Tulpju dārzs

  • 1 min lasīšanai
  • 21 foto

Maijs Latvijā ir tulpju laiks. Maigais, trauslais pavasara zieds jau gadsimtiem ilgi priecē cilvēkus dažādās pasaules valstīs. Lai uz mirkli pabūtu mazajā Holandē, devāmies uz Bauskas novada Gailīšu pagastu pie tulpju kolekcionāra, selekcionāra, daudzu tulpju šķirņu īpašnieka, baušķenieka Jāņa Salena. Viņš ir atsaucīgs un draudzīgs, un labprāt izrāda mums savu tulpju lauku un ar prieku un mīļumu nedaudz pastāsta par katru tulpju šķirni. Šogad viss zied tik ātri, ka pirmā porcija tulpju jau nogrieztas un ar steigu jālūko pēc vēlākajiem ziediem. Ejam tos apskatīt.

Šobrīd Jāņa Salena kolekcijā pavisam ir vairāk nekā 500 tulpju šķirņu, un selekcionārs par tulpju audzēšanu sācis interesēties jau pagājušā gadsimta septiņdesmito gadu beigās.

«Kādreiz, pirms 33 gadiem, pēc Dārzkopju biedrības tulpju izstādes man uzdāvināja trīs zeķītes ar sīpoliem. Es tos iestādīju un tā arī nemanīju, ka tik daudz gadu jau pagājis. Tas ir vīruss, kas pielīp un nepāriet,» par savu ilggadējo aizraušanos ar tulpju audzēšanu secinājis Jānis Salens.

Jānis Salens ar savu tulpju kolekcijām piedalījies izstādēs Latvijā un Lietuvā. Krāšņie un krāsainie ziedi četrus gadus ir priecējuši arī tūristus uz Tallink prāmja. Jau izsenis tulpes bija ļoti vērtīgi ziedi, tās simbolizēja bagātību un labklājību - līgavas pūrs skaitījās pieklājīgs, ja tajā bija kaut vai daži tulpju sīpoli. Tulpju dzimtene ir Centrālā Āzija un Turcija. 16. gadsimtā tās tika ievestas Holandē un ļoti ātri kļuva populāras. Tulpes savas formas dēļ vārdu ir aizguvušas no turku vārda „tulbend”, kas nozīmē turbāns jeb cepure Turcijā. Arī Latvijā tulpju audzēšanas tradīcijas ir senas, tās ir viegli audzēt, tāpēc šie ziedi ir tik populāri piemājas dārzos.

Mēs bijām patīkami pārsteigti par skaistumu un krāsu, un formu daudzveidību. Arī par Salena kunga laipnību, vienkāršību un aizrautību. Nosolījāmies rudenī atbraukt pēc tulpju sīpoliem un audzēšanas pamācībām. Var teikt - iemīlējāmies Bauskas novada tulpēs un tagad tās vēlamies redzēt arī savā dārzā.

Šogad Jānim Salenam vēl būs četras izstādes: 11.maijā Dabas muzejā, 19.maijā Bauskā novadpētniecības muzejā, 20.maijā Mencendorfa namā un 26.maijā Paņevežos.

Bauskas novadā atradām Tulpju dārzu, bet Vecrīgā uz laiku izveidots īpašs “Tulpju dārzs”, kurā iespējams aplūkot dažādu laiku dizaina priekšmetus (traukus, mēbeles, apģērbu u.c.), kuros svarīga nozīme ir tulpes formai vai tulpes ziedam kā rotājošam elementam un simbolam, baudīt mākslas darbus (tekstilu, foto, gleznas, stikla mākslu u.c.), kuru autorus iedvesmojis tulpju skaistums un neparastums. Protams, arī priecāties par dzīvu ziedu skaistumu, kas īpaši akcentēts tulpju kolekcionāra Jāņa Salena ziedu parādē, kuru Mencendorfa namā atklās 20. maijā.

Nu, ko, vēl var paspēt! No sirds iesakām un paši arī dosimies uz kādu no izstādēm.

Līdz maija beigām Jāņa Salena sīpolpuķu audzētavu ar retām tulpju šķirnēm var apskatīt bez maksas. Kā teica pats selekcionārs - zvanīt var pa telefonu 26824605 un vajadzības gadījumā uz vietas varēs pasūtīt tulpju sīpolus.

Mums paveicās, mēs jau tur bijām!

Weekends-idejas tavām brīvdienām

foto - Andris.G



Seko līdzi svaigākajiem jaunumiem

Uzzini par jaunākajiem ceļojumiem un aktualitātēm pirmais