ASV Austrumi un Rietumi

  • 29 min lasīšanai
  • 1 foto

Par ceļojumu uz ASV reāli sākām domāt 2014. gada vasarā kopā ar draugu pāri Santu un Klāvu, kas pirms tam Amerikā bija bijuši vairākas reizes. Vīram Jānim tas bija sapņu ceļojums Nolēmām, ja brauc tik tālu, tad vismaz 3 nedēļas ir jāieplāno. Vasarā dažiem no mums četriem bija problēmas dabūt atvaļinājumu, tāpēc izvēle krita par labu augusta beigām/septembrim. Tad nu 2015. gada janvārī nopirkām lidojumu 27.08. Rīga-Oslo-Ņujorka un atpakaļ 19.09. Losandželosa-Stokholma-Rīga. Izvēlējāmies Norwegian, jo tas bija viens no lētākajiem piedāvājumiem, kā arī nebija pārāk ilgi jānīkst Skandināvu lidostās. Par bagāžu jāmaksā atsevišķi, tāpēc turpceļā pirkām 1 bagāžu uz pāri, bet atpakaļceļā divas. Ēdināšana arī atsevišķi – 30 eur, lai gan jāsaka, ka tiešām garšīgi. Pēc biļešu iegādes palasīju forumu un sagatavojos, ka pledi ir par papildus samaksu, tā kā paņēmu līdzi lieku jaku, zeķes. Lidojums turp un atpakaļ izmaksāja 625 EUR vienai personai.

Pēc tam ķērāmies pie maršruta plānošanas (lai gan īstenībā ar to bija jāsāk). Iedvesmojos tepat draugiem.lv sadaļā Ceļojumu apraksti, īpaši no Lindas Balodes (https://www.draugiem.lv/user/131126/blog/?p=12609008), tāpat lasīju par ieteikumiem iepirkties (https://www.draugiem.lv/user/392119/blog/?p=12312154), ēšanu (http://sapnumedniece.lv/5-vietas-kur-amerika-paest-pa-leto/). Krājot naudu, sapratām, ka vajadzēja rēķināties ar lielāku summu, līdz ar to vajadzēs sekot līdzi budžetam un ēšana bija tā lieta uz ko taupījām (rēķinājām 40$ dienā uz abiem). Ar Lindu nedaudz sarakstījos un no viņas iegādājos par puscenu ASV Nacionālo parku karti, kas bija tieši derīga līdz oktobra beigām (standarta cena 80 dolāri, derīga 2 šoferu parakstiem) http://www.nps.gov/findapark/passes.htm Sapratu, ka ļoti vēlētos redzēt Ņujorku un Niagāru, turklāt Santai Ņujorkas štatā dzīvo radi, kurus viņa priecātos apciemot, tāpēc savā plānā iekļāvām arī Austrumkrastu. Pārlidojumu pirkām pavasarī no Ročesteras uz Losandželosu (ar pārsēšanos) Lidsabiedrība American Airlines, aptuvenā cena 167,5 EUR no personas.

Jāsaka, ka saplānot ceļojumu, kur ir tik daudz ko redzēt un apmierināt visu četru ceļotāju vēlmes nav viegls darbs, bet mums tas izdevās. Jāpiemetina, ka četratā nolēmām braukt, jo tā viennozīmīgi ir daudz lētāk, ir forša kompānija, plus noderēja mūsu drauga Klāva zināšanas Ņujorkā, Sanfrancisko, Losandželosā un citur.

Pēc tam saliku Google Maps vēlamās apskates vietas. Braukšanas ilgumu rēķināju gan pēc Google Maps, gan citu ceļotāju ieteikumiem.

Pirms ceļojuma saliku visas apskates vietas pa dienām (šur tur arī pa stundām), izveidoju tabulu ar veiktajām un paredzētajām izmaksām (ievācu informāciju arī par atsevišķām maksām dažos parkos, izklaidēm, stāvvietām u.c.). Izveidoju arī mapītes ar izdrukātiem materiāliem – biļetēm, kartēm, viesnīcu apstiprinājumiem, informāciju par objektiem un pāris ceļojuma aprakstus). Naktsmītnes rezervējām Booking.com, Expedia.com un airbnb.com.

Apskates vietām izmantoju arī Tripadvisor.com, lai saprastu, kuras vietas ir vērts apmeklēt, kuri ir labākie skatu/pastaigu punkti parkos un kanjonos.

Iesaku auto nomā neņemt papildus navigāciju, kas maksā aptuveni 11 $ dienā. Klāvs nopirka T-Mobile SIM karti, ar kuru varēja sazvanīties ASV teritorijā + 3GB mobilos datus (kad tos iztērē, internets vēl aizvien ir pieejams, tikai lēnāks). Šāda SIM karte maksāja ~60 $, bet mums bija ļoti noderīga navigācijai, tripadvisor, GasBuddy (Android) un citām lietām. Degvielai izmantojām aplikāciju GasBuddy, kur var redzēt cenas un attiecīgi izvēlēties lētāko uzpildes staciju. Austrumkrastā degviela ir lētāka (~2.15-2.70 $ par galonu), Rietumkrastā cenas ļoti atšķiras. Vidēji lējām benzīnu par 2.70$, bet, piemēram, Losandželosā, Nāves ielejā cenas ir augstākas, pat līdz 5$ par galonu.

