Huerta del Rey ciemats

  • 1 min lasīšanai
  • 5 foto

Huerta del Rey ir ārēji pavisam parasts ciematiņš Kastīlijas un Leonas provincē, atrodas apmēram 80 km no vietējā rajona centra - Burgos pilsētiņas.

Neparasta šī apdzīvotā vieta ir aplūkojot to no onomastikas (valodniecības disciplīna) puses. Šis ciems tamdēļ pat ir iekļuvis Ginesa rekordu grāmatā, kā ciems, kurā ir viskoncentrētāk pasaulē atrodami visgrūtāk izrunājamie, visretākie un atmiņā tik grūti saglabājamie cilvēku vārdi.

Šobrīd Spānijas laikraksts ABC ir izsludinājis konkursu par veneparastāko cilvēka vārdu Spānijā un, domāju, ka visnotaļ labas perspektīvas ir kādam no šī ciema iegūt visnotaļ vērtīgo balvu. Lūsija, Marija, Paula, Daniela un Martina - 5 vispopulārākie vārdi meitenītēm, kas piedzima pagājušo gadu. Puisīšus tajā gadā visbiežāk nosauca kā Hosē, Hevjers, Ans un Teress. Līdz ar to zināms, kuri vārdiņi tiks atsijāti pirmām kārtām.

Vietējais valodniecības guru Roberto Faure uzskata, ka no aprites "izkrīt" daudzi spāņu tradicionālie vārdi, jo jūtama specīga mūsdienu globalizējošā mode. Piemēram, "Fransiska" šodien skan tā, nedaudz "laucinieciski" vai drīzāk piestāvētu tāds vārds kādai vecmāmiņai, vecvecmāmiņai. Jaundzimušo meitenīti diez vai nosauktu šajā vārdā. Bet itāļu - kataloņu "Frančeska / Franseska" jau skan diezgan stilīgi un strauji uzņem popularitāti vārdu došanā Spānijā. Kaut kas līdzīgs reiz bija arī ar vārdu "Ramona", - pagājušā gadsimta 30-ajos gados bija reģistrēts ši vārdiņš 6.172 sievietēm, bet 2010.gadā tikai 15.

Huerta del Rei pilsētiņā dzīvo tikai 900 iedzīvotāji un 380 no tiem vārdi ir diezgan neparasti. Prepedigna, Burgundofora, Nindofora, Berakisio, Austringiliano, Filadelfo, Kansionila ... Šie neparastie vārdi nav vēsturiskie spāņu, ne kādu citu tautu vārdi. Tas ir pašu ciemata iedzīvotāju kreatīvās izdomas darba rezultāts. Lieta ir tāda, ka šīs mazpilsētiņas iedzīvotāji cītīgāk sekoja spāņu tradīcijām. - dot jaundzimušajiem iepriekšēo paaudžu, dinastiju dotos vārdus. Kā par nelaimi, ir jāpiebilst, spāņu uzvārdi arī nevar lepoties ar lielu dadzveidību. Tā ar laiku radās šajā mazajā ciemā milzumliela nekārtība, bardaks: kurš ir kurš!? Ja vienā paaudzē parādās uzreiz 30 Hosē Lopesi, tad vienīgais atrisinājums ir tos nummurēt, lai tie atšķirtos ... vai kā šajā gadījumā dot tiem tik neparastus vārdus, lai kaimiņam nekādā gadījumā neienāktu galvā doma savu atvasi nosaukt par otru "Espesioso".



Seko līdzi svaigākajiem jaunumiem

Uzzini par jaunākajiem ceļojumiem un aktualitātēm pirmais