Laika apstakli Norvegijas rietumkrasta

  • 2 min lasīšanai

Tie ir mzaliet atskirigi no Latvijas. Un ari no Norvegijas austrumpuses. Ja Oslo laika apstakli ir vairak vai mazak lidzigi ka Latvija, tad rietumkrasta, kur dzivoju es, tie ir pavisam citadi. Jo rietumkrastu ietekme Golfa straume un mes dzivojam pie pasas Ziemeljuras. Vardu sakot, visas dabas stihijas iet mums pari un apstajas Norvegijas vidiene, kur nokrisnus un vetras aiztur kalnu kede.

Tas nozime ari to, ka pie mums laika apstakli ir maigi. Mums nav karstas vasaras un nav aukstas ziemas. Ja ziema uzsnieg sniegs, tad tas parasti ir uz dienu vai divam, jo tas atri nokust. Ziema normala temp. ir +10 lidz - 5. Ja ir aukstaks, tad mes te reali salstam, del augsta mitruma limena. Bet es neesmu piedzivojusi pat tos -5 .

BET...mes esam vairak paklauti nokrisniem un vetraam. Ne par velti saka, ka Bergena tikai dazas dienas gadaa ir saulainas. Nu nav tik traki, bet japiekrit, ka tuvu tam.

Kops es dzivoju shajaa pusee, man nav lielas problemas ar sadzivosanu ar laika apstakliem. Ka vietejie saka, pedejo gadu laikaa seit ir lieliski laika apstakli (laikam saaudze mani). Si vasara bija burviga. Ari pie mums dazas dienas bija +30 gradi, kas seit nav tipiski. Ieguvu vislieliskako iedegumu visa mana muzjaa :) Tik bruna nekad neesmu varejusi iedegt Latvija.

Vasara normala temp. ir +16 lidz +20 , max +25. Ja ir augstak,tas ir apus normas. Un man tas der, jo es neciesu karstu laiku, kas ir virs +25-+27 (kaa man pirms daziem gadiem ienaca prata pieteikties darbam Doha, Katara-nav ne jausmas. Es tur ne dienu nenodzivotu). Mums bija loti daudz saulainu un jauku dienu sovasar. Ne par velti vasara pie mums te mudz no turistiem. Parsvara no Vacijas un Niderlandes. Lielie kruiza kugi iet garam musu majai..Man vasaras patik pavadit seit, nav nekadas velesanas izcelot. Un jaa, mums ir gaisaas jeb baltaas naktis no maija lidz augustam. Labi, ka mums ir zaluzijas un tumsie aizkari, citadi nebutu iespejams aizmigt-gaishs kaa dienaa. Bet man patik taas baltaas naktis.Dienas liekas garakas un patikami sedet laukaa uz terases lidz pusnaktij...man pat dazreiz uzmacas doma iet garajas pastaigas gar fjordu un juru nakts vidu..jo ir gaishs kaa dienaa, tikai saule nespid....ja butu domubiedru, es to daritu :)

Novembris un decembris ir vissdepresivakie menesi (domaju, ka ari Latvija). Riti ir tumsi un agri klust tums. Ja nemaldos, pagasgad jau plkst. 15 bija tumss. Un veeetras...viena pec otras. Pagajuso ruden bija lielaa vetra, kas saucas "Ivar". Man bija jadodas uz skolu, bet es biju taa sabijusies no sis vetras, ka paliku majas. Kad skolotajam velak paskaidroju, ka nebiju skola delj veetras, vins pasmaidija. NU jaa, vietejie jau pieradusi..bet man tas bija kaut kas. Atceros, ka mamma man zvanija un uztraucas, vai man viss labi, vai man nav bail. Ja kas, vina var atbraukt man pakal un es varu palikt pa nakti pie vinas. Man bija bail...bet es nolemu tikt sim bailem pari vienatne. Velak izradijas, ka mammai, kaut vina visu muzu te nodzivojusi, ir bail no vetram un, kad vina ir majas viena, vina labprat gribetu kadu kompaniju :)

Pirms daziem gadiem pirms ierados seit, paari esot gaajis orkans, kas principa vietejos atsledza no visaam komunkacijam uz veselam 3 dienam. Un turklat Ziemassvetkos. Ja kadam vajadzeha izsaukt atro palidzibu vai taml., tad vieniga komunikacijas iespeja bija uz Krasta apsardzes kuga, kur darbojas satelits.Cilveki veljoprojam runaa par so orkanu.

Tagad mums ari iet pari orkans. Neesmu gulejusi visu nakti. Ne, man vairs nav bail. Man pat tas liekas amizanti. Neguleju, jo vetras rada nenormalu troksni. No rita orkans vel plosijas +lietus+zibens un perkons. Palikam bez elektribas uz kadam 30 min. Vietejie pramji atteicas kurset; tilts, kas savieno musu salu ar iekszemi, bija slegts (to sledz, ja vetra sasniedz 32m/sec, bet sorit bija 41m/sec). Pa dienu vetra rimaas, bet tagad uz vakaru atkal brazmas push un troknso..Jadzer viins...ka visi vietejie to dara..Tas palidz pardzivot rudens depresivismu :)

Ta mes te dzivojam. Un man nav iebildumi. Bet no otras puses..es, laikam,tiesi sobrid labprat atrastos Spanijas dienvidos :)))

PS. Video vetra "Ivar" :)



Seko līdzi svaigākajiem jaunumiem

Uzzini par jaunākajiem ceļojumiem un aktualitātēm pirmais