Couchsurfing – kā ceļot un iepazīt vietējo kultūru netērējot ne centa par naktstmājām?

  • 3 min lasīšanai
  • 4 foto
Couchsurfing ir interneta vietne, kurā jebkurš var piereģistrēties un izveidot savu profilu, piedāvājot bezmaksas naktsmājas vai otrādāk, kļūstot par viesi, taču galvenokārt, tā ir kultūras apmaiņa starp ceļotāju un mājas saimnieku. Mēs pirmo reizi Couchsurfing izmantojām 2015. gada decembrī, lai aizbrauktu brīvdienās uz Viļņu, kur iepazinām lietuvieti Laimoni. Šī arī bija pirmā un pēdē jā reize, kad maksājām kādam no couchsurfing hostiem (no angļu valodas “host” – namatēvs, saimnieks un “to host” – uzņemt), Laimonis palūdza, vai nevaram noziedot piecus eiro, jo viesi tērējot elektrību, ūdeni, gāzi un mēneša beigās tas atstājot iespaidu uz ikmēneša maksājumiem. Sapratuši Laimoni, nolēmām veikt simbolisko ziedojumu, šī tomēr arī bija mūsu pirmā Couchsurfing pieredze, tāpēc domājām, ka tā ir pieņemts darīt. Pēc Laimoņa gan neviens no mums nekādus ziedojumus vairs nav vaicājis, jo Couchsurfing nav Airbnb vai lēts hostelis, tā ir viesmīlības platforma, jūs taču nejautāsiet draugiem ieejas maksu ik reizi, kad viņi nolems jūs apciemot vai pārlaist nakti, tāpat ir arī ar Couchsurfing.
Iestājoties pavasarim, turpinājām Couchsurfing tradīciju, bet šoreiz citā Baltijas galvaspilsētā – Tallinā, kur ieguvām draugus, ar kuriem uzturam kontaktus vēl šodienPēc vairāku mēnešu ceļošanas, šobrīd varam droši atzīt, ka esam kļuvuši par aktīviem kustības biedriem. Pateicoties Couchsurfing, mēs iegūstam jaunus draugus, iepazīstam vietējās tradīcijas, vēsturi, reizēm ēdienus un, protams, arī apskatām izvēlēto pilsētu. Šādā veidā esam izstaigājuši slavenās Costa Brava pludmales, devušies velotūrē pa Francijas pilsētu Nanti un tikuši pie privātas bezmaksas ekskursijas vienā no zināmākajām Bordo vīna darītavām. Nav nemaz tik slikti, vai ne?
Mūsu ceļojuma laikā esam saņēmuši dažādus jautājumus par Couchsurfing, gan no cilvēkiem Latvijā, gan ceļā sastaptajiem cilvēkiem. Lūk, pāris piemēri: “Kāpēc, lai kāds gribētu sniegt naktsmājas par velti?” “Vai Jums nav bail palikt pie nepazīstamiem cilvēkiem, ja nu viņi grib Jūs apzagt utt?” “Kā Jūs pateicaties par naktsmājām”? “Kā notiek kultūras apmaiņa starp Jums un mājas saimnieku?” “Kāpēc man neviens neatbild, kad mēģinu sūtīt pieprasījumus (requests)?” Jautājumi, ko cilvēki uzdod, lielākoties ir līdzīgi, tāpēc šajā rakstā mēģināšu rast atbildes uz tiem, kā arī paskaidrošu, kā kustība darbojas, kā izveidot kvalitatīvu profilu, kā arī par trikiem, lai palielinātu iespējas palikt pie topošā hosta – naktsmāju devēja. KVALITATĪVS PROFILS Couchsurfing profils ir tava vizītkarte, tajā jānorāda pamatinformācija, intereses, tavs ieguldījums kustībā, fotogrāfijas, viss, ko vēlies par sevi pastāstīt. Sūtot pieprasījumu par naktsmājām, mājas saimnieks sākumā apskatīsies tavu profilu