Krima- pašu spēkiem ( 21.06-02.07 2010)

  • 6 min lasīšanai
  • 92 foto

Doma apmeklēt Krimu radās jau pāris gadus atpakaļ. Gribējās redzēt ko atšķirīgu no Eiropas kūrortiem.. Beidzot, šogad, nolēmām realizēt sen loloto sapni un divatā doties ceļā neizmantojot mūsu tūroperatoru piedāvājumus ( jāsaka- paskopus piedāvājumus par neadekvātām cenām), izmantojot tikai un vienīgi sabiedrisko transportu. Atlika vien saplānot visu no A līdz Z, ko sākām darīt jau kopš februāra mēneša. Pārsvarā tika izmantoti interneta resursi, gan latviešu, gan krievu lapas. Jāsaka kā ir- krievu lapās var atrast daudz vairāk detalizētas informācijas gan par apskates vietām, gan par transportiem, viesnīcām un izmaksām dažādos forumos. Atliek vien uzlikt google meklētājā pieprasījumu krievu valodā un aiziet.

Ceļa plānošana:

Vienkāršākais un ātrākais veids kā nokļūt Krimā, protams, ir lidot no Rīgas uz Simferopoli, bet- arī dārgākais veids ap 200Ls vienam. Nolēmu pamēģināt meklēt lētāku variantu. Ecolines autobuss Rīga- Simferopole- Rīga 107 Ls ( cena apmierina, bet pavadīt ceļā gandrīz 2 diennaktis?? Nu nē, tas par traku! ) Tad, pilnīgi nejauši, uzdūros Wizz air piedāvājumam Kijeva-Simferopole-Kijeva (34 Ls) Piedāvājums bija tikai uz dažiem datumiem, kas par laimi mums derēja. Momentāli tika rezervētas biļetes, tā kā ceļojam tikai ar mugursomām, par bagāžu neko nav jāmaksā. Līdz Kijevai atliek tikai Ecolines ( ceļā jāpavada ap 18 stundām), biļetes rezervēju internetā, 66Lsturp, atpakaļ + 15$ tranzītvīza Baltkrievijai. Tranzītvīzu lētāk ir nopirkt Baltkrievijas vēstniecībā, jo citur tas maksā 17 Ls.

Tātad kopējās ceļa izmaksas vienam cilvēkam maršrutā Rīga-Simferopole-Rīga : 108Ls ( nav slikti, vai ne?)

Viesnīcas meklējumos:

Bija skaidrs ka jāapmetās Aluštā, nav tā skaistākā Krimas pilsēta, bet- stratēģiski visizdevīgākā, jo atrodas viduspunktā starp mūsu ieplānotajiem apskates objektiem Novij svet un Bahčisaraja. Viesnīcu, dzīvokļu, hoteļu, moteļu piedāvājums milzīgs. Cenas arī dažādas atkarībā no vēlmēm. Vēlmes mums pieticīgas, bet minimālam komfortam tomēr jābūt. Tā caur www.travels-ua.com atradu privātu miniviesnīciņu Kamēlija par 15$ diennaktī, mājas lapā foto izskatās tīri pieņemama( numuriņā labierīcības, tv, kondicionieris, ledusskapis), bet cena lika satraukties- kur tas suns aprakts?? kāpēc tik lēti??? Tomēr cena darīja savu un viesnīca tika rezervēta. Priekšapmaksu 20$ izsūtīju izmantojot Western union pakalpojumus un jau otrajā dienā e- pastā saņēmu apstiprinājumu. Viss kārtībā, atliek pakot čemodānus ( vai pareizāk sakot mugursomu)

