Jēkabpils - liliju galvaspilsēta

  • 1 min lasīšanai

Šodien ceļoju. Nu nekur jau tālu, jo karsts. Jēkabpilī zied lilijas un tas nu ir jāredz.

Kādreiz, sen senos laikos, kad tie labie gadi bija, Jēkabpilī strādāja Viktors Orehovs - liliju selekcionārs un viņa liliju širnes nu rotā lielus un mazus dārzus un dārziņus. Viņš pats stādīja lilijas 3 hektāru platībā.

Viņam bija radošs darbs. Pētījumi dārzkopībā. Grāmata "Mirtes" (1934.), uz kuras vāka viņš lika savas līgavas Jadvigas Dzenes ģīmetni. (Viktora Orehova dzīves biedre atceras: "Viņš mani piemānīja! Prasīja, lai paturot mirtes podu, viņš to nofotografēšot. Bet nofotografēja arī mani un vēl attēlu ielika savā grāmatā par mirtēm."

Pēdējais liliju dārzs Jēkabpilī tapis ar Vides un tūrisma attīstības Kluba "SĒLIJA" gidu aicinājumu ziedot lilijas pareizticīgo baznīcas klostera dārzam. Pagājušā gada 5.septembrī stādītas tagad tās zied koši, visās varavīksnes krāsās.

Kāpēc nav foto pielikuma? Lai Jūs paši brauktu skatīt, jo smaržu jau nenofotogrāfēsi.

25.un 26.jūlijā Jēkabpils pieņems svētceļniekus no visas pasaules, jo Sv.Gara pareizticīgo baznīcā ikonas Jakobštatskajas svētki.

Un vēl - Zemgales lielākais ezers Saukas ezers visiem ļaus iegremdēties vēsā ūdenī. Vēsā salīdzinot ar āra gaisu. Info: www.saukasdabasparks.lv

Un tā: "Ārā no putekļiem un dūmiem!"


Seko līdzi svaigākajiem jaunumiem

Uzzini par jaunākajiem ceļojumiem un aktualitātēm pirmais