Jaunzēlande, 2011. gada februāris un marts

  • 39 min lasīšanai
  • 144 foto
Zemāk seko 21 epasta vēstule draugiem un domubiedriem kuras nosūtīju sava Jaunzēlandes ceļojuma laikā. Tagad apkopotas un publicētas šeit. Lai jums viegli lasās. :-) ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Subject: Bikin novelojos

From: Eriks Sneiders

Date: 2011-02-14 11:19

Laba diena!

Apslimu es pirms sava Janzeelandes brauciena, lidz ar to paredzetajaa 9. datumaa nekur netiku. Sitais bija niknis, 7 dienas noguleeju lidz kamer riskeju sakt rosities. Veel tagad klepoju pa biskim. Parcelu izbraucienu no tresdienas uz pirmdienu, tas ir sodienu. Priecaajos ka Singapore Airlines nekaadu shtraapi neuzlika. Man ir ekonomiska bilete, tachu ar zelta kantiiti. Kantiite nodereeja.

Paslaik rosos pa darbu, pec pusdienam braukshu uz lidostu. Mums ir sals kadi -15 gradi. Labi vel ka ne putenis. Galaa buushu tresdien ap divpadsmitiesm. Tur saulite spiid, http://www.weatherpage.co.nz/Auckland.aspx :-)

Veiskmigu palikshanu!

Eriks

Subject: Singapuras lidosta

From: Eriks Sneiders

Date: 2011-02-15 11:50

Nu jau man laiks ir 6 vai 7 stundas prieksa, ta ka nezinu vai vel ir rits vai jau pecpusdiena. Pec mana pulkstenja vel nav 12, bet paneli rada bordingu uz 7 PM. Sitas ir tas gadijujms kad skiet ka puspasaules jau ir nobraukts, bet isteniba ir tikai pusceljsh. Pec kadam 2 stundam man saksies bordings uz Auckland. Lidz turienei vel nepilnas 10 stundas.

Singapuras lidosta ir smalka, tira, viss paklajiem noklats. Te ir tris terminalji, es tikai vienu dabuju redzet. Tautas nav daudz. Atskiriba no Eiropas lidostam - gandriz visas lidmashinas ir milzigas. No sejienes ja lido tad talu. Mazie Boeing 373 te paretam tikai pavid.

Man visu laiku ir paveess, tas ir pagiras no slimibas. Ceru ka robezhsargi Jaunzelande nepiekasisies, vinji jau dikti uzpase lai pie viniem zaraza nebrauc. Ieliks karantina uz 2 meneshi... Ne, nu cerams ka tik traki nebus. Pa pagajusho nakti man klepus pargaja, vismaz gaja mazuma. Varbut ka rit uz pusdienlaiku, kad ieradishos Jaunzelande, bushu svaigs ka gurkits. Jebkura gadijuma prom no Eiropas manai veselibai ir nacis labuma.

Lidojums pagaja labi, 12 stundas pa nakti, virs Pakistanas atkal bija grants celjsh un stipri kratija. Stjuartes ka skudrinjas skraidija pa salonu un pieprasija lai visi piespradzejas. Man jau skiet ka vairums guleja, bija kaut kur ap pieciem no rita pec mana pulkstenja.

Mana burvju kreditkarte atkal izpalidzeja. Diners Club loungaa var meilus klabinat, drinkus dabut, pat kaut ko paest. Patikami ka kaut minimals serviss pieejams kaut kur otra pasaules mala starp lidmashinam. Ieshu uztaisishu sev vel vienu drinku. :-)

/Eriks

Subject: Auckland

From: Eriks Sneiders

Date: 2011-02-17 03:16

Sveicinati!

Vakar ierados Aucklandaa. Biski sirrealistiska sajuta pec divam diennaktim lidmashinas un lidostas, atkal uz cietas zemes stavet. Man paslaik ir ta ka ljopeni kadu bridi negibas redzet.

Robezhapsardzei un muitai tiku cauri neparedzeti atri. Pasu kontrole pagaja bez aizkersanas, vizu nevajag, tante pilnigi neko neprasija, nedz cik ilgi es te bushu nedz kad taisos majaas braukt. Domaju ka mani kratis tapat ka Australija pirms sesiem gadiem, tapec izmetu no somas visu pie ka varetu piekasities, ieksaitot koshlenes, vitaminus, mentola konchas prêt kaklasapem. Aizvien vel raustijos par savu virusu. "Biosecurity" tantuks tikai noprasija vai man soma nav hiking shoes ar zemem no sveshiem kontinentiem, tad izlaida somas caur rentgena aparatu, un viss. Es apjucis jautaju ko man tagad darit, tantuks parada uz izeju - way out. Es uzmanigi lavos prom un domaju vai tiesham neviens pie rokas nekers un nemegjinas bumbas piesiet. Nekaa. Toties aziatus gan gruntigi kratija, visas malas koferus purinaja un biologiskos ierochus mekleja. Nezinu vai te var runat par rasismu, bet laikam tachu mans nogurushais holiday maker gjimis nostradaja ka caurlaide.

Karts te nav, man pat drusku salsts. Iegaju aptieka, tantuks man nopardeva brinumlidzekli ar visadiem ekstraktiem prieks tadiem kas ir izslimojushi un atbraukushi no Eiropas cinities ar virusa pecefektiem. Whatever. Par laimi sodien saulains, lai gan knapi silts. Tada struntiga Latvijas vasara sanak. Te pec musu standarta vajadzetu but augusta vidum. Saku spriest vai man bus pareizas drebes panemptas. Kaut kad pirms prombraushanas martaa man bija paredzeta atrakcija peldet okeana ar delfiniem, tas ie pie Kaikoura, Dienvidu salaa, nu nezinu, man ir auksts. Runa ka vinji tur dodot swimming suites, jo citadi patiesham daudz par aukstu sanak.

Parsteidzoshi, es nejutu jetlag efektu. Vakar pec ierashanas hosteli drusku pachucheju, bet citadi aizgaju gulet pusvienos knakti un piecelos astonjos. Laika starpiba ar stokholmu sheit ir 12 stundas, man pec idejas pat pulksteni mainit nevajadzetu, vienigi datumi tad mainitos dienai pa vidu. Isti 12 stundas pec laika zonam nevajadzetu but jo Jaunzelande ir pirma zona austrumu puslode un stokholma ir pedeja, bet shiem laikam ir vasaras laiks, lidz ar to viena stunda piesmaukta klat. Domaju ka jetlag efekta mazinashanai palidzeja izlidoshanas laiki. No Frankfurtes uz Singapuru lidmashina lidoja no 10 vakara lidz 5 pecpusdiena pec vieteja laika. Tad atkal 10 vakara izlidoju uz Auckland, ierados ap pusdienlaiku pec vieteja laika. Organismam tika zinjots ka vakara jaliekas gulet, kaa tikai lidmashina ir gaisaa un ir iedotas vakarinjas. Anyway, shodien censhos sevi nokauset lai maximali labi varetu gulet.

Sodien pirma ista diena Jaunzelande, saku ar to ka klistu pa Auckland downtown. Meginu sazimet paraleles ar Australiju. Pilsetas centram ir zinama lidziba ar Sidneju, tikai viss sheit ir daudz daudz mazak. Pilseai ir ljoti plashi suburbs, villas kur vidusslanis dzivo. Principa visa Auckland ir viena milzu piepilseta. Ritdien planoju izbraukt uz Waiheke salu, kugjishi iet uz turieni katru stundu. Runa tur esot smuki, mazas pilsetinjas, pludmales, viina darzi, putnu rezervats. Tad jau redzes.

Mashina man ir pasutita uz svetdienu, tad es no sis pilsetas pazudishu. Runajos ar zinatajiem, shie saka ka tris nedeljas Jaunzelande ir par maz lai visu labumu apskatitu, un ta smukaka esot Dienvidu sala. Ziemelju salaa var apskatit Rotorua un Taupo ezeru, bet tad pec iepejas atrak jatiek prom uz otru salu jo tur esot viss labums. Ta sala visa ir ka nacionalais parks. Vienigi lidz ar to ne parak apdzivota un mezhoniga, un ne visur ir labi celji, tur kur neviens nedzivo. Tapec es ireju no Hertz lai vismaz problema ar riteniem butu no kakla nost. Mashina bus uz trim nedeljam, tikai mainot salas bus jamaina ari vagis. Wellingtonas osta jaatstaj ziemelju vagis un Picton osta japanjem dienvidu vagis.

Visapkart var manit globalizacijas sekas - pazistami zimoli, Body Shop un Lush, un Foot Locker, preces bodees. Kasee viniem ir tads jedziens "Swedish rounding" - mazie centi pie viniem nestrada, tapec vinji noapaljo cenu lidz tuvakajiem 10 centiem, atmetot vai pieliekot lidzigi ka zviedri apaljo savas eras. Es tikai nezinaju ka ta naudinjas noapaljoshana ir kljuvusi par ipashvardu, lidzigi ka "Swedish video" nozime pornjuku vai "Swedish massage" taizemee nozimee nezinu ko bet ar to pievilina klientus. Ka zviedri iemanas no sevis brendu uztaisit, amazing!

Pulkstenitis tiksk un kompis skaita naudinju. Man viss pagaidam labi, ceru ka taa paliks. Visu labu,

Eriks

Subject: Waiheke

From: Eriks Sneiders

Date: 2011-02-18 05:49

Laiks turpina but maaniigs. Karsts nav, bet sodien apdegu saulee. Aizbraucu uz Waiheke salu, tas viniem ir ka museja Jurmala, tikai ar kugiti jabrauc 35 minutes. Kugitim uz augseja klaja svaigums, vejs push, saulite spid. Pec tam 1.5 stundu ekskursija pa salu autobusaa, tad pavazajos pa pilsetinju, tad braucu pludmales chekot. Kad ierados Palm Beach konstateju ka ada surst. Shit, te tev nu bija. Es protams neko prêt sauli nebiju panemis, man te visu laiku vess bija, knapa Latvijas vasara. Nu nekas, nenomirshu. Launakais pec paris dienam no galvas ada noies.

