Briseles mirkļu mozaīka

  • 5 min lasīšanai
  • 81 foto

Protams, ka visi jau zina, ka lidojot no Rīgas ar Ryanair uz Briseli, mēs nonākamBrussels South Charleroi Airport (http://www.charleroi-airport.com/en/brussels-south-charleroi-airport/index.html ). Tā kā tālākais ceļojums bija paredzēts uz pašu Briseli, tad tika izpīpēts, ka ērtāk to ir darīt ar shuttle busu (http://www.charleroi-airport.com/en/passengers/acces-and-parking/brussels-city-shuttle/index.html ) , un, kā jau te n-to reizi tika minēts – pietura ir, izejot ārā no lidostas ēkas praktiski taisni iepretim, kase- nedaudz pa labi.

NB! Kasē var nopirkt biļetes tikai par skaidru naudu. Kāda melnīšu-dzeltenīšu ģimenīte ar pāra atvasītēm nostāvēja dzīvajā rindā nedaudz vairāk par 30 min un tika deportēta, nesaņemot iecerēto pakalpojumu. Ja vēlamies burties ar kartēm, maliņā stāv divi aparāti biļešu tirdzniecībai, tiesa, viens neizrādīja dzīvības pazīmes. Ieteiktu pirkt biļetes uzreiz turp-atpakaļ, jo tas vien izmaksā par 2.00 EUR vienā cilvēk-virzienā lētāk – ja divi ceļotāji =8 EUR lētāk ( 4*(13-11 EUR).Pērkot biļeti turp-atpakaļ gan jānorāda konkrēti laiki, it īpaši tas svarīgi – kad atgriežaties uz lidostu. Tiesa, atceļa biļetes tika tirgotas arī pašā busā, bet tas ir tikai ar nosacījumu, ja inetā (http://www.voyages-lelan.be/xml/page.html?LANG=uk&IDC=83 , piereģistrēties nav sarežģīti) vai kasēs nopirkto biļešu skaits nav vienāds/lielāks ar vietu skaitu pašā busā. Papildus gan lidostas, gan busu mājas lapā nemitīgi tiek atgādināts par nepieciešamību savlaicīgi plānot savu laiku un uz reisu ierasties min 2 stundas iepriekš, ņemot vērā vidējo ar šo busu patērēto laiku ( 45 min) līdz galapunktam otrā galā - Brussels Midi railway station. Visi shuttle busu reisi ir pakārtoti avio reisiem.Izkāpjot ārā no busa, lūgums pacensties atcerēties, kur tieši atrodas vieta, kur izkāpjat, jo tieši tai paša vietā būs jākāpj atpakaļ un, skatoties no pilsētas puses, tas ir nemaz ne tik mazās stacijas ēkas tālākajā galā (ēkai jāapiet apkārt pa labo malu)-līdz Rue de France un apmēram 50 metrus pa to labajā pusē. Nepūlieties atrast shuttle busu pieturu tieši iepretim stacijas galvenajai ieejai esošajās n-tajās autobusu pieturās( ieovālā stāvvietā). Ja ir nepārvarama luste braucienam no lidostas līdz pilsētai maksāt cenu, kas ir, iespējams, salīdzināma ar pusi ceļojuma budžeta, par nieka 85 EUR var doties uz 60 km attālo Briseli ar taxi. Stacijas rajons kā jau stacijas rajons daudzviet pasaulē- ir lasīts inetā viedoklis, ka diennakts tumšajā laikā tā apkaimē labāk neuzturēties. Vidēji lielāks bomžu un alkašu īpatsvars uz kvadratūru, bet tā kā mums nebija ne mazākās intereses šos vērot vai moralizēt, tad arī atbildes reakcija izpalika.

Piedzīvojums ar lielo burtu sākās, mēģinot atrast naktsmājas. It kā ne tik senā 13.03 , kad viesnīca tika rezervēta caur www.booking.com, info uz to brīdi bija ievietota tāda, ka tā (viesnīca) ir kā jauns piedāvājums par attiecīgi draudzīgu cenu un konkrēti –

Hotel Solys Lemonnier

Boulevard Maurice Lemonnier 137-141, Brussel Brussels, 1000

Trīs naktis divām personām , kopā – 170 EUR ( ar brokastīm)