Rīga-Kijeva-Simferopole . Izbraucam 21. jūnijā pl.16.00. Ko tur teikt- diezgan mokošs ceļš sanāca. Apkalpoja Ukraiņu ecolines, pašaurs, neērts autobuss. Atpakaļceļā bija mūsējais ecolines – ievērojama atšķirība. Robežām cauri tikām bez problēmām un jau 8.00 no rīta ( plānoto 10.00 vietā) esam Kijevā. Kijevu apskatīt bija ieplānots atpakaļceļā, tāpēc uzreiz meklējām iespēju tikt Kijevas lidostā Borispole. Nu ko- paldies tiem ceļotājiem, kuri dalās ar savu pieredzi i-netā, bijām gatavi atvairīt uzbrucējus..Taksistu bars apstāja tiklīdz spērām pirmos soļus no autobusa. Sporta biksēs, ādas vestēs tērptie tēvaiņi piedāvājās aizvest kurp vēlies- par cenu dabazarjimsja. Cik sapratu 40$ līdz lidostai. Nē, paldies- mēs paši tiksim galā. Vietējā bankā samainījām eiro uz grivnām ( 1 grivna- 0,07 santīmi). Turpat autoostā atradām biroju, vietējais autobusu parks par 40 grivnām aizvizina līdz lidostai nepilnas stundas laikā. Šis skaitās dārgs reiss, bet pēc taksistu uzbrukuma negribējās vazāties pa Kijevu meklējot mikriņus vai ko tur vēl lētākai nokļūšanai galamērķī. Izlidošana ir ap 16.00, tā ka klaiņojam pa milzīgo lidostu, dzeram kafiju un ne tikai ( stresa noņemšanai tā sakot)

Lidojums kā jau lidojums, nekas īpašs un jau ap 18.00 esam Simferopolē.

Simferopole . Atkal veiksmīgi atsitam taksistu uzbrukumu( 200grivnas par vešanu tā viņiem laikam standart takse) un par 4 grivnām nokļūstam Simferopoles autoostā.

ŠOKS NR.1 Neko nevar saprast, cilvēku -biezs, taksistu vēl vairāk. Un visi mēģina iestāstīt ,ka- vai, vai...gaidīsim līdz naktij, autobusā netiksim un vispār – viņa taxi ir vienīgā iespēja. Vai ticēsim? Nu nē taču! Veiksmīgi tiekam pie biļetēm un atkal par apmēram 10 grivnām tiekam pie biļetēm un pēc kādas stundas esam Aluštā. Te mūs sagaida pamatīgs lietus. Bēgām no lietainās Latvijas un nokļuvām lietainajā Krimā. Ar laiku mums nepaveicās, bieži lija lietus. Bet varbūt arī paveicās, jo karstā laikā tik daudz nebūtu iespējams apbraukāt, izložņāt kalnus.

Viesnīca : Atradām bez problēmām un ieraugot numuriņu priekam nebija gala- viss kārtībā. Tīrs, svaigi remontēts numuriņš, viss solītais ir, pagalmā nojume ar vairākiem galdiņiem, blakus vasaras virtuve kur var gatavot ( ko mēs bieži izmantojām), veļas mašīna pieejama, mangāls. Kāpēc tik lēti- tā arī nesapratām, laikam paveicās.Uzreiz iepazināmies ar pārējiem atpūtniekiem, kuri bija noslēpušies no lietus zem nojumes un baudīja vakariņas. Pāris no Tulas, pensionāru pāris no Čehijas ( kaut mums būtu tādi pensionāri!), pārējie vietējie ukraiņi. Bet mums taču rīt Līgo vakars! Momentāli aicinam visus rītvakar tusēt kopā, mēs uzsaucam šašliku. Kā vēlāk atzinās viena ukrainiete- tas bijis pārsteigums. Izrādās visi te jau nav pirmo gadu, viens otru pazīst, bet kopā sēdējuši un tusējušies nav nekad, sasveicinās, apjautājas kā gājis pa dienu un katrs pie sava galdiņa. Un te pēkšņi mēs ar savu – u nas zavtra prazdnik! Priglašajem vseh na tusovku! Lai vēl kāds pasaka ka latvieši esot vēsa tauta!!!!! Sadraudzējāmies pamatīgi un turpmāk kopāsēdēšanas bija regulāra tradīcija.

