Mateuss Dītmans Krievijā.

  • 1 min lasīšanai
Šis nelielais stāstiņš būs par kādu vācu ceļotāju-Mateusu Dītmanu,kurš apceļoja Krieviju.Šis vācu ceļotājs,kurš arī publicē rakstus par saviem ceļojumiem,pirmo reizi devies uz Krieviju.Nesen pabiju Vācijā,Baden Wirtenberg,kur nejauši izlasīju viņa publicēto rakstu.Piebildīšu,ka šis cilvēks pārvalda vairākas valodas,tostarp-vācu,angļu,spāņu,franču un itāļu.Viņš apceļojis visas Eiropas valstis,krustu-šķērsu.Pagājušajā pavasarī ,pirmo reizi,viņš devās apceļot Krieviju.
Pirms ceļojums,visu ziemu, viņš veltīja krievu valodas apgūšanai.Jāpiebilst,ka visas valodas viņš apguvis individuāli,ar datorprogrammas un grāmatu palīdzību.
Un tā,pagājušajā pavasarī ,viņš devies ceļā uz plašo un neapgūto Krievzemi.Bija interesanti palasīt viņa atziņas,novērojumus un pārdomas.Piebildīšu,ka viss viņa raksts caurstrāvo humoru un interesantus piedzīvojumus plašajās Krievzemes ārēs.Mēģināšu vispārīgos vilcienos pārstāstīt viņa piedzīvojumus un novērojumus.
Pirmais viņa atzinums bija par krievu valodu,kā tādu.Viņš raksta,ka sastapies ar ļaudīm,kuri runājuši īpatnējā dialektā,kādu nemāca oficiālajās apmācības programmās.Kad komunicējuši ar viņu,tad vēl spējis sarunāties,bet savstarpējās sarunās ,daudz ko nav spējis saprast.Viņš min piemērus-sarunās starp vietējiem ļaudīm(it īpaši vīriešiem) figurējuši vārdi,kurus nekad nebija dzirdējis.Viņš dzirdējis,ka ļoti bieži tiek pieminēts mātes vārds,bet kādēļ,nav sapratis.Laikam krievu tauta ļoti mīl savu māti.Reizēm viņi to piesaukuši pilnīgi nepiemērotos brīžos,katrā teikumā.
Vēl viņam radījis pamatīgu izbrīnu,kādēļ tiek bieži pieminēti mārrutki ? Ja to darītu pie galda,tad vēl skaidrs,bet reizēm tos piemin katrā teikumā.
Viņš bija lasījis,ka krievu tauta esot ļoti atvērta un viesmīlīga.Bet viņš trešajā dienā,kopš ierašanās,pārliecinājies par pretējo.Proti,Piemaskavas pilsētā,Voskresenskā,viņš pavisam nedaudz iebukņījis kādu Ladu,bet vadītājs izlecis laukā un gribējis kauties ??!! Tā ir viesmīlība ??
Ļoti lielu izbrīnu viņā radījis fakts,ka vīrieši,vecākas kundzes uzrunājuši-,,ģevuška ,, ???Kāpēc ?? Viņš apmeklējis dažādus pasākumus-koncertus,futbolu un hokeju.Aizgājis uz futbola spēli-,,Spartak,,-,,Zenit,, bet sapratis,ka futbola nebūs,jo skatītāji saukuši-,,šaibu,šaibu,šaibu !!?? Aizgājis prom,tā arī nesagaidot spēli...žēl iztērētās naudas...
Aizgājis noskatīties filmu kinoteātrī,tur demonstrējuši Brūsa Villisa filmu ,,Cietais Rieksts-4,, Bet kad Villisa oponents izvilcis pistoli,diktors paziņojis-,,brosaj pušku ,, ?? Bet viņam taču nebija lielgabala !!!
Kādā ciematā Berjozovkā,pie Volgas,viņš ticis uzaicināts pusdienās ,pie vietējiem.Liels bija viņa izbrīns,kad galdā tika likta 2-litrīga pudele,kas izskatījās pēc bērzu sulas,balta,duļķaina.Saimnieks ielējis lielā,kantainā glāzē šo dzērienu.Mateuss vienā mierā rāvis iekšā,domādams,ka bērzu sula,labi ka neaizrijās....kad jautājis pēc mazas glāzītes,saimnieks nesaprata,priekš kam tā ?
Tad saimnieks parādījis,kā šķidrums jādzer-visu glāzi,vienā ņēmienā.Tad paodis piedurkni,nevis meklējis kaut ko uzdzert/uzkost.Liels bija vācieša izbrīns,ka nekā viņam rokā nebija...
Lielu izbrīnu radīja fakts,ka vakaros,ciematā sanāk ļaudis,spēlē akordeonu un dzied,dejo-tāpat vien.Brīžiem ģimenes galva-vīrs,sēž spēlē akordeonu,bet sieva strādā.Kad jautājis,kādēļ tā,vīrs atbild-pati vainīga,ka neprot spēlēt !
Viņš izteica izbrīnu par milzīgo atšķirību starp pilsētām un laukiem.Pabijis Maskavā,Sanktpēterburgā,Vladivostokā,Astanā,kur esot bijis ļoti augsts līmenis-labi restorāni,kafejnīcas,izklaides vietas,viss labiekārtots.Turpretī,mazpilsētās un ciematos,viss nolaists un noplucis...bijis ļoti izbrīnīts,ka pilsētā var būt ielas,bez asfalta !!?? Un ļoti uzjautrinājās,kad pa ielu,ciematā,staigājušas cūkas !!!











Seko līdzi svaigākajiem jaunumiem

Uzzini par jaunākajiem ceļojumiem un aktualitātēm pirmais