Vēl pirms ceļojuma iegādājos apdrošināšanu (ar ISIC atlaidi sanāca nepilni 18 EUR no cilvēka) + ESTA (14$) (https://esta.cbp.dhs.gov/esta/)

1. diena (27.08.) jeb ilgi gaidītais ceļojums var sākties

No rīta pabeidzām krāmēt koferus un gaidījām taksometru ar nelielu satraukumu. Izlidošana 14:20, bet ieradāmies divas stundas ātrāk kā jau tas pierasts. Aptuveni 1h 20 lidojām līdz Oslo. Tur paņēmām lielo ģimenes picu uz četriem par ~24 EUR. Uzēdām un tad jau bija jālido uz Ņujorku. Ar Norwegian lidojām pirmo reizi, bet kopumā esmu apmierināta. Mums bija Dreamliner 787. Ērti, ar filmām, mūziku, spēlēm kā tas pieklājas ilgajos lidojumos. Par ēšanu un plediem jau minēju, vienīgi nezināju, ka arī austiņas nedod, bet, par laimi, tās bija līdzi. Izlidojām ar nelielu nokavēšanos, lidojums ilga nedaudz vairāk kā 7 stundas. Pēc vietējā laika ielidojām pēc 20:00 JFK. Lidmašīnā bija jāaizpilda arī imigrācijas kartītes, kur jāatzīmē, ko Tu ved. Drošības kontrolē katram tika uzdoti jautājumi. Tie var būt ļoti dažādi – Kur tu strādā? Kāpēc esi ieradies Amerikā? Kāds ir tavs ģimenes stāvoklis? Viss noritēja gludi un tikām ielaisti ASV Nākamā ne tik pozitīvā pieredze bija apziņa, ka pazaudēts Klāva koferis. Lidostā aizpildījām nepieciešamo formu un ar metro devāmies uz pilsētu (8$). Iznākot no pazemes, skatiens stiepjas tik augstu, augstu. Apkārt vieni debesskrāpji. Esam Ņujorkā!

Uz divām naktīm rezervējām 4* viesnīcu New York Marriott East Side, kas ar visiem nodokļiem izmaksāja nedaudz pāri 500 $ uz četriem. Mums bija 1 istaba un 2 lielās gultas, brokastis nebija iekļautas. Viesnīcai ir laba atrašanās vieta un cena tikai nedaudz augstāka kā nakšņojot hostelī. Nedaudz atvilkām elpu un devāmies uz Time Square. Jāsaka, ka dzīvē Taimskvērs ir iespaidīgāks kā foto/video. Visas reklāmas un ekrāni – acis nespēj visam izsekot. Iegājām pretī esošajā Mc Donald’s, jo bijām ļoti izsalkuši. Pēc tam atgriezāmies viesnīcā, nedaudz iedzērām vīnu un gājām gulēt, jo pēc Latvijas laika pulkstenis bija kādi 7 no rīta un nogurums lika sevi manīt.

2. diena (28.08.) Ņujorkas apskate

No rīta piecēlāmies ap kādiem 9, nomazgājāmies, saģērbāmies un devāmies apskatīt šo apbrīnas vērto pilsētu. Brokastīs paņēmām tikai nelielas uzkodas, jo vēlējāmies paēst Chinatown. Kartē visi attālumi izskatās normāli, bet dzīvē nemaz tā nelikās. Pat ērtākās sandales uzberza tulznas. Rēķinājām, ka nogājām šajā dienā kādus 25 km. Ko mēs redzējām? Centrālparku, 5.avēniju, Flatiron building, The Juilliard School, Wall Street, 9/11 Memorial, Stock Exchange.

Ēstuvi Chinatown atradām ar Yelp aplikāciju un nebijām vīlušies. ar bezmaksas kuģīti aizbraucām līdz Staten Island. Šajā maršrutā var redzēt Brīvības statuju. Ar to pilnīgi pietiek, speciālai ekskursijai neredzējām jēgu. Pēc tam aizgājām līdz Bruklinas tiltam, bet uz paša tilta nekāpām, jo nebija vairs spēka, turklāt gribējām paspēt uz saulrietu 19:30. Netālu no galvenās tiesas ēkas (New York County Courthouse) iekāpām metro un dažas pieturas pabraucām ar to. Izkāpām un nenojautām, ka esam nonākuši Centrālajā stacijā, kas redzēta tik daudzās filmās/seriālos. Feini.

Tālāk gājām uz Empire State Building. Pa ceļam man likās, ka aizmetīšu prom sandales un iešu plikām kājām. Tomēr saņēmos un gāju, kas tad man cits atlika Nedaudz pastāvējām rindā un nopirkām biļetes uz 86. stāva skatu laukumu (32$). Lifts līdz 80. stāvam uzbrauca ļoti ātri, 10 minūtēs ar visu rindas stāvēšanu bijām augšā. Paradoksāli, bet ārā ir siltāks nekā iekšā, jo amerikāņi visur slēdz iekšā kondicionierus, pie kā mēs neesam pieraduši. Līdz ar to daudzviet veikalos, kafejnīcās man bija auksti. Uz saulrietu gan nepaspējām, debesis vēl bija rozīgas, bet diezgan drīz satumsa. Skats vienkārši fantastisks! Redzējām pilsētu no dažādiem leņķiem. Iemetām arī vienu kvarteri (25 centi) un paskatījāmies tālskatī tuvumā Bruklinas tiltu, Brīvības statuju, Pasaules Tirdzniecības centru u.c. Burvīgi.

