Pavasarīgā Barselona divās ar pusi dienās

  • 5 min lasīšanai
  • 97 foto

Ceļojums uz Barselonu – pilsētu, kuru vēlējos apmeklēt jau sen, sanāca tāds, varētu teikt, plānoti neplānots...

Atvaļinājums agrā pavasarī šogad tika rezervēts tāda iemesla dēļ, ka vēlējos apciemot meitu Anglijā, kā arī aiziet uz grupas „OneRepublic” koncertu 18. martā Birmingemā. Lai arī Lielbritānijā pavasara atnākšana jūtama agrāk nekā Latvijā, tomēr laika apstākļi arī tur marta vidū ir samērā drēgni un nemīlīgi. Tādēļ radās ideja atlikušās dienas līdz lidojumam atpakaļ uz Latviju pavadīt kādā saulainākā un siltākā vietiņā – Barselonā.

Lidojums + viesnīca no London Luton lidostas tika rezervēts jau laicīgi (3 personām tas izmaksāja nepilnas 500 ₤). Plānojot un gatavojoties ceļojumam, vienmēr cenšos iegūt informāciju par apskates objektiem, cenām, transportu un tml. Gribu teikt, ka tieši ceļojumu apraksti portālā draugiem.lv ar dažādiem un nereti atšķirīgiem ceļotāju viedokļiem palīdz plānot un izvēlēties gan apskates objektus, gan sniedz praktisku informāciju. Arī mans apraksts būs vairāk praktisks, ar subjektīvu skatījumu uz redzēto. Divās ar pusi dienās, kas bija mūsu rīcībā, centāmies apskatīt maksimāli daudz, tādēļ sanāca nedaudz iespringt, lai varētu paspēt iekļauties laikā.

1. diena. Esam veiksmīgi piezemējušies Barcelona El Prat lidostā, saņēmuši bagāžu un dodamies uz termināla T2 izeju. Lidostā ir divi termināli - T1 un T2, un attiecīgi no katra termināla uz pilsētas centru kursē autobusi Aerobus A1 un A2. Pietura ir turpat pie termināla un biļetes var iegādāties pie autobusa vadītāja. Nopērkam biļetes abos virzienos, kas izmaksā 10.20 € katram. Pēc aptuveni 30 min. ilga brauciena jau esam pašā Barselonas centrā Katalonijas laukumā (Plaça de Catalunya). Aptuveni 10 min. gājiena attālumā, pie galvenā gājēju bulvāra Las Ramblas, atrodas mūsu rezervētā viesnīca „Hotel Rialto”. Diemžēl mūsu istabiņa vēl nav atbrīvota, tādēļ atstājam savas mantas uzglabāšanai paredzētā telpā un dodamies apskatīt pilsētu. Pa Las Ramblas bulvāri dodamies ostas virzienā. Laiks ir silts un saulains, kā radīts pastaigai. Pa gājēju tiltu Rambla de Mar nokļūstam līdz Barselonas Akvārijam (Aquarium de Barcelona), kas ir viens no lielākajiem akvārijiem Eiropā (ieejas maksa 20 €). Bez šaubām, jūras iemītnieku daudzveidība šeit ir iespaidīga un vienaldzīgu neatstāj nevienu apmeklētāju, tomēr Akvārijs nekļuva par apmeklēto top-objektu Barselonā. Ieturam kafejnīcā pusdienas un dodamies atpakaļ uz viesnīcu. Tiekam savā istabiņā – neliela, bet tīra un mājīga, ar balkonu uz ielas pusi. Vēlāk gan izrādījās, ka vakaros tur dzīve sāk „sist augstu vilni” un ir skaļi.

Nedaudz atvelkam elpu un dodamies ar kājām vakara pastaigā. Vēlamies apskatīt slavenās arhitekta Antonio Gaudi ēkas „Casa Batllo” un „Casa Mila”. Diemžēl „Casa Mila” notiek ēkas atjaunošanas darbi un fasāde ir aizklāta. Atpakaļceļā ielas krodziņā paēdam vakariņas, nogaršojot vienu no spāņu nacionālajiem ēdieniem – paelju (Paella). Tas ir tradicionāls rīsu ēdiens. Ir gan zvejnieku paelja, kuru pagatavošanā izmanto jūras veltes, gan zemnieku paelja, kur galvenās sastāvdaļas ir vistas un truša gaļa. Ļoti sātīgs un taukvielām pārbagāts ēdiens... Par manu favorītu kļuva grilēta (varbūt maldos) tintes zivs (Sepia a la Plancha). Cenas samērā augstas. Paelja maksā no 10 – 15 €, atkarībā no porcijas lieluma.

