Stambula
Sākumā ievads par to, kāds būs mans stāstījums. Diemžēl vai par prieku, šis nebūs viens no saldajiem "Uh" un "Ah" stāstiņiem. Es runāšu par saviem iespaidiem tieši un godīgi, kādus es tos redzēju, atrodoties šajā zemē. Nosēžamies Ataturk lidostā. Iepriekš ar viesnīcu bijām sarunājuši, ka mums tiks par papildus samaksu nodrošināts transfērs uz viesnīcu. Ienāku sagaidīšanas telpā un tur ļoti daudz sagaidītāju ar lapiņām un ir viens cilvēks, kuram ir nevis viena bet vairākas lapiņas un vienā no tām es izlasu savu vārdu. Nu viņš man pastāsta, ka ir mans asistents un pēc 5 minūtēm es jau ripošu ceļā uz viesnīcu. Pēc 10 minūtēm pienāk cits cilvēks un stāsta man to pašu, respektīvi, ka es pēc 5 minūtēm būšu mašīnā - lai tikai mazliet tālāk paejot malā un pagaidot viņu. Vēl pēc apmēram 15 minūtēm viņš mums pamāj - varam doties uz mašīnu. Izejam no lidostas un tavu brīnumu - atkal tas pats stāsts - tikai šoreiz gaidīšanas laiku vairs nepiemin. Tomēr velti nepieminēja, jo pēc 5 minūtēm pienāk busiņš un esam aicināti iekšā. Ieejam viesnīcā ar zināmām bažām, jo viesnīcu rezervējām, paļaujoties uz mūsu pašu ļautiņu ieteikumiem, lai gan citās interneta vietnēs par šo viesnīcu pozitīvas atsauksmes tik viegli nevar atrast. Viesnīcā mūs sagaida laikam pats īpašnieks un viņš mūs laipni pavada līdz numuriņam. Numuriņš ir laikam viens no mazākajiem, kurā esmu bijis, tomēr visādi citādi patiešām ļoti jauks numuriņš - tīrs, kārtīgs — viss, kas nepieciešams, lai būtu patīkami tajā uzturēties nākamās sešas dienas, vai drīzāk vakarus un naktis. Ir arī solītais skats uz Bosfora šaurumu un Marmora jūru. Esam ar visu ļoti apmierināti un jau avansā norēķinamies par viesnīcas pakalpojumiem. Laiku velti netērējam un dodamies pirmajā pārgājienā pa pilsētu. Mūsu pirmais mērķis ir Galatas tilts, kas savieno pilsētas dienvidu daļu, kas tomēr ir nedaudz konservatīvāka ar savām iespaidīgākajām vēsturiskajām celtnēm un ziemeļu daļu, kura ir vairāk eiropeiska. Tilts, kurš ir jau piektais, kas ir uzbūvēts šajā vietā, ir divstāvīgs. Pirmajā stāvā viscaur visā garumā ir dažādas ēstuvītes, bet otrajā stāvā transporta kustība pāri Zelta ragam. Jau iepriekš biju lasījis, ka pirmā stāva ēstuvītēs var nobaudīt tādu ātro uzkodu, kas sastāv no garenas maizes, kas pārgriezta un vidū ielikta cepta zivs. Pagaršoju un arī iepatikās. Galvenais ir garšīgi un nav salīdzinoši nedārgi - 4 liras (1.27Ls). Pie reizes pagaršoju turku kafiju. Jāsaka, ka ne katram kafijas mīļotājam šādi pagatavota kafija patiks. Kafija tiek īpaši pagatavota tā, ka to dzerot, visu laiku mutē ir daudz kafijas biezumu. Manā vērtējumā šādu kafiju var dzert, bet ne katru dienu. Vēlāk pārliecinājos, ka garšīgāka ir šādi pagatavota kafija bez cukura. Esam ieturējušies un tagad varam doties uz Galatas torni. Jārēķinās, ka ejot kājām būs tā: jo tuvāk tornim, jo stāvāka kāpšana pa šaurajām ieliņām līdz tornim. Ierodamies pie torņa un atrodam tur rindu lielu, lai gan tikai nākošajās dienās uzzinājām, kas patiešām ir liela rinda - šī bija tikai ziediņi. Pacietīgi izstāvam rindu un šķiroties katrs no 11 lirām (3.49 Ls) dodamies ar liftu augšup. Pēc tam vēl daži pakāpieni un esam uz torņa apskates platformas, kas ved apkārt tornim. Tagad darbs fotoaparātam un apskatam pilsētas panorāmu uz visām pusēm. Tornī ir viens restorāns un vēl kāda vienkāršāka ēstuve. Restorāns ir iekārtots torņa augšējā stāvā un varētu šķist, ka būs patīkami sēdēt un pa logiem vērot pilsētas panorāmu, bet nekā - cilvēki, kas staigā pa skatu platformu, pilnībā aizsedz restorāna logus. Mēs šajā restorānā neaizķeramies arī tādēļ, ka esam paēduši un vēl daudz kas ir jāapskata šajā vakarā.






