Pie eksotikas esmu pieradis. Ta tas parasti ir, otraja treshajaa diena skiet ka ilgu laiku jau te esi bijis. Pamazam saku ilgoties tikt prom no Auckland, rit vel pakemmeshu muzejus, vakara iedzershu kadu alinju, un svetdien prom. Naktsmitne Rotorua jau nobukota, sorit mana hostelja saimniece turp piezvanija. Censhos nedomat par to kaa braukshu pa achgarno pusi. Viniem te ir apdroshinashana prieksh idiotiem, negribu pirkt, cik var maksat par neko, tomer domas pie ta atgriezhas. Esmu labas puses svetdienas braucejs.

Bet alus gan te lets, vismaz viena vieta bija, ar happy hour. Par glazi bruna skidruma samaksaju 4 kiwi $$, tas ir kadi 2 eiro. Stokholma alinsh maksa 5 eiro.

Isteniba gribu vel alinju, plaksteri saules apdedzinatajai adai. :-) No ielas skan ielu muzikants, izklausas Phil Collins, pacholeshu vai blakus nav ari dzira.

/Eriks

Subject: Aizvien Auckland

From: Eriks Sneiders

Date: 2011-02-19 06:15

Labs vakars!

Sodiena pagaja mierigi. Trankvila miera apstaigaju Auckland Museum, paskatijos Jaunzelandes vesturi ka ari maori vesturi. Maoriem rakstiba ir lidziga ka latvieshiem, ar garumzimem. Tikai neko saprast nevar. Vel es ta spriedu ka polinezieshu un ari maoru kulturas tomer bija makenit vairak attistitas neka australieshu aborigeniem. Nomaljas vietas dzivojosiem aborigeniem lidz shai baltai dienai nav saprashanas par privatipashumu un naudu. Iedod ko apest, un ar to vinju priekshstats par ekonomiku ir cauri. Sarekjinat cik daudz benzina mashinai vajag lai atgrieztos pilseta ari ir problema. Shito es redzeju kad celjoju caur Australijas tuksnesi. Polinezieshiem tas lietas tomer gajushas talak. Bet nu es esmu tikai tik cik muzeja redzejis un ieprieksh bildes skatijis, neba nu eksperts esmu.

Vel man patika izstade par vulkaniem. Auckland atrodas virs magmas pljeckas, ta ka jautajums ir nevis vai bet gan kad ta plecka izvirdis un pilsetai pa vidu uzshaus vulkans. Bet tapec ka neviens neko nevar pateikt tauta dzivo it ka nekas nebutu bijis.

Vairakas reizes esmu sheit krievu valodu dzirdejis. Katru dienu faktiski. Nevaru pateikt cik sheit krievu dzivo, bet tie kurus redezeju vizuali jau vairs neiskatas pec bralju tautas. Acimredzami asimilejishies, laikam emigrejushi pirms daudz gadiem.

Vai kads zina kas ir Andris Apse? Muzeja bija izliktas gramatas par Jaunzelandi, un goda vieta redzeju lielu izdevumu "Andris Apse". Tur bija gan Latijas karte un Krievija, bet pec tam daudz fotografijas ieskaitot Milford Sound un citas Jaunzelandes vietas. Vai tas ir kads seno laiku dabas skatu fotografs?

Kamer man vel ir laiks, pastastishu hohmu no pedejam dienam Zviedrija. Dienu pirms planotas izbraukshanas 8. februari zvanu uz savu celjojumu biroju lai parceltu biljeti. Pa telefonu viniem viss briesmigi leni notiek, pie tam man mobilajam zona slikta, saruna plist pushu. Sadzeros aspirinu un braucu runat aci pret aci. Pirms tam tapat bija uz aptieku jaiet. Tad nu T-centrale eju pa metro peronu, peksnji mani aptur jauni dzekinji civila apgerba un rada policijas birku. Mana pirma doma, laikam es izskatos pec junkie, narkomana. Viniem turpat netalu no T-centralen ir tirgotava kur manu pardod. Man 4 dienas temperatura, 4 dienas neko nebiju edis, 6 dienas nebiju skuvies, miglains virusains skatiens, peldoshas kustibas, nav brinums ka policija painteresejas. Sie saka uzdod man dumjus jautajumus, nezinaja ko uzprasit. Es vel pie sevis nodomaju, vai tiesham shie no policjas. Es ari varu sev birku nopirkt, ka ari LAPD, NYPD, CSI Miami un visu parejo TV programmu. Policists noprasija ID-karti, zvanija un parbaudija vai neesmu uzskaite. Man gandriz jautri palika. Tad man pieleca. Pec ta bumbneseja kurs sevi uzspridzinaja decembri policija pastiprinajusi reidus centra un vietas ka stacijas utt. Laikam tachu es izksatijos pec bumbneseja pashnavnieka. Anyway, pirmo reizi man zviedrija un vispar kaur kur Eirpoa uz ielas noprasija kas es esmu un lika ID-karti uzradit. Lidz shim es zinaju ka Krievija pasi prasa uz ielas radit, bet nu jau zviedri ari lidz tam nonakushi.

Sovakar man pedejais vakars lielpilseta. Paproveshu paskatities kads shai pilsetai nightlife. ja neaizmigshu.

/Eriks

Subject: Kaa es braucu pa kreiso pusi

From: Eriks Sneiders

Date: 2011-02-21 05:31

Chau visiem!

Svetdien pirms pusdienlaika tas bridis bija klat. Drosmigi braucu uz Auckland lidostu jo no turienes man pasutits autinsh. Ta sanak letak, panemt un atdot lidosta. Dabuju Toyota Corolla ar automatisko atrumkarbu, tas lai nejaushi meginot parslegt atrumu es durvis neatveru. Mashina drusku par lielu prieks manis, bet nu mazakas nebija. Dabuju atslegas, apmetu goda rinki pa parkingplaci, tad lenam braucu ara. Nu neko, uz priekshu kustejas. Vienu reizi uztaisiju greizi. Tur lai izbrauktu no lidostas un tiktu uz lielo shtraasi uz dienvidiem ir dikti daudz jagrozas pa labirintiem. Un vissudigak ir taisit labo pagriezienu no labas rindas, kad vel labejakas rindas nav. Es vienreiz griezhu ieksha labaja rinda, un tad pa bremzem, ieraudziju biltas sazimetas uz asfalta. Pretimbraucosho mashiinu nebija, tad jau es laikus atchuhnitu. Sudi vel tadi ka mana kreisa josla ar betona sienu nodalita, man stipri jagriezh pa kreisi, tad pa labi sienai apkart. Aizmugure braucoshie vaagji man izbriveja stipri daudz vietas pa kreisi. Tas bija pie lidostas, noteikti shie saprata ka idiots pie stures. Citadi visas klasiskas problemas, laikus jaienjem pareiza rinda citadi aizbrauksi garam, vienalga pa kuro pusi brauc.

Pa highway ir pilnigi vienalga pa kuru pusi brauc. Tur jebkura zoss varetu nosturet.

Vislielakie joki ir ar pagriezienu raditaju. Kad es piedomaju tad viss pareizi, bet tiklidz drusku stress, es mekleju kur griezt, ta logu tiritaji sak zhvikat shurpu turpu, shurpu turpu.

Bet vispar nav tik traiki, kad vajag tad var braukt. Nav tads plezirs ka pa pierasto pusi braukt, bet ja vajag tikt uz priekshu tad var ari pa kreiso pusi braukt.

/Eriks

Subject: Rotorua

From: Eriks Sneiders

Date: 2011-02-21 06:08

Nupat uzrakstiju vienu meilu, nu jau nak nakosha depesha.

Pec aptuveni triju stundu braukshanas biju klat Rotorua. Sho pilsetu var saost pirms to var saredzet, paris kilometrus pirms robezhas uzvedi puvushu olu smaka. Te viniem ir termiska aktivitate, dublju vannas un serudenrazha avoti sit augstu vilni pilsetas parkos un ja vajag ielai pa vidu.

Vakar vakara bija pirma atrakcija - maori cultural experience. Ja es butu maori es par tadu nosaukumu apvainotos, bet nu vismaz biski teatralizetu uzvedumu reedzeju, un pec tam deva est. Nezinu kads tai eshanai bija sakars ar maoriem, bet nu labi ka nebija gulet izsalkusham jaiet.

Sorit 9 no rita jau bija iebukota nakama atrakcija - plostoshana pa kracem un udenskritumu. Tas pasakums ilga kadu stundu, bet nu labs. Labakais bija laist leja no 7 metrus augsta udenskrituma. Mus bridinaja ka plosts apgazisies, bet shis neapgazas gan. Fotografijaas labi var redzet ka shis vertikali iet leja, lidz pusei pazud zem udens, un tad uzpeld. Prieksha sedoshajiem gan laikam speidiens labs. Es biju pedeja rinda, man tik daudz netika. Toties mes mainijamies veitam ka vajadzeja sturmet citus mazakus udennskritumus no apakshas. Man apsolija atmeilot bildes, ja dabushu paradishu. Mums bija tris plosti kas laidas leja viens aiz otra. Vienam no trijiem gan divi pasazhieri izkrita. Tomer patikami. :-)

Sodien man ir slinka diena, staigaju pa pilsetu, ostiju serudenjradi, nogaju gar ezermalu (Rotorua ezers), tur ir speciala pastaigu taka uztaisita. Es vinju nodeveju par Sulfatu Taku, manuprat ljoti piemerots nosaukums. Karte gan tai takai nav nosaukuma, toties ir Sulphur Point, kur ezera udens maina krasu un pludmalee caurumi burbuljo. Tagad rakstu emailus, pec tam ieshu uz "spa", siltiem mineraludens baseiniem latviski. Un vel izmazgaju savas smirdigas drebas kas tagad saulite zhust. Tas nu ir liels atvieglojums. Mani dzinsi un sviteris pec lidmashinas oda ne mazak ka shi pilseta, tikai drusku savadak.

