Sudānas piezīmes

  • 3 min lasīšanai
  • 30 foto
Sudāna ~ Lielākā valsts Āfrikā. ~ Oficiālās valodas - arābu un angļu. ~ Galvaspilsēta - Hartūma. Atrodas blakus Sahāras tuksnesim. ~ Hartūmā satek 2 upes - Baltā un Zilā Nīla, veidojot Nīlu, kas no šejienes tālāk dodas uz Ēģipti. ~ Oficiālā reliģija - Islams. ~ ANO darbības zona. Ko es daru Āfrikā? Es esmu angļu valodas skolotāja. Strādāju, lai redzētu jaunas vietas, satiktu interesantus cilvēkus un iepazītu savādākas kultūras. Sudāna ir mans otrais 'lielais piedzīvojums'. Pirmais bija Ķīna, kur es pavadīju 2 gadus, arī mācot bērniem angļu valodu.
*** Vispār jau vidusmēra cilvēkam nav ne jausmas, kur Sudāna atrodas, ko viņi ēd un, kas tur notiek. Tāpēc arī visi Āfrikas glābēji smagi ieberžas, atbraucot uz šejieni un dabonot glābt paši sevi. Pēdējās nedēļās pieredzētais man liek justies kā varonei, jo, lai arī es mēdzu čīkstēt, pat elle uz ielas, putekļi, draudīga paskata mellie mani no šejienes neaizbaidīs. Cita, lieta, ja viņi sāks mani apmētāt ar akmeņiem, vai ko nu vēl var izlasīt rakstos.

Atbrauca te viena Lielbritānijas pilsone. Mana pirmais iespaids bija - tipiska, nepievilcīga paskata, chubby sieviete, ar tikpat nepievilcīgām manierēm un sasārtušu, sasvīdušu seju. Vakar satiku šamo atkal un viņa paziņoja, ka šī bija viņas pirmā un pēdējā reize šeit, un tikko kā pelni no debesīm izkūpēs viņa būs atpakaļ mājās. Jau dabūjusi biļeti uz Ēģipti. Ne pirmā un pēdējā tāda wanna-be Āfrikā skolotāja (ļoti ļauni smiekliņi).

Jā, vispār jau šobrīd situācija ir tāda, ka kuru katru brīdi tā māja kustēs, ķieģeļi bruks un toč būs jālien zem gultas apakšā, kopā ar mūsu svaigi spiesto Korāna sējumu. Cerēšu, ka manas vārgās illa-allah vārsmas zināšas liks ļaudīm par mani apžēloties. Lieta tāda, ka Sudānā ir vēlēšanas. Pirmo reizi 24 gados. Šovakar būs rezultāti, bet ļaudīm tāds nemierīgs gars. Protams, visi zina, ka prezidents kā sēdējis jau 20 (!!) gadus, tā atsēdēs, kamēr ar kājām pa priekšu iznesīs, bet šitie ir tādi temperamentīgie ļaudis šeit. Kamēr ķīniešu filmu beigās raud, arābi viens otru atdauza un nošauj. Tad nu vakar bijām centrā samainīt tējkannu (iegrābāmies) un mūs pavadīja skolas pārstāve, milzīga sieviete, augstos papēžos, ietinusies indīgi dzeltenos paltrakos un 5kg meikapa uz sejas un ēģiptiešu džeks. Soļojot atpakaļ uz mašīnu, džeks padzirdēja, ka kāds kādu nošāvis! Mēs tādas - ei nost, kas, kur, uz ko šāva! Nu, tur kāds uz kaut ko! Bet te tā parasti nenotiek! Ietrausāmies mašīnā, un es jau sāku glūnēt uz visiem armijniekiem ielās ar savādākām izjūtām (drošie, muskuļotie džeki, jūs taču neļausiet nevienam mani nošaut!!)

Tātad, kā jau biju apņēmusies, tad vēlēšanu sakarā, iezīmēšu 4 man interesantākās iedzīvotāju grupas:

1.) Sudānas Arābi. 39% no iedzīvotājiem. Sevi par melnajiem neuzskata. Atļaušos piebilst, ka Sudānas arābi neizskatās kā tie, kas Ēģiptē un manā uztverē, kur nu vēl mellāk.. Šitie ir ļaudis, kam patīk prezidents. Lielākajai daļai, anyway. Viņi dzīvo pēc korāna, lūdzās 5x dienā, publiski soda sievietes par bikšu valkāšanu un tipiskais sods par zagšanu ir rokas nociršana.

2.) Dienvidnieki jeb Melnie (tā wiki saka) 52%. Šitos Sudānas arābi uzskata par melnajiem, tiesa, izskatās arī kā no piķa mucas izlīduši. Darba tauta. Tipiski var manīt strādājam celtniecībā, uz ielas, apkopēju amatos - visi darbi, ko arābi paši negrib strādāt. Viņi ir nabadzīgākā daļa - parasti dzīvo mazās vienstāvīgās mājiņas, blakus arābu trīsstāvīgajām pilīm būvēm. Šitie sev grib tiesības, ne visi ir musulmaņi, un daļa no viņiem labprāt profilaksei nošautu pa kādam arābam. 3.) Ēģiptieši. Vispār es viņus iekļauju tikai tāpēc, ka pazīstu dažus un visiem viņiem ir bail pēcvēlēšanu juku laikā tikt aiz pārpratuma nošautiem. Zin tač, ja kāds padomā, ka viņi ir no Ziemeļ-Sudānas. Piff-paff! 4.) Ārzemnieki. 2% Tie tad nu būtu tie baltie cilvēki. Pa vietējai tradīcijai pret mums ir jāizturas tikai un vienīgi draudzīgi, jāielūdz ciemos, jāved paradīt pilsēta, jāpastāsta, cik korāns ir laba grāmata, jāmāca arābu valoda. Protams, pilnīgi droši arī mēs neesam, jo vietējie ienīst Ameriku, viņiem nepatīk Apvienotās Nācijas (ups) un prezidents pateica, ka nocirtīšot pirkstus un mēles tiem ārzemniekiem, kas jaukšoties vēlēšanu procesā (tas gan vairāk uz vēlēšanu oficiālajiem novērotājiem attiecās un vēlāk viņš atvainojās, aww).

Pārdomas tapušas šī gada aprīlī, kad vēlēšanu tēma Sudānā vēl bija aktuāla.

TIKAI SUDĀNĀ...

...istabā ir 34 grādi, ārpusē - 50, bet vietējie ģērbjas tā it kā rīt sāktos ziema. ...mājās nav aukstā ūdens. Vienīgais pieejamais ir karstais. ...ir iespējams dušoties un reizē pieredzēt savvaļas dzīvi, piemēram, skudras, kaķus un ķirzakas. ...drēbju mazgāšana ir ātrs process - izžūst līdz ar mirkli, kad tiek izvilktas no ūdens. ...pastaiga Piektdienā izvēršas šovā 'Izdzīvotājs' (nav ūdens, cilvēku, pārtikas, transporta etc.) ...pirmie apgūtie 50 vārdi vietējā dialektā slavina Allahu. ... visi zina, kas ir Bobs Mārlijs un valkā vismaz vienu apģērba gabalu ar kaņepes lapu virsū.


Seko līdzi svaigākajiem jaunumiem

Uzzini par jaunākajiem ceļojumiem un aktualitātēm pirmais