2. diena. Dienas kārtībā – Monseratas Svētās Marijas klostera (Monistrol de Montserrat) apmeklējums. Šis klosteris atrodas aptuveni 70 km attālumā uz rietumiem no Barselonas, Sv. Katalonijas kalnā 700 m v.j.l.

Metro stacijā nopērkam vienu biļeti 10 braucieniem (10.30 €). Nav jāpērk biļete katram atsevišķi, bet var izmantot vienu. Pie ieejas metro nokompostrē biļeti, tad padod atpakaļ nākamajam utt. Tā kā bijām 3 cilvēki, tad vienā piegājienā tika izmantoti 3 braucieni. Starp citu, viena brauciena laika limits ir 1h 15 min., t.i., var veikt pārsēšanos ne tikai no vienas metro līnijas citā, bet jebkurā sabiedriskajā transportā.

Mums jānokļūst līdz metro stacijai Plaça d’Espanya, no kurienes uz Monseratu kursē vilciens R5. Braucot ar vilcienu, ir divas iespējas, kā nokļūt kalnā līdz klosterim – kalnu vilcieniņš vai gaisa tramvajs. Mēs izvēlamies kombinēto biļeti: R5 vilciens + Aeri gaisa tramvajs (vienas turp atpakaļ biļetes cena ir 20 €). Skats no gaisa tramvaja ir patiesi fantastisks, tikai žēl, ka diena ir samērā dūmakaina.

Esam nokļuvuši līdz klostera kompleksam, kur bez sakrālajām celtnēm darbojas arī veikali, ēdnīca un viesnīca. Apmeklējam arī klostera baziliku, kurā ir grezns un bagātīgi rotāts altāris ar kataloniešu mākslinieku gleznojumiem. Pirms došanās projām, ēdnīcā par saprātīgām naudiņām paēdam pusdienas. Nogaršoju arī kataloniešu desertu Flan (Crema Catalana), kas ir no piena, kondensētā piena un vaniļas cukura vārīts krēms. Kopā ar augļiem garšo lieliski!

Ar vilcienu braucam atpakaļ uz Barselonu, jo jāpaspēj nokļūt līdz trošu tramvaja (Barcelona Port Cable Car) iekāpšanas vietai Sant Sebastia Tower, lai nokļūtu Montžuika kalnā (Montjuïc). Tur var nokļūt ar metro (Yellow Line 4) līdz stacijai Barceloneta, tad pa promenādi jāpaiet gabaliņš ar kājām līdz tornim. No internetā iegūtās informācijas sapratām, ka trošu tramvajs kursē līdz 17:30, bet patiesībā tam jau bija vasaras sezonas darba laiks – līdz 19:00. Ir diezgan liela rinda un gaidot kļūst vēsi, jo vakars ir dzestrs. Beidzot esam tikuši pie biļetēm (11 € vienā virzienā katram), ar liftu uzbraucam augšā tornī un gaidām trošu tramvaju, kurš kursē ik pa 15 minūtēm.

Beidzot esam sagaidījuši savu transportu...No 70 m augstuma paveras skats uz Barselonas ostas teritoriju, Olimpiskā kompleksa peldbaseinu, pilsētas pludmali. 10 minūtēs esam veikuši 1300 m garo distanci un nokļuvuši Montžuika kalnā. Montžuika kalns tulkojumā nozīmē „žīdu kalns” un kādreiz ir bijis nocietinājuma kalns, bet tagad atvēlēts sportam, mākslai un atpūtai. Šis parks būtu apskates vērts, bet ir jau vakars, un mūsu mērķis ir nokļūt līdz Nacionālajai pilij (Palau Nacional), lai vērotu fantastisko Maģisko strūklaku (Font Magica) šovu. Tas ir neatkārtojams mūzikas un krāsu uzvedums, kura patieso vērienīgumu un emocionālo baudījumu var sajust tikai klātesot... (dance)

Kādu laiku vērojuši un centušies iemūžināt šo brīnišķīgo priekšnesumu, garām strūklakām pa aleju dodamies uz Spānijas laukumu, pa ceļam uz viesnīcu pavakariņojam un pārguruši esam nokļuvuši savā viesnīcas istabiņā.

