30 dienas Taizemē 1.daļa

  • 7 min lasīšanai
  • 53 foto

Turpinu aprakstu par šī gada tripu:

Sākums šeit: http://www.draugiem.lv/travel/travel.php?tid=8243

No Filipīnām caur Kuala Lumpuru dodamies uz Taizemi. Tas būs mūsu garākais laiks, ko pavadīsim kādā valstī šinī gadā, kopā 30 dienas. Par cik Visa on Arrival paredz uzturēties Taizemē tikai 15 dienas mums nāksies valsti pamest un atgriezties vēlreiz. Pirmās 15 dienas ir paredzēts ceļot pa Taizemes dienvidiem. Veikt mūsu austrumu kaimiņu (mūsējo arī) "svētceļojuma" maršrutu. Tas ir Puketa, Phi Phi sala un Krabi. Krabi mums paredzēta tikšanās ar draugiem no Latvijas. Tālāk kopīgs ceļojums uz Hat Yai, Songhlu. Es jau gan gribēju pabūt tajās nemierīgajās provincēs kā Pattani, Yala un Narathiwat, kur islāma nemiernieki cīnās par savas valsts izveidi, bet uzklausot līdzbraucēju protestus, nolemjam mūsu maršrutu nedaudz izmainīt.

Pirmā mūsu pietura ir Puketa. Uz Taizemi braucam ne pirmo reizi, tāpēc imigrācijas karti lidmašīnā aizpildām laicīgi un bez aizķeršanās. Pieteikums Visa on Arrival jau mājās izdrukāts un aizpildīts. Puketā ielidojam vēlu vakarā. Dodamies uz imigrācijas ofisu iesniedzam savus dokumentus, 1000 THB par katru vīzu. Labi ka biju samainījis 3000 THB vēl Latvijā, jo naudas maiņas punktus pirms robežas šķērsošanas neredzēju(es nesaku ka viņu nav, vienkārši nemeklēju). Formalitātes tiek nokārtotas ātri, izstāvam rindu un esam Taizemē.

Puketa, Patongas pludmale:

Lidostas teritorijā mūs sagaida vietējie taksisti un piedāvā pa 2000 THB mūs nogādāt vajadzīgajā punktā, šis piedāvājums mūs protams kategoriski neapmierina un mēs dodamies tālāk. Ārpusē takšu cena jau nokritusi līdz 1200 THB, bet mēs jau kā pieredzējuši beckpackeri dodamies uz mikroautobusa stāvvietuun pa 150 THB no cilvēka tiekam nogādāti tieši viesnīcā Patongas pludmales rajonā.

Viesnīcu “Seeka Boutique Resort” rezervējām jau Latvijā (http://www.seekaresort.com ). 3 naktis standarta numuriņā ar verandu, baseinu un brokastīm – Ls 36,69 (trāpījām uz akciju paliec 3 naktis, maksā par 2). Ļoti laba, klusa viesnīca, katra nianse pārdomāta. Numuriņš milzīgs. Numuriņā TV, kondicionieris, mini bārs. Līdz pludmalei gan tāds paliels gabaliņš, bet no viesnīcas katras 2 stundas bez maksas uz pludmali un atpakaļ kursē Shuttle bus. Superīgs bāriņš ar kokteiļiem un aliņiem, tieši baseina malā.