un tikai pēc tam izlems, vai sniegt pozitīvu atbildi. Iedomājies sevi viņa vietā, tev atnāk pieprasījums no nepazīstama cilvēka ar lūgumu palikt pa nakti. Tu atver profilu, bet tur ir aizpildītas vien dažas ailītes. Tajā pašā laikā atnāk cita vēstule no lietotāja, kura profils ir izsmeļošs un bagāts ar informāciju, tu vari apskatīt bildes, izlasīt atsauksmes, ieraudzīt kopīgas intereses utt. Nav grūti uzminēt, kuru tu izvēlēsies, vai ne?
ATSAUKSMJU SADAĻA Viena no svarīgākajām sadaļām profilā ir atsauksmju sadaļa. Pēc katras viesošanās reizes ir pieņemts atstāt atsauksmi par savu pieredzi. Jānorāda vai tā bija pozitīva/ negatīva vai neitrāla, kā arī jāuzraksta īss komentārs, plašāk aprakstot savu pieredzi. Meklējot topošās naktsmājas, ir iespējams uzzināt par citu cilvēku pieredzi un reizēm pat noskaidrot lietas, kas nav norādītas profilā, kā arī mazināt iespēju uztrāpīties uz kāda, kas kustību vēlētos izmantot ļaunprātīgi. Viss notiek abpusēji, to pašu dara arī mājas saimnieks, aprakstot savu pieredzi. Problēma, ar ko saskaras jaunie lietotāji, ir atsauksmju trūkums, tomēr par to nevajag uztraukties, šādā situācijā ir bijis ikviens. Ja tev ir draugi, kas ir šajā kustībā, tad vari palūgt, lai draugi uzraksta atsauksmi par tevi, tas noteikti palielinās tavas iespējas atrast naktsmājas. Starp citu, tā darījām arī mēs, kad uzsākām savas Couchsurfing gaitas. Topošais naktsmāju sniedzējs, apskatot tavu profilu, jutīsies drošāk, ja redzēs, ka tev ir atsauksmes, kaut tikai no draugiem.
PIEPRASĪJUMA SŪTĪŠANA Ceļojot esam novērojuši, ka gandrīz katram Couchsurfing lapas dalībniekam ir savi noteikumi un izpratne par to, kā ir jāuzņem ceļotāji, tāpēc ieteiktu kārtīgi izlasīt topošā naktsmāju sniedzēja profilu, lai izvairītos no neērtām situācijām, piemēram, paliekot bez segas, zem kuras gulēt, vai vēl trakākā variantā dalot guļvietu ar mājas saimnieku, gadās arī tā! Sūtot pieprasījumu, ir svarīgi sūtīt personalizētu un patiesu vēstuli, kurā obligāti vajag norādīt cilvēka vārdu, kā arī iemeslu, kāpēc vēlies palikt pie konkrētā cilvēka. Tās var būt kopīgas intereses, piemēram, seriāls vai aizraušanās. Diemžēl, mūsdienās, kad kustība ir kļuvusi ļoti izplatīta, daudzi hosti saņem copy/paste (bezpersoniskas) vēstules, tomēr pat nepieredzējušajam topošo naktsmāju devējam, pāris sekunžu laikā būs skaidrs, kā izskatās šādā vēstule un tas noteikti neradīs turpmāku vēlmi sazināties. Ja tomēr nolem sūtīt šādu pieprasījumu, rēķinies, ka visticamāk atbildi nesagaidīsi. Raksta turpinājumu lasi mūsu Together2Travel blogā: https://together2travel.wordpress.com/2016/11/20/couchsurfing-ka-celot-un-iepazit-vietejo-kulturu-neterejot-ne-centa-par-naktstmajam/ Jaunumiem vari sekot šeit: mūsu FB lapā : https://www.facebook.com/togethertwotravel


Seko līdzi svaigākajiem jaunumiem

Uzzini par jaunākajiem ceļojumiem un aktualitātēm pirmais