Alušta un apkārtne: pašā Aluštā īpaši nav ko redzēt, pludmales kur dabūjām ŠOKS NR.2 Bezmaksas pludmalē var sauļoties labi ja uz vienas kājas stāvot. Maksas pludmales ( 5-10 grivnas, no jūlija 10-20 grivnas)Un vēl ir viesnīcu, pansionātu privatizētās pludmales kur pat par maksu nelaiž iekšā. Tas tā- mazliet nesaprotami bija pēc mūsu Jūrmalas plašumiem. Bet mūsu mērķis nebija gulšņāt pludmalē, tāpēc īpašu diskomfortu nejutām. Apskatījām pilsētu, izpratām tās izvietojumu, noorientējāmies veikalos, tirgū.

Ar čehu pāri devāmies pārgājienā pa Aluštas apkārtni, pa kalniem, garām vīnogu laukiem.

Blakus Aluštai ir slavenais Demerdži kalns ar savu spoku ieleju un neskaitāmajām klinšu figūriņām. Tur tika filmēta Kaukāza gūstekne. No kalna paveras lielisks skats uz Aluštas piekrasti un vīnogu laukiem...Iespaidīgi! Kājas no lielās staigāšanas ir pamatīgi nogurušas un no plānotās nakts dzīves nekā...gulēt, gulēt, gulēt...

Bahčisaraja. Tas bija viens no ceļojuma mērķiem apmeklēt Bahčisaraju -pēdējo Krimas hanu rezidenci, Čufut-kale alu pilsētu (augstu kalnos klintī izcirstās alās dzīvojuši cilvēki), Uspenskas klosteri (klosteris un baznīca izcirsti tieši klintī). Devāmies no Aluštas uz Simferopoli ( ka viņu nelabaais! Ciest nevaru to autoostu!) un tad no Simferopoles ar autobusu par 8 grivnām uz Bahčisaraju ( taxi solījās vest par 300) Jau autobusā aprunājāmies ar vietējiem iedzīvotājiem, uzzinājām kas un kā tāpēc visu atradām bez problēmām. Ko tur lai saka- iespaidu jūra: tie kalni, tās alas un neatkārtojama aura, tāda īpaša austrumu elpa. Viss krasi atšķiras no pierastās Krimas. Pilsētā vēl saglabājušās nojausmas par laikiem kad Krimā dzīvoja un valdīja turki. No vairākiem skaļruņiem skan aicinājums uz lūgšanām un arī iedzīvotāju sejas vaibsti šķiet svešādi. Rodās vēlēšanās padzīvot šeit ilgāk un iepazīt tuvāk vietējo dzīvi, tradīcijas, kultūru.

Novij svet -botāniskais dabas liegums, Krimas pērle, - nākamais obligātais ieplānotais ceļojuma mērķis. Biļetes Alušta-Sudaka tika nopirktas jau iepriekšējā vakarā ( 20 grivnas), un no rīta 10.00 dodamies ceļā. Ceļš diezgan pagrūts, kalnains, bedrainais un līkumains, apmēram 2,5 stundas ilgs. No Sudakas uz Novij svet tieši no autoostas kursē mikroautobusi. Brauciens ilgst kādas 20 minūtes( 2 grivnas) un Novij svet klāt. Te tika filmētas tādas filmas kā „Ihtiandrs- cilvēks amfībija, „12. krēsli”, ,, 20 gadsimta pirāti”. Dodamies pa gar pašu jūru vedošo kņaza Golicina taku, kuras skaistumu aprakstīt grūti. Fotoaparāta slēdzis klikšķ vienā laidā, ik aiz līkuma, aiz stūra paveras jaunas un jaunas pasaku ainas. Izdodās arī nopeldēties, kaut gan nokāpšana līdz ūdenim diezgan ekstrēma. Apbrīnojam vietējos, kuri braši metas ūdenī no klinšu galotnēm. Skaidrs ir viens- ar vienu dienu krietni par maz lai izbaudīt visu ko sniedz šis dabas brīnums. Tāpēc top lēmums nākošgad noteikti atgriezties šurp, Novij svet un pavadīt te ilgāku laiku.