Ritdien turpinashu celjot uz dienvidiem. Rit no rita 10:15 viens geizers shaus struklu. Ka stav rakstits turistu gidaa, personals palidz geizerim ieturet sarakstu ar veshpulveri. Parit bus 18 km Alpine Track viena nacionala parka kura nosaukumu es nespeju atcereties. Tur esot filmets Lord of the Rings, jebshu Gredzena pavelnieks. Morodor kur bija ta ace puljka gala kura lukojas pec "my precious". Tad vel citas vietas viss safilmets tai nacionalaja parka. Vel nakoshaja diena braukshu uz Wellington un centishos tikt pari uz Dienvidu salu kura esot daudz smukaka. Kad es stastu cilvekiem ka man ir tikai tris nedeljas Jaunzelande shie ieplesh muti - tas ir par maz, pa to laiku daudz nemaz nevar pagut redzet. Laikam ta bus taisniba. Kad es paskatos kada tempa es braucu uz dienvidiem tad nu tiesham daudz nepagushu. Un uzreiz pari Dienvidu sala ir Abel Tasman nacionalais parks, ljoti smuks, un Marlborough vina daritavas. Ta ka tik atri es nemaz uz priekshu netikshu.

Ar tiem vietu nosaukumiem sheit ir interesanti. Puse vismaz ir maori valodaa, dalja angliski. Tauta runa angliski, iznemot kinieshus un japanjus kuriem iet gruti. Tas ir ka Daugavpili ar latvieshu valodu - neviens neruna, bet visi nosaukumi latviski.

Pedeja hohma. Vakar vakara maori teatralaja pasakuma redzeju vienu zviedru. Sorit no rita tas pats zviedrs brauca pa kracem ar plostiem. Skiet ka pazistama seja. Beidzot man pieleca - izbijis mana departamenta students. Neba jau es visus studentus pec seja atceros, bet shis bija studentu biedribas aktivists lidz ar to vinja feiss un vards figureja drukata veida. Parunajamies, abi bijam drusku parsteigti. Nekad nevar zinat kur pazistamu seju satiksi, kauchu pasaules otra mala. Nekad neko nevar zinat.

Paldies ka izlasijat tik talu. Kad bus vel ko rakstit un laiks sedet pie kompja padoshu zinju. Nezinu tagad kad man kads kompis gadisies.

Visu labu,

Eriks

Subject: Turangi

From: Eriks Sneiders

Date: 2011-02-23 04:55

Sveiki Latvija un citur kur lasat meilu!

Vakar parbraucu no Rotorua uz Turangi, mazs ciemats kas ir pats garlaicibas iemiesojums. Iestades veras ciet 5pm, tikai supermarkets ir labais un stav valja lidz 8pm. To zinadams es vakar nopirku six-pack alu. Kaut ka tas vakars japavada. Vieniga jega no dzivoshanas sheit ir Tongariro nacionalais parks blakus.

Vakar ierados un pa TV kasti redzeju ka Christchurch ir bijusi zemestrice ar ipashi daudziem upuriem jo notika dienai pa visu. Epicentrs tikai 5 km dziljuma. Septembri bija lidziga bet tad epicentrs 30 km dziljuma, un drebulji pa nakti kamer tauta gulj. Mazas guljammajas sheit nebruk, bet vecas buves pilsetas centra gan, piem. baznica, tapec ari tik daudz kritusho. Vakar TV kanals dzivaja visu dienu raidija rescue operations. Man lidmashina 14. marta no Christchurch. Ceru ka bus miers ap to laiku. Vakar vakara satiku divus francuzhus no manas plostoshanas Rotorua, mums izradijas gabalinjs pa celjam. Ta vel dazhi chilieshu studenti celjoja ar autostopiem. Pie vinjiem pashlaik vasaras brivdienas. Par dazhiem aliem vinji man pastastija ko un ka darit Dienvidu salas ziemelju gala, vinji to bija jau izstudejushi. Ta tas vakars ari pagaja, ar vienu aci pieskatot TV kasti un zemestrici.

Vakar braucot pa celjam shurp iegriezos Wai-O-Tapu thermal wonderland. Tas butu ka Disnejlenda prieksh karstajiem avotiem un kimijas. Lieli un mazi caurumi zemee burbuljo, lielaki un mazaki dikjishi visas varaviksnes krasas. Un zeme karsta, udenji tur nak lauka 150 gradu temperaturaa. Talak braucu gar Taupo ezeru. Skaists, piestaju vairakas vietas uztaisiju panoramas bildes ar stich assistant. Kad atbraukshu meginashu uztaisit panoramu.

Shodien gaju pargajiena - Tongariro Alpine Crossing. Labais bija, 19 km 6 stundas. Diezgan gruts, nacas kapt diezgan augstu un pec tam diezgan zemu. Vispirms bija tada ka tundra, tad meness ainava ar siltu kuposhu zemi un stipru aukstu veju, ljoti neviesmiliga ainava, tad lenam kapu zemak lidz kherpjiem, zalitei, krumiem, visbeidzot mezhu. Inchigi verot ka ainava diezgan atri mainas mainoties augstumam.

Rit grasos braukt uz Wellington, ta ir galvaspilseta. Ilgi tur nepalikshu, mans merkjis ir parit ar prami tikt pari uz Dienvidu salu. Pa vidu tikai drusku chakaris ar mashinas mainju, jo mashinu nevar vest uz otru salu. Bet nekas parcietishu.

Man nekas daudz nav izplanots par to ko darishu otra puse. Jasak ir planot lai maksimali veiksmigi laiku varetu izmantot un lai nesanak nikshana kur nevajag. Man ir lidzi divas gramatas prieksh piespiedu nikshanas, bet nav nacies vel pielietot. Janoperk alinji un jasak rekjinat laiks lidz 14. martam.

Hohmu gribat. Braucu es no Auckland, skatot pretimnakoshas mashinas midzina ar talajiem lukturiem. Miniet tris reizes ... driz paradas policijas vagis malinja pieparkots. Shita tradicija midzinat pret policiju ir dzivaka par dzivu visur kur pasaule. :-)

Celji sheit tadi pashi ka Latvija. Pie Auckland autobanis bija drusku smalkaks, bet talak ka nu kura vieta. Brizhiem ieshupo, brizhiem pakrata. Labi ka caurumu nav.

Paldies ka izlasijat, lai jums veicas, es novelu sev laiku bez lietus un zemestricem.

/Eriks

Subject: Kiwis about Aussies

From: Eriks Sneiders

Date: 2011-02-26 02:59

Rough guide to New Zealand apgalvo ka nepaies ne divas dienas kad es dzirdeshu kadus jocinjus par australieshiem. Nu, divus es dzirdeju. Nav jau tie jocinji tik saliti ka par podporuchiku Rzhevski, bet nu nolemu uzrakstit. Osobennosti nacionaljnoj rybalki...

Kad es braucu uz Waiheke salu, tas bija vel Auckland laikos, es nopirku pramja biljeti kopa ar pusotras stundas sight-seeing autobusaa pa salu. Autobusa shoferis bija ari gids, viirs pirmspensijas gados, istens jaunzelandietis. Tagad mes braucam pa kalniem un pa lejam, vechuks stasta par salam un vulkaniem - tur pa labi mes redzam tadu salu, tad citadu, pec tam ir Auckland pilseta, talak pie apvarshnja seko whatever nosaukuma kalnu rinda, pec tam ir jura, un tad atkal viena sala. Es padomaju, vinjsh laikam domaja Tasmaniju, bet Tasmanija bus drusku vairak uz dienvidiem salidzinot ar Auckland. ... Vietejie to salu saucot par Australiju, un tur neka nav... Vai kads no jums tur ir bijis? Pilniga laika nosishana, tur nav ko darit... Pusautobuss bija pensionari kas pieklajigi smaidija un maja ar galvu. Man skiet tie pensionari bija australieshi.

Vakar biju viina degustacijas tuuree shepat Marlborough ielejaa. Katraa degustacijas zaalee pa vidu stav izlietne, smalki dizaineta ka mucinja vai ka savadak, lai ir estetiski. Kad es pirmo reizi ieraudziju to izlietni es izbrinijos, prieksh kan te telpas viduu taada. Gide man atbildeja – tur var izliet vai izspljaut viinu kas negarsho, vai izskalot glazi ar udeni un izgazt to udeni izlietnee. Mes to shkidrumu savacam, iepildam pudeles un uzlimeja etiketi "Product of Australia".

/Eriks

Subject: Nelson

From: Eriks Sneiders

Date: 2011-02-26 03:52

Nu jau esmu nonacis dienvidu salaa, jau otro dienu, faktiski. Te var just zemestrices sekas. Hostelii pie sienas uzlimeta lapele – Jaunzelandes policija grib lai visi celjotaji piezvana uz majam un pazinjo ka ir dzivi. Vakar Blenheim supermarketa gribeju nopirkt dzeramudeni, a udens nav. Pie plauktiem karajas lapele ka sakara ar zemestrici shi produkta piegade ir problematiska. Ir burbuljudenji, viins, kolas un citi dranjki. Tapat pie maizes plaukta - plaukts piepildits uz 1/5, un cedela saka ka tikai 2 klaipi uz pirceju. Visas parejas preces ka parasti. Zemestrices gadijuma pazud pats parastakais - maize un udens.

