Ceļo kopā ar bērniem! Trušu karaliste Lēdmanē

  • 1 min lasīšanai

Nereti esmu dzirdējusi viedokli, ka ar bērniem ceļot ir grūti, sarežģīti, neērti un nepiemēroti. Uzskatu, ka arī ar bērniem iespējams ceļot pilnvērtīgi un izbaudīt ceļojuma sniegtās iespējas - ar noteikumu, ka izvēlamies arī bērniem piemērotus un interesantus apskates objektus. Mans nolūks ir iepazīstināt ar vietām, kuras piemērotas gan bērniem, gan pieaugušajiem. Šis ir pirmais raksts manā rakstu sērijā "Ceļo kopā ar bērniem!"

Kādā siltā un saulainā svētdienas vakarā sanāca paviesoties jaukā un patīkamā vietā - "Trušu karalistē" Lēdmanē. Iebraucot "Trušu karalistē", mūs sagaidīja liela, balta kāja, kas izcēlās uz kopējā fona.

Diskusijas raisīja jautājums - kam kāja pieder? Bērnam? Zīdainim? Milzu trusim, kas pārvērties par bērnu? Jāatzīst, ka kopējā noskaņā kāja neiederās. Daudz harmoniskākas ar apkārtējo vidi ir turpat esošas trušu skulptūras.

"Karalistē" mūs laipni sagaidīja tās darbinieks - gids (turpmāk sauksim viņu par Gidu), kas aicināja apskatīt "Karalisti". Šeit trušus var barot, tāpēc iesaku līdzi paņemt gardumus - burkānus, kāpostus. Tā kā mums gardumu līdzi nebija, tad Gids iedeva tos no saviem krājumiem. Sākumā trušus nekur nemanījām, bet tad Gids tos sāka saukt: "Murmuļi, murmuļi, nākat šurp!" Un ticiet vai nē, bet no malu malām pēkšņi saradās tik daudz trušu, ka tos bija pat pagrūti saskaitīt - melni, balti, rudi, krāsaini.

Apskatot plašo teritoriju tiešām jāsaka, ka nosaukums "Trušu karaliste" tiek pilnībā attaisnots. Trušiem šeit ir gan pilis, gan tiltiņi, gan baznīcas, gan daudz, daudz pašu veidoto alu.

Viss ir sakopts, sakārtots un trušus var apskatīt gan no nožogojuma puses, gan no skatu laukuma, kur iekārtots arī galds ar soliem.

Truši šeit nav vienīgie iemītnieki - šeit mīt arī divas ļoti interesantas un spalvainas (vai matainas?) cūkas. No tālienes tās var noturēt arī par aitām. Cūkas gan ir ļoti miermīlīgas.

Tikām izšūpoti arī ļoti neparastās šūpolēs. Sasēdāmies visi pie galda uz soliem un sākām šūpoties - Gids mūs šūpināja ar visiem soliem un galdu. Sajūtas sākumā ir dīvainas, jo šūpošana notiek uz sāniem nevis uz priekšu un atpakaļ kā ierasts.

Bērni bija sajūsmā par dzīvniekiem, pieaugušie par sakopto un sakārtoto vidi. Tā kā bija jau vakars, tad neizbaudījām visas "Karalistes" piedāvātās iespējas, jo lai izbaudītu visu pilnībā nepieciešama vesela diena. Kā vēsta "Karalistes" stends, šeit, sekojot krāsainiem putnu būrīšiem, var iziet dažāda garuma dabas takas.

Pēc pastaigas pa dabas takām var sarīkot pikniku un atpūsties turpat lapenēs, baudot maltīti kopā ar aiz sētas esošajiem trušiem.

Bērniem noteikti patiks suvenīri - nozīmītes, magnētiņi, atslēgu piekariņi, piparkūkas ar trušiem. Uzzinājām arī, ka lielākas grupas, iepriekš piesakoties, var baudīt uz vietas ceptas pankūkas.

Šī ir vieta, kur mēs noteikti viesosimies vēlreiz un izbaudīsim to, ko nepaspējām šajā reizē.

Vairāk var uzzināt šeit.

Adrese: "Druvas", Lēdmanes pagasts, Lielvārdes novads.



Seko līdzi svaigākajiem jaunumiem

Uzzini par jaunākajiem ceļojumiem un aktualitātēm pirmais