Tere tulemast Eestisse.

  • 1 min lasīšanai
  • 4 foto
Nolēmām šīs brīvdienas pavadīt lietderīgi,un devāmies ciemos pie kaimiņiem,igauņiem.Gribējām apskatīt populāro tehnoloģiju muzeju AHHAA,Tartu pilsētā.Naktsmājas gan pasūtījām Otepae,jo Tartu,lielākoties,viss bija aizņemts.Pasūtījām brīvdienu māju,ar visām ērtībām,dārzu,grilu un saunu,kur izkarsēties.
Sestdien no rīta,devāmies uz AHHAA muzeju.Apmeklētāju bija daudz,un puse no tiem,no Latvijas.Visizdevīgāk ir iegādāties ģimenes biļeti-2.pieaugušie un 3.bērni.Šāds komplekts maksā 29.eiro.Apmeklētājiem tiek uzliktas aproces,kuras pie ieejas noskanē-un uz priekšu !
Un ticiet man,tas bija katra centa vērts pasākums ! Interesanti gan bērniem,gan pieaugušajiem.Lai visu pilnībā apskatītu,un arī izmēģinātu,jārēķinās ar stundām četrām,piecām.Gravitācijas istaba,anatomikuma stendi,brauciens pār trosi ar velosipēdu,dinozauri,sadzīves tehnika šķērsgriezumā,spoguļu istaba,visu pat nenosaukt...

Mēģinājām apmānīt gravitāciju,šķībajā ēkā,bet tas protams,neizdevās...izmēģinājām kabīni,kurā apgriež ar galvu uz leju,pārbaudījām ūdens spēku,ūdens trubās,braucām ar veļuku pa gaisa trosi,mēģinājām iziet spoguļu labirintu...nu laikam visu uzskaitīt nevarēšu.
Ja kādam interesē,kā izskatās mūsu sirds,aknas,nieres,tad to var visu tur apskatīt.Bērniem būs interesanti aplūkot dinozaurus,krokodīlus,haizivis,kuri gan kustina žokļus,gan izdod rēcošas skaņas.Katrs var izmēģināt savus spēkus fizikas zināšanā,uz neskaitāmajiem stendiem.Nu vārdu sakot,pasākums ,ko vērts izbaudīt visa vecuma apmeklētājiem.
Pēc muzeja apskates,iestiprinājušies,devāmies uz Tartu vecpilsētu.Vecpilsētas laukumā notika tirdziņš,kur varēja iegādāties visu,ko vien cilvēks spēj saražot-sākot ar ādas izstrādājumiem,greznumlietām,kokgrebumiem,līdz pašsietiem sieriem,desām un tējām.Tirgotāji,lielākoties ,no Lietuvas.
Nedaudz par Igaunijas cenām.Jā,nu jāsaka,ka cenas mūsu kaimiņiem ir sakāpušas diezgan augstu...nu,ja mums dīzeļdegviela ,šobrīd,ir ap 1,26 eiro litrā,tad Tartu apkaimē-1,30-1,32 eiro litrā.Par alkoholu ir īpašs stāsts-jau pie Tartu reklāmas stendi informē,ka Valkā ir Alko outleti,kuros var lētāk nopirkt alkoholu.Hmm...nedomāju,ka igauņi ir tik naski uz to lietošanu ! Arī pie Otepea ir reklāmas,kurās adresēs Valkā ir alko mārketi.
Par ēdienu kvalitāti,arī kāds novērojums.Iebraucām,kādā kafejnīcā,netālu no Otepea.Izvēlējamies kartupeļu pusītes ar karbonādi.Kad oficiante atnesa pasūtīto ēdienu,vizuāli tas izskatījās ok.Kartupeļi bija pārlieti ar brūnu mērci,izskatījās pēc šokolādes.Bet garša,nu pavisam jokaina,saldi,skābi,rūgta...bērni ar gariem zobiem mēģināja ēst...nu kādēļ ,to mērcīti nevarētu pasniegt trauciņā,blakus kartupeļiem ?? Tas ir tik sarežģīti ? Un karbonāde likās tā kā drusku pa stingru....
Labi,lai nu kā,porcija maksāja-8,70 eiro.Dārgi,vai lēti,priekš mazpilsētas kafejnīcas-spriediet paši ! Nogaršojām vietējo alu-,,A le cog,, tīri labs,bet mazā pudelīte(250 ml) 0,89 eiro,nu neteikšu ka lēti.
Taisnības labad gan piebildīšu,ka algas Igaunijā,ir ievērojami lielākas.Un arī nodokļi zemāki.
Nu ko,brīvdienas pavadītas,dodamies atpakaļ uz dzimto zemīti.Mājupceļā,. pie Valmieras,iebraucam tankā,pēc kafijas.Un neticam savām acīm-dīzeļdegviela maksā-1,14 eiro litrā !!?? Tā tik ir sagaidīšana !!


Seko līdzi svaigākajiem jaunumiem

Uzzini par jaunākajiem ceļojumiem un aktualitātēm pirmais