Ko ēst Laosā

  • 2 min lasīšanai

Ēdiens ir neatņemam ikdienas sastāvdaļa un ceļojot, tā ir viena no patīkamākajām nodarbēm – iepazīt citu tautu ēšanas paradumus un nogaršot dažādus kulinārijas brīnumus.

Tā kā esmu veģetāriete, es sevi nevarētu saukt par lielu eksperimentētāju it visā, kas saistīts ar ēdieniem. Mani nevilina nogaršot ne žāvētu žurku vai vāveri, ne ceptus kāpurus vai sienāžus, ne dzert čūskas asinis. Šajā ziņā esmu konservatīva.

Gribu padalīties ar, manuprāt, labākajiem ēdieniem, ko nogaršoju esot mēnesi Laosā.

Mēs, latvieši, pie visiem ēdieniem vienmēr ēdam katrupeļus un tas ir mūsu ēdienu neatņemama sastāvdaļa. Šeit viss grozās ap rīsiem un nūdelēm. Nūdeles nav manis iecienītākās, taču rīsi gan.

Laosā tiek gatavoti "lipīgie rīsi". Rīsi kā rīsi, taikai lipīgi, kas tiek pasniegti un arī uzglabāti pītos niedru trauciņos. Rīsi tiek lipināti pikučos un tiek ēsti ar visiem pārējiem ēdieniem. Nu tik pat kā maizes vietā. Drīz vien lipīgie rīsi kļuva par manu mīļāko ēdienu, kam var piekombinēt jebko – dažādas mērces, dārzeņus, tofu, augļus, lai gatavotu desertus.

Viens no maniem iecienītākajiem kariju ēdieniem bija zaļais dārzeņu karijs. Karija mērce ir vienkārši fantastiska, garšvielu salikums dod vienreizēju rezultātu, klāt dārzenīši – kraukšķīgi brokoļi un ziedkāposti, burkāni, kartupeļi, ķirbis. Kad dārzeņi izēsti, ripina lipīgo rīsa pikuci un ēd to ar karija mērcīti. Gardi.

Viens no tradicionālajiem Lao ēdieniem ir Laap. Vidēji apcepta (principā pusjēla) jebkura vieda maltā gaļa vai zivs, garšvielas, neatņemami čilli pipari, tas viss tiek servēts uz svaigas zaļā salāta lapas.

Es izmēģināju veģetāro versiju – Tofu Laap. Apcepts tofu ar garšvielām un rīvmaizi, čilli, servēts uz svaigas zaļā salātu lapas. Manām garšas kārpiņām patika.

Svaigie spring rolls ar saldskābo mērci un riekstiem ir tipisks lao ēdiens. Svaigie spring rolls ir veselīgs nasķis – rīsa papīrā ietītas rīsa nūdeles, zaļumi, pākšu pupiņa, omlete, salātu lapa. Viss tiek ierullēts samitrinātā rīsa papīrā un var ēst ar saldskābo mērci un riekstiem.

Tā kā esam lieli kārumnieki un mums ir grūti pateikt saldumiem NĒ, turpinājumā deserti un saldie ēdieni. Par kūciņām un bulciņām Laosā varējām aizmirst, tādas lietas neatradām. Taču arī saldummīļi atrod kā sevi palutināt.

No saldajiem ēdieniem - Lipīgie rīsi ar šokolādi un banāniem un lipīgie rīsi ar kokosriekstiem un sezama sēkliņām.

Pāris mēnešus mani bija pārņēmusi apsēstība ar pankūkām, kad diena nebija izdevusies, ja nav notiesātas pankūkas. Laosā tās ir pankūkas ar augļiem – banāniem un ananāsiem. Bieži pankūka nebija kā vienkārša plānā pankūka ar augļiem, bet gan kā gaisīga kūka ar augļiem. Tātad visīstākā pannas kūka.

Netrūks arī veselīgo kārumu – tropisko augļu kokteiļi un svaigu augļu salāti ar medu un riekstiem.

Nevaru nepieminēt fantastisko lao kafiju ar kondensēto pienu. Aleluja! Tā tik ir pasaka, ja pie kafijas tiek atnesta arī visa bundža ar kondensēto pienu. Nav jāpiebilst, ka bundžiņas saturs tad tiek tukšots karotēm vien.

Esmu liela kafijas cienītāja un šeit Laosā var nobaudīt tiešām lielisku kafiju. Tā kā kafija šeit tiek arī audzēta, cenas ir ļoti draudzīgas.

Pašām beigām esmu pietuapījusi ko ekstrēmāku. Staigājot pa tirgu bieži vien redzējām vāveres būros un es nevarēju saprast, ko tā. Kāpēc? Izklaidei? Jā, es biju ļoti, ļoti naiva negribot atzīt acīm redzamo. Vienu dienu staigājot pa tirgu ieraudzīju stendu ar žāvētām žurkām un vāverēm. Komentāru nav.

Šis ir mans blogs par maniem ceļojumiem pa Dienvidaustrumu Āziju - http://lv.thecrazytravel.com/



Seko līdzi svaigākajiem jaunumiem

Uzzini par jaunākajiem ceļojumiem un aktualitātēm pirmais