Budapeštas operas nams*

  • 2 min lasīšanai

Sākšu ar to, ka visam ir iemesls un esot te (Budapeštā) sāk notikt arvien likumsakarīgākas lietas. Ko iedomājos, tas ātrāk vai vēlāk notiek. Tieši tāpat bija arī šoreiz. Nekad nebiju bijusi uz operu, ...īstenībā arī nealku pēc tā, bet viss iegrozījās tā, ka mums nācās iet uz kādu klasiskās mūzikas koncertu vai operu, jo vienā no studiju priekšmetiem (C daļas) mums ir jāraksta eseja par mūsu muzikālo pieredzi Ungārijā. Tā kā mēs jau esam pabijušās un folkroka grupas koncertu, čigānu mūzikas koncertu, esam dzirdējušas pāris atsevišķus skaņdarbus no Ungāru tautas mūzikas, un vēl pietrūka klasiskā mūzika, šoreiz gan sanāca aiziet uz operu, kur īstenībā ar ungāriem saskarsme bija tikai viņu operdziedātāju izpildījums un pārējie apmeklētāji. Gājām uz Šekspīra (Anglija, ja kāds nezin) stāstu „Otello”, kura, kā vairums operu bija itāļu valodā, ar ungāru subtitriem, bet mums tas didn't made any sense :D

Oriģināli biļetes uz operu maksā ~20Euro, mums kaut kā negribējās tik daudz maksāt par priekšnesumu, kurš varētu arī nepatikt. Alternatīva?!Mmm.. ģenerālmēģinājums! ;) Te apstiprinās jau tas, ar ko sāku šo rakstu – viss notiek likumsakarīgi un pats no sevis! Mēs nezinājām, ka uz ģenerālmēģinājumu var aiziet tik lēti, nu vispār jau nezināju, ka uz operas ģenerālmēģinājumu kāds iet :D un iet, mums visiem par pārsteigumu, ne tikai studenti, ja? :D Bet par to vēlāk. Mēs ar Andu visu laiku sākām to sarunu, ka vajadzētu jau iet uz kādu koncertu, jāpačeko utt. Bet tā arī nebijām izlēmušas, kad kādu dienu mūsu itāļu draugs facebookā ierakstīja, ka meklē kompanjonus un operas ģenerālmēģinājumu! PERFECT! (sun) Tāda sakritība! Es jau biju pirmā, kura atbildēja :D Un biļetes maksā tikai 600 forinti jeb 1,50Ls/ labs!

Opera sākās 18.00, tā kā bija mums pietiekami laiciņš, lai pēc lekcijām sataisītos. Izčekojam ceļu, zilās krāsas metro atkal ir mūsu labākais draugs ;) braucam! Sarunājām ar Federiko tikties pie operas ieejas bez 20, mēs jau kā ašās latvietes, ierodamies gandrīz 10min ātrāk, bet viss atkal ir līdzsvarā, safočējam, apskatam apkārtni un mūsu itāļu draugs ir klāt! Hello, sunshine (sun) . Opera ir ļoti skaista, cik skaista no ārpuses, tik skaista iekšā. [Nu labi, iekšā skaistāk]. Sarkans samts, zelts, marmors, griestu gleznojumi, balkoni izgaismoti, mmm (heart) Uzkāpjam uz savu 2 vai 3 stāvu , nododam drēbes un ieņemam savas vietas, kuras bija gandrīz pretī skatuvei. Un sākas. Pirmā doma bija

"Kas te atšķiras no oriģinālās operas, ja jau šis ir ģenerālmēģinājums?”

bet to es vēlāk sapratu, pēc katra cēliena, ja režisors (vai kas viņiem tur galvenais) nebija apmierināts ar kādu scēnu, to pēc cēliena vēlreiz atkārtoja. Nu šeit, visas operas laikā atkārtoja divus skatus, vienu, kur bija action, kas Andai jau nu dikti patika (giggle) zobenu cīņas, un otrreiz hmm… vairs neatceros :D Bet jebkurā gadījumā, tās bija labi, ja 15 minūtes (novirze no operas).

Kopumā 3 stundas gāja, un man patika. (test) Apbrīnojamas balsis, arī aktierspēle, visas dekorācijas, saposti cilvēki (pārsvarā veci pensionāri un jaunie cilvēki, interesanta kombinācija). Bet mums blakus visu laiku bija itālis, kurš izklaidēja, satika arī padzīvojušu itāļu pāri [viņi gan ir draudzīgi] un jau pēc pāris minūšu sarunas šie uzaicināja viņu pie sevis uz vakariņām! ITĀĻI! :) vakars bija tiešām izdevies.

Beidzot atcerējos, ka manā garderobē ir arī svārki! Atmosfēra, kā jau operā, visi skaisti, viss skaists (sun) Eh… cik forši pēc ierastās ikdienas pārslēgties uz augto kultūru!

Secinājumi?!

1.Itāļi ir labi kompanjoni! :)

2.Opera nav slikta, bet es dodu priekšroku teātrim.

3.Ikdienu var pārvērst par piedzīvojumu vienā mirklī, tikai tas ir jāizdara!

Jauku vakaru! :)



Seko līdzi svaigākajiem jaunumiem

Uzzini par jaunākajiem ceļojumiem un aktualitātēm pirmais