MENORKA – NESKARTO PLUDMAĻU, NELIELO ZVEJNIEKU CIEMATIŅU UN ROMANTISKO PROMENĀŽU SALA.

  • 2 min lasīšanai
  • 14 foto
Ja gadījumā pēkšņi ir piezadzies ilgi gaidītais atvaļinājuma laiks, bet neesat saplānojis (-usi), kurp doties, toties skaidri spējat noformulēt savu domu – gribu kaut kur aizbraukt, ne pārāk tālu, bet tomēr pietiekami tālu, lai Ikdiena mani nevarētu sasniegt. Gribu tur, kur ir silts, kur ir saule un jūra, bet gulēt tikai pludmalē negribu. Gribu kaut ko jaunu redzēt, gribu pabūt tur, kur vien retais Latvijas ierindas ceļotājs ir pabijis. Ja saklausāt ko pazīstamu šajos daudzajos “gribu,” tad Menorka ir ceļojuma galamērķis tieši Jums!
Šogad airBaltic atklāja vairākus jaunus lidojuma galamērķus un Menorka ir to skaitā. Tas lika no grāmatu plaukta izvilkt Lielo Pasaules karti, lai apjaustu, kas īsti ir Menorka un kur tā atrodas. Acu skaties apstājās Vidusjūras rietumu daļā, kur līdzās populārajai Maljorkai, tikai dažu stundu brauciena attālumā ar prāmi, atrodas Menorkas sala.
Gan pazīstamā Maljorka, gan mazāk zināmā Menorka ir Baleāru salu grupai piederošas salas, kuras savukārt ir Spānijas karalistes autonomās teritorijas, kas vienlaikus ir tās vismazākais apgabals. Kopš 1993.gada Menorkas salai UNESCO ir piešķīris biosfēras rezervāta statusu.
Kā ikvienai stratēģiski nozīmīgā vietā esošai teritorijai, arī Baleāru salām liktenis ir bijis gana raibs. Gadsimtu gaitā Menorkas salas 695 km2 plašajā teritorijā saimniekoja gan feniķieši, grieķi un romieši, gan arābu tirgotāji, vikingi un pirāti, aiz sevis atstājot gan neatminētus noslēpumus, gan atpazīstamu kultūras mantojumu. Salas nosaukums Menorca ir atvasināts no latīņu insula Minor – mazākā sala, pretstatā turpat līdzās esošajai Maljorkai – insula Maior (lielākā sala).
Kas īsti bija senie Menorkas iedzīvotāji? No kurienes tie ieradās? Ar ko nodarbojās? No kurienes radies priekšstats, ka salas pirmiedzīvotāji varēja iztikt bez apģērba? Vai labvēlīgu laika apstākļu dēļ? Šie ir tikai daži no neatbildētiem jautājumiem. Jo pārāk uzkrītošas un pat ne vēsturniekam pamanāmas apmēram 300 dažādas megalītiskas senvietas. Šie nelielie cienatiņi ir bijuši apdzīvoti jau 10.gs p.K., bet iemesls kādēļ tika veidoti talaioti – milzīgi, no dažādu izmēru akmeņiem sakrauti torņi, ir daudzi spekulāciju avots. Vai tās ir senās zvaigžņu observatorijas? Vai vieta, kur ciemata iedzīvotāji sapulcējās uz “pikniku”? Vai tomēr senu rituālu vietas? Man pašai tīk atrasties šādās vietās, kur mūsdienu zinātnes pārstāvji nav visu loģiski izprātojuši, izdarot secinājumus manā vietā. Te var ļauties iztēlei un aizceļot laikā krietni pirms mūsu ēras. Skaidrs ir viens – megalīti ir izvietoti atbilstoši debess pusēm un atsevišķām zvaigznēm. Nav atrastas arheoloģiskas liecības par kādiem upurēšanas rituāliem, bet uguns klātbūtne ir bijusi šajos talaiotu apļos.
No senatnes atgriezties realitātē vislabāk ir kādā no nelielajiem piekrastes ciematiņiem. To te patiešām ir daudz. Kāds ir klusā Vidusjūras līcī iekārtojies zvejnieku ciemats, kāds ir romantiski mūsdienīgi izplānots tikai dažus gadu desmitus atpakaļ. Viens no tādien “nosacītiem” zvejnieku ciematiņiem ir Binibeka. To izveidoja tikai 1972.gadā, lai interesentiem sniegtu ieskatu piekrastes iedzīvotāju ikdienā. Žilbinoši baltie nami ar nelielajiem balkoniem un līkumotās ieliņas ir kā radītas nelielām pastaigām. Un tās nav tikai dažas gar piekrasti izkārtotas ēkas un promenādi. Te vienuviet uzbūvētas 165 ēkas, pēc iespējas precīzāk parāda seno Vidusjūras zvejnieku ciemata izkārtojumu.
Menorkas nepilnu 300 km garā, izrobotā krasta līnija ļauj izbaudīt patīkamo Vidusjūras klimatu. Pie kam salai var apiet apkārt, jo ir izveidota tā dēvētā zirgu taka, kuru ir iecienījuši aktīvākas atpūtas piekritēji. Viens no gleznainākiem tās posmiem atrodas Cavalleria pussalā. Te savulaik uzbūvēta vistālāk uz salas ziemeļiem esošā bāka.
Menorkā ir tikai divas pilsētas Cuitadella un Mahona – senā un mūsdienu salas galvaspilsēta. Abas ar savu raksturu un noskaņu. Ciutadella – senatnīgi aristokrātiska, ar spānisku brīvdienu noskaņu, Mahona jeb Mao – šī brīža galvaspilsēta, ar pasaulē otro lielāko, dabiski izveidojušos ostu un majonēzes dzimšanas vietu. Esot Ciutadella pavisma vienkārši ir iztēloties dižciltīgas ģimenes, kuras šurp atceļojušas no Spānijas, lai izbaudītu gada Spānijaas karstāko laiku patīkamajā Vidusjūras klimatā. Tai pat laikā Mahona uzbur šiverīgos tirgotājus, kuru prasmīgie biznesa kontakti nodrošināja iztiku salas iedzīvotājiem.
Kad škiet, ka viss ir redzēts un izbaudīts, tad atliek vien izvēlēties savai gaumei un vēlmēm atbilstošu jūras līci, kur laiski baudīt Vidusjūras sniegtās iespējas. Un Menorka piedāvā mūsdienu tūrisma industrijas nesabojātas pludmales.
Ilze Neikena
Grupas ceļojums 22.09. - 29.09.; Baleāru salas - Menorka un Maljorka ; EUR 1075




Seko līdzi svaigākajiem jaunumiem

Uzzini par jaunākajiem ceļojumiem un aktualitātēm pirmais