Pa ceļam atkal iegājām Mc Donald’s. Paņēmu salātus ar grilētu vistu. Šie salāti bija nesalīdzināmi labāki nekā tie, kas mēģināti Latvijā. Porcija bija liela, maksāja kādus 9 dolārus ar nodokli. Atkāpe – cenas ASV visur ir norādītas bez nodokļa, katrā štatā un dažādām precēm tie atšķiras, tāpēc jārēķinās, ka cena, kas uzdrukāta pie apģērba, ēdienkartē nav gala variants. Pēcāk nomazgājāmies un iekritām gultā, lai atpūtinātu kājas.

3. diena (29.08.) No Ņujorkas uz Watkins Glen State Park

No rīta 8:00 aizgājām vēl nedaudz pastaigāt pa Centrālparku, kur pavērās skats uz neskaitāmajiem debesskrāpjiem, redzējām cilvēkus ar suņiem, skrējējus. No visa minētā Ņujorkā man vislabāk patika Centrālparks un skats no Empire State Bld.

Devāmies ar čemodāniem līdz Budget autonomai. Tur mums bija jāgaida stunda, līdz saņēmām savu auto. Mums bija rezervēts Full Size, kā rezultātā tikām pie Hyundai Sonata uz 2,5 dienām (~190 $).

Laimīgi beidzot tikuši pie auto, braucām ~260 jūdzes (4,5 h) uz Watkins Glen State Park. Pa ceļam piestājām paēst Taco Bell, bet vairs tur neiegriezāmies, jo kaut kā neuzrunāja. Mums gadījās arī neliels piedzīvojums pa ceļam. Mēģinot paspēt uz parku, braucām plūsmā ar citiem auto, līdz vienā brīdī parādījās šerifa auto ar ieslēgtām bākugunīm. O ou! Bija neliels stress par to cik lielu sodu tagad dabūsim. Šerifs noskaidroja, ka pie stūres ASV esam vien 2 stundas un tikām cauri sveikā ar brīdinājumu. Bet nu tā bija laba mācība rūpīgāk sekot spidometram (bieži izmantojām kruīza kontroli), jo citādi sods varēja būt vairāki simti dolāri. Parka darba laiks bija līdz krēslai, kas šajā laikā ir ap 19:30. Mēs Watkins Glen State Park ieradāmies ap 17:30. Šeit bija paredzēta maksa 8$ par autostāvvietu, bet sarga būdiņā neviena vairs nebija, tā kā apmeklējums sanāca par brīvu. Izstaigājām slavenāko Gorge Trail taku. Pēc Ņujorkas bijām pilnīgā kontrastā – daba, klints, ūdenskritumi un kaskādes. Šis parks 2015. gadā atzīts par 3. labāko štata parku visā Amerikā. Santa ar Klāvu bija gaidījuši ko labāku, bet mums ar Jāni patika.

Pēc parka apskates devāmies virzienā uz Syracuse, kur mums bija rezervēta naktsmītne 2 naktīm ar brokastīm Super 8 motelī (189$ uz visiem). Pa ceļam vērojām pasakaini skaistu saulrietu Finger Lakes, redzējām vairākus amišus (Amish) zirgu pajūgā. Pretī mūsu viesnīcai bija diezgan autentiska Āzijas ēstuve, kur paņēmām wok nūdeles ar vistu, dārzeņiem, spring rolls un laimes cepumiņiem. Nebiju vīlusies, bija ļoti garšīgi.

4. diena (30.08.) Uz Niagāru!

Kārtīgi pabrokastojuši devāmies uz Niagāras ūdenskritumu (163 jūdzes, 2,5 h). Tuvojoties Niagara Falls, pa gabalu redzami milzīgi ūdenskrituma tvaika mākoņi. Tā kā bija svētdiena, autostāvvietu bija pagrūti atrast. Klāvs ar Santu mūs izlaida pirmos un tad meklēja stāvvietu. Iegājuši parka teritorijā, nopirkām biļetes uz kuģīti (17$), kas pieved pie paša ūdenskrituma un ļauj apskatīt to gan no ASV, gan arī Kanādas puses. Ejot klāt skatu laukumam jau var redzēt slaveno ūdenskritumu, tiltu, kura vidū ir ASV un Kanādas robeža. Nobraucām ar liftu līdz upei, kur mums izdalīja zilus lietus mētelīšus (Kanādas kuģu ekskursijām ir sarkani) un ieņēmām vietas kuģa priekšgalā. Ļoti skaists skats pavērās uz Niagāras ūdenskritumu tieši no kuģīša. Tādējādi to var apskatīt visā krāšņumā. Aizbraucām arī līdz Kanādas pusei, kur ūdens gāžas ar nenormālu spēku, brīžiem neko nevarēja redzēt, visapkārt ūdens tvaika mākonis. Iesaku šo apskatīt, tiešām ļoti patika! Pēc tam ar liftu uzbraucām atpakaļ augšā, kur uz skatu platformas uztaisījām burvīgas fotogrāfijas.