Viss ir savā vietā, jūrā ūdentiņš silts un tīrs, dabas skati brīnišķīgi, alus garšīgs. Pēc pēdējās traģēdijas kad 2004.gadā cunami dzēsa apmēram 285 000 dzīvības, gar visu pludmali ir izvietotas norādes, evakuācijas ceļiem, cunami gadījumā. Padomājot par to visu rodas tādas neomulīgas sajūtas. Diena tiek pavadīta pludmalē, bet vakarā ejam uz Puketas slaveno kājāmgājēju ielu Bangla Road. Esam vīlušies, nevar salīdzināt ar Pataijas Walking street. Te viss tāds krietni mierīgāks, pelēkāks. Nav tās Pataijas dinamikas, pat Go Go bāriem nav ne tuvu tā vēriena. Nedaudz pastaigājām un apnika, kaut kas man te nepatika. Nevarēju saprast kas, bet tad nāca apskaidrība, farangu te ir vairāk kā vietējo. Ne tāpēc es braucu uz Taizemi lai justos kā tāds baltais starp citiem baltajiem Jūrmalā. Nepatīk man tādi tūristu rezervāti, man patīk izjust vietējo sabiedrību un nesabojāto taiešu mentalitāti, nevis pārdzērušos britus vai austrumu kaimiņus. Par Puketu man palika vissliktākais iespaids visā Taizemē. Par cik ir pilns internets ar sajūsmas pilniem aprakstiem par Puketu, es savu stāstu arī beigšu. Vēl tikai piebildīšu ka savā viesnīcas recepšenā, trešās dienas vakarā, pasūtījām biļetes uz pirmo laivas reisu (7:00) uz Phi Phi saliņu. 500 THB no cilvēka, biļešu cenā ir iekļauts transfērs uz laivas piestātni. No rīta busiņš mūs savāc no viesnīcas un aizved uzpiestātni, kur ātri tiekam nogādāti uz klāja. Sēdvietas protams vairs nav, tāpēc sēžam uz mugursomas. Pasakaini skati, jūra kā piesēta ar mazām saliņām. Pēc divu stundu brauciena mūsu acīm parādās leģendārā Phi Phi saliņa.

Phi Phi

Saliņa sagaida mūs ar pārsteigumu – no 1.aprīļa (april, april...) tiek iekasēts piestātnes nodoklis 20 THB (maitājas lēnām tā Taizeme, nez kas būs pēc pāris gadiem), samaksājuši, iekļūstam tūristu ķērāju nagos, kuri piedāvā hotelīšus dažādu maku biezumam. Kā jau kārtīgi becpekeri nolemjam naktsmītnes meklēt sev paši. Pēc nelielas meklēšanas un piedāvājumu izvērtēšanas izvēle krīt uz nelielu salmu bungalo (žurku māju). Kādus 200 metrus no pludmales pa 500 THB (sākumcena 700 THB). Duša, ventilators, tualete, gulta, ko gan vēl vajag?Pirmās pusdienas no ratiem ieturējām kopā ar 2 žurkām, kas tur skraidelēja riņķī. Phi Phi salā ir izteikti paisums un bēgums – pēcpusdienā peldēties neiespējami, bet vakarā dziļums pie paša krasta. Būdami Taizemē maksimāli cenšamies izmantot masieru pakaplojumus, eļļas masāža,kāju masāža – 200 THB, tai masāža 150 THB – kolosāla relaksācija pēc dienas gaitām. Pludmalē katru vakaru notiek diskotēka ar ugunsšova elementiem. Šeit ir izplatīti kokteiļi spainīšu veidā. Pudele stiprās dziras, pudele colas (vai kāds cits soft drinks), enerģijas dzēriens un ledus. Viss tiek sajaukts spainītī un komplektā līdzi vairāki salmiņi. Tā nu pārvietojis pa salu ar šo spainīti un lēnām jūti kā tuvojas nirvana. Principā ar vienu spainīti vakaram pietiek (pa kluso pastāstīšu ka ir pieejams arī lielais spainītis). Naktī nekāda lielā gulēšana nesanāk, jo bungalo bārs strādā līdz rītausmai, bet pēc tam mūsu bungalo kaimiņiene angliete, kura guļ divas būdiņas tālāk, nododas mīlas priekiem ar kārtējo vietējo čali. Mīlējas tā ka bungalo līgojas kā lielā vētrā un skaņas ir dzirdams pa visu salu. Jautri.

