Barselonā vēl vasara…

  • 3 min lasīšanai

Šogad Latvijā vasara vēl nebija pat pusē, kad bija skaidrs, ka šī gada vasara būs reāls fail! Nezinu kā citi, bet es saskaitīju tikai kādas 4 dienas, kad bija tiešām karsti un sutīgi. Takā brauciens uz Barselonu Septembra beigās bija tieši laikā. Tur vasara aizvien vēl pilnā sparā. Lai arī gadījās kāda lietaina diena un koki lapas met arī tur, bija tik silts, ka pārmērīgas kondicioniera lietošanas dēļ tagad esmu reti pamatīgi saaukstējies un dzeru antibiotikas. Bet ne pat to šoreiz stāsts. Šajā īsajā aprakstā daži iespaidi par braucienu.

Pirmkārt, daudziem Barselonā asociējas tikai un vienīgi ar ballītēm. Un tam nevar nepiekrist! Pilsēta ir tūristu pārpildīta un pat 2dienas vakarā centrālās ielas ir pilnas cilvēkiem. Lielākā daļa klubu ir izvietota tieši pie jūras un neviens no tiem nav mazāks par mūsu Koijotiem vai Just. Pie durvīm nežēlīgs face-control un riktīgs tirgus ar iekša tikšanu. Mums vairākas reizes izdevās tik iekšā par brīvu atsaucoties uz kaut kādiem facebook guestlistiem nemaksājot pat 15 eur lielās ieejas maksas. Dzērienu cenas arī nav labākas – šoti sākot no 4 eur (cik labi, ka ir tāda Vecrīga!). Klubosievērojams puišu pārsvars. Ļoti ātri tiek lauzts pirmais mīts par karstasinīgajiem spāņu čaļiem. Klubos viņi ir tik pat kautrīgi kā LV puiši un bieži to vien dara kā blisinās. Iespējams viņi no ķēdes noraujas tikai kad nonāk Vecrīgā…

Pašiem spāņiem daudz tīkamāks ballītes veids ir mazi bāriņi un sarunas draugu kompānijā pie tiem. Barselonas vecpilsētā El Gotic un galvenās gājēju ielas La Rambla apkārtnē šķiet tādu mazo bāriņu ir tūkstošiem. Visas mazās ieliņas ir pārpildītas cilvēkiem un ballīte būtībā notiek uz ielas – dzīvā mūzika, zāles smarža gaisā, alkohols uz katra stūra. Turpat uz ielas no rokas tiek tirgots viss iespējamais. Katrs afrikāņu izcelsmes alus tirgotājs ir reizē arī narko dīleris. Nebūs paspīlēts, ja teiktu, ka man zāle/hašišs/kokaīns nedēļas laikā ir piedāvāts vairāk nekā 50 reizes. Cenas arī demokrātiskas. Tiklīdz nonāc uz kaut nedaudz klusākas mazās ieliņas, kāda prostitūta tevi ķers aiz rokas vai pamanīsies iekniebt dibenā. Pilnīga bohēma, kas pasteidza. Šķiet pat Amsterdamā ir nedaudz civilizētāk. Pirms brauciena lasīju, ka viss šis (narkotikas, atklāta alko dzeršana, prostitūcija) ir pilnībā aizliegts tur, bet vairākas reizes redzēju, ka tas notiek tieši policijas acu priekšā. Vienīgā loģika, kas nākt prātā kāpēc tas tiek pieļauts – tā ir „nerakstīta politika” saglabāt tādu pilsētas nakts dzīves imidžu. Bizness valstiskā līmenī. Pabeidzot vēl par apreibinošām vielām, biju dzirdējis ka stiprais alkohols tur ir ļoti ļoti lēts. Šoreiz nepiepildījās. Viss kas ir ap 40 grādiem maksā tieši tik pat cik pie mums, ja ne pat vairāk.