Nedaudz pastaigājām pa parku un devāmies uz auto. Atpakaļceļā uz Sirakjūzu iebraucām Waterloo Premium outlets (https://www.premiumoutlets.com/outlets/store_listing.asp?id=9). Prioritāte bija atrast pārveidotāju, lai spētu uzlādēt ierīces un izmantot matu veidošanas līdzekļus. Mans taisnotājs un lokotājs darbojās nevainojami, bet fēns gan žāvēja pašvaki, bet iztikt var. Dabūjām pārveidotāju par 13$, bet pieļauju, ka citur noteikti ir lētāk. Outletos sev neko diži neatradu, izņemot Calvin Klein apakšveļu. Jānis gan sev atrada džinsa bikses par 7$, Guess šortus par 20$ un vēl šo to. Vakarā braucām apciemot Santas radinieci, kas ASV dzīvo jau no 8 gadus vecuma. Bija jauki papļāpāt. Interesanti, ka viņa pensijā būdama saņem lielāku pabalstu nekā bija viņas alga. Kaut nu mēs līdz tādam laikam tiktu

5. diena (31.08.) Pārlidojums uz Rietumkrastu

Rīta pusē iebraucām veikalā Marshalls (http://www.marshallsonline.com/). Šeit izdevīgi iegādājos Ralph Lauren kleitas. Vēlreiz ciemojāmies pie Santas radinieces un tad jau posāmies uz Ročesteras lidostu. Pirms tam uzpildījām degvielu un atdevām auto lidostā. Lidojām Rochester-Charlotte-Los Angeles ar American Airlines. Šīs gan bija aizvēsturiskas lidmašīnas - tualetē saglabājušies pelnutrauki no laikiem, kad tajās varēja smēķēt. Salonā bija tik maz vietas, ka nepieciešams bija nodot arī rokas bagāžu bez papildus samaksas. Losandželosā ielidojām vēlu vakarā. Sēdēju pie loga un apbrīnoju, cik milzīga ir šī pilsēta. No LAX ar bezmaksas autobusu devāmies uz Dollar, kur mums norezervēts auto. Klāvs bija atradis izdevīgu piedāvājumu uz 19 dienām par 500$. Darbinieki uz vietas nepateica summu, bet izrādījās, ka mēģināja noņemt no kredītkartes 1500$. Izrādījās, ka nebija iekļauta apdrošināšana, kas šo pasākumu trīsreiz sadārdzināja. Nebijām ar mieru maksāt tik daudz un gājām ar kājām līdz Budget, stiepdami koferis pa bīstamo Inglewood rajonu. Lai arī dārgāk nekā bijām rēķinājušies, tikām pie laba piedāvājuma SUV klases auto par Full size cenu 890$ uz 19 dienām. Tā nu pārguruši iebraucām Holivudas rajonā paēst. Klāvs šeit ir jau 7. reizi, ielas zina no galvas un ieteica Astro Burger uz Santa Monikas bulvāra. Puiši ēda ļoti garšīgus burgerus, bet mēs ar Santu paņēmām salātus, kas bija gardi, bet tik lieli, ka paņēmām tos līdzi brokastīm. Losandželosā 2 naktis palikām airbnb Holywood rajonā plašā dzīvoklī ar virtuvi (249 EUR/4 pers.).

6. diena (01.09.) Losandželosa

Dienu sākām ar Beverlihilsas apskati. Pastaigājām pa prestižo Rodeo Drive gar dizaineru veikaliem un dārgiem restorāniem, kur nereti apgrozās slavenības. Tālāk braucām uz Santa Moniku, kur paklejojām pa veikaliem uz trešās ielas promenādes (Third Street Promenade). Aizgājām līdz Santa Monica Pier, kur beidzas slavenā 66. Šoseja, atrodas karuseļi, Bubba Gump Shrimp & Co ķēdes restorāns (filmā Forest Gump šo vietu dibinājis Forests). Pastaigājam gar Klusā okeāna krastu un apbrīnojam milzīgos viļņus. Izbraucām pa Saulrieta bulvāri (Sunset Blvd) gar Kalifornijas universitāti (UCLA), apskatījām rajonu, kur dzīvo slavenības un pasakaini bagātie, tai skaitā nobraucām garām Playboy Mansion.

Iebraucām mūsu dzīvoklī pārģērbties un devāmies iekarot Holivudas kalnu. Kāpiens kalnā dažviet diezgan stāvs, bez norādēm, līdz ar to apmaldīties nav grūti. Uzkāpām 45 minūtēs un gaidījām saulrietu tieši virs Holivudas burtiem (Holywood sign). Paši burti ir aptuveni piecstāvu mājas augstumā. Nā tāluma tie šķiet mazi, bet esot pie tiem kalnā, pārliecināmies, cik tie lieli. Daudzi jaunie mākslinieki šeit mēģināja veikt pašnāvības, tāpēc pie pašiem burtiem iet ir aizliegts. Tā nu augstu kalnā vērojām kā debesis iekrāsojas rozā un pamazām Losandželosā tiek iedegtas gaismas. Kalnā palika arvien vēsāks, tā nu virzījāmies atpakaļ lejā. Taka nav apgaismota un varēja krūmos dzirdēt klaburčūskas, kas šim kāpienam piedeva adrenalīna devu. Nedaudz nomaldījāmies, bet veiksmīgi nokļuvām lejā. Nosaluši devāmies ieturēt maltīti taizemiešu ēstuvītē.