Ko dara vidējais statistiskais ceļotājs, saņemot šādu info? Pareizi? Dodas ar ceļa somām uz adresi, kas norādīta rezervācijas apstiprinājumā -Boulevard Maurice Lemonnier 137-141. Un ko viņš tur ierauga? Hotelis ar nosaukumu – HotelHerberge Lemonnier, ir slēgts, notiek celtniecības darbi iekšpusē. Degunu ārā pabāž kāds melnīšu strādnieks, iebāž acis rezervācijas papīros, pat saprot tos un pasauc savu balādaināko un jaunāko saprāta brāli, kas savukārt aicina mums sekot, neesot pulka tāļu jāiet. Nu labi, ka tik tā rokas, nevis kāda nopietnāka bagāža, bet pie bagāžas vēl atgriezīšos. Pēc nieka apt. 600 metriem uz citas ielas tiekam atvesti uz Hotel Solys Midi, Boulevard Du Midi 81-82, Brussels 1000, Belgium.

Pats dīvainākais ir tas, ka mūsu papīri bez vārda runas tiek akceptēti un izsniegta nr magnētiskā atslēga-karte. Rezervācija, viesnīcu pasūtot, tika veikta ar karti, neieturot avansu vai rezervācijas maksu, tagad un uzreiz visa summa tiek notīta no kartes, atsakoties no viesnīcas puses no iepriekš sagatavotas skaidrās eiro naudiņas norēķiniem.

Vairākos par Briseli rakstošos portālos gan tika uzsvērts, ka priekšroka tiekot dota norēķiniem skaidrā naudā, bet tas tika veiksmīgi realizēts pārējā laikā.

Lai arī jau pulka gadu man pašam plecos un neglābjami tuvojos pašai apaļākajai no jubilejām, ko otrreiz vairs piedzīvo retais, par puslīdz aktīvu pasaules klaidoni esmu kļuvis tikai gadus 8 atpakaļ. Pa šiem nieka 8 gadiem kopējais izmantoto viesnīcu skaits, ja arī nav sasniedzis simtu, tad pāri manis caur puķēm minēto skaitli nu gan pulka ir pārsniedzis.

Tomēr šī viesnīca bija ĪPAŠA.

Kā jau minēju, tas tika piedāvāts kā jauns produkts un tāpēc vismaz booking.com mājas lapā tā bija bez atsauksmēm. Tagad tās ir. Pulka. Ar vidējo vērtējumu zem 4.3/10.0 ballu sistēmā. (http://www.booking.com/hotel/be/solys-lemonnier.html?aid=332704&label=postbooking_confemail). Mēģināšu īsumā un kodolīgi jau ievietotos commentus komentēt.

Atrašanās vieta-netālu no jau minētās dzelzceļa stacijas(10 min ar rokas bagāžu ejot/ripinot), ne īpaši uzturētā un sakoptā vidē, arābu izcelsmes vīriešu pārbagātība, piečurātas vārtrūmes, rosīgas satiksmes ielu krustojuma tiešs tuvums, netālu esoša ātrās palīdzības auto bāzes stacija, no kurienes tās cauru diennakti sāk savu ātro un spalgo ceļojumu pretī glābjamajiem. Ēkas kāpnes ļoti stāvas, ar ne-rokas bagāžu nav variantu tikt pa tām augšā, lifta nav kā sugas. Nezinu, kā ir tiem, kam jānokļūst 5-ā stāvā, mums trāpījās tikai otrais. Numurā, atšķirībā no citām atsauksmēm, bija tāda fīčas kā krēsls, pakaramie, ziepju un pat šampūna gabaliņi . Aizkari( citiem nebija-!)– ar 2 Ls monētas cienīgām cigarešu izdedzinātām cakām, gultas veļa tīra un mainīta ikdienas, matracis un duškabīnes aizkariņš bija redzējis ne tikai otro, bet arī pirmo pasaules karu. Par tādiem niekiem, kā atlupušām un ieplēstām flīzēm, no kaimiņu numuriem pa ventilāciju ciemos nākošo cigarešu smaku, stūros notecējušiem griestiem, nekad netīrītām sienām, nenosakāmas izcelsmes, nozīmes un formas caurumam WC/dušas koptelpas vidū nemaz nerunājot. Telpā ir iespējas regulēt apkuri, tas palīdz uz nakti. Brokastīs pieejama mikroviļņu krāsns, tosteris 4-ām maizītēm uzreiz, karsts ūdens, dzēriens ar kafijas smaržu un garšu, 3 veidu musles, jogurts, sviests, pāra veidu džemi, tostermaize un….pat…siers. Viss. TV un AC pultis izsniegtas netika, pirmā no iekārtām tika darbināta manuāli. Runā, ka agrāk, kad nebija pultis, TO darīja jaunākie ģimenes locekļi. Laikam jāpiekrīt viedoklim, kas tas tomēr uzskatāms par hosteli un ka booking.com darītu ko ļoti vērtīgu, ja dzēstu šo no sava piedāvājuma, lai gan….Tā sauktās agrās izpārdošanas cenu dekādes marta beigās ceļojumiem uz, piemēram, Krētu, piedāvājuma 5-as lētākās viesnīcas ar AI Novatours un Tez Tour mērcē tādā autoritatīva portāla ka http://www.tripadvisor.com vērtējumā bija….līdzīgas.