Parbrauciens no Turangi uz Wellington bija erts un bez starpgadijumiem. Vien miestinja kas saucas Bull ieraudziju Jaunzelandes un Latvijas karogu karajamies pie veikala kas tirgo "army surplus goods". Es vel padomaju vai tas nebus Austrijas karogs, pec krasas spriezhot, bet pec srtripu proporcijas 2:1:2 tam tomer vajadzetu but Latvijas karogam.

Wellington ir galvaspilseta, vismaz uz pusi mazaka neka Auckland, tomer izskatas vairak upscale. Un sheit ir krietni mazak aziatu, ari krievu valodu vairs nedzird. Izskatas ka visi imigranto nogruntejas Auckland. Ipashi daudz laika galvaspilsetai neveltiju, tikai vienu vakaru. Mans merkjis bija nonakt dienvidu sala un pabraukat sheit.

Parbrauciens ir 3 stundas ar prami pari Cook strait. Isteniba salas ir tuvu viena otrai, tas kas panjem laiku ir izbraukshana no Wellington liicha un pec tam braukshana pa arhipelagu, lidzigu ka iebraucot Stokholma, tikai sheit tas arhipelags ir kalnainaks un mezhonigaks. Izskatijas ljoti skaisti, tikai nevienas bildes. Check-in vechi panjema mani uz izbrinu - somas ir janodod, un manas fotokameras nija tajas somas. Izbraukshanu no Wellington es noguleju, tas ir, es guleju, izlidu uz klaja kad bijam Cook strait viduu, spideja spilgta saule. Paskaties pa kreisi, dienvidu sala, paskaties pa labi, ziemelju sala. Tas pramis drusku atgadinaja tos kuri brauka pa Baltijas juru, tikai shim nav kajites ka braucot uz Rigu vai Somiju. Ar entuziasmu izlasiju droshibas noteikumus, tadi te bija trijas valodas - angliski, zviedriski, un poliski. :-) Nez kapec man ta pramja stils likas pazistams.

Otra puse - Picton - dabuju jaunu mashinu, Ford Focus. Drusku mazaks par Carolla, tas man patik. Tikai vienu lietu vel neesmu atshifrejis – ka vinjam atver benzina baku. Viresejo luku var atvert ar pirkstu, bet pec tan nav neka skruvejama ka citam mashinam. Pildamcaurumu noblokjee blekjis kuru nevar ne pagriezt nekaa. Ari nekadu klokji pie shofera neredzu. Mani vienmer izbrina shitadi inzheniertehniskie sasniegumi – automobilju fabrikjim pietiek prata uztaisit mashinu kas brauc, bet uztaisit banzinbaku ko var atvert pratinjsh bija par isu.

Bez desmit vienos iebraucu Benheim, maza pilsetinja Marlborough ielejaa. Aizgaju uz turisma ofisu unapojautajos vai vinji var piedavat kadu viina tuuri un naksmajas. Jaa, viina ture sakas pec 10 minutem. Pa galvu pa kaklu samaksaju gan par tuuri gan par hosteli, braucu iechekoties uz hosteli, a tur jau viina tante gaida, nometu mashinu un lecu mikroautobusinjaa braukt viinu dzert. Drusku bazhiijos vai man mashinu neaizvilks vai vismaz parking ticket neuzliks, bet nekas, viss bija labi, sheit ir lauki. Viinu braucam dzert uz dazhadam daritavam, tadu Marlborough ielejaa ir ap 135, mes laikam paguvam kadas 5. Bet nu es teikshu tik daudz degustejot gruti galu sagaidit. Pedeja vieta pec viina bija shnapsi, man bija bail dzert, bet kad sadushojos tad atklajas ka nekas ljauns nenotika, viina reibulis pat pazuda. Vakars pagaja mierigi, es pamazam atspirgu. Jaunzelande ir slavena ar saviem baltviniem, vel vinjiem bija labi burbuljudenji, bet nu sarkanvini sheit nav dzerami. Tiem virsu var mierigi limet "product of Australia". Prieksh sarkanviniem sheit ir parak aukstas naktis.

Shorit iebraucu Nalson, kas beidzot izskatas pec pilsetas nevis kartejais ciems. Saku stresot, vispirms nezini kur noparkoties, pec pusstundas atcerejos ka par parkoshanos jamaksa. Man nebija nekadas sajegas ko sheit darit. Labi ka atradu turistu ofisu, tas sheit ir labs. Stendi ar paris simtiem ja ne tukstoshiem reklamas lapelju, mani bezmaz panika parnjema. Saaku citigi petit un beidzot atradu kaut ko kas man patiktu. Viena diena ar juras kajaku aireshanas gar piekrasti, pec tam nakoshaja dienaa kajam gajiens gar piekrasti. Vismaz divas dienas bushu aiznjemts. Ari nakstmajas atgriezhoties izdevas atrast. Pashlaik sheit ir sezona un daudzas vietas ir fully booked. Vakar es ar mokam atradu nakstmitni sovakaram.

Otrdien braukshu uz Kaikoura, treshdien peldeshu okeana ar delfiniem, un ceturtdien centishos tikt lidz Franz Josef Glacier, tas ir jau rietumu krasta pa vidu starp ziemelju un dienvidu galu.

Laiks salas rietumu puse gan ir drankigs, te saule spid, te list. Pirmstam bija vairak saules.

Man pagaidam viss. Redzes nu kaa tagad tuvaakaas dienas ies.

/Eriks

Subject: Hiking boots

From: Eriks Sneiders

Date: 2011-02-26 07:14

Gribeju pastastit ka man izgaja ar Tongariro Alpine Crossing un apaviem. Biju panjemis no Stokholmas savas skrejamas kurpes, laikam krosenes latviski saucas. Pec alpine crossing man uzauga pamatigas tulznas. It ka man bija nelielas problemas ari pec Peru 4 dienam Andu kalnos, bet nu es piecietu, necelu traci. Es tomer esmu tikai tads svetdienas kalnos kapejs, neba nu specialas pargajienu kurpes pirkshu.

Tagad es braucu uz Wellington un domaju ka tulznas pamatigi sap. Ja es grasos dienvidu sala vel kapelet pa pauguriem un darit ko citu nevis pa pilsetas ielam pastaigaties, japerk hiking boots. Ierados pecpusdiena, pastaigajos pa pilsetu un ar vienu aci mekleju outdoors equipment veikalu. Pusstundu pirms veikalu slegshanas atradu vienu. Laikam es neizklausijos parliecinoshi kad jautaju pardevejai ko man vajadzeja, bet vinja bija laipna un teicas paskatities ko var lidzet. Mes izrunajamies par dazhadiem zimoliem, kurus var vilkt uzreiz, kuri ir profesionalaki un tos vajag ievalkat pirms dodas kalnos. Kuri ir piemeroti vienas dienas pargajieniem, kurus vajag vilkt vairakam dienam, atkarigs no svara sadalijuma. Piemeriju dazhadus eksemplarus, iemegjinaju stavet dazhados slipumos lai redzetu ka zabaks atbalsta pedu. Visbeidzot nopirku. Tagad man ir isti hiking boots, neba nu tie profesionalakie, bet labi gana, bet ne krosenes visada gadijuma.

Vel man gribejas pateikt paris vardus par jaunzelandes valodu. Vinji izruna patskanjus diezgan shauri, ka amerikanji. Tas ir atshkjirigi no australieshiem kuri runa cockney. Divaini ka divas zemes kuras izskatas tik radniecigas runa atshkjirigus akcentus.

/Eriks

Subject: Speeding ticket

From: Eriks Sneiders

Date: 2011-02-28 10:22

Esmu ne tikai iemacijies braukt pa kreiso pusi bet pat nopelnju savu pirmo speeding ticket. Nav jau ta ka esmu mazu bernu slepkava, bet nu interesanti. Neatceros kad butu iekritis par braukshanas atrumu...

Jau agrak biju piefiksejis policistus kas aptur autinjus highway mala, noteikti par atruma parsniegshanu, tas te ir 100 km/h ja nekas cits nav noradits. Acimredzot shie bija stipri steigushies. Bet ja godigi tad celji sheit tikai vietam ir tadi ka pedalis uzspeidz 120-130. Principa 100 ir optimalais atrums.

Vakar no rita, tas ir svetdiena pusseptinjos no rita braucu uz Abel Tasman nacionalo parku. Drusku aizkavejos jo nevareju savam Ford Focus atrast tuvos ugunjus. Vai nu gabariti vai talie, man ta likas. Un ja talie bija tuvie tad kur ir talie? Atkal saniknots par Forda dizainu un negribot nokavet savu divu dienu atrakcju izbraucu no Nelson centra. Talak celjsh ved gar juras krastu, pa labi udens, pa kreisi klintis, tad kalna augsha majas. Viss izmiris, ir tumss, ir svetdenas rits. Jau pec kada laika kad klints beidzas es iesedos aste vienam mashinjam un mes skaisti braucam uz 50. Bet ne, es iZdzirdu policijas sirenu un redzu aizmugures spoguli ugunjus. Pec Holivudas filmam tas nozime stajies mala. Apstajos, izsledzu radio, atveru logu. Pienak opitis kuram nenak miegs, labrit. Paradiet ludzu autovaditaja apliecbu. No manejas latviski vinjsh neko nesaprot. Vinjam vajag dokumentus ar adresi. Paradu pasi, bet tur adreses nav. Tad vinjsh grib redzet rental papers, jo tur adrese vienmer ir. Ar kadu atrumu es braucu? Ar 50 nu jau labu laiku. Ne, redz gar udenjiem es biju braucis ar 73, un tur ir aljauts 50, tatad 23 km/h par daudz. Es neko neteicu, ka bija pari 50 to es droshi zinu, pa labi udens, pa kreisi klints, svetdienas rits. Opis svaca manus pairus un aizgaja uz savu vagji. Es drusku nervozeju jo negribejas kavet uz savu pasakumu. Pec laika opis ir atpakalj, atdod man papirus pa vienam, un rada speeding ticket, skaidro kas kur rakstits. 50, 73, un soda nauda 170 kiwi $$. Es noprasu kur man tos $$ maksat, uz cedeles viss rakstits, var maksat weba, var banka. Uz kurieni es vispar braucot? Abel Tasman. Have a nice trip, just watch your speed.