No nejauši satiktiem latviešiem, kas jau kādu laiku ir iedzīvojušies uz pastāvīgu dzīvi, saņēmām ieteikumus kā vislabāk iepazīties ar spāņu meitenēm: 1) nekad nenosauc viņas par spānietēm, 2) nerunā angliski. Spānietes, ja vērtē atsevišķi no britu un vāciešu meiteņu tūristu pūļiem, bez šaubām ir diezgan simpātiskas, it sevišķi ja tev patīk tumšmates. Bet takā mūsu valodu krājuma dēļ mēs 2. ieteikuma punktu tāpat nevarētu ievērot, mums ar spānietēm nekas sakarīgs nesanāca. Stāsts ir par pirmo ieteikuma punktu. Barselona nav Spānijā, bet gan Katalonijā! Viņiem ir izteikts nacionālisms un viss, kas saistās ar Spāniju ir tabu. Visas nedēļās laikā saskaitīju labi ja 5 Spānijas karogus (tos pašus lidostas apkārtnē). Toties Katalonijas ir uz katra stūra. Pilsētas centrālo laukumu rotā liels uzraksts „Catalunya – next independent conuntry in Europe”.Manā subjektīvā skatījumā diezgan nereāls sapnis, bet lai jau ņemas…

Un, protams, nevar nepieminēt Barselonu kā slavenā mākslinieka Gaudi pilsētu. Vairāki viņa pasaulslaveni darbi kā Sagrada katedrāle, Casa Mila (dīvainā stūra māja), utt. ir izkaisīti pa visu pilsētu. Piegājiens būvniecībai tiešām bijis oriģināls, bet lai piedod man kādi arhitektūras fani, bet Rīga dažas mājas piemēram Alberta ielas apkārtnē var izraisīt pat lielāku wow.

Sanāca parunāt ar daudziem cilvēkiem no dažādam pasaules vietām. Mani kā latvieti nedaudz sāpina mūsu mūžīgā asociēšana ar Krieviju, padomju savienību, utt. Tas notika praktiski pie katra jauna kontakta. Kad tas vienreiz beigsies? Laikam tiešām 20 gadi uz pasaules fona ir maz.. par maz.

Apmeklējām arī Barcelona Grand Casino. Tie kas mani pazīst, zin manas atkarības. Biju pārliecināts, ka piedalīšos kādos pokera cash geimos. Racionāli padomājot atturējāmies – tur izspēles bija pilnīgi slimas un neloģiskas, pat vēl trakāk kā iknedēļas pokera vakaros ar draugiem.Pie blaindiem 0,5/1 eur, preflop beti bija pat pāri 100 eur. Citreiz J

Pēdējās dienās tikām arī pie auto. Auto īre šoreiz bija maza mācība kā uz tūristiem pelna. Auto īres cena no 37 eur web rezervācijā izauga uz 186 eur (nodokļi, kaut kādas lidostas nodevas, apdrošināšana, otrs vadītājs un degviela jāpērk no izīrētāja tikai par viņa cenu). Lai vai kā tikām pie superīga VW Polo un izbraukājām Costa Brava visapkārt ~800km. Bija elpu aizejoši piekrastes skati uz ziemeļiem no Barselonas uz Francijas pusi, bijām La’Escala, kur atrodas senāk vislielākās Romiešu pilsētas drupas Spānijas teritorijā. Kā arī bijām Montserratas klosterī kādas augstienes galā, kas tiešām ir „must-see”ja esi Barselonā.

Kopumā Barselona patīkami iepriecināja ar savām ballītēm, skaistajām pludmalēm un skatiem. Apskates objektu apskatei pašā Barselonā gan pietiek ar maksimāli pusotru dienu. Daudzās citās Eiropas metropolēs kā Romā, Parīzē ir daudz vairāk ko redzēt. Lai vai kā, Barselona ir ideāls gala mērķis lielākajām draugu kompānijām, kas vēl reālas ballītes! Kāds vizuāls ieskats manā galerijā.

Cheers! ;)



Seko līdzi svaigākajiem jaunumiem

Uzzini par jaunākajiem ceļojumiem un aktualitātēm pirmais