Zviedrijas ūdeņos Trailer Trucking Festival 2011

  • 3 min lasīšanai

Kad gribas noķert atvaļinājumu aiz astes, pilnīgi noteikti ir kaut kas jāsadomā – jādodas ārpusē! Pirms trim mēneši mums un draugiem dzima ģeniāla ideja – augusta beigās doties uz „Trailer Trucking Festival” Linkoping (turpmāk teksā – Lišepinga) Zviedrijā. Kā vēlāk izrādījās, tas nebūt nav pasākums tikai smago mašīnu pārvaldītājiem, bet arī meičām un bērņukiem. Bet nu par visu pēc kārtas.

No Rīgas uz Stokholmu devāmies ar visiem zināmo un dažkārt jau apnikušo kruīza kuģi „Festival” (25.08.-29.08.2011). Tā kā braucām ar savām automašīnām, noparkošanās kuģī bija vienkārša – neizkāpjot no mašīnas, tikai pa lodziņu jāpadod pase un tehniskā, tad jāsaņem biļetes, un prāmī esi! Padoms ceļotājiem: lai viss noritētu smuki un gludi, vēlams jau iepriekš vienuviet salikt visas mantas, ko vienkārši paķert uz kājīti, kad mašīna ir nostiprināta uz auto klāja.

25.augusta vakarā gan Rīgas jūras līcis, gan pati Baltijas jūra bija samērā mierīga un rimta. Manam mazajam dēlēnam (nu jau 5 gadi) uz kuģa bija jāizpēta viss – sākot ar oficiāli pieejamajām vietām un beidzot ar visādiem caurumiem un alām un, protams, tax free veikala labumiem, par ko mēs, vecāki, nemaz nebijām sajūsmā:L

Uz Lišepingu!

Nākamās dienas rīts uz kuģa bija fantastisks- uzlecošā rīta saule caur dūmaku rotaļājās starp neskaitāmajām salām, saliņām, kas vienaldzīgi noraudzījās uz slīdošo kuģi. Ātri pagatavojuši brokastis turpat kajītē, bijām gatavi ieraudzīt Stokholmu. Jāpiebilst, ka ja ceļā dodaties ar saviem autiņiem, tad uz auto klāja jāierodas laicīgāk nekā to paziņo, jo, kamēr tiec līdz liftam, pie kura pulcējas tādi paši steidzīgie, minūtes skrien.

Kad sajusta zviedru zeme, laiks darbam mūsu uzticamajam draugam tontomam!! Brauciena gala mērķis – Lišepinga, kas ir mazliet vairāk nekā 200km no Stokholmas. Pa ceļam izbraucam cauri Nykoping un Norrkoping. Žēl, ka laika ir par maz, lai pabaudītu arī šīs jaukās pilsētiņas. Pēcpusdienā sasniedzam Mantorp Park jeb festivāla norises vietu, kas atrodas kādus 18 km no Lišepingas.

Un festivāls var sākties

Atraduši smuku vietiņu, kur novietot mašīnas un vēlāk celt teltis, dodamies uz festivālu. Man, protams, nav iepriekšējas pieredzes vai gaidu, kas var būt tādā veču saietā. Šķiet, ka vislabākais ir daudz nedomāt, bet pievienoties! Nopērkam biļetes (200 EKK par divām dienām cilvēkam, bet mazuļiem par brīvu) un dodamies iekšā! Jā, tagad sāksies tā daļa, ko patiesībā nepratīšu profesionāli aprakstīt, tādēļ jau iepriekš saku: tas ir veču festivāls sievietes acīmJ.

Cik iepriekš painteresējos, šim festivālam ir senas tradīcijas Skandināvijā – ik gadus vienuviet pulcējas gan smago autiņu īpašnieki ar „tjūnotiem” spēkratiem, lai sacenstos, kuram glītāks (uzvarētājs iegūst Nord Trophy kausu), gan aprīkojuma ražotāji, lai parādītu, kurš progresīvāks, gan smago automašīnu sportisti, lai noteiktu, kurš ātrāks un, protams, iznesīgāk pazīmētos skatītājiem (šoreiz aizdegās tikai viena censoņa spēkrati).

