Manas gaitas Katara 3 dala. Nepaliesi Katara.

  • 2 min lasīšanai

Soreiz velos aprakstit sikak vienu no imigrantu grupam Nepaliesus. Savulaik es daudz aizravos ar Nepaliesu vesturi, ta man likas intresanta, protams pirma asociacija ar Nepalu ir everests un augstie kalni, tacu sis lietas man ir pilnigi vienaldzigas. Savu aprakstu veltisu Nepaliesiem Katara, un kadi cilveki te brauc. Jasak ar to kas ir Nepala, ta ir samera maza valsts apmeram 3 lielaka par latviju, ar apmeram 20 miljoniem iedzivotaju. Agrak Nepala bija Monarhija, tacu karalis, tika nogalinats, vinu nogalinaja viens no deliem, kas greizsirdibas lekmes iespaida, del ta ka vinam nelava preceties ar meiteni ko vins mileja. Vins nogalinaja daudzus no saviem radiniekiem, par to Nepala ir uznemtas daudzas filmas, kad karalis tika nogalinats viens no vina deliem parnema varu, tacu pec tam Nepala varu sagraba Maoisti Prachandas vadiba un valsts iesliga haosa. Kapec izvelejos sadu prieksvardu, lai cilveki labak saprastu kas piespiez Nepaliesus braukt uz Kataru, problema ir ta, ka Nepala darbojas vervesanas agenturas, vietejo Nepaliesu vadiba, sie cilveki sola viena algu tacu gala ir cita alga, un lidz ar to sis krapnieciskas shemas rezultata Nepalietis parversas par vergu, jo vinam nav naudas lai aizbrauktu atpkal. Piemers, Nepalietis atrod darbu Katara kur vinam apsola 2000 Rielus, menesi, kas ir apmeram 600$ ari Latvija si ir pietiekama nauda, tacu gala rezultata vinam kad vins atbrauc kontrakata ir rakstits 1400 Rieli, tacu Katara ir loti darga valsts, normalas algas sakas no 10000 Rieliem un uz augsu. Lidz ar to sis nabaga Nepalietis atbrauc uz valsti, un ir spiests stradat par so niecigo algu 5 gadus, ipasi velos atzimet, ka vietejie Katariesi saja krapnieciskaja shema nekadi nepiedalas, tie ir pasi Nepaliesi, kas krapj viens otru. Lidz ar to cilveki ar so algu dzivo 4-5 gadus Katara, un dzivo loti nabadzigu dzivi, tacu pasi Nepaliesi ir loti sirsnigi cilveki, vini dalas ar edienu censas palidzet viens otram, man patik sis teiciens tas kas ir labi paedis nekad nesapratis izsalkusu cilveku, tacu Nepaliesi, kas ir nabadzigi vini viens otram palidz. Varu to salidzinat ar Mozambiku, kur cilveki ari viens otram palidz un dalas, jo saprot, ka vienatne vini nekad nespes izdzivot.

Ko Nepaliesi ed, tie ir loti asi edieni ar daudz Karija, man pec Dienvidafrikas pieredzes, ipasi nepatik est asus edienus. Daudzi Nepaliesi strada celtnieciba tikai par 1000 riliem menesi, kas ir alga tikai lai izdzivotu.

Pastastisu vienu no daudzajiem Nepaliesu stastiem, ko man stastija Katariesi. Tas ir par vienu virieti, kas atbrauca stradat uz Kataru, vins Nepala apprecejas un vinam ir divi berni, vina sieva dzemdeja pirmo bernu 12 gadu vecuma, kas Nepala biezi notiek, pie mums par to skiet liek cietuma. Ta luk vins sanem 1800 Rielus, un ir spiests sutit 1000 Rielus uz majam, lai vina gimene varetu paeest, jo Nepala sobrid ir loti smaga situacija, parlaments kopa ar komunistiem nav spejigs so valsti parvaldit, Nepala nav kartibas. Var lamat par daudz ko Nepalas karali, par to ka pat lidz 2000 gadam Nepala bija dzimtbusana ka Latvija, vacu baronu laika,. tacu bija sistema, tacu tapec ka monarhija sabruka, ari sistema parstaja darboties. Lidz ar to Nepaliesiem nav izveles viniem jabrauc stradat uz Kataru, par sim mazajam algam. Tacu problema ir ta, ka Nepalam viniem tiek melots par patiesajiem algu apmeriem.

Vel ir viena nozare kur strada Nepaliesi tas ir taksos, kur cilvekam janoplena 265 Rielus diena, kas jaatdod firmai parejo var paturet, un taksistam ir gruti nopelnit so naudu, del zemajam algam, daudzi taksisti nemak arabu valodu un anglu, man jau ir pieredze, tapec, man draugos ir gan Indiesi gan arabi, lidz ar to, ja nezina anglu valodu, ir opcija zvans draugam, kurs runa Hindi vai Urdu.

Sava Nakamaja raksta aprakstisu Filipiniesus, un vinu dzivi Katara.



Seko līdzi svaigākajiem jaunumiem

Uzzini par jaunākajiem ceļojumiem un aktualitātēm pirmais