7. diena (02.09.) Gleznainā 1. šoseja jeb Pacific Coast Highway

Sakārtojuši čemodānus teicām Losandželosai “Uz redzēšanos” un braucām uz 1. šoseju (Pacific Coast Highway). Malibu nolēmām uzēst brokastis piekrastes restorānā Neptune’s net. Šī ikoniskā vieta ir redzama neskaitāmās filmās un seriālos, tai skaitā The Fast and the Furious, Iron man 3, Gossip Girl. Pie pasūtījuma veikšanas, darbinieks jautāja no kurienes mēs esam. Uzzinājis, ka no Latvijas, ļoti nopriecājās, jo viņa tēvs esot latvietis. Riktīgi forši Piestājām uz nelielu pastaigu Santa Barbarā un priecājāmies par brīnišķīgajiem skatiem pa logu. Nākamā pieturvieta bija San Simeon pilsētā, kur jūras krastā sauļojas jūras lauvas. Redzējām arī ļoti drošas vāveres, kas tā vien gaidīja, kad tām iedos kādu gardumu. Brīdi pavērojām jūras lauvas, vāveres un, pabaudījuši skatu, lecām atpakaļ auto. Iebraucām Big Sur reģionā, piestājām iemūžināt fantastiskas ainavas un Brixby tiltu, kas savulaik bija lielākais vienas arkas tilts pasaulē.

Mariposā atradām Denny’s daineri (diner), par kuru biju lasījusi labas atsauksmes. Uzēdām kaut ko latviešu virtuvei tuvāku – zupas, kartupeļu biezputru ar steiku. Arī cenas ļoti pieņemas. Interjers kā no filmām. Ap 22 ieradāmies Redwood, netālu no Sanfrancisko. Šeit mums bija norezervēts motelis 3 naktīm Good Night Inn, Redwood City par 263,09 $ uz visiem. Pašā Sanfrancisko bija lielas problēmas atrast naktsmītni par saprātīgu cenu. Devāmies pie miera.

8. diena (03.09.) If you’re going to San Francisko…

Domājot par San Francisko galvā skan Scott MacKenzie 1967. gada dziesma “San Francisco”. Šorīt 9:15 ieplānota ekskursija uz Alkatrazas cietumu, kurai biļetes jau iepriekš nopirkām internetā (27,5 EUR no pers.). http://www.alcatrazcruises.com/ Apskatījām, ka no Redvudas jābrauc kādas 40 min, bet ieplānojām stundu. Labi, ka tā. Satiksmes intensivitāte Sanfrancisko ir neprognozējama un tā arvien pieauga, līdz ar to sākām pamatīgi satraukties vai vispār paspēsim. Santa jau kādu laiku ļoti slikti jutās, tāpēc nolēma nebraukt ekskursijā, bet aizbraukt uz tuvāko slimnīcu. Līdz ar to, uz Alkatrazu braucām divatā, uz kuģi knapi paspējām. Ekskursija bija ļoti interesanta. Izstaigājām bijušo cietumu ar audio gidu, kuru ierunājuši bijušie cietumnieki un atainotas pagātnes situācijas, piemēram, cietumnieku dumpis. Redzējām kameru, kur savulaik sēdēja mafijas boss Als Kapone (lai cik jocīgi nebūtu – par nodokļu nemaksāšanu nevis slepkavībām) un kādi bija apstākļi citiem ieslodzītajiem. Divi no šī stingrā režīma cietuma ir aizbēguši, bet nav zināms vai viņi ir izdzīvojuši. Kopumā uz salas pavadījām kādas 2 stundas.

Atgriežoties piestātnē, taisnā ceļā devāmies uz Fishermans Wharf, kur uz laipas atrodas restorāni, veikali un Pier39, kur pa gabalu jau dzirdami roņu saucieni. Viņi sauļojas uz vairākām laipām, kaujas viens ar otru, peldas. Bija aizraujoši pavērot šos dzīvniekus. Tālāk gājām uz Lombard Street, kas ir līkumainākā iela pasaulē (8 asi pagriezieni).

Šeit satikām Santu un Klāvu, kas bija atgriezušies no slimnīcas un noskaidrojuši sliktās pašsajūtas cēloni. Izmeklēšana un attieksme esot bijusi augstākajā līmenī. Rēķins sastādīja 2000 $, no kuriem Santai vajadzēja samaksāt 500 EUR (apdrošināšanas pašrisks). Izbraucām ar auto pa Lombarda ielas līkumiem un tad uzēdām Denny’s, kur cenas bija augstākas kā citos šīs ķēdes daineros tikai tādēļ, ka tas atrodas San Francisko centrā. Devāmies pastaigā gar līci, vērojām Alkatrazas salu un sarkanīgo Zelta Vārtu tiltu (Golden Gate Bridge), pa kuru vēlāk arī braucām. Piestājām 2 skatu laukumos, lai apskatītu San Francisko simbolu no visām pusēm. Atpakaļceļā vajadzēja maksāt nodevu par tilta šķērsošanu, bet mēs neatradām vietu, kur tas izdarāms, tāpēc nolēmām šo atlikt vēlākam internetbankā. Atgriezāmies pilsētas centrā, novietojām auto apakšzemes stāvvietā Union Square. Šī vieta ne pārāk patika, atgādināja nedaudz Origo apkārtni ar ubagiem un vienkārši dīvainiem cilvēkiem. Tālāk aizbraucām uz Alamo Square, kur man patika ļoti. Būtībā tas ir parks, no kura paveras skats uz Viktorijas laika arhitektūru, skaistiem namiem (īpaši Painted Ladies) un pilsētu. Šis skats bieži tika rādīts kādreiz slavenajā TV seriālā “Pilna māja” (Full house). Ar Google palīdzību atradām arī šīs seriāla galveno varoņu māju. Viss šis kvartāls ir ar fantastisku arhitektūru. Uzbraucām Twin Peaks kalnā, kas ir viena no augstākajām vietām pilsētā un no kura paveras skats uz San Francisko pilsētu, līci. Skats ir visnotaļ iespaidīgs!

