietām, lai vienkārši neiesprūstu (3.att.). Un nepārtraukti jāseko tam, kas atrodas uz trotuāra. Dažreiz tie ir atkritumi (6.att.), citreiz jau kas slidenāks (ja iekāpj) (3a.att.). Un tas bija visur, gan pilsētas nomalē, gan centrā.

Biju nepacietīgs, un pirmo vēlējos apskatīt Itālijas visgarāko jūras krastmalu (13.-15.att.). Ja Jūsu mērķis bijis izpeldēties Adrijas jūrā, tad jutīsieties vīlušies, jo tuvākā pludmale ir divdesmit piecus kilometrus uz dienvidiem (Bari tas vienkārši nav iespējams). Uz ziemeļiem vecpilsēta ar jauno ostu fonā (16.-18.att.). Turpat arī neliels jūras lomu tirdziņš – gliemežvāki, dažādas zivtiņas un rāpuļi, kalmāri (19.-20.att.).

Vecpilsēta. Tā zīmīga ar ļoti šauro ieliņu līkločiem un labirintiem. Tās apzināti tā veidotas, lai potenciālajiem viduslaiku iebrucējiem orientēšanos padarītu neapskaužamu. Vecpilsētā, kuras platība tikai viens kvadrātkilometrs, atrodas 33 baznīcas, baznīciņas, un ap 100 lūgšanu vietas. Visievērojamākā Svētā Nikolaja bazilika (29.-35.att.) Kā liecina nostāsti, savulaik, kad Mira pārgāja musulmaņu valdījumā, Bari un Venēcija sacentās par vērtīgo relikviju iegūšanu. Bari tika organizēta 62 jūrnieku ekspedīcija, kura tad arī apsteidza venēciešus, un Sv. Nikolaja pīšļus pārveda uz Bari. To apglabāšanai zem bazilikas tika izbūvēta speciāla telpa (34.-35.att.). Starp citu gan bazilika, gan Sv. Nikolaja baznīca ir lielākās pareizticīgo pulcēšanās vietas visā Eiropā. Šķiet, ka lieki piebilst, ka viss notiek krievu valodā. Laukuma labajā pusē ir arka „Arco Angioino” (36.att.), aiz kuras sākas vecpilsēta. Leģenda vēsta, ka ikviens, kurš iziet zem arkas, saņem Svētā aizsardzību un aizbildniecību, lai spētu mūžīgi radīt brīnumus. Man citas iespējas nebija, jo aiz arkas sākas vecpilsētas kvartāliņi ar neskaitāmiem veikaliņiem, kafijošanas un picēšanas vietām. Ļoti interesanti, ka, gan tirdzniecības vietu, gan dzīvoklīšu durvis iziet tieši uz ielas. Nav ne lievenīša, ne pakāpiena, nekā. Atver durvis, un, ja esi kļūdījies, tad vari nokļūt tieši dzīvokļa saimnieka(ces) guļamistabā, vai, labākajā gadījumā, virtuvē pie galda.

Pussalas otrā pusē Jūras osta un „Castello Normanno Svevo di Bariosta” cietoksnis.

Bari izsenis pazīstama gan kā ostas, gan tirdzniecības pilsēta. Par plašo un pasaules slaveno firmu klātbūtni liecina dažādība pilsētas tirdzniecības ielās. Te ir viss (53.-55.att.), ko vien sirds var iekārot, gan kvalitātes, gan cenu ziņā.

Vecpilsēta uz sauszemes robežojas ar dzelzceļu, aiz kura jau sākas cita pilsētas daļa. Bet par to ne šoreiz.



Seko līdzi svaigākajiem jaunumiem

Uzzini par jaunākajiem ceļojumiem un aktualitātēm pirmais