3. diena. Šo varētu nodēvēt par „Gaudi dienu”...Sākam ar ievērojamākā Antonio Gaudi darba un Barselonas atpazīstamības simbola – Sagrada Familia apskati. Katedrāles celtniecība tika aizsākta 19.gs. 80-ajos gados, taču tā joprojām nav pabeigta. Būvdarbus plānots pabeigt ap 2026. gadu.

Iespaidīga ļaužu rinda, lai nokļūtu katedrālē, tādēļ pieņemam lēmumu atstāt apskati citai reizei...Aprobežojamies ar dažiem fotouzņēmumiem, arī kopā ar pašu Gaudi mīmu, un dodamies tālāk.

Nākamais objekts – Gaudi projektētais Guelja parks (Parc Güell). Parka radīšanas ideja pieder tekstilrūpniekam un kuģu īpašniekam Eusebio Guelem, kurš sapņoja par pilsētas-dārza radīšanu.

Ar metro (Green Line 3) aizbraucam līdz stacijai Lesseps, bet nokļuvuši “virszemē”, īsti nesaprotam, kā nokļūt līdz parkam. Jautājam cilvēkiem, bet atbildi saņemam skaidrā spāņu, laikam jau drīzāk kataloniešu, valodā :D ...bet labprāt ir gatavi palīdzēt...Konstatējam, ka vecāka gadu gājuma cilvēki angļu valodu nesaprot. Sapratuši, ka jāpabrauc dažas pieturas ar autobusu, izkāpjam vajadzīgajā vietā un it kā esam nokļuvuši līdz parkam, kurš atrodas kalnā. Rezultātā Guelja parkā nokļūstam no “sētas puses” :D . Pagājuši kādu gabalu un ieraudzījuši suvenīru tirgotājus, saprotam, ka tuvojamies “īstajai” ieejai, kura patiesībā ir no parka pretējās puses.

Ja vēl salīdzinoši nesen ieeja Guelja parkā bijusi par brīvu, tad tagad, lai nokļūtu teritorijā, kurā ir Gaudi celtnes, tai skaitā pasaulē garākais, ar mozaīkām rotātais soliņš, jānopērk biļete 8 € vērtībā. Bet parks skaists, ir vērts to apskatīt :)

Vēl atliek laika ar metro aizbraukt līdz Nuo Camp stadionam – FC Barcelona kluba mājvietai. Stadionā ir 110 000 skatītāju vietas, bet patiesībā ietilpība esot par pāris tūkstošiem vairāk. Lai gan laiks paspējis nomākties un sācis smidzināt lietus, vēlējāmies apskatīt stadionu no iekšpuses. Tas maksājot 23 € katram...varbūt citu reizi...

Netālu no stadiona atrodam mājīgu kafejnīcu, kur nolemjam pavakariņot. Šeit nobaudījām visgaršīgāko un cenu ziņā visdemokrātiskāko maltīti. Bija bagātīgs jūras velšu klāsts un jautājām viesmīlim, kur tās tiek zvejotas. Mums par pārsteigumu saņēmām atbildi, ka zivju produkcija tiek piegādāta no Taizemes, jo Vidusjūra esot pārāk piesārņota :(

4. diena. Tā nu mūsu ceļojums ir noslēdzies...Katalonijas laukumā sagaidām Aerobus A2 un dodamies uz lidostu, lai lidotu atpakaļ uz London Luton.

Apkopojot iespaidus, var teikt, ka divas ar pusi dienas, protams, ir pārāk mazs laiks, lai paspētu apskatīt visu, ko vēlējāmies. Nepaspējām apskatīt tirgu, kas bija mūsu plānos :( Pilsēta skaista, bet skaļa, daudz ļaužu, neskatoties uz to, ka marta beigas vēl nav tūrisma sezonas laiks.

Vēlētos tur atgriezties vēlreiz...kā nekā, viesnīcā aizmirsām šampūnu. Laikam jau uz atgriešanos! :)



Seko līdzi svaigākajiem jaunumiem

Uzzini par jaunākajiem ceļojumiem un aktualitātēm pirmais