9. diena (04.09.) ...be sure to wear some flowers in your hair.

Šīs dienas plānā pastaiga pa San Francisko hipiju rajonu un Golden Gate Park (4,1 km2). Sākām ar Haight Street, kura bija īpaši populāra hipiju laikā un šī noskaņa nav zudusi arī šodien. Krāsainas ēku fasādes, krāmu bodītes. Nelielā pārtikas veikalā nopirkām augļus piknikam. Gājām garām arī oficiāli vecākajam pilsētas parkam Buena Vista Park (1867). Ieejot Golden Gate Park virzījāmies uz Conservatory of Flowers, California Academy of Sciences (šis esot ļoti interesants muzejs, taču ieejas cena nebija maza, tāpēc no šī atteicāmies), gar Japanese Tea Garden uz parka galveno ezeru Stow Lake. Šeit nedaudz uzēdām līdzpaņemtos augļus un atpūtāmies.

Turpinājām iet pa parku, taču tālāk nekas interesants nesekoja. Pārējā parka daļa tāda mežonīga un tur reti sastapām kādu cilvēku. Gribējām aiziet līdz okeānam un šķita, ka to jau dzirdam un ka aiz katra nākošā koka būsim klāt. Parks bija lielāks kā likās, tāpēc beigās apsēdāmies zālē un gaidījām Klāvu, kurš ar auto mūs aizveda tālāk. Pie okeāna pūta ļoti stiprs vējš, tā kā nedaudz pastaigājām pa pludmali un tad sēdāmies auto, lai sasildītos. Es vēlējos izbraukt ar San Francisko vēsturisko tramvaju, līdz ar to mēs ar vīru divatā to arī realizējām. Iekāpām netālu no Lombard Street uz aizbraucām līdz galapunktam Finanšu kvartālu (Financial district). Es turējos pie roktura un izbaudīju braucienu ar nelielu adrenalīna devu. Par divām biļetēm samaksājām 14 $, bet tās tomēr ir atmiņas un piedzīvojums, tā kā nenožēloju šo.

Tad braucām ar auto uz Facebook galveno mītni, kur nofotografējāmies pie “Like” īkšķa. Tālāk aizbraucām uz Google pilsētu, kas tiešām atgādina veselu ciemu. IT gigantu apskati turpinājām ar Apple un nobeigumā izmetam nelielu loku pa Stenfordas universitāti. Iebraucam Wallmart iepirkt dzeramā ūdens pudelītes (33 0,5 l pudelītes par ~3 $), enerģijas batonus, augļus, brokastis (Cēzara salāti ~4$) turpmākajām dienām dabas parkos.

10. diena (05.09.) Josemitu Nacionālais parks

Šodien mums daudz ir jāpaspēj, tamdēļ jau iepriekš bijām sarunājuši, ka ceļamies agri un 6:00 izbraucam no San Francisko uz Josemitu Nacionālu parku (Yosemite National Park). Ceļā uzēdām līdzi paņemtās brokastis, vērojām mūsu pirmo saullēktu esot ASV. Iebraucot parka teritorijā sākumā braucām uz Olmsted Point, kur ceļš uz skatpunktu ir augšup kalnā pa serpentīniem. Bet skati pa auto logu arvien skaistāki un skaistāki. Uzkāpām kalnā, kur var redzēt Tenaya lake, kur varot sastapt lāčus. Kalni ir kā nogludinātas klintis, zaļumu šajā skatā ir maz, bet ainava ir burvīga.

Aptuveni stundas braucienā tikām līdz ielejai (Valley Drive). Biju lasījusi, lai izbrauktu šo ceļu nepieciešamas 2 h, bet mums tik daudz nevajadzēja (30-40 min). Sākām ar skatu punktu starp divām klintīm Tunnel view.

Tālāk pašā ielejā brīvu vietu atrast ir ļoti grūti, visas stāvvietas ir pilnas. Pēc nelielas riņķošanas atstājām auto īslaicīgā stāvvietā uz 30 min. Aizgājām līdz ūdenskritumam (Lower Yosemite Fall), kurš diemžēl bija pilnībā izžuvis. Pastaigājām nedaudz pa ieleju, redzējām 1997. gada plūdu līmeņa atzīmi. Stāvvietu bijām aizņēmuši ilgāk par atļauto, tāpēc cerējām, ka nav uzlikts sods. Par laimi, soda nebija, tā nu devāmies ārā no ielejas, ātri piestājot Valley View un tad turpinot ceļu kalnā augšā līdz Glacier Point.

