Slovēnijas skaistums !

  • 1 min lasīšanai
  • 3 foto
Lieldienas pagājušas,sakam horvātiem,,Dovidenija,svidimo se na sledjače godine,, un dodamies uz mūsu nākamo apmešanās vietu-Slovēniju.Esam pasūtījuši naktsmājas pilsētiņā-Benedikt,kura atrodas netālu no Slovenski Gradec.Šeit paliksim divas naktis,tad tālāk,uz Austriju.
Šoreiz mūsu mērķis ir doties maršrutā-Slovenska Konjice,Ptuj,Velenje,Mozirje,Šoštanj.Galvenais akcents tiek likts uz Mozirjes ziedu dārzu-,,Mozirskij Gaj.Esam tur pabijuši-2003.gadā un 2014.gadā.Taču ziedu kompozīcijas dārzā tiek mainītas katru gadu un arvien ir kaut kas jauns.Var tikai pabrīnīties par dārznieku centību,kas to visu iekārtojuši un uztur kārtībā.

Ieejas biļete ziedu dārzā maksā 8.eiro no personas.Apskatei jāplāno apmēram stundu,vai nedaudz vairāk.Dārzā atrodas dīķis,kurā mīt dažādas zivis,bet blakus tek upīte,kurā redzamas foreles un sapali.Šeit ir padomāts arī par vēdera priekiem.Dārza teritorijā ir zivju restorāns,kur var pasūtināt grillētu foreli,basa fileju,un citas zivis.Protams,ka arī čevapčičus,pleskavicu,raznjičus.

Te ēdīsim ,,Brancin,, s krumpirom i blitvoi...
Blakus atrodas zivju dīķis,kurā,nopērkot licenci,var makšķerēt uz nebēdu.Slovēnijā,salīdzinot ar Horvātiju,ir daudz vairāk ēstuvju-pilsētiņās,ciematos un ceļa malās atrodas Gostilnas,Okrepčevalnicas un Gostišče.Tā ka ar tukšu vēderu nepaliksiet !
Tiem,kuri brauc ar saviem auto,atgādinu-autobāņi ir par maksu,neiekrītiet,braucot bez vinjetes ! Bet mazie ceļi ir labā kārtībā,un daudz ko var redzēt vairāk,nekā braucot pa bāni.Šeit jau kalni sasniedz 1680 m. virs jūras līmeņa un ainavas ir superīgas.Visapkārt viss ir sakopts,mājas skaistas,dzīvīgās krāsās.Pēc Mozirskij Gaj apskates dodamies uz Velenji.Lai arī pašā pilsētas centrā atrodas celulozes rūpnīca,īpašu smaku nejūtam.Slovēņi savulaik izšķīrās par kompromisu-necelt rūpnīcu un visu mūžu ievest papīru no kaimiņu valstīm,vai celt rūpnīcu,un pieciest dažas neērtības.Tā arī tapa rūpnīca....
Arī elektroiekārtu rūpnīca ,,Gorenje,, atrodas pilsētā.Un neviens nebļauj,ka piesārņo gaisu,utt...
Tad nu es tā ieprātojos,kad mums,savulaik Latvijā noraidīja projektu celt celulozes rūpnīcu.Mums viss traucē-rūpnīcas,vēja rotori,cūku kompleksi,ražotnes...Bet,kad nav darba-bļaujam,kad ceļ nodokļus-bļaujam.Ok,tīrs gaiss,nekas nesmird,bet strādāt dodamies uz Īriju.
Vakarā,izbraukuši dienas maršrutu,dodamies atpakaļ uz savu viesu namu.Sākam runāties ar saimnieku par dzīvi,bet saimnieks saka,ka par dzīvi runāt,bez vīna glāzes,ir tas pats,kā ostīt rozi gāzmaskā...ok,ņemam glāzes un dodamies uz vīna pagrabu.Pagrabā vēss,tā jābūt dēļ vīna,kurš atrodas 12.mucās.Lielākoties tie ir norūguši un dzerami,izņemot Cuvee,kam jārūgst vēl līdz rudenim,lai būtu īstā kondīcijā.

Guesthaus Kaučič
Kad vīns nodegustēts,labākos nopērkam,līdzvešanai.Viens nodēvēts man par godu-,,Jurka,,
Saimnieka vīns nekur netiek vests,visu izdzer uz vietas vietējie iedzīvotāji,knapi pietiek līdz nākamajai ražai.Gadā izdzer apmēram 17.000 pudeļu.....Nu jā,kā saka vīndaris-vīns nav alkohols,bet gan dzīvesveids....
Laiks ir nepielūdzams,atkal jau jādodas projām,tālāk uz Austriju uz Unterlamm,kur rezervētas naktsmājas ,viesu namā.


Seko līdzi svaigākajiem jaunumiem

Uzzini par jaunākajiem ceļojumiem un aktualitātēm pirmais