Es nespeju saprast kaa vienam policistu opim nenak miegs pusseptinjos svetdienas rita. Es saprotu ja butu gaisha dienas laika kad visi cilveki strada. Shis sev pensiju pelna?

Velak nacionalaja parka es vaicaju gidei kas notiek ja es savacu vairakus speeding tckets, vai mani var ielikt aiz restem uz paris dienam atdzist? Un vai par to naktsmitni pasham jamaksa? Ne, aiz restem mani par atruma parsniegshanu noteikti neliks jo tur vietas nav. Jaunzelande darbojas punktu sistema, un kad kredits izsmelts tad atnjem autovadtaja tiesibas. Es esmu arzemnieks, man neko atnjemt nevar. Vienigi vinji var panjemt manu apliecbu un pa pastu aizsutit uz majam. Tad man nav tiesibu braukt Janzelande, jo nav autovaditaja apliecibas. Tapec laikam opim vajadzeja papirus ar manu adresi.

Tagad man bus paranojiski jaskatas celjazimes...

/Eriks

Subject: Abel Tasman

From: Eriks Sneiders

Date: 2011-03-01 07:00

Divas dienas nacionalaja parka bija patiesi jaukas. Pirmaja diena bija paredzeta braukshana juras kajakos, laivas tadas, gar nacionala parka krastu, nakoshaja diena pargajiens ari gar krastu, bet pa otru pusi udenslinijai. Parbrauciens no Marahau lidz Anchorage beach bija ar gidi kura nogadaja mus gala, pec tam jau mes varejam turpinat uz savu roku. Esmu laivojis pirms gadiem 20, bet ar juras kajaku braucu pirmo treizi. Nebija ne vainas. Mes bijam 4 cilveki iieskaitot gidi. Krasts bija pasakaini skaits, pie vienas salnjas redzejam ronju mazuljus. Shie bija zinjkarigi un naca skatities. Sataisiju smukas bildes. Runa ka pieaugushie ronji laiva kapjot, no cilvekiem nebaidas it nemaz. Parbrauciens nebija gruts, no sakuma es gaidiju ka bus jaaire 8 stundas, ka est bus tikai otra gala, kas neaire tam nebus est. Bet izradijas plezira brauciens. Vienpadsmitos mes apstajamies viena skaista pludmales uz kafiju un cepumiem, tie gide bija lidzi. Ap vieniem apstajamies viena cita skaista pludmale uz pusdienam, ari tas gidei bija lidzi. Uzkapam skatu klintiis, un ap trijiem jau bjam gala. No knapu seshu stundu brauciena vismaz divas pagaja kafiju dzerot. Bet kadi 14 kilometri, rekjinot kajam ejamo ekvivalentu, tika paveikti.

Nakamaja diena es un vel divi pargajiena biedri gajam gar krastu, kapjot pari kalniem un lejam, no Anchorage beach uz Onetahuti beach. Tikai ieklausieties nosaukumos! Daba sheit ir ljoti skaista. Abel Tasman ir viens no mazakajiem bet runa viens no smukakajiem nacionalajiem parkiem. Ceru ka bildes bus izdevushas. Bet ta ieshana bija tomer grutaka un ilgaka neka aireshanas pa udeni. Lai gan man pec Tongariro Alpine Crossing jau bija treninsh un pats galvenais paraizie apavi. :-)))

Nakshnoshanai starp kajakoshanu un pargajienu bija iepejami divi variant - vairums cilveku gulj savas teltis un taisa istu "camping". Tomer vienpatnim kaa es tas ir par sarezhgitu. Bija iespeja nakshnjot uz katamarana, tas ir tads kughitis kas bija noenkurots licim pa vidu. Cena bija iekljauta guleshana, vakarinjas, un brokastis. Tomer ertiba. Un galvenais tur bija liels ledusskapis pilns ar aliniem. Ari citi drinki bet par tiem neviens neinteresejas. Ap seshiem saveda pedejos viesus, ap septinjiem bija vakarinjas, BBQ, pec tam "brivais laiks", tauta dzera, lekaja no jumta udeni, vispar jautri pavadija laiku. Visnotal koloriti bija divi amerikanji kas iemiesoja visus iespejamos aizspriedumus par to tautu. Tie bija divi ugunsdzeseji kuri pusgadu pavadija Antarktida "stand-by for American air force". Tur nekas nav jadara bet ugunsdzesejiem ir jabut, tads ir nolikums. Nezinaju ka jenkiem ir kaut kadas militaras aktivitates Antarktida.

Shorit izbraucu no Nelson un Kaikoura. Puse celja gaja gar austumu krastu, tas ir Klusa okeana krasts. Shis ir kalnains un dikti nabadzigs vegetacijas zinja, nezinu kapec, tomer mezhonigs un gana smuks. Kaikoura ir kartejais mazais miestinsh kur neka nav, pat supermarketa nav, iznjemot dazhas izslavetas turistu atrakcijas. Visslavenakas ir valju un delfinu veroshana, ka ari peldeshanas atklata okeana ar delfiniem. Sodien runaju ar diviem angljiem kas to bija nupat darijushi, shie saka super. Man taa pelde ir iebukots rit 12:30. Panemshu savu udensizturigo fotoaparatu, ceresim uz izcilam bildem.

Man kads bija piekodinajis pagarshot juras vezhus celja mala pirms Kaikoura. Kad ieraudziju ziimi "crayfish" tad atcerejos, apstajos un pagarshoju. Tas pasakums ir necils, mazaa vagoninja tante pasniedz pavisam nedaudzus edienus. Juras vezhi ir krietni lielaki par upes vezhiem, lai gan tie nav tas pats kas omari (lobster), omariem ir lielakas spiles. Apedu vienu vezi un tris austeres. Labs, tikai cenniks tads ka jaatzist shi ir turistu atrakcija nevis edamvieta. Pagaidam viss, ceru uz labu laiku ritdien. Noteikti ka delfini bus prêt mani labveligi noskanjoti. :-)))

/Eriks

Subject: Pelde ar delfiniem

From: Eriks Sneiders

Date: 2011-03-02 07:15

Labs vakars!

Sodien bija superiga diena, ta pelde ar delfiniem bija tiesham laba, awsome ka vietejie saka. Nakti bija specigs vejsh un vel no rita puta ne pa jokam jura diezgan nemieriga. Es neaudz baidijos ka brauciens uz sho miesteli bus izpurgats ja speciga veja delj ta pelde diezko laba nasanaks. Tomer tuvak dienas vidum vejsh un viljnji norimas, un kad mes jau bijam uz kugisha pat saule uzspideja.

Pirms kapshanas uz kugja mus ieterpa ieks wet suits, tie ir diezgan silti, uz sauszemes pat karsts bija. Plus maska un elpojama truba. Snorkelejam. Okeana udens temperatura 19-20 gradu, aptuveni ka Jurmala, ar to starpibu ka mes nebijam pludmale.

Delfini ir sabiedriskas butnes, un diezgan ilgu laiku pavada socialam vajadzibam. Tajos laikos tad ari tiek rikotas ekskursijas tadiem kaa es. Pec kadam 15 minutem atras braukshanas ieraudzijam delfinu baru, gids teica ka to esot ap 500 protams visus neredz vienlaicigi. Kugitis piebrauca tieshi blakus delfinu baram, pec komandas visus snorkeletajus izmeta okeana, un tad sakas pats interesantakais. Vispirms jau adrenalinu uzpumpe tas ka tu esi 1 km no krasta Klusaja okeana - peldi nu pats. Bet kaifs ir tas ka delfini peld tieshi snorkeletajiem pa vidu. Vinji no cilvekiem nebaidas. Tiesa, mums macija ka tas ir musu uzdevums izklaidet delfinus, delfini nav ieradushies izklaidet mus. Viens no veidiem ka pieverst uzmanibu ir izdvest jocigas skanjas, ko vairums centigi ari darija, to vajag dzirdet pasham. Pats droshakais veidz pievilinat delfinu esot nirt vertikali uz leju, ka valji dara kad dodas dziles, tas piesaista delfinus. Talak velams ir taisit "acu kontaktu", censties rinkot kad delfins rinkjo ap tevi. To es pameginaju, un tiesham strada, tiesa delfinam interese noturas ilgakais 5 sekundes. Nekada gadijums nedrikst delfinam pieskarties. Jau uz beigam viena vaciete man pamacija – vajag klapet plaukstas zem udens, tas pievilina delfinus. Es paris reizes ta izdariju, un tiesham, shie nez no kurienes paradijas un papetija mani. Delfinu bars atrodas pastaviga kustiba, tapec mus vairakas reizes savaca atpakalj uz kugjiti un mes devamies un jaunam bara dislokacijas vietam. Laikam kadas 4 reizes mus parvietoja.