Nākošā diena tiek pavadīta bez alkohola! Biju lasījis, ka salas otra pusē ir vientuļa pludmale uz kuru, ja ļoti vēlas, var arī nokļūt kājām. Tas ir tieši priekš mums. Sākumā kāpums vienīgajā uz šīs salas cunami neskartajā kalnā. Jākāpj diezgan stāvā kalnā, karsti. Bet kad esi sasniedzis virsotni, tad paveras pasakains skats uz salu. Grūtības bija to vērtas! Tālāk bez sevišķām norādēm, pa nosacītu taciņu, kur abās pusēs kūsā dzīvība (ķirzakas, čūskas un citi mošķi), pēc 2 stundu gājuma ieraugam pludmali. Ūdens dzidrs, vēss, sniedz veldzējumu, tikai zivis kož. Mājupceļam nolemjam izmantot laivu (150 THB no cilvēka), jo spēki ir galā. Pēc atpūtas ejam interneta meklējumos. Taizeme nu ir tā vieta, kur WiFi nav katrā kafejnīcā, kur nu vēl viesnīcā. Pie viena kroga signāls ir, tur arī ielas malā piesēžam un jūzojam netu. Pretim mums kādus metrus piecus ir izvietotas tirdzniecības rindas kurās tirgo visādas lupatas. Skatāmies, pie tirgotāja pieiet viena dāma un norādot uz lakatiņu skaļā balsī nospiedz "how much" (mani jau pārņem zināmas nojautas). Tirgotājs atbild "one hundred fifty". Šī: "Двесте, да? Двесте?" un gatavojas par lakatiņu maksāt 200 THB. Tad nu man dators gandrīz izkrita no klēpja. Tā tās cenas Taizemē tiek sačakarētas. Es neizturu un viņai saku 150, jākaulējas līdz 100. Bet viņa jau nevar pakaulēties, vienu frāzi angliski iemācījusies "how much" Ja nezini valodu, tad ņem talkā kalkulatoru, bet negrauj cenu politiku. Ja cilvēks nekaulējas, tad vietējo domā, ka viņam nav viss kārtībā ar galvu... Vakariņās pludmalē uzēdam pankūciņas ar banāniem un mango, uzdzeram šeikus un saldais miedziņš ir klāt.

Pēdējā diena PhiPhi saliņā, visu ko iespējams šeit redzēt apskatījām. Ļoti skaista sala, bet jādodas tālāk! Nopērkam biļetes laivai uz Krabi ar transfēru uz Ao Nang pludmali 10.30 pa 600 THB uz abiem. Atlikušo dienu veltam atpūtai un relaksācijai, peldes, masāžas un noslēgumā "Relaxbar" ar ierastajiem spainīšiem un kokteiļiem. Norīta atvadāmies no tualetē dzīvojošās vardītes, ķirzakas un 2 lielajiem tarakāniem un dodamies uz laivu piestātni.Kā visur Āzijā, laiku šeit neviens neskaita. Esam piestātnē 10.20, bet laiva atiet jau 10.30 (11.00 pēc biļetes). Kuģītis mūs ved uz Krabi, kur mūs gaida tikšanās ar draugiem no Latvijas.