Braucām pa serpentīniem kādu stundu. Esot galā, uzēdām līdzi paņemtās uzkodas, mēģinot atkauties no lapsenēm. Skats ir iespaidīgs, un šo es noteikti iesaku. Glacier Point ir īpaši skaisti saulrietā, bet tā kā visu bijām jau paspējuši izdarīt, tad nolēmām tik ilgi negaidīt un braukt uz šī vakara naktsmītni pilsētā Mariposa. Jābrauc bija kādas 3 stundas. Šajā nelielajā pilsētā valdīja īpaša atmosfēra, arī viesnīca bija ļoti mājīga (5th Street Inn, 139 $). Aizgājām uz vietējo krodziņu paēst un bonusā tikām pie koncerta pirmajā rindā.

11. diena (06.09.) Sekvoju nacionālais parks

Kārtīgi izgulējušies, cēlāmies pēc 9:00 un lēnā garā taisījāmies apskatīt milzu kokus – sekvojas. Ugunsgrēku dēļ daļa no teritorijas bija slēgta, bet tas neietekmēja mūsu maršrutu un vēlamās apskates vietas. Sākām ar General Grant Tree, kas ir parka lielākais sekvoju koks un otrs lielākais koks pasaulē. Tālāk braucām nepilnu stundu līdz General Sherman, kas kubikmetru ziņā ir lielākais koks pasaulē. Šeit bija problēmas atrast stāvvietu, līdz ar to auto atstājām patālu un čāpojām ar kājām. Pa ceļam sajūsminājāmies par milzīgajiem čiekuriem, no kuriem divus arī atvedu mājās Lai nofotografētos pie šī koka, rindā bija jāstāv vismaz 15 minūtes, bet īpaši nesteidzāmies un ja jau esam šeit, tad kāpēc ne.

Stāvvietu trūkuma dēļ neapmeklējām Big Trees Trail, par ko citi bija labi atsaukušies. Nolēmām braukt ~45 minūtes līdz alai Crystal Cave, taču nezinājām, ka par šo objektu ir atsevišķi jāmaksā un ka biļetes var nopirkt tikai iebraucot parka teritorijā. Tā nu pēc otrās brīdinājuma zīmes metāmies riņķī un domājām ko iesākt. Izskatījās, ka arī līdz Moro rock nevaram aizbraukt, jo tur ir slēgts ceļš. Pagalam vīlusies, nezaudēju cerību un atradām autobusu, kas tomēr ved līdz klintij Moro rock. Nokļuvuši vajadzīgajā vietā, kāpām pa taku līdz augšai. Jāsaka, ka taka ir diezgan interesanta, vietām margas ir knapi līdz celim, tā kā tiem, kam bail no augstuma, varētu nepatikt. Skats no augšas pasakains, tā kā kāpiens noteikti bija tā vērts. Atpakaļceļā devāmies ar kājām, jo uz autobusu bija lielas rindas. Varējām sajusties vieni paši, apskatīt sekvojas pavisam tuvu un meklēt lāčus. Lai arī lāčus tā arī neredzējām, Moro klints pielika punktu uz i.

Pēc sekvoju nacionālā parka braucām uz pilsētu Bakersfield, kur bija mūsu nākamās naktsmājas Days Inn Bakersfield (šī bija mūsu vislētākā naktsmītne: 64.80$ + iekļautas brokastis).

12. diena (07.09.) Nāves ieleja un Lasvegasa

Kārtīgi paēduši, braucām Nāves ielejas (Death Valley) virzienā un sekojām degvielu cenām, lai pirms šī parka varētu ieliet pilnu bāku. Pašā Nāves ielejā degvielas cenas var sasniegt pat 10$ par galonu. Parka teritorijā āra temperatūra turpināja kāpt līdz 45C. Pirmais apskates objekts bija Badwater Basin, kas ir zemākā vieta Amerikā (86 metri zem jūras līmeņa). Izkāpjot no auto, karsts vējš sitas sejā gluži kā fēns. Nedaudz pastaigājam pa sāls taku.

Nākamais punkts ir Artist’s Palette, kur kalni ir dažādās krāsās, ko izraisa dažādu metālu oksidēšanās. Skaisti! Tālāk nolemjam doties pastaigā pa Golden Canyon, lai gan visapkārt ir brīdinājumi nedoties pusdienlaikā un bez ūdens. Nogājuši kādas 10-15 minūtes, saprotam, ka ir pārāk karsts un dodamies atpakaļ uz auto. Man vislabāk patika Zabriskie Point, kur klints ar tumšāku kori izskatās kā apklāta ar plīša pledu.