Shie ir dusky dolphins, nezinu kaa bus latviski, vinji dzivo tikai un vienigi dienvidu puslodee. Shie ir pilnigi savvaljas delfini, vinjus neviens nav trenejis, neviens nebaro, delfini dara ko grib, tas nav vinju pienakums izklaidet turistus, un viss tas bizness balstas vienigi uz to ka delfini ir sociali un zinjkarigi dzivnieki, un acimredzot tukshaa okeanaa luujkojas peec izaicinajuma tada ka jocigi skanosh snorkeletaju bars. Man bija lidzi udensizturiga fotokamera un man izdevas uztaisit dazhas patiesham labas bildes. Dazhi delfini zem udens piepeldeja tik tuvu ka man bildee tikai miljs purninsh ierumejas. Tad vel laimejas uzbildet vinju ekvilibristikos vingrinajumus virs udens. Vinji lec skaisti un augstu, rotaljigi dzivnieki. Tad vel viena paaroshanaas bilde sanaca, vinjiem esot sezonas beigas.

Jau uz beigam bija gonkas - delfiniem patik peldet kugjim zem priekshgala. Smuki verot no augshas ka shie peld kugja raditaja spiediena bilnii. Kugjis lenak uznjema atrumu, shie diezgan ilgi tureja lidzi, kamer apnika. Laba diena sanaca, man patika. Bija verts uz shejieni braukt. Rit agri no rita braukshu uz Franz Josaf Glacier (ledajs), kadi 550 km saskanja ar atlasu. Bet pa shejienes celjiem jarekjinas ar 10-11, vai pat 12 stundam. Skershosu salu no viena krasta uz otru pa Arthur's Pass, runa ka tur esot gleznaini. Braukshu garam Christchurch, bet man ieteica talaku apvedcelju un tai pilsetai netuvoties. Franz Josef atrodas otra krasta no Kaikouras, un drusku uz dienvidiem. Es lena gara dodos uz aukstaku klimatu.

Parit man ir ieplanots veselas dienas pargajiens pa ledaju. Kop darishu pec tam izsti nezinu. Talak seko Wanaka, mazaka pilsetinja, un Queenstown, drusku lielaka mazpilseta, laikam tada ka Nelson. Abas ir slavenas ar adrenalina atrakcijam, bungy jumping (lekshana no tilta ar gumiju pie kajas) un sky diving (lekshana no lidmashinas, izpletnis atveras tikai jau pie zemes, tiem kam atveras). Nezinu vai es gribu darit vienu no tiem. Bet marshruts ved caur tam vietam. Tad vel tur ir tresha izklaide - "berni" ierodas uz adrenalina atrakciju, sadzeras lidz nemanjai, gulj lidz velai pecpusdienai, un knapi jaudaa ko citu. Starp citu, alus te nemaz nav lets. Tas par 4 dolari ko es dabuju Auckland bija (very) happy hour. Bet vispar jarekjinas ar 7 dolariem par glazi, un ja nelaimejas tad vel vairak. Vispar cenas ir ka Zviedrijaa un dazhreiz vel vairak. Vienigais kas sheit ir lets ir parkings, ar Stokholmas plesonjam nesalidzinat.

Man izbraukshana ir 14. martaa. Kaut kad ir jasak planot kuras vietas es apmekleshu un cik ilgi kura vieta bushu. Kaut kur Fraz Josef turistu biroja apprasishos kas kur un ka, vienjiem vajadzetu zinat kas uz shis salas notiekas.

Visu labu,

Eriks

Subject: Franz Josef utt.

From: Eriks Sneiders

Date: 2011-03-05 09:07

Labs vakars!

Pedejas dienas pagaja diezgan mierigi. Vakar bija dienas tuure uz Franz Josef ledaju, tas te viniem esot lielakais. Pirmo reizi staigaju pa ledaju. Jasaka, viens es tur neietu. Ledus ir kadus 200 m biezs un gropains, var nepareizi aiziet un pec tam nezini ka tikt lauka. Bet gidi zinaja kur vest. Visjaukakais bija rapot pa alam, paritis gadijas. Ieksha zila gaisma, udens pil no augshas. Aridzan pirmo reizi tapu apkalts, pa ledu ar parastiem zabakiem butu gruti staigat, viegli aizslidet talu prom, tapec mums izsniedza pie kajam piestiprinamas skabargas.

Laiks rietumu krasta ir ljoti nepastavigs, jebshu pastavigs un slapjsh. Starp devinjiem rita un pusdienklaiku lija divas dienas ko es te pavadiju, bet pecpusdiena saulite. Tas ta esot pateicoties Australijai, kuras tuksneshi uzsildot gaisu, Tasmana jura to samitrinot, un Dienvidu Alpi (Jaunzelandee) no makonjiem izspiezhot lietu. Nokrishnju te ir daudz, un lidz ar to ljoti lekna vegetacija. Ainavisks brauciens.

Celsh no Kaikoura lidz Franz Josef aiznema 10 stundas, tik cik man paregjoja. Tas bija aizvakar. Pirma puse bija gruta, man naca miegs jo agri biju celies. Shodien braucu no Franz Josef uz Wanaka, kur pashlaik atrodos. Pa celjam panjemu vienu stopotaju, 22 gadus vecu izraelieti. Ziniet, viniem pateisham valoda skan ka Leninam, "gortavit" (nezinu ka bus latviski). Puisis nodieneja armija savus 3 gadus un pirms kaut ko darit talak nolema paceljot. 3 meneshus Australija, 3 meneshus Jaunzelande, un vienu menesi Taizeme. Vinja budzets uz 7 meneshiem esot 13 000 eiro, neskaitot lidmashinas biljetes. Ta ka ja kadi jaunieshi Latvija grib pabut arpus majas 7 meneshus uz sho ciparu var orienteties. Puisis seshus meneshus esot stradajis trijas darbavietas lai naudu celoshanai sapelnitu.

Starp citu, man skiet Latvijas pilsonjiem esot iespeja pieteikties uz working holidays wisa. Ta ir viza uz gadu kur pusgadu drikst stradat, ne ilgak ka 3 meneshus viena vieta. BET - to dod tikai relativi jauniem cilvekiem lidz 30. Kaikouraa runaju ar vienu brazilieti kursh buja stradajis viina darzos. Shis teica ka darbs tur smags bet labi maksa ja raujas. Ja 8 stundas rukaa ar pilnu atdevi bez partraukumiem varot nopelnit 200 kiwi $$ par tam 8 stundam. Tas ir drusku vairak ka mans speeding ticket. Bet vidusmera darbonis jau ta nerausies. Ta ir iepeja paceljot un apskatit talu zemi bez bieza bankas konta uz gadu.

Turistu kontingents sheit ir drusku savadaks neka Ziemelju salaa. Tur stipri domineja vacieshi un franchi. Sheit vinji ari ir, bet to proporciju atshkjaida holandieshi un zviedri. Zviedru meli dzirdu katru dienu. Ari izraelieshi ir vairak. Toties starp pastavigajiem iedzivotajiem ir krietni mazak aziatu, tauta ir "baltaka". Krievu meli arpus Auckland praktiski nedzird.

Vel viens interesants noverojums. Jaunzelandieshi ir dikti chakli uz outdoors activities, vispar kustas vinji daudz, ari cilveki pensijas vecuma. Lidz ar to vinji ir slaidi un izskatas diezgan veseligi. Latvijaa kad tante paliek veca tad tante automatiski paliek resna un dabun kaudzi ar kaitem saistitam ar mazkustigu dzivesveidu (plus velmi labi paest). Sheit vechuki ir diezgan sprigani un slaidi, par kaitem nezinu, bet izskatas vinji labi.

Otrs interesantais noverojums. Cik esmu runajis vieterjie saka ka algas Jaunzelande ir mazas, Eiropa maksa krietni vairak (neba nu tiek specificeta valsts), tauta masveidaa plust prom uz Australiju kur maksa krietni vairak lai gan cenas tadas pashas. Izklausas pec Latvijs, ne? :-)))

Treshais interesantais noverojums. Sheit ir maz mistkastu, bet vide ir ljoti tira. Turistiem standarts ir savus atkritumus pashiem vest prom. Toties turistu vietas ir tualetes, uz krumiem neviens neiet. Abel Tasman nacionalaja parka pat mazas pludmalites bija aprikotas ar sausu tualeti, un dizhakas tautas pulceshanas vietas tika aprikotas ar riktigu WC un tekoshu udeni (savakts lietusudens). Briivaa daba... Man vel tadas atminjas no Australijas. Ka var definet civilizetu sabiedribu - tirs, labi sanitarie apstaklji, viss tas kam jadarbojas tas ari darbojas.

Visu labu,

Eriks

Subject: Skydiving in Wanaka

From: Eriks Sneiders

Date: 2011-03-06 08:49

Holy shit! Braucot uz shejieni es biju dross ka nekaadaas kaskadieru atrakcijaas nepiedalishos, bushu pratigs un pareizs kaa mamma maaciija, ka tik kaut kas nenotiek. Tomer nenoturejos, zinkariba nema virsroku. Shajos krajos (Wanaka, Queenstown) visa turisma industrija un adrenalina pumpeshanu turas. Shorit devinjos lecu no lidmashinas (skydiving, debesu nirshana), 12 000 pedas jabsu 3,65 km augstuma.

Jau izbraucot no Nelson kljuvu domigs. Jaunzelande ir slavena ar savam adrenalina atrakcijam, stulbi atbraukt tik talu un nekur nenolekt. Kad iechekojos Franz Josef hostelii un konsultejos ar devushku par turpmako marshrutu dienvidu virzienaa izteicu bazhas par to ka vajadzetu skydivot bet man drusku bail, neko analogisku neesmu darijis. Easy, devushka leca pirmo reizi kad vinjai bija 10 gadi, un skydiving ir isti laba lieta ar ko sakt. Taa nu es iekritu.