Jalta Pēc Bahčisarajas un Novij svet apmeklējuma Jalta nespēj iespaidot. Atgādina Jomas ielu, tikai daudz plašāka mēroga. Bija doma pacelties Ai-Petri kalnā, bet- mākoņains laiks un mums neieteica to darīt, tāpat neko neredzēšot, tikai mākoņus. Tāpēc dienu pavadījām mierīgi klaiņojot pa Jaltu, baudot dažādas samsas, šaurmas un visādus citādus uz ielām nopērkamus labumus. Riskējām? Nu jā, bet nekas ļauns mūsu vēderiem nenotika. Mazliet izbaudījām arī nakts dzīvi. Neskaitāmi krodziņi, suvenīru bodītes, karaoke bāri aicināt aicina. Peldēties naktī gan nav iespējams- pludmales ciet.

Varētu rakstīt vēl ilgi un daudz, bet vai vajag?

Secinājums Krimā noteikti atgriezīsimies vēl, ir vērts. Palicis tik daudz neredzēta un neizjusta.

Padomi 1.Ja dodaties ceļā ar savu auto- jārēķinās ar kalnainiem, līkumainiem ceļiem. Vietējie brauc

diezgan neuzmanīgi.

2. Veikalos laipnu apkalpošanu varat negaidīt, var arī pasūtīt pāris mājas tālāk. Sākumā šoks,

vēlāk pierodi un izmanto iespēju atbildēt tāpat.

3. Cenas pārtikai + - kā pie mums, stipri lētāks alkohols un cigaretes, lēti un garšīgi dārzeņi,augļi,

dārgāki piena produkti, gaļas cenas kā pie mums.

4. Ja brauc bez sava auto, izmantot tikai sabiedrisko transportu- lēts, kursē bieži. Tikai

jānomierinās no pirmā šoka, ka neko nesaproti, dziļi jāieelpo un jādodas pie kasēm kur ne visai

laipnā tonī, bet tomēr visu paskaidros. Mieru, tikai mieru!

5. Vietējie iedzīvotāji ļoti labprāt palīdz ar padomiem, var jautāt droši. Gandrīz visi ar ko runājām

ar nostaļģiju atceras Baltijas valstis, Jūrmalu.

6. Ja mērķis gulēt pludmalē un baudīt sauli, tad labāk izvēlēties pansionātus vai viesnīcas ar

privātām pludmalēm.

7. Jūlijā un augustā, kā arī septembra sākumā viss uz pusi dārgāks nekā jūnijā.

8. Lētu un labu viesnīcu jārezervē laicīgi. Labākie varianti jau maijā ir izķerti. Bet vispār ar dzīvošanu problēmu nav, visur piedāvā dzīvokļus, istabas par dažādām cenām.

9. Ekskursijas- visu iespējams apskatīties saviem spēkiem, bet var ņemt arī organizētās

Ekskursijas, milzīgs piedāvājums- vidēji 200 grivnas izmaksā vienam cilvēkam, piemēram

Bahčisarajas apmeklējums. Pašu spēkiem tas izmaksāja ap 200 grivnām uz abiem ( ar visu ēšanu

un kafijošanu)

Ceļojuma izmaksas vienam cilvēkam : ap 300Ls ( īpaši nešikojot, bet arī īpaši neko sev neatsakot)



Seko līdzi svaigākajiem jaunumiem

Uzzini par jaunākajiem ceļojumiem un aktualitātēm pirmais