Igaunija maija sākumā - 2.

  • 1 min lasīšanai
  • 2 foto
Ik gadu laikā pēc atkušņa no šī avota izšļācas ūdens strūklas, radot savdabīgu mutuļojošu efektu. Kāpēc? Tāpēc, ka Tuhalas upe, kas ir 26 km gara Piritas upes pieteka, kas 6 km garumā plūst pazemē pa trim atsevišķām ejām plūdu laikā kļūst lielāka nekā ikdienā. Tāpēc pārplūstošais ūdens „meklē” izeju virszemē caur Raganu aku. Šajā laikā pa Tuhalas upi ūdens plūst ar ātrumu 5000l/sekundē, taču no akas tas izšļācas ar ātrumu 100l/sekundē.
Šādu skatu šoreiz man nebija lemts redzēt..
Šī ir Eiropas visunikālākā dabas parādība. Ūdens spiediens rodas pazemes upē, tāpēc tā nav artēziska aka.Šo senatnīgo ainu var redzēt laikā no vienas dienas līdz trim nedēļām. Akas dziļums ir 2,4 m, un purva izcelsmes dēļ ūdens ir viegli brūngans. 2012. gadā iedzīvotāji Tuhalas Raganu aku izraudzījās par Igaunijas brīnumu. Kā vēstī vietējā leģenda, Raganu aka pavasarī mutuļo tad, kad Tuhalas raganas pazemē kurina pirti un per viena otru ar bērzu slotām, izraisot kņadu arī virszemē.
Tuhalas karsta unikālās izpausmes - upe atnāk un pazūd pazemē. Parādās atkal pēc 2,2 km.
Tuhalas karsta unikālās izpausmes - upe atnāk un pazūd pazemē. Parādās atkal pēc 2,5 km, bet savas gultnes vietā atstāj akmens "sēnes".


Seko līdzi svaigākajiem jaunumiem

Uzzini par jaunākajiem ceļojumiem un aktualitātēm pirmais