Skydiving ir izpletnlekshana tandeemaa. Turistam pieshkir tandema partneri kursh ir profesionalis ar izpletni, pa celjam uz augshu turistu piespradzee pie partnera ("strap yourself to a beautiful stranger" bija uzrakstits uz sienas angaaraa), un kad 12 vai 15 tukstoshi pedu augstums ir sasniegti tad jus abus izmet no lidmashinas. Tad tur ir vel viens dzeks kursh to visu pasakumu filme un fotografe ("Hi, I'm Andy, I'm your camera man" ;) , ta ka isteniba ar vienu turistu lec divi profesionalji.

Laiks shorit no rita bija fantastisks. Saulains ar dazhiem makonishiem, ka radits lekshanai. Pusdevinjos stureju uz Wanaka lidlauku ka uz eshafotu. Ierados pats pirmais, visapkart kluss un tukss, lidmashina vel nav izvilkta no angara. Izgaju standarta instruktazhu, parakstiju standarta papirus ka naves gadijuma neviens atbildibu nenes, ieterpos vineja kombinzona, un gaidiju pacelshanos. Mans tandema partneris izradijas... zviedrs. Nepateikshu no kurienes, bet vinsh neizklausijas pec Stokholmas. Vispar Zviedrijaa popularas ir dazhas valstis - Australija, Jaunzelande, Taizeme, un ASV. Daudz turistu, un daudzi ari parceljas uz dzivi. Visdrankigaka bija pacelshanas, lidmashinite elsh un puush aiz parpules kamer uznjem augstumu. Vieniga veleshanas - I just wanna have it done. Tomer skats pa logu ir fantastisks. Shonakt kalnos uzsniga pirmais sniegs, daudz par agru, vel ir tikai marta sakums, septembris pa musejam. Bez manis lidmashina bija vel 4 turisti/tandemi kas leca no 15 000 pedam.

Visstulbakais ir tas ka visu laiku plati jasmaida, jo camera man to visu pasakumu filme. Ari tad kad atveras durvis un mes virzamies preti bezdibenim. Dzeks pa pusei izliecies pa durvim un filmee - smaidi! Tur ir sava poza kas jaienjem pirms lekshanas, kajas zem lidmashinas, muguru atliec atpakalj, skats uz augshu, un vienu bridi es tomer aizmirsu smaidit, un vel ir jaatceras ieelpot un pec tam izelpot, par daudz aktivitates vienlaicigi. Tad mes visi tris gazhamies lauka, 3.65 km augstuma. Pirmas 45 sekundes ir brivais kritiens, tad planejam ar izpletni. Uzreiz varu pateikt ka brivais kritiens man patika daudz labak par izpletni. Pirmo pussekundi neko nejuti, inerce dara savu, bet tad gan sakas jociga sajuta. Un skats no augshas ir superigs. Makonji slid no apakshas uz augshu. Camera man lidinas apkart un filme. Kad man sakas izpletnja faaze tad shis aiziet zeme ka akmens. Interesants skats. Atrums kritot ir ljoti liels. Tad vel tandema partnerim ir otra kamera piestiprinata pie kreisas rokas.

Kad tas pasakumks beidzas man pieskjira divus diskus - viens CD ar bildem un viens DVD ar safilmeto materialu. Kamer es gaidiju diskus skatijos ka konveijeris strada. Tauta naca, lidmashina celas, lekt gribetaji pluda straumem. Es pajautaju cik reizes diena "meistars" dabu lekt. Kadas desmit reizes, ja ir stipra sezona tad vairak.

Nebija ne pusdienlaiks pienacis kad es biju brivs. Izmantoju to laiku lai aizbrauktu apskatit Rob Roy ledaju. Tur uz pashu ledaju nevar tikt, bet celsh uz skatu punktu ir ljoti ainavisks, divas stundas turp un viena stunda atpakalj. Bet pirms tam 50 km jabrauc ar mashinu. Ta ir savu ritenju priekshrociba - tu vari aizbraukt kurp vajag. Tomer nacas mashinu pamest kadus 6 km pirms merkja jo tur bija kalnu upes kuram pari nebija tiltu, un es neriskeju braukt ar mazu Ford Focus pa upites gultni. Pedejos 6 km gaju kajam, lidz kamer mani uznjema viens mikroautobusa vaditajs. Dzeks izradijas jaunzelandietis un izbijis apmainjas students Zviedrija. Pa diviem gadiem vinjs bija iemanijies runat zviedriski, un pat tagad vinjam samera labi sanaca. Mes puscelju runajamies zviedriski lidz pargajam atpakalj uz anglju valodu. Pargajiens bija lielisks, skati aizraujoshi, pasha gala papagailjiem lidzigi putni (kea) vakte turistus un gaida kad vinjnus baros, ko protams valdiba aizliedz darit.

Taas ari visas manas shodienas zinjas. Ieshu taisit vakarinjas.

Visu labu,

Eriks

Subject: Queenstown

From: Eriks Sneiders

Date: 2011-03-07 08:30

Labs vakars!

Sodiena pagaja neparasti mierigi. Pec nepilnu divu stundu brauciena no Wanaka ierados Queenstown, vienaa no turistainakajam Jaunzelandes pilsetam ar 20 tukstoshiem iedzivotaju (turisti laikam netiek skaititi). Centrs sastav gandriz tikai no suveniru bodem, estuvem, un citiem uz turistiem orientetiem pasakumiem.

Uzreiz pec ierashanas nobukoju 4 stundu tuuri ap pilsetu apskatit apkartni kaa ari dazhas vietas kur filmeja Gredzena pavelnieku. Nefanoju par to filmu, bet ja nu man sheit ir lemts but vienu reizi... Tur augsha Ziemelju salaa, Turangi hosteli, no kura es veicu Tongariro Alpine Crossing, dzeru alinju ar diviem 20-gadigiem holandieshiem kuri planoja Alpine Crossing plus uzkapt Mount Ngauruhoe, plashak pazistams ka Mount Doom no Gredzena pavelnieka. Kapiens butu pusotru stundu augshup un 20 minutes lejup shljucot pa vulkaniskajam smiltim. Kaa dzekiem gaja ar kapienu nezinu, nekad pecak netiku vinjus vairs redzejis. :-)

Tepat Queenstown apkartnee atrodas Arrowtown (man izrunajas Errortown), sena zelta skalotaju pilseta. Upiitee vel aizvien atrodsami zelta puteklji, bet to koncentracija ir tik zema ka labak pelnit citada veida. Mes meginajam paskalot zeltu, es savaa skiivii vienu drupatinju ieraudziju (zelts ir tik smags ka kustinot udeni dzeltena spidiga zelta drupacha nekustas), bet nu tas ir vairak intereses pec neka metala pec. Tur ar pinceti puteklji jazvejo lai kaut ko sasummetu. Tomer vienu entuziastu redzejam. Sieva ar bernu krasta sauljojas, dzeks pats pari potitem udeni skalo smiltis. Optimists.

Kad bushu gatavs ar meiliem iechekoshu pilsetinjas pubus, varbut kadu vienu. Ja nu reiz shi ir pati turistainaka pilseta, gribas redzet ko ta piedava. Tomer rit celshos seshos jo man prieksha stav 4 stundu brauciens uz Milford Sound kur vienos bus kruizs pa fjordu. Runaa ka tas fjords ir pasakains, un to vislabak baudit no udens. Pec tam atgriezhos un pavadu nakti Te Anau. Runaa ari ka Norvegu fjordi ir labaki. Tad jau redzes.

Visu labu,

Eriks

Subject: Fiordland

From: Eriks Sneiders

Date: 2011-03-08 09:24

Labs vakars!

Dienvidu salas dienvidrietumu gals stipri atgadina Norvegjoju. Jau pats shi regiona nosaukums - Fiordland - liek mani par lidzibu. Detaljas var atskirties, bet lielos vilcienos lidzigi. Un protams fjordi. Sheit to ir kadi 15-16, krietni mazak neka Norvegija, bet nu ir.

Shorit atbraucu uz Milford Sound, kas preteji savam nosaukumam tomer ir fjords. Galvena turistu atrakcija sheit ir ap 2 stundas kruizi ar kugishiem cauri fjordam lidz jurai un atpakalj. Jasaka, tomer Norvegija redzeju grandiozakus fjordus, no otras puses, tikai sheit es dabuju to visu apskatit no udens puses. Ari delfinus redzejam, sheit ir pudeljpurna delfini, ja tulko no anglju valodas. Ar ronjiem jau vairs nevar izbrinit. Visinteresantakais moments bija kad kugitis ar purngalu iebrauca udenskrituma. Krasti fjordam ir ljoti stavi, iet vertikali udeni. Kugitis tuvojas udenskritumam, gids bridina ka cilveki uz klaja bus slapji, un fotokameras labak nobazt prom, ja vien tas nav udensizturigas. Kugitis turpina braukt, tauta sajusma fotografe udenskritumu kas nak virsu. Kad nu beidzot udens saka gazt uz galvas tad sievieshi spiedzot muka ieksa. Man patika.

Pats brauciens starp Te Anau un Milford Sound aiznem 2 stundas viena virziena un ir ainavisks. Bet nu cik tu pa mashinas logu petisi kad jaskatas uz celju. Un lai ieliktos tais 2 stundas ir jabrauc uz 100 tur kur celjsh atljauj.

