Kokino - vieta, kur virsaiši tika izvēlēti

  • 2 min lasīšanai
  • 12 foto
Vai esiet kādreiz domājuši, ko zvaigznes mums vēsta? Visi zinām, ka Staunheidž ir viena no vecākajām observatorijām. Zinātnieki strīdas, vai cilvēku roku radīta vieta, vai ciemiņi no citām planētām pielika savu roku Staunheidžas radīšanā. Bet šoreiz ne par to. Es vēlos jūs iepazīstināt ar ceturto vecāko observatoriju pasaulē, kas ir tepat Maķedonijā. Un šo vietu sauc Kokino. Kokino atrodas 35 km attālumā no Komanovas, vai 70 km no Skopjes centra. Vienu vārdu sakot, stundas brauciena attālumā no Skopjes. Diemžēl gan sabiedriskie autobusi tur nebrauc. Gribi negribi Tev vajag savu personīgo transporta līdzekli. Vai taksi. Bet tas var maksāt padārgi. Mēs savu ceļojumo sākām no Skopjes centra. Godīgi teikšu, ka pēdējais brauciens bija rudenī, pateicoties foršajai viešņai no Vācijas, mūsu latvietei Ilzei. tad nu arī svētdienas rītā rādīju viņai šo dabas pērli. Pa lielo šoseju brauciens jau ok. Pierasta taka, bet pie Kumanovas nogriezāmies pa labi un braucam. Viss brauciens foršs. Zīme Kokino. Ļoti labas norādes visur. Nogriežamies pa kreisi, ceļš jau paliek šaurāks. Ceļš ved gar dažiem maziem ciematiņiem, vairāk gan teiktu, ka dažas viensētas. Govis pļavās ganās. Un tad sākas loku mešana. Ar nepacietību mašīnā grozāmies, atskatamies, ķeram foto kadrus un gaidam, kad tad būsim klāt. Tad nu pašā virsotnē uzbraucam un atrodam šo skaisto vietu. Priekšā smuka zīme. Viss labi saprotams.
Nu tad visu labi izpētam, noparkojam mašīnu un sākam čapot. No šīs vietas, kur zīme un līdz observatorijai bišķiņ jāpasoļo ar kājām. Nav tālu. Varbūt 10 minūtes. Atkarīgs, kādā ritmā soļojiet. Es gan vairāk tur uzmanīgi ložņāju, baidoties, ka nesanāks satikties ar kādu laisku čūsku, kas saulē atpūšas. Par laimi nevienu čūsku nesatiku. Dažas ķirzakas, bet neko citu. No sadzīviskās puses tiem kas jautās, cik tas maksā. Tad atbilde- necik. Neviens ieejas maksu neprasa. Esam uzkāpuši. Atrodamies 1013 metrus vjl. uz kalna Tatićev Kamen (Tatičeva akmens, ja nu jātulko). Iztālēm varam redzēt Serbijas robežu (6 km no Serbijas robežas). Vieta, kur Maķedonija ar Serbiju dalās, gandrīz vai.
Šī ir vieta, kur pirmais saules stars kādreiz pilnībā mainīja kāda cilvēka likteni. Kā mana vecākā meita saka, saules akmeņi. Jautāsiet kāpēc? Tad nu te atbilde. Tieši šajā vietā 4000 gadus atpakaļ tikai izraudzīti karaļi jeb pareizāk virsaiši.Visi sasēdās uz saviem soliem, un kuram pirmam uzspīdēs saullēkta stari, tas arī būs nākamais karalis.
Bronzas laikmeta vieta gan tikai atklāja 2001. gadā. Pašiem maķedoniešiem šī vieta ir kaut kas jauns. Reti kurš tur pabijis. Visi pamanījušies dzirdēt, bet ne apskatīt. Man tā laime būt te. Elpot svaigo gaisu, izbaudīt skaistos dabas skatus, reudzīties kalnu grēdas un sajust vēju matos. Neaprakstāmas sajūtas. Šī vieta rī tikai izraudzīta NASA plakātā.
Kopumā izveidotas četras apskated daļas (platformas) - A, B, C un D. Katrai daļai smuki apraksti (angliski un maķedoniski) un norādes. Sanāk arī pakāpelēt. Manas dāmas nu šo vietu izbaudīja pilnībā. Drošā Ilze par uzrāpās pašā spicē un noķēra kadru ar vēju. Es gan neuzdrošinājos, bail, ka bērni nešak lidot. Ilze, piedod, bet vajadzēja man ielikt šo momentu. Pie Tavām kājām Kumanovo guļ.
Vairāk par šo vietu variet lasīt Kokino observatorijas officiālajā mājaslapā Pēc labas pastaigas, vajag arī labi paēst, vai ne? Tad nu 25km attālumā ir brīnišķīgs EKO kompleks ar nosaukumu - Etno Selo Timčevski.
Ļoti forša vieta, un diezgan lēti var labi paēst. Mums jau latviešiem patīk labi paēst. Vai ne? Vasarā tur ir vairākas āra terases. Ir arī viesnīca un SPA pakalpojumi, kam interesē. Mēs devāmies, lai paēstu. Dzērām labu baltvīnu, salātus, šoferītis baudīja alus kausu, bērni - sulas. Ēdām selsko meso - cūkgaļa ar saldo krējumu, sīpoliem, sieru. Viss pasniegts tradicionālajos traukos. Kopumā par 4 samaksājām tikai 20 Eiro. Nav taču dārgi vai ne. Bet paēdām labi.
Maniem bērniem ēšana gan nebija padomā, jo ārpusē ir rotaļu pilsētiņa, spēļu istaba autobusā un privātais mini zoo. Kāda gan ēšana, ja tādas baudas!
Tad nu mūsu piedzīvojumi šai vietā arī beidzās. Dodamies atpakaļ uz Skopji ar nostaļģiju, mieru un pilnības sajūt, bet ne no ēdiena, cik daudz no piepildītas sirds. Esam gatavi jauniem piedzīvojumiem!
Ja vēlies redzēt vairāk Maķedonijas, atbrauc ciemos! Labprāt izvadāšu arī Tevi! Bet ieskatam, apskati Facebook lapu! Čau!


Seko līdzi svaigākajiem jaunumiem

Uzzini par jaunākajiem ceļojumiem un aktualitātēm pirmais