Augstskolas beigšanas rezultāti ietekmē visu tavu turpmāko karjeru! Īsi par izglītību Dienvidkorejā - sabiedrības attieksmi un nežēlīgu konkurenci stu

  • 3 min lasīšanai
  • 11 foto

Izglītība Dienvidkorejā ir svarīga panākumiem, tādēļ savstarpējā sāncensība ir sakarsēta un diezgan nežēlīga.Matemātika, zinātne, korejiešu valoda, sociālās zinības un angļu valoda ir paši svarīgākie mācību priekšmeti. Dienvidkoreja bija viena no pirmajām valstīm, kas nodrošināja augsta līmeņa interneta pieejamībuvisām sākumskolām, pamatskolām un vidusskolām.

Eksāmeni Dienvidkorejā ir ļoti nopietns laiks, kas izmaina visu sabiedrības struktūru. Eksāmenu laikā žurnālos tiek publicēti raksti, kuros meitenes tiek aicinātas nelietot kosmētiku vai smaržas, kā arī augstpapēžu kurpes, kas citiem eksāmenu laikā varētu šķist mulsinoši. Uzņēmumi saviem darbiniekiem ļauj darbā ierasties vēlāk ap 10:00, lai atbalstītu vecākus, kas līdz vēlām naktīm palīdzējuši bērniem gatavoties nopietnajiem pārbaudījumiem, taču dienu pirms eksāmeniem dažādi atpūtas klubi, kā piemēram, tenisa klubi, savu darba laiku saīsina, lai stimulētu jauniešus doties mājās un gatavoties.

Konkurence pastāv studentu vidū un ir diezgan labi jūtama lekciju laikā. Pēc savas pieredzes domāju, ka tas gan neliedza lekcijas baudīt jautrā un patīkamā gaisotnē. Konkurences apziņa bija kā stimuls sevi parādīt no labākās puses ne tikai profesoriem, bet arī kursa biedriem. Normāla parādība ir arī ārpus lekciju aktivitātes, kas izpaužas kā pasēdēšana tradicionālā korejiešu ēstuvē ar tradicionālajiem ēdieniem un Soju - tradicionālo dzērienu, kas līdzīgs Vodkai, tikai saldāks.

Lielākā daļa Dienvidkorejas studentu pēc absolvēšanas vēlas strādāt top3 Korejas kompānijās, kas ir Samsung, Hyundai un LG - tajās tiek piedāvātas lielākās algas un elastīgākais darba laiks. Konkurss uz darba vietām ir liels, tādējādi atlase notiek vairākās kārtās. Nepietiek vien ar to, ka esi absolvējis kā A+ students, vēl tev ir jāmāk sevi pasniegt un prezentēt, angļu valodas zināšanas tiek uzskatītas par priekšrocību. Tas ir iemesls, kādēļ daudzi studenti izvēlas dažus priekšmetus studēt korejiešu, bet citus - angļu valodā. Bieži vien vecāki sūta bērnus uz speciālām angļu valodas skolām, tādējādi stimulējot produktīvāku valodas apguvi.

Studējot Dienvidkorejā, es apmeklēju tādu pasākumu kā Hana Party, ko organizēja Hana Republic, kas ir viena no šāda veida skolām. Hana Party tika organizēts katru piektdienu klubā, kas ir Hana Republic īpašums. Šo ballīšu laikā korejiešu studentiem no Hana Republic tiek dota iespēja pilnveidot savas angļu valodas zināšanas, komunicējot ar ārzemniekiem, savukārt es biju tur, lai iegūtu jaunus kontaktus, zināšanas un uzlabotu savu orientēšanos Korejas kultūrā. Maksa bija aptuveni 4Ls par visu vakaru. Tevi nosēdina pie galda, taču notiek bieža rotācija, alus tiek pasniegts par brīvu, tiek piedāvātas arī dažādas uzkodas un saldumi. Ballītes laikā notiek informācijas, pieredzes apmaiņa starp studentiem, kas man ļāva iepazīt daudz jauna par korejiešu kultūru, iegūt jaunus draugus, apmainīties viedokļiem un vienkārši brīnišķīgi pavadīt laiku. Unikāla ideja, manuprāt!

