Ko apmeklēt Portugāles centrālajā daļa? - unaspasaule.lv

  • 3 min lasīšanai
  • 9 foto
Raksta fragments no unaspasaule.lv. Raksta pilnā versija lasāma šeit - Centrāla Portugāle – Ko tur redzēt un kā mums tur gāja? 2016. gada vasaras nogali un rudeni nodzīvojāmies pa Portugāli. Tur mēs nonācām pilnīgi neplānoti. Bet tas jau ir cits stāsts. Tā bija mūsu otrā reize šajā valstī. Portugāle bija arī mūsu paša, paša pirmā ārzemju ceļojuma galamērķis ne tik ļoti tālajā 2012. gadā. Un tieši šis ceļojums, kad lielāko daļu laika pavadījām Porto apkārtnē, mums radīja vēlmi redzēt pasauli, kas, savukārt, šobrīd ir rezultējies tajā, ka kopš 2013. gada beigām lielu daļu no gada mēs esam kaut kur prom. Ķeršos vērsim pie ragiem un stāstīšu, ko tad mēs paspējām apskatīt šajā Portugāles nostūrī. Lisabona, Portugāles galvaspilsēta, atrodas valsts viducī, un ir viena no foršākajām Eiropas pilsētām, kurā mēs esam bijuši. Tāpat kā Porto, tā ir pilsēta, kur ir ļoti interesanti arī vienkārši bezmērķīgi staigāt. Vienīgi kalnainā reljefa dēļ vismaz vietām es ieteiku izmantot sabiedrisko transportu. Pērc 24 stundu biļeti par 6 EUR, un ar sabiedrisko transportu varēsi vizināties visu diennakti.
Pavisam netālu no Lisabonas ir Sintra, pilsēta, kur agrākajos laikos dzīvoja Portugāles monarhi. Tieši šī iemesla dēļ pilsētā ir vairākas pilis. Lai gan Sintra ir izslavēta kā viena no skaistākajām pilsētām Portugālē, mums pastaigājoties tā likās kā skaista, bet, tomēr, diezgan vienkārša pilsētiņa. Ļoti iespējams, ka īstais skaistums slēpjas pilīs un tiem pieguļošajos parkos, kurus šajā reizē mēs neapmeklējām. Daļēji laika trūkuma dēļ, daļēji tāpēc, ka negribējām maksāt ieejas maksas. Jebkurā gadījumā – ja gribi vienkārši pastaigāties, iespējams labāk velti vairāk laiku Lisabonai. Ja izdomāsi braukt uz Sintru, vilciena brauciens no Lisabonas maksā vien dažus EUR. Un vilcieni brauc ļoti bieži.
Obidos, savukārt, mums liekas viena ļoti skaista viduslaiku pilsētiņa. Apjozta ar milzīgu mūri un novietojusies uz pakalna, tā ir pamanāma jau no krietna gabala. Tomēr tā ir ļoti neliela pilsēta. Un arī ļoti populāra pilsēta. Līdz ar ir vērts speciāli to apmeklēt agrāk no rīta vai vēlāk pēcpusdienā. Bet, ja atbrauksi dienas vidū, kad centrālā iela ir viena liela cilvēku upe, vienkārši izvēlies mazākas ieliņas!
Batalha Monastery (klosteris) tāpat kā Obidos ir pamanāms jau no gana liela attāluma. Batalha klostera gadījumā tas ir tāpēc, ka šī ēka ir daudz augstāka par pārējo pilsētiņas apbūvi, un līdz ar to ļoti izceļas. Klosterī var ieiet bez maksas, tomēr daļa no tā ir apmeklējama tikai, iegādājoties biļeti. 2016. gada vasarā tā maksāja 6 EUR, un tas ir tā vērts. Ej mēneša pēdējā svētdienā, un klosterī tiksi par velti!
Gribas kaut ko eksotiskāku? Kā būtu ar Budu parku Eiropā? Iesakām apmeklēt Buddha Eden Garden! Tas ir milzīgs parks, kurā izvietotas dažādas interesantas, skaistas un arī dažas ļoti dīvainas statujas. Kā mums stāstīja draugi – liela daļa no statujām ir ievestas no Āzijas, tādējādi izglābjot tās no iznīcināšanas. Ļoti interesanta vieta 2-3 stundu pastaigai. Ieejas maksa bija simboliska – 3 EUR.
Mūsu mīļākā pludmale mierīgām pastaigām – Praia do Bom Successo. Ja arī tev Portugāle saistās ar okeānu, pludmalēm un augstiem smilšakmens veidojumiem piekrastē, šī ir vieta, kuru noteikti apmeklēt. Šī apkārtne ir piemērota arī atpūtai ar bērniem, jo turpat blakām ir lagūna, kur ūdens ir siltāks nekā okeānā, ir sekls un nav viļņu. Pa kreisi no lagūnas var doties vienā garā, garā pastaigā. Paisuma gadījumā, kad ūdens līmenis ir augsts, var nākties pāriet pāri kalnam/smilšakmens veidojumam. Praia do Bom Successo ir arī lieliska vieta saulrieta vērošanai pie okeāna. Var skatīties no pludmales, bet var arī no kalna.
Tālāk uz dienvidiem no Praia do Bom Successo, pa piekrasti tie būtu mazāk nekā 10 kilometri (bet es nezinu, vai tur visur ir kur iet), ir sērferu iecienītā pilsēta Peniche. Dodies turp, lai ķertu viļņus! Vēl viena izcili skaista pludmale ir pilsētiņā Foz do Arrelho! Praia de Sao Martinho do Porto ir vēl viena skaista vieta, kur vērot mežonīgo okeānu un lielos viļņus. Interesantu pastaigu varianti te ir vairāki. Var iet pa labi no pilsētas. Tur ir speciāli izveidoti dēļu celiņi. Var iet vēl tālāk pa labi, sekojot makšķernieku un pārgājienu miļotāju iemītajās pēdās, tā kā vairākkārt darījām arī mēs, un nonākt arī pavisam, pavisu tuvu ūdens līmenim un viļņu šķakatām. Var arī iet pa kreisi, kāpt augšā pa smilšu kāpu lagūnas tālakajā malā, un izstaigāt šo pakalnu. Arī kreisajā pusē iespējas ir dažādas. Te ir iespējams arī uzbraukt ar auto, ja nekādīgi negribas visu gabalu iet.
Alcobaca pilsētiņa un Monastery of Alcobaca (klosteris) būs interesants pieturas punkts, ceļojot pa centrālo Portugāli, visiem arhitektūras cienītājiem un arī tiem, kam vienkārši patīk nelielas pilsētas. Arī šis klosteris mums liekas skaists. Tas ir liels un iespaidīgs, un savādāks nekā Batalha Monastery, taču, ja ir jāiesaka viens no viņiem – es iesaku Batalha.
Nazare – super skaists ūdens, gara pludmale un lieli viļņi ir tas, ko mēs atcerēsimies, domājot par šo Portugāles pilsētu. Starp citu, pasaulē augstākais vilnis, uz kura tika sērfots, tika noķerts tieši Nazare.
Ja tev ir kādi jautājumi par ceļošanu vai par ceļošanu Portugālē, droši jautā!


Seko līdzi svaigākajiem jaunumiem

Uzzini par jaunākajiem ceļojumiem un aktualitātēm pirmais