Morāle? Ja Jums nav augstas prasības un vēlaties tikai un vienīgi pārnakšņot un jūs zināt, ko pērkat, tad 170.00 EUR par trim naktīm diviem ar brokastīm ir OK. Pārējais ir svešu utu skaitīšana un snobisma demonstrējumi. Vai pirktu hotel, ja zinātu visu, kas un kā? Jā.

Laika apstākļi, lai arī siltāki nekā LR, divas no trim ceļojuma dienām nebija mūsu sabiedrotie. Tas mainīja arī iepriekš plānoto. Info par to, kas kur atrodas, jau bija inetā sasēņota, bet tiem, kas vēl tikai taisās tur braukt, iesaku - http://www.opt.be/contenus/tourisme/en/801.html un pasūtīt max- 3 gb interesējošas brošūras pa pastu(domājot zaļi, lai šie, tur tērē tam savus kokus un tērējās par pasta izdevumiem), tiesa jārēķinās ar min 3 nedēļu piegādi. Vai arī pumpēt PDF formātā, pētīt, varbūt ne-zaļi printēt tepat, LR.

Daudz info var iegūt jau minētajā http://www.opt.be, var ielūkoties http://www.visitbelgium.com . Ja kas sabildējies un piemirsies, kas tas bija, atbildi var meklēt - http://www.trabel.com .

Tālāku un, ja nav slinkums, arī tuvāku attālumu pievārēšanai vislabāk izmantot metro(http://www.mivb.be/index.htm?l=en). Tā maršruti pieejami vai uz ikkatras sevi cienošas tūristiem domātas kartes (uz mums pieejamās tas izskatījās šādi – (http://static.alpeuregio.info/attachment/metro_bruxelles_2009.gif ) un, ticiet, pietiek arī ar A4 un pat mazāku formātu, lai neapmaldītos. Metro kartēs ir norādes par pieturām, kas ir pieejamas ar ratiņkrēsliem. Paši izmantojām metro tikai vienu dienu, toties intensīvi (35 pieturas) un jau no paša rīta, tādēļ no piedāvājuma mums interesantākā likās dienas biļete par 2*4.5 EUR=9.00 EUR kopā.

Ja ir doma apmeklēt Eiroparlamentu no iekšpuses, tad noderēs šis –

http://www.europarl.europa.eu/parliament/public/staticDisplay.do?id=50&pageRank=2&language=LV un ar to cieši saistītais http://www.europarl.europa.eu/pdf/general/cal2011.pdf

Nav jēgas atkārtot, cik jauki ir just, redzēt, baudīt - La Grand-Place, Town Hall, Manneken Pis, Atomium, MINI-EUROPE, Cathedral of Saints Michael and Gudula, The Cinquantenaire Park, Eiroparlamenta ēku kompleksu. Nav jēgas nepieminēt visuresošo saldo vafeļu un šokolādes, Belgian Fries, kā arī mīdiju smaržu un garšu , alus garšu simfonijas varenos dārdus. Mežģīnes utt. Palika arī neskatītas un nebaudītas vietas un lietas. Sēklai. Vilinājumam. Kādai vasarai, kad alus garšo vēl labāk.

Īpaša piezīme alus mīļotājiem – būs grūti, jo jānogaršo būs daudz.Lai kauč nedaudz palīdzētu orientēties, iesaku –

http://labsalus.lv/trapisti-un-vinu-neganti-labais-alus-2

http://www.celakaja.lv/forumi/par-belgijas-aliem

http://www.eupedia.com/belgium/belgian_beers.shtml

Paldies par pacietību lasot, ceru, ka kādam šīs tas no minētās info noderēja.

Laipni aicināti bilžu galerijā !



Seko līdzi svaigākajiem jaunumiem

Uzzini par jaunākajiem ceļojumiem un aktualitātēm pirmais