Kretingas apkārtnē ir vieta, kur pasakas ir dzīvas

  • 1 min lasīšanai
  • 5 foto
Kartenas pilskalns, ko sauc arī par Pils, Zviedru, Lūžtes kalnu, atrodas Kretingas rajonā, Salantu reģionālajā parkā, Minijas upes kreisajā krastā. No pilskalna augšas paveras iespaidīgs skats: kā uz delnas — Kartenas mazpilsēta, Minijas līkums un ielejas.
Šajā pilskalnā 8.–10. gs. atradās koka pils, ko droši sargāja dabas radīti dabīgi šķēršļi — Minijas upes ieleja un dziļas ieplakas. Pēc pilskalna aizsargnocietinājumiem var spriest, ka 9.–13. gs. Kartena bija nozīmīgs aizsardzības un administratīvais centrs vēsturiskajā Cekļa zemē, kas piederējusi šā novada senajiem iedzīvotājiem kuršiem. Žemaiši šeit iedzīvojās vēlāk. Senajos rakstiskajos avotos Kartena (Cartine) minēta kopš 1253. gada. Diemžēl Kartenas cietoksnim nācās izturēt ne vienu vien ienaidnieka uzbrukumu, līdz, kā tiek uzskatīts, 1263. gadā to nodedzinājuši krustneši.
Vēsturisko un arheoloģisko kompleksu veido ne tikai pilskalns ar pakājes apmetni, bet arī par Laumes saišķi dēvētais mitoloģiskais akmens ar iespiestu govs (bet varbūt arī velna) pēdu un netālu esošā Kartenas Lurda ar avotu, kas slavens ar ārstnieciskām īpašībām. Domājams, ka Kartenas Lurda ierīkota bijušajā pagānu reliģisko rituālu vietā.
Ja šie mistiskie baltu stāsti ir piesaistījuši jūsu uzmanību, varbūt ir vērts nepaslinkot un aizbraukt uz Kretingas pilsētas centru, kur Kretingas muzeja muižas saimniecības ēkā ir izveidots Tradicionālo amatu centrs. Tajā varēsiet iejusties seno lietuviešu dzīvē, jums piedāvās piedalīties dažādās izglītojošās nodarbībās — šeit notiek maizes cepšanas, konfekšu, ziepju gatavošanas, vilnas rokdarbu, jostu aušanas, klūgu pīšanas un māla veidošanas nodarbības.
Maizes cepšanas nodarbībā iepazīsieties ar maizes nozīmi lietuvieša sadzīvē un parašās, cepšanas tradīcijām, iemācīsieties pagatavot mīklu, paši veidosiet maizes klaipiņus vai karašu un izcepsiet tos maizes krāsnī.

https://www.zemai.lt/lv/tourism-list_poi/kartenas-kartena-pilskalna-vesturiskais-arheologiskais-komplekss/
https://www.zemai.lt/lv/tourism-list_poi/kartenas-kartena-pilskalna-vesturiskais-arheologiskais-komplekss/
Konfekšu gatavošanas nodarbībā redzēsiet šo gardumu tapšanas procesu, paši savām rokām gatavosiet karamelizētas konfektes un iemācīsieties glīti tās iesaiņot.
Vilnas velšanas nodarbībā apgūsiet velšanas veidus, redzēsiet šim darbam nepieciešamos rīkus, dekorēšanas piederumus, darināsiet izvēlēto rokdarbu slapjās vilnas velšanas tehnikā.
Piedaloties ziepju gatavošanas programmā, redzēsiet, kā dažādos veidos top ziepes, iemācīsieties pagatavot ziepes pēc senajām tradīcijām, izmantojot cūku taukus, dažādas eļļas vai ziepju bāzi.
Jostas aušanas nodarbībā profesionāla audēja iepazīstinās ar aušanas izejmateriālu un tā sagatavošanu, iemācīs uzmest metus un aust dažādu rakstu josliņas ar rokas stellēm.
Ja izvēlēsieties klūgu pīšanas nodarbību, jums tiks demonstrēta klūgu sagatavošanas tehnoloģija, mēģināsiet pīt paši.
Keramikas studijā gaida iepazīšanās ar tradicionālo podniecību, māla īpašībām, sagatavošanu un amatam nepieciešamajiem rīkiem. Jūs mīcīsiet un rullēsiet mālu, darināsiet suvenīrus, dekorēsiet un glazēsiet, varēsiet pamācīties veidot no māla uz rotējošās ripas.
Tradicionālo amatu centrā arvien tiek organizēti dažādi pasākumi: koncerti, izstādes, notiek amatnieku tirdziņš.
Vairāk apskates objektu Kretingas rajonā atradīsiet, apmeklējot tīmekļa vietni

https://www.zemai.lt/lv/tourism-list_poi/kretingas-muzeja-tradicionalo-amatu-centrs/
https://www.zemai.lt/lv/tourism-list_poi/kretingas-muzeja-tradicionalo-amatu-centrs/
https://www.zemai.lt/lv/tourism-list_poi/astronomiskais-kalendars-ar-saules-pulksteni/


Seko līdzi svaigākajiem jaunumiem

Uzzini par jaunākajiem ceļojumiem un aktualitātēm pirmais