Tadžikija-Fani/Uzbekija-Samarkanda un Buhāra

  • 3 min lasīšanai

Varbūt kādam noder praktiskas piezīmes par mūsu 09.2011 ceļojumu:

-Mūsu trekingu Fanu kalnos organizēja climberca.pagetour.org un avant-tour.tj Mums trāpījās ļoti foršs gids (Iļjess) un nesēji (Shams, Ļutfi un Farids). Pārsteidza, ka tika nesti līdzi tādi produkti kā, piemēram, arbūzi. Un vēl – daudz vodkas. Godīgi sakot, lieti noderēja tautas līdzeklis pret vēdera problēmām (un tās mūs piemeklēja padaudz) – vodka ar sāli.

-Mūsu maršruts bija sekojošs. Piektajā dienā bija grūti ar aklimatizāciju, jo uzreiz pacelšanās par apmēram 1 km augstāk.

1: (very early morning) arrive to Dushanbe. Transfer to Artouch. Night in national house or in tents. 2: We hike up over an easy pass to reach lakes Kulikalon, where we set our first camp (2800 m) on the lakeside of Bibi-Djanat Lake. Kulikalon lakes are dominated by two huge rock walls that attract many climbers. 3: We cross Alaudin pass (3730 m, 1A) to reach Alaudin lakes. These are arguably the most beautiful lakes in the Fann Mountains. 4: In the morning we hike up to Moutnyi Lake (3430 m) below Chimtarga peak, where we establish a camp for next night. This point is as high as donkeys can go with us. Therefore on this day we should carry part of load to the place of our next camp near Chimtarga pass. 5: Move up a camp at 4500 m below Chimtarga pass, spend a night there. 6: We cross Chimtarga pass (4500 m), then make a long descent into a large canyon (Right Zindon River) leading to Bolshoi (Greater) Allo Lake (3140 m) where we establish next camp. 7: We hike downstream Zindon River (toward the West). It soon flows in Smaller Allo Lake (2340). Then Zindon River merges with Amshut River. We follow Amshut River further down to its confluence with Archamaidan River. Then we hike a bit Archamaidan River upstream (toward the South) to its confluence with Sarymat river. This is a place where we establish last camp. 8:Return to Dushanbe. Accomodation in guest house. 9: Transfer to Sary-Asia (40 km), pass through the border, transfer to Samarkand

-Ierodoties Dušanbe (Tadžikija), lidostā jāmeklē durvis blakus pabriesmīgai tualetei, kur atrodas vīzu izsniegšanas kantoris, jāaizpilda iesniegumi 2 eksemplāros, kuriem jāuzlīmē pa bildītei (mums bija līdzi no mājām), jāsamaksā naudiņa (laikam bija 35$ no cilvēka) un tiek dabūta vīza. Pēc vīzas saņemšanas laipns policists neliek stāvēt garā vietējo rindā pie pasu kontroles, bet pamāj, lai tik ejam cauri visiem pa priekšu. Uzbeku vīzu nokārtojam Rīgā pirms braukšanas, internetā jāaizpilda veidlapa, jaizdrukā un ar bildītēm jāaiznes uz vēstniecību.

-Ceļš ar auto no Dušanme līdz Artouch ir apmēram 6 h, daļa pa maksas šoseju, daļa pa kalnainu ceļu. Korpucija acu priekšā – maksas ceļam ir oficiālais naudas iekasēšanas punkts, aiz tā stāv policists, kurš pamāj ar zizlīti, un visi apstājas un iedod nelielas „neoficiālās nodevas”. Kā teica vietējie – pat, ja Tev viss ir kārtībā, tik un tā atradīs, kas nav kārtībā, ja nemaksāsi.

-Tadžiku naudiņas maiņas kurss apmēram 5 naudiņas par 1 $. Uzbeku – 2500 par 1$ (melnā tirgus kurss, oficiālais zemāks). Maiņa melnajā tirgū – pajautājiet gidam vai kādam vietējam, kurš noorganizēs maiņu. Eiro nerullē.

-Dušanbe teorētiski bankomātos var izņemt arī dolārus, praktiski, kad mēģinājām, tajos dolāru nebija. Taškentā nevienu bankomātu neredzējām, ar visa karti norēķināties ēstuvē nevarējām (viņiem ir kaut kādas vietējās „plastik kartočki”, ar kurām norēķinās).

-No Tadžikijas robežas pie Dušanbe līdz Samarkandai ar auto braucām apmēram 8h, cena vienai mašīnai 60$, vai 15-17$ no cilvēka, bet tad jāgaida, kamēr 4 cilvēki mašīnā. Brauciens ātrā tempā, neievērojot noteikumus un drošības apsvērumus.

-Samarkandā bijām rezervējuši Jahongir B&B (mēs domājām, ka esam rezervējuši), bet izrādījās, ka rezervācija nebija apstiprināta līdz galam. Kamēr vēl taksisti atrada šo vietu – grūti atrodama. Dabūjām meklēt citu apmešanās vietu ar taksistu palīdzību.

-No Samarkandas uz Buhāru var aizkļūt ar civilizētu ātrvilcienu, pēc tam no Buhāras līdz Taškentai atpakaļ ar tādu pašu. Var braukt arī ar nakts vilcienu, bet, kā vietējie teica, tad var sajust visu kolorītu – ar to pašu vilcienu brauc arī ēzelīši, utml, vilciens stājas daudz, pagulēt neiespējami.

-Lidostā Taškentā jārēķinās ar ilgu check-in procedūru, jābūt klāt laicīgi. Pirms check-in zonā no ēstuvēm ir tikai padomju laika bufete (4 cīsiņi+2 tējas maksā 12 tūkstošus) un viens suvenīru veikals. Aiz check-in ir duty free veikali, bet tur vietējās naudiņas nepieņem. Uzbeku alkohola vai konču tur ļoti maz – suvenīriem tie jāiepērk iepriekš. Lidostā vietējo naudu uz $ samainīt nevar – jāpierāda vietējās naudas izcelsme. Lidostā vietējos nelaiž, ja nav biļešu uz lidojumu. Pēc check-in jāaizpilda deklarācija pie muitas kontroles, atkal jānorāda nauda un zeltlietas.

Kopumā: Daudz saules, foršu un pozitīvu iespaidu! Tadžiki ļoti, ļoti viesmīlīga un atsaucīga tauta. Korpucijas zeļ un plaukst, tauta pārsvarā nabadzīga, toties prezidents un viņa radi - ļoti bagāti un kontrolē visas uzņēmējdarbības sfēras. Gan tadžiku, gan uzbeku taksisti mēģina uzskrūvēt cenas 2x augstāk, kā vietējiem, bet uz lēto cenu fona arī uzskrūvētās cenas ir lētas. Viesnīcu labāk paņemt augstāk par 2*, lai nenākas saskarties ar dzelteniem palagiem un insektiem. Ļooti garšīgi uzbeku šašliki, un svaigie salāti (tomāti, gurķi un sīpoli) vienkārši fantastiski sulīgi un gardi! Augļi – persiki, melones, arbūzi, utml – super! Uz mājām vedām žāvētos augļus – ieskaitot aprikožu kauliņus, kuri kā sāļa uzkoda pie alus ļoti forši! Protams, jāpiemin arī plovs! Un vietējā maize – ļepjoškas – arī garšīga! J


Seko līdzi svaigākajiem jaunumiem

Uzzini par jaunākajiem ceļojumiem un aktualitātēm pirmais