Apsolītā zeme-Horvātija

  • 2 min lasīšanai
  • 95 foto

Nu jau kādu gadu mazbērni neliek man mieru ar vienu jautājumu-,,kad es viņus aizvedīšot uz Horvātiju ? Nu tas brīdis ir pienācis un atrunāties vairs nav iespējams...un arī nevajag...,jo pašam ta arī gribas....

Tā nu laicīgi pasūtīti apartamenti,rezervēts busiņš un sagatavots saraksts ar visu kas jāņem līdzi ! Braucot ar maziem bērniem jāparedz ir viss-jābūt apaviem ar ko peldēties(pret jūras ežiem) ,peldrinķiem,bumbai,ūdens pistolēm un visam citam kas paredzēts bērnu aktīvai atpūtai.

Esam rezervējuši apartamentus(trīs istabas,virtuve) Vodicē,netālu no Šibenikas.Tā ir neliela kūrortpilsētiņa ar daudzām pludmalēm,kuras piemērotas bērnu peldēm.

Protams ka neiztiekam arī bez starpgadījumiem,kā jau tas parasti notiek...mūsu izīrētajam busam ,pašā vakarā pirms mantu sakraušanas nojūk starteris-tas atsakās strādāt.....nu tas tikai vēl trūka....vēl ceļojums nav sācies,bet auto jau nekust...Nācās zvanīt uz Rīgu lai kaut ko dara lietas labā.Gods kam gods-atsūtīja meistaru no Rīgas uz Kuldīgu-23.00 vakarā un 1.00 naktī varējām kravāt mantas !

Pirmajā dienā bija paredzēts noripināt 979 km-līdz Polijas otram galam.Nakšņojām pilsētā Sandomierz.Nokļuvām tur bez starpgadījumiem ap 21.00 vakarā.

Nākošā pietura mums bija paredzēta Ungārijā-pie Balatona,pilsētā Zamardi.Tā bija vienīgā nakts,ko pavadījām kempingā.Lieki teikt,ka bērniem patika-kaut kas jauns...katru dienu jau teltīs neguļ....

Pamatīgi izpeldējāmies Balatona siltajos ūdeņos.Bērni bija starā par tik lielu ezeru-nekad tādu nebija redzējuši ! Ūdens varēja būt ap + 28 C silts-termometru iekšā nelikām....un nebija jau arī līdzi....

Trešās dienas pēcpusdienā ieradāmies Vodicē.Apartamenti no pludmales atradās 15 m attālumā-sapnis ! Bērniem tikai viena doma-ātrāk uz jūru ! Nu tā-mūsu astoņas dienas paradīzē sākušās ! Stipros kremus bērniem uz ādas,cepures galvā un uz priekšu ! Bērni plunčājas,spēlē bumbu,šļakstās ar ūdeni un pa starpu mācās peldēt-kaut kas izdodas,kaut kas ne. Noķeram jūras ezi,palielu-visi grib apskatīt,aptaustīt un paturēt plaukstā.Noķeram krabīti,kurš bērnus sasmīdina ar savu sānisko skriešanu.Jautrība ne pa jokam !

No rīta peldamies,pa dienas trako karstumu(+37 C) atpūšamies,gatavojam pusdienas,ejam pēc ,,sladoleda,,-saldējuma.Vakarā atkal pa jūru.Pašā vakarā,kad paliek nedaudz vēsāks-dodamies pastaigās pa Vodici.Skaista,jauka pilsētiņa izstiepusies gar jūras krastu.Daudz viesnīcu,hoteļu,apartamentu.Praktiski visi nodarbojas ar tūrismu.Kā sacīja mūsu saimniece-4-5 mēnešos jāsapelna visam gadam...ziemā te ir klusums....

Tūristu daudz-no visām valstīm-ļoti daudz vāciešu,čehu,austriešu.Latviešus nesatikām...tikai leišus.Tā nu tas ir ka Dalmācijā galvenais iztikas avots ir tūrisms.Ko gan citu darīt piekrastē kur jūra vilina miljoniem tūristu.Tā mēs visi tur atstājam prāvas naudas summiņas.Nav jau arī tas smagākais darbs sakopt istabas pēc mūsu aizbraukšanas....un ko gan vēl darīt uz Dalmācijas klintīm ? Ar lauksaimniecību nodarbojas reģionos,kur nav klinšu,bet ir melnzeme.

Toties Ziemeļu apgabalos,Slavonijā un Baranjā stāda graudaugus,kukurūzu,kartupeļus un visu pārējo-tā sacīt katram savs ! Jā-nu jau drīz Horvātiju uzņems ES ! Vai tas ir labi,vai slikti,man grūti spriest,taču daļu no sava nacionālā kolorīta tā noteikti zaudēs ! Diez vai pēc iestāšanās ES tik vienkārši varēs ceļa malās grillēt sivēnus un aitas uz iesma....domāju ka nē.Vai varēs tirgot siera rituļus ceļa malās,rakiju un vīnus....diez vai,gan jau ES regulas to aizliegs.Paši horvāti gan cer ka mazināsies bezdarbs,ka ienāks investīcijas,radīsies jaunas darba vietas....varbūt.Bet šobrīd tur veikali pilni ar vietējiem produktiem-ļoti maz importa ! Kas būs tad ? Tagad augļi ir tikai vietējie-tad būs poļu,ungāru,spāņu...,bet ne man par to spriest-horvātu tauta lēma...lai gan daudzi ir pret ! Jau tagad Horvātija ir ļoti attīstīta valsts-piemēram ceļi tur ir vienkārši perfekti !

Tāpēc brauciet kamēr vēl viss ir tāds horvātisks,ar savu nacionālo pievilcību !

Nu jā,ir tāds teiciens,ka viss reiz beidzas,bet viss labais-ātri beidzas ! Un arī mums atvēlētās 8.dienas ir galā ! Pavadījām tās jauki-ieguvām daudz jauku emociju,uzlādējām batarejas ilgam laikam...no baltajiem ļaudīm kļuvām par diezgan brūniem.Un tik ļoti negribas prom doties-it sevišķi bērniem....,nu jā,kas tad nekaiš gulēt pludmalē,peldēties cik gribas....,bet ja padomā ka citiem tajā laikā jāsēž ofisā,vai veikalā,kur telpā bez kondicioniera ir visi +40 C ...vai ceļa strādniekiem,pastniekiem utt....,tā ka nav jau maizīte bez garozas,jeb pareizāk sakot-mēs to garozu negraužam....

Nu ko-dodamies prom no apsolītās zemes un protams ne bez solījumiem nākamvasar atkal atgriezties,vai te,vai citā vietā,bet viennozīmīgi Horvātijas piekrastē.Jā,pa ceļam vēl apskatījām nedaudz Slovēniju-bijām Mozirjē-slavenajā ziedu dārzā,,Mozirski gaj,, tad vēl izbraukājām gar Austrijas vīna dārziem ,apskatījām Štīrijas skaistākās vietas.Nobeigumā apmeklējām Furstenfeldes ,,Freibad,, lielāko mākslīgo Eiropas peldbaseinu.Bērnu priekiem nebija gala,kad varēja laisties pa ūdens slidkalniņiem un atrakciju parkiem.

Beidzot noslēdzās mūsu divu nedēļu ceļojums uz apsolīto zemi.Gatavosimies nākamajam.



Seko līdzi svaigākajiem jaunumiem

Uzzini par jaunākajiem ceļojumiem un aktualitātēm pirmais