Mjanma (Birma). Fotostāsts. 1.daļa Jangona

  • 1 min lasīšanai
  • 13 foto
Mjanmas lielākajā pilsētā Jangonā (Yangon) ielidojām svētku priekšvakarā. Nākamajā dienā birmieši svinēs budistu svētkus, kas saistīti arī ar pilno mēnesi. Ļaudīm brīvdiena. Švedagon (Shwedagon) pagodu var redzēt pa viesnīcas logu-tās tornis izgaismots slejas virs koku galotnēm. Te un blakus parkā cilvēki izstaigās grezno tempļu vietas, ēdīs (piknikos) koku paēnā, klausīsies mūziku, vizināsies ar karuseļiem, pastaigāsies, fotografēsies. Svinās dzīvi.

Tā būs galvenā svinību vieta,kur tauta plūdīs varenā straumē. Ieeja pagodā pa vairākām trepēm.

Pagoda sastāv no daudziem tempļiem.Katrā templī centrālajā vietā novietota Budas statuja - stāvoša, guloša, sēdoša, kā nu kuro reizi. Statujas apkārtne izgreznota daudzkrāsainiem smukumiem, banānu ķekariem, ziediem, ko arī ticīgie apmeklētāji nes un noliek savam Budam.

Ļaudis šurp saplūda pa vairākām ejām. No visa pulka tika izķeksēti ārzemnieki, kam jāpērk biļete (ap 7 usd), vietējiem ieeja par brīvu. Meitenes ģērbušās krāsainās garās kleitās, bet uz sejas ar sandalkoka zeltīto krāsu uzķepināti pleķi (skaistumam). Vīrieši kā viens nacionālajā apģērbā- aptīta gara drēbe, kas ap vidukli sasieta mezglā. Tādi ir birmiešu svārki, ko valkā visi vīrieši neatkarīgi no vecuma, inteliģences un civilizētības pakāpes, kā arī liela daļa sieviešu -vairāk kā ikdienas apģērbu.

Pagodas var būt baltas, sarkanīgas, torņi visbiežāk zeltīti un izrotātas neiedomājami bagātīgi un daudzkrāsaini gan formās, ornamentos, krāsu spozmē.

Pagodas "dievgalds" ir vieta, kur novietots galvenais buda, bieži vien arī to grupas. Pret šo vietu lūdzas un nedrīkst pret to stāvēt ar muguru. Ne tikai atsevišķos tempļos, bet visā teritorijā drīkst ieiet tikai basām kājām. Tas nav patīkami, jo ārpus svētnīcām ceļiņi nav tīri, un vakarā no kājām ūdens plūst melns kā rāva.

Švedagon pagoda ir galvenā un greznākā Jangonā. Tās teritorijā ir arī veci koki ar maziem templīšiem, to ēnā var atpūsties, parunāties vai paēst.

Pagodas teritorijā ir arī lūgšanu rats, daudzas sievietes pie tā fotografējās.


Šis Buda ir saņēmis vairākus ziedu pušķus no ļaudīm. Ziedus turpat var nopirkt, jo tirdzniecība visur ir klātesoša.


Švedagon pagoda atrodas lielā un ļoti skaistā dārzā.


Zeltītie torņi spoguļojas kanāla ūdenī.

Jangonā citas pagodas ir vienkāršas, bet ir arī divi ezeri. Kandawgyi lace atrodas tuvāk centram un uz tā atrodas grezns restorāns pilī.

Es un meitenes no Asian tour, kas rezervēja viesnīcas un biļetes pārbraucieniem.

Skaistā Birma. Jangonas nomaļākās vietas, tālāk no Švedagona vairs nevalda tīrība, bet sākas īstā dzīve, ko redzēsim dodoties uz Birmas ziemeļiem. Šis stāsts "pa skaisto" - Birma ne tuvu kopumā nav tikai skaista. Tempļu spožums ir krasā pretrunā skarbajai ikdienai. Bet tomēr ļaudis tur neskumst un, šķiet, necieš badu. Tas arī galvenais!




Seko līdzi svaigākajiem jaunumiem

Uzzini par jaunākajiem ceļojumiem un aktualitātēm pirmais