Kyung Hee universitāte

Augstskola, uz kuru devos studēt 2009. gada pavasarī ir Kyung Hee Universitāte, kas ir privātā augstskola Dienvidkorejā un atrodas galvaspilsētā Seulā, kurai šajā pilsētā ir otra lielākā skolas teritorija, zaudējot vien Korejas vecākajai - Yonsei universitātei. Universitāte ierindojat 9. vietā no 120 koledžām ar aptuveni ar 30 000 studentu reģistrāciju.

KHU simboli: zieds Magnolija simbolizē pionieru garu, talismans ir smaidošs lauva [ skat. attēlā], kas attēlo ambīcijas, universitātes emblēma – olīvas zars noliecies pār apvienoto nāciju zīmotnes, simbolizējot uzticēšanos mieram.

Augstskolas paspārnē ir 23 koledžas, tiek piedāvātas 79 maģistra programmas un 75 doktorantūras programmas. Pilna laika profesoru skaits KHU ir ap 2,976 ( kopā 3,320).

Skolas teritorija ir brīnišķīga, īpaši ķiršu ziedēšanas laikā. Divas nedēļas visu Koreju rotā ķiršu ziedi, parasti gan tikai baltā krāsā. Skolas teritorijā atrodas arī Āzijā lielākā Miera pils - Grand Peace Palace [ skat. attēlā].

Skolas bibliotēku varētu salīdzināt ar Forum Cinema pie mums - Latvijā. Tajā, lai reģistrētu sev sēdvietu, uz kurām dažreiz pat rindā jāgaida, vispirms, novelkot ar savu studentu ID karti, izvēlies 1 no 6 auditorijām, tālāk skaties brīvās vietas, ar zaļu, kā kinoteātrī, visbeidzot atzīmē vēlamo vietu, un ar izdalīto talonu, dodies uz savu vietu. Lieki piebilst bibliotēka strādā 24/7. Skolas galvenā strūklaka [ skat. attēlā] ir populāra vieta, kur pulcējas jaunieši, lai atpūstos, kopā mācītos, vai piektdienas vakaros, zālē sēdēdami, spēlētu spēles, iemalkotu Soju un dziedātu dziesmas. Korejā ir atļauts lietot alkoholu ielās, kā arī mums tika ļauts to lietot arī skolas teritorijā. Jāpiebilst, ka pavasaris ir izdevīgs laiks, lai baudītu studentu dzīvi. Katru pavasari tiek rīkots Pavasara festivāls, kura laikā tiek atvērti āra bāri, kuros vietējie kulinārijas studenti piedāvā sevis gatavotus ēdienus, kā arī ir iespēja iegādāties kaut ko alkoholisku.

Skola piedāvā arī dažādus klubus, kuros vari pieteikties - populārākie ir taekwondo, cīņas māksla, basketbols, futbols un beisbols, ir arī mūzikas koledža, kā arī dejas un aktiermeistarība. Es pieteicos un visu semestri nodarbojos ar Taekwondo. Lieki piebilst, ka lielākajai daļai korejiešu jau no mazotnes ir melnās jostas. Piedalījos arī performancēs, kas tikai rīkotas par godu universitātes 60. gadu svinībām, kas man par laimi, iekrita tieši manu studiju laikā. Iemācījos gan spert, gan aizstāvēties [ skat. video], gan ar pareizu plaukstas kustību pārsist dēlīšus.

Sīkāku informāciju par augstskolu varat atrast:

www.khu.ac.kr PR: wait... I: wait... L: wait... LD: wait... I: wait...wait... Rank: wait... Traffic: wait... Price: wait... CY: wait... I: wait... YCat: wait... C: wait... PR: wait... I: wait... L: wait... LD: wait... I: wait...wait... Rank: wait... Traffic: wait... Price: wait... CY: wait... I: wait... YCat: wait... C: wait...


Seko līdzi svaigākajiem jaunumiem

Uzzini par jaunākajiem ceļojumiem un aktualitātēm pirmais