Pavasara uzvaras gājiens

  • 1 min lasīšanai
  • 31 foto

Bijām dzirdējuši, ka Rīgā, Uzvaras parkā pilsētas iedzīvotājus un viesus priecē krāšņi ziedošās sakuras - japānas ķirši. Šodien tur bijām un, ja Jūs vēl neesat izlēmuši, ko darīt brīvdienās vai darbdienu pēcpusdienās, tad dodieties mums līdz - apbrīnojiet, kā zied sakuras koki, kurus Rīgai 2012. gadā uzdāvināja Japānas vēstniecība Latvijā.

Japānas vēstniecība uzdāvinājusi Rīgai simbolisku dāvanu – sakuras kokus, kas bija paredzēts, ka visā krāšņumā uzplauks Latvijas 100. dzimšanas dienas gadā – 2018. gadā. Tomēr tie pasteigušies un zied jau tagad! Sakuras kociņiem jāapliecina Latvijas un Japānas draudzīgās attiecības. Tos Rīga saņēmusi dāvinājumā no Japānas, tādējādi apliecinot Latvijas un Japānas draudzīgās attiecības. Koki ir pielāgoti Latvijas apstākļiem un mūsu klimata īpatnības tiem nekaitēs. Sakura lieliski iedzīvojusies arī Ņujorkā, kur Potomakas upes krastā kociņi aug jau 100 gadu.

Japāna bez ziedošās sakuras nav iedomājama, un japāņiem tas nozīmē drošu pazīmi – pavasaris ir klāt. Viņiem ir tradīcija svinēt pavasara atnākšanu zem ziedošas sakuras zariem. Lai arī pie mums par godu sakuras ziedu vērošanai netiek piešķirta oficiāla brīvdiena, tas nav šķērslis kādā pēcpusdienā doties uz Uzvaras parku, ar acīm izbaudīt un ar fotoaparātu notvert šos romantiskos mirkļus sakuras ziedu oāzē.

Rīgā iestādītas trīs šķirņu sakuras. No tām 47 kociņi ir Japānai visraksturīgākā šķirne ‘Somei Yoshino’, kas iekrāso visu koku gaiši rozā ziedlapiņām. Pārējās divas šķirnes ir Eiropā plaši izplatītā ’Kanzan’ (30 kociņi) un ’Accolade’ (37 kociņi).

Līdz ar sakuras ziedu uzziedēšanu varam apliecināt, ka pavasaris tik tiešām ir klāt. Lai arī ar saules siltumu pēdējās dienās nevarējām lepoties, šodien bija ļoti silta diena un cilvēki baudīja svētdienu, priecājoties par uzplaukušajiem sakuras ziediem.

Tiešām skaists ir Uzvaras parks ar ziedošajiem sakuras ziediem, zaļumiem un tikko uzziedējušām pienenēm. Pavasaris pilsētā! Parks ir tīrs un cilvēki sēdēja ne tikai uz soliņiem, bet baudīja dabu pilsētā, sēdēdami un gulēdami zālītē. Visu cieņu pašvaldībai - patīkami bijām pārsteigti par bezmaksas tualetēm, sakoptību, skaistumu. Padomāts ir arī par bērniem, jo parkā atrodas spēļu laukums un ērti celiņi skrituļošanai. Mums šķita, ka tas ir jaunu cilvēku parks, jo salīdzinoši ar parkiem pilsētas centrā, Pārdaugavas parku apmeklēja daudz jaunu cilvēku pa vienam, pārīšos un bariņiem.

Uzvaras parks atrodas starp Ojāra Vācieša, Hermaņa ielu, Aleksandra Grīna bulvāri, Uzvaras bulvāri un Raņķa dambi. Parka platība ir 36,7 ha. Tas izskatās plašs un pārredzams, un izskatās pat lielāks, jo tuvumā nav lielu māju, kā tas ir parku tuvumā centrā.

Parka izveide sākās 1909. gadā, un tas tika veidots kā ainavu parks. Pēc gada galvenie parka izveides darbi bija pabeigti un tas tika atklāts 1910. gadā, ar nosaukumu Pētera parks. 1923. gadā tas tika pārsaukts par Uzvaras parku. Patiesi parkā uzvaras gājienu sācis pavasaris!

Weekends-idejas tavām brīvdienām

foto - Andris.G



Seko līdzi svaigākajiem jaunumiem

Uzzini par jaunākajiem ceļojumiem un aktualitātēm pirmais