Satumstot vakaram, sākās īstais gaismu un skaņu šovs – nu tādi starmeši un akustika! Katrs mašīnas īpašnieks centās, kā nu var un prot: ļāva iekāpt kabīnē, pataurēt un pagāzēt, iedeva kādu nieku – tikai balso par mani!!! Tur bija ko redzēt, sajust un brīnīties! Kā no mašīnām, kas paredzētas smagam darbam un skaudrai ikdienai, var radīt mākslu – veselus šedevrus krāsās un līnijās?! Tas, manuprāt, ir vaļasprieks, hobijs un dzīvesveids vienkopus! Tāpat kā jābūt mazliet ķertam (pozitīvā nozīmē), lai smago autiņu dzītu gonkās! Tās bija divas dienas interesanta, pārsteidzoša un neatkārtojama piedzīvojuma!!

Vēl šis un tas

Tā kā no Latvijas mērots gabaliņš līdz Zviedrijai, jāredz taču vēl kas! Paguvām ieskriet Zviedrijas gaisa spēku muzejā (Flygvapenmuseum), Femore salas rezervātā, Jogerso salā un, protams, Stokholmā. Tas jau būtu garlaicīgi, ja aprakstītu Zviedrijas galvaspilsētas tūrisma objektus – mēs paguvām līdz prāmim svētdienas pēcpusdienā. Jāpiebilst, ka rindu uz milzīgās laivas ieņēmām pēc plkst.13.00, bet auto placī nokļuvām 16.30. Vienalga-bija interesanti: uz kurieni dzenas lietuvieši, re, kādas „skanijas” saņems latvieši un volvo un ... re, kā atkal krata leišus...ui – kā nebeidzamā stāstā.

Mājupceļā mūs pārsteidza rudens ieskaņu vētra Baltijas jūrā. Kā teica kuģa apkalpe – neuztraucieties-sen tāda nav bijusi. Tas nekas, ka veikaliņos plīsa dārgie dzērieni, ko vēlāk vnk „pieskočoja” pie plauktiem, tas nekas, ka ansambļa meitenēm disko zālē kļuva šķērmi un ballīte beidzās nesākusies un tas nekas, ka mazais dēlēns bērnu istabā dabūja pāris caurumus lūpā, kad kuģis kārtējo reizi rāpās viļņa mugurā.

Izmaksas:

Prāmis Rīga – Stokholma – Rīga 4 personām+ auto 224 Ls (laikam dārgiL)

Degviela – Lv sarūpētā

Pārtika – LV sarūpētā

Ieejas biļetes dažādās vietās – 70Ls

Teltsvieta kempingā – 16 Ls

Kafijas benzīntankos – kas to var saskaitīt??? Vidēji tasīte maksāja 1.60 Ls

Pārvestās sajūtas – miljonos nav aprakstāmas un par naudu gan nav nopērkamas.

Nākamgad- ar auto uz NOK!!! Ir to vērts!!!

Nobeiguma vietā:

Padomi ceļotājiem (lielās meitas ieteikumi): 1. Ūdens sildama spirāle ir ļoti praktiska lieta- noder pat desiņu sildīšanai ( aizmirsām bļodiņu- sildījām krūzē) :D 2. Rācijas- noder gan braucot, gan saziņai visa ceļojuma laikā (braucām ar 2 mašīnām). Izmaksas – 0!!!

3.Mašīnas bagāžnieks var kalpot kā virtuve mazajam gāzes balonam, ja ārā ir liels vējš vai lietus.

4.Viss izdodas, ja to vēlamies!!!



Seko līdzi svaigākajiem jaunumiem

Uzzini par jaunākajiem ceļojumiem un aktualitātēm pirmais