Sonakt palieku Te Anau, kas varetu but Fjordlandes vieniga "pilseta" - miests ar kadiem 5000 iedzivotajiem. Lidz tuvakajam pilsetam Queenstown un Invercargill ir 2-2.5 stundu brauciens. Miestinsh izskatas jauns, te nav nevienas vecas majas, laikam jau attistiba naca lidz ar turismu. Real estate developers - pilsetplanotaji - pielikushi savu roku: ielas jocigi izlokas, lieli zalaji, lielas savrupmajas, vietas te ir pulka. Sheit dzivo neparastui daudz kinieshu, redzeju divus (!) kinieshu restoranus un vienu kinieshu veikalu, ari citur kinieshus pardeveju izskata.

Vislabak man patika vietejais kinoteatris. Sheit rada vienu un to pashu filmu katru stundu - Fjordlande uznemta no helikoptera. Tads kinoceljotaju klubs - tu sedi miksta kresla un skaties uz vietejo dabu no putna lidojums, skan muzika (originalmuzika, man gan izklausijas pec Pink Floyd), un ta kadu pusstundu. Pats es redzeju tikai nelielu dalju braucot uz Milford Sound, parejo pieskatiju klat kiniitii. Jaatzist daba te patiesham ir skaista un grandioza, vai grandioza un skaista. Celju uz pashu dienvidrietumu galu vispar nav, apdzivotu vietu tur vispar nav. Var tikt klat vai nu pa gaisu vai ari ejot kajam. Fiordlandee atrodas Jaunzelandes visizcilakais pargajienu marshruts - Milford Track – kas aiznem 4 dienas. Bet eksiste ari marsruti uz 5 un 6 dienam. Te var pazust uz cik vajag.

Kopaa ar kinobiljeti tev iedot bukletinjuu kur aprakstits kuras vietas un paradibas filma raada un beigas - vai gribi to visu izbaudit realitate? Piezvani helikopterim pa numurinju 080...

Rit atkal agra celshanas, braucu uz Stewart Island, tur var nokljut tikai ar prami, tapec nedrikst nokavet prami.

Ar labu nakti,

Eriks

Subject: Stewart island

From: Eriks Sneiders

Date: 2011-03-11 13:10

Labs vakars!

Stewart island ir stipri mieriga vieta. Tur nav banku un bankomatu, tur nestrada mobilie telefoni iznemot Lattelekoma analogam. Tur ir tikai viens supermarkets uz teritoriju ksas varetu but analogiska vienam Latvijas novadam, un vispar tur dzivo tikai 350 iedzivotaju. Ta sala ir Jaunzelandes pats dienvidu gals, talak ir tikai Antarktida. Toties tur ir turisti, ap 35 000 gadaa. Bet tas ir citskontingents. Aizvakar gaju skatities ka pingvini nak krasta gulet (dazreiz vinji nak), a tur viena shveiciete gados jau pusstundu stav un gaida. Nevienu pingvinu vel neesot redzejusi, ies majas. Tad es pagaidiju kadu pusstundinju, ari nevienu pingvinu nesagaidiju.

Starp citu, es ari kiwi putnus ta ari neredzeju. Stewarta salaa riiko specialas vakara tures - kiwi spotting - kur zinataji zin kur to putnu var ieraudzit, bet es ta ari uz to turi neaizgaju.

Galvenais iemesls kapec es to salu gribeju apmeklet bija pamakskeret mencas, jeb originalvaloda blue cod. To ari vakar izdariju. Mes bijam kadi 8 zvejotaju, kugitis ar kuru braucam bija buvets 1908. gada, tiesa pirms 10 gadiem atjaunots. Makseres nav, tev iedotr neilona auklu kurai gala ir tris aki un smagums. Uz akiem uzdur esmu, zivs gabalu, un laidz tos akjus dibena, smagums velk zemee. Neviens pat nemegina maskrt to kaprona auklu vai akja galu. Tiklidz smagums nogulstas uz gultnes virvi sak raustit, zivis pluka esmu. Tad viena bridi japiecert un javelk augsha. Puse no zivim ir sikaljas un laizhamas atpakalj, bet normala izmera ipatnjus met balja kur izveicigs vecis varda Andrew ar dunci velk lauka filejas. Dazhreiz zivs ir pagalam uzreiz, bet paris reizes redzeju asakas bez filejas kas vel meginaja kusteties. Visi lomi tiek salikti kopa. Dalju fileju turpat uz kugja uztaisa pusdienam, parejo iedot lidzi vakarinjam. Bez zilajam mencam vel paretam kjeras mazas haizivis (ne jau trismetrigas) un juras zvaigznes kas iekampas esma tik stripri ka nebija nokratamas.

Atcelja paludzu lai mani izlaizh Ulva salaa, tas ir putnu rezervats. Jaunzelande ljoti ciesh no ievazatam sugam, pirmkart mazajiem plesejiem kas aped putnu ligzdas, piem zhurkas un posumi, caunveidigie. Posums ir aizsargats dzivnieks Australijaa, bet Jaunzeelande taa ir ievazata seerga ko navar iznidet. Ulva salaa visas sergas ir iznidetas, un tur censhas iedzivinat tikai jaunzelandei raksturigas sugas. Tur ir daudz mezha balozhu, bell bird, tui, utt. Visuzbazigakas ir divas - robin, analogs musu zilitei, tikai melnbalts, un weka, nelidojosh putns kas atgadina cali. Tie ir ta pieradushi pie cilvekiem ka nak un prasa est. Robin pielaizhas pie kajam un grib lai es pabakstu zemi un izcelju vinjam tarpus un vaboles. Weka grib rakaties pa manu somu un mekle sviestmaizes. Ari botanikei tai salaa varetu but interesanti, diemzhel vienigie augi kurus es atpazistu ir papardes un manuka jebshu tejas koks.

Ari es dabuju filejas vakarinjam. Nezinaju isti ko ar vinjam darit tapec aiznesu uz vietejo fish'n'chips (English answer to American hamburgers) un paludzu lai man tas pagatavo promneshanai. Mantas sanaca vairak neka speju apest, tapec padalijos ar tautu hosteli. Eshana parvertas par pasedeshanu, pasedeshana par mazu un miligu party. Pusdivpadsmitos dzeru viena vaciesha viskiju, tad nolemu ka tomer jaiet gulet, jo shodien no rita agri bija pramis atpakalj uz lielo salu. Laba doma izskaneja, pieradita ari citur - ja tu pret citiem izturies labi ari citi pret tevi izturesies labi. Gandriz menesha laika ko esmu pavadijis Jaunzelandes hosteljos neredzeju nevienu cucibu un nedzirdeju par zadzibam. Uz gultam metajas laptopi, fotoaparati, iPhoni kamer saimnieks ir prom, svesha tauta nak un iet, bet nekas nezud, un neviens netaisa zapadlo. Cik dienas jus bez cucibam dabunat padzivot? :-)

Sodien visu dienu braucu no Invercargill uz Dunedin (izruna "daniidn" ;) pa ta saucamo dienvidu ainavisko celju. Pa celjam piestaju skatit svarigakos objektus. Parak liela ta sajusma nebija, laikma tapec ka es tik daudz jau redzejis ka vairs nav vietas. Pie tam vel dabuju pavazaties pa grants celjiem un mashina ir makenit netira.

Dunedin ir lielpilseta Jaunzelandes merogiem merot, tik liela ka Daugavpils. Bez Auckland un Wellington sheit esmu redzejis tikai lielus ciemus. Dunedin esot dibinajushi skoti (Dunedin keltiski nozime Edinburgh) un turistu vajadzibam to skotu garu vel censhas uzturet. Es ipashu lidzibu ar Edinburgu nesaskatu, tomer zinama asociacija ar to galu ir, dazhas arhitekturas iezimes redzeju Balfastaa, bet nu es ljoti maz laika sheit esmu sabijis. Desmitos vakara gaju uz veikalu nopirkt ko edamu. Sodien ir piektdienas vakars un naktsdzivei butu vajadzejis uzplaukt. Tomer ap to laiku vel patukss, iznemot Oktagonu, tas ir 8-sturains centralais laukums ar pubiem apkart. Atpakaljcelja jau pie hostelja iegaju viena amizanta iestade. Pubs ar karaoki, publika 55+, visjaunakas bija baara meitas, vinjas izskatijas uz knapiem 40, biju vienigais turists. Ar interesi pastudeju vietejos zilishus, izdzeru savu alu, un gaju majas.

Man Jaunzelandee vairs tikai tris naktis palikushas, tapec shovakar izplanoju kur tas pavadishu. No sakuma domaju varbut Dunedin un tas apkartnei veltit vienu dienu. Bet vieteja devushka mani neparliecinaja. Vinja gan ari neizskatijas ipashi zinosha. Tapec pamazam sakshu celjot lidostas virziena. Rit braukshu uz Lake Tekapo, tas ir kadas 7 stundas, atrodas starp Dunedin un Christchurch, tikai dziljak salas iekshiene. Pedeja nakts nobukota jau pasha Christchurch. Divaini, visi saka ka uz Christchurch nevajag braukt, tur nekas nestrada, marodieri izlaupa sabrukushas majas, bet tas hostelis kuru nobukoju atrodas pietiekoshi centrali, visas ertibas tur strada, un vinji dabigi grib lai pie viniem brauc.

Lidmashina izlido 14. marta ap pusdienas laiku, tomer gribu but lidosta jau laikus, tris stundas ieprieksh. Jaatdod mashina, utt. Uz lielajam lidmashinam registracija ir bezgala lena. No Christchurch lidz Singapurai uztaisiju sev biznesa klasi, pa



Seko līdzi svaigākajiem jaunumiem

Uzzini par jaunākajiem ceļojumiem un aktualitātēm pirmais