Krabi

Kuģīšu piestātnē mūs sagaida busiņš, kurš savāc cilvēciņus kuriem jātiek uz Ao Nang pludmali. Pirms braukšanas tiek pierakstīta viesnīca, kuru esam rezervējuši. Tiekam nogādāti precīzi pie mūsu viesnīcas, paņemam savu mugursomu un dodamies uz recepšenu. Tiekam viesmīlīgi sagaidīti un izmitināti savā istabiņā. Viesnīca „Krabi Phu Pranang Resort Spa” tika rezervēta iepriekš (http://www.phupranangresort.com). Viesnīca izvietota klusā vietā, apkārt palmu birzis, istabas lielas, kondicionieris, TV, ledusskapis, mini bārs, jauks baseins, iekļautas brokastis. Tas viss kopā izmaksāja 59,02 Ls par 3 naktīm. Ar baudu nomazgājamies dušā ar silto ūdeni un noslaukāmies baltos, tīros dvieļos un esam gataviJaunā 2553.gada sagaidīšanai. Ir 13.aprīlis un Taizemē sāk svinēt Songhran, jeb mūsu mēlē Jauno gadu. Svinēšana ilgst 3 dienas, kura laikā visi laistās ar ūdeni, ķermeni smērē ar baltu krītu. Tiek liets no garām braucošām automašīnām, no šļūtenēm pie ēkām. Pats nevainīgākais variants ir visneiedomājamāko veidu un tilpuma ūdens pistoles. Palikt sausam te nav nekādu cerību. Tas viss ir uz laimi. Viesnīcas shuttle bus nevar tikt līdz pludmalei, jo laistītāji ir okupējuši visu ceļu. Nu ko, iesaiņojam telefonu un nauduplastmasas maisiņos, (fotoaparātu atstājam mājās)un dodamies pretī Jaunajam gadam. Par cik 2552.gadu sagaidījām Čiang Mai Taizemes ziemeļos (tur jaunais gads tiek svinēts visplašāk), tad zinām, ka sausu vīlīti apģērbā nevarēs atrast... Galvenais, ka visi laimīgi... Beidzot satiekam savus draugusno Latvijas – cik viņi balti (mēs jau 19 dienas Āzijā). Ieturam kopējas vakariņas un mājās braucam pa 100B ar tuk-tuk. Nākošais rīts sākas ar baseinu un brokastīm. Esam norunājuši ar draugiem šodien aizbraukt uz Railay Beach, kalnos iekļautu vientuļu pludmali. Braucam starp mazām un lielākām saliņām. Redzam saliņu Latvijas kontūrās, uzreiz saliņai tiek dots nosaukums "Made in Latvia". Pludmalē ļaužu gandrīz nav, peldēties ejam visi reizē, nesaspringstot, ka kāds varētu paņemt mūsu mantas. Draugi paņem laiviņu uz 2 stundām pa 300 THB, bet atgriežoties nomaldās, jo arī šeit ir bēgums un pludmali vairs nevar pazīt. Skati vienkārši fantastiski. Ne pa velti Krabi ir Skandināvu tūristu iecienīta atpūtas vieta. Uz Krabi no Skandināvijas bieži lido čarteri pa taisno uz Krabi lidostu. Ieturam kopējas vakariņas 250 THB un ar shuttle bus atgriežamies viesnīcā. Nākošais rīts ir pēdējais Krabi, jo laiks ceļu turpināt uz Hat Yai. Dienu pavadām atpūtā, pelde, viesnīca, pelde... Vietējā tirgū iepērkam 2 milzīgus mango par 30 THB (45sant.). Vakarā vienā no pludmales makašņicām ieturam maltīti. Pasūtām no ratiem divas porcijas rīsus ar vistu un saldajā ēdienā divas pankūciņas ar mango (kopā samaksājam 110 THB). Netālajā 7eleven piepērkam klāt arī divas bundžiņas Chang aliņa. Porcijas lielas un garšīgas. Trapeza var sākties. Ideāli! Ja parēķina, mūsu naudiņās – 1,70 Ls uz diviem un vēderi pa priekšu...:) Ar draugiem tiek izstrādāts rītdienas pārvietošanās veids un maršruts. Nolemjam, ka ceļu uz Hat Yai veiksim ar minibusu – 350 THB no cilvēka. Dārgi!

cooming soon:

Viss par ceļojumiem, lidmašīnu biļešu akcijām, lētām naktsmītnēm, iespēja tikt pie tik nepieciešamiem ceļvežiem, kartēm, iespēja uzdot jautājumus un sagaidīt atbildes no foruma lietotājiem, piedalīties aptaujās. Reģistrācija aizņems pārdesmit sekundes un Tu kļūsi pilntiesīgs foruma dalībnieks. Varēsi veidot savas foruma tēmas, palīdzēt ar savām zināšanām citiem lietotājiem. Tas viss atrodams http://www.melnais.com



Seko līdzi svaigākajiem jaunumiem

Uzzini par jaunākajiem ceļojumiem un aktualitātēm pirmais