Bijām domājuši aizbraukt arī līdz Dante’s View, kur Nāves ieleja apskatāma no augšas, bet jābrauc bija patālu un Santai šis karstums bija par grūtu, tad izlēmām par labu agrāk doties uz grēku pilsētu Lasvegasu (Las Vegas). Pilsēta jau redzama pa gabalu un tuvākajos benzīntankos/krodziņos visur ir spēļu automāti. Ieradāmies mūsu viesnīcā Caesars Palace, kura atrodas uz Las Vegas Boulevard (slavenais Strip). Šajā viesnīcā arīdzan tika filmēta pirmā daļa komēdijai Paģiras (Hangover). Viesnīca ir neskaitāmu ēku komplekss, kur pat no stāvvietas līdz reģistratūrai bija jāiet pusstunda (protams, cauri kazino). Šķīrāmies no ~200 EUR un tikām pie divvietīga numura 25. stāvā. Istaba kolosāla, greznākā kādā esmu palikusi. Nedaudz atpūtāmies un devāmies vakariņās uz Ellis Island Casino & Brewery, kur par labu cenu tikām pie milzīgas porcijas. Pastaigājām pa Strip, apskatījām Flamingo, Mirage, Treasure Island, Venetian, Wynn un citas slavenas viesnīcas. Lasvegasa vakarā ir ļoti krāšņa, dzīva un ļaužu pārpildīta.

13. diena (08.09.) Viva Las Vegas

Rītu sākām ar pelnītu atpūtu veldzējoties viesnīcas baseinos, sauļojoties. Pēc pāris gājām brokastīs atkal uz Ellis Island. Tālāk nolēmām izstaigāt Strip otru pusi sākot ar Bellagio līdz “Welcome to Las Vegas” zīmei. Jāsaka, ka gājiens nebija viegls (~stunda), bet saulīte sildīja pamatīgi un nav iespējams iet tikai pa ielu, agri vai vēlu ir jāiziet cauri kādam kazino, tā nu te tas ir iekārtots.

Pa ceļam redzējām kāzu kapelu, bet pie slavenās zīmes bija fotorinda. Mēs rindā negaidījām, jo paspējām sagurt un atpakaļ braucām ar autobusu (pa zaķi). Noskatījāmies Bellagio strūklaku šovu 15:00, kas bija ļoti aizkustinošs. Devāmies iegādāties biļetes vakarā uz šovu Vegas! The show (108 $ 2 pers.) viesnīcā Planet Holywood.

Atkārtoti palaiskojāmies pie viesnīcas baseina un pēc tam nedaudz paspēlējām kazino. Ieguldījām 20$, bet spēlējot var pasūtīt bezmaksas dzērienus, ko arī izmantojām, līdz ar to var teikt, ka neko nezaudējām. 19:00 devāmies uz šovu, kas man ļoti patika. Bija stāstīts par Vegasas vēsturi, dejas, dziesmas, iluzionisti, mākslas vingrotāji, komiķi un arī “Elvis Preslijs” nodziedāja Viva Las Vegas. Vegasa un Amerika prot izklaidēt. Nenožēloju ne dolāru par šo šovu un lielisku vakara noslēgumu. Arī vakarā noskatījāmies strūklaku šovu pie Bellagio, kad visur ieslēgtas gaismas, bet muzikāli dienas šovs man patika daudz labāk.

14. diena (09.09.) Braisa kanjons

No paša rīta 8:00 vēl papeldējāmies un pasauļojāmies un pēc 10:00 teicām Lasvegasai “Uz redzēšanos” un devāmies apskatīt Hūvera dambi (Hoover Dam). Iespaidīgākie skati paveras no maksas stāvvietas, bet mēs nedaudz kavējām, tāpēc dambi apskatījām “garām skrienot”.

Pa ceļam jaukā dainerī uzēdām. No Lasvegasas līdz Braisa kanjonam (Bryce canyon) jābrauc 4 stundas + 1 stunda, jo Jūtas štatā ir cita laika josla. Ieradāmies ap četriem pēcpusdienā, parka apskatei līdz tumsas iestāšanās ir aptuveni 2 stundas. Pirmais pieturas punkts bija Sunrise Point. Braisa kanjons ir kaut kas vienreizējs, neko tamlīdzīgu nebiju redzējusi. Erozijas rezultātā radušies hoodos jeb nelaimes nesēji atgādina smilšu skulptūras, bet kanjona oranžīgās krāsas ar saules gaismu rada siltas sajūtas. Nedaudz nogājām lejā pa taku Rim Trail(Navajo Loop), bet tā kā laiks bija ierobežots, tad drīz nācām atpakaļ.

Tālāk braucām uz Sunset Point, Natural Bridge un Agua Canyon skatpunktiem. Redzējām briežus ceļa malās. Saulrietu nolēmām sagaidīt Bryce Point, kas bija ļoti skaists (kā gan savādāk). Mums visiem šis parks ļoti patika, tā kā guvuši vizuālo un emocionālo baudījumu, devāmies uz viesnīcu Days Inn St. George (64.99$ no 4 pers. + iekļautas brokastis).

15. diena (10.09.) Cionas nacionālais parks

Pabrokastojuši devāmies stundas braucienā no St George uz Zionas Nacionālo parku (Zion National Park). Parka stāvvieta jau bija pārpildīta, tāpēc auto atstājām tālāk un parkā nokļuvām ar bezmaksas Shuttle bus. Parka galvenais mērķis bija taka ar augstu sarežģītības pakāpi – Angels Landing Trail. Takas nosaukums radies no tā, ka tā atrodas tik augstu kalnā, ka tikai eņģeļi tur varējuši nolaisties. Pirms brauciena biju noskatījusies vairākus Go Pro video kā cilvēki kāpj Angels Landing Trail. Biju apņēmības pilna to paveikt līdz pašai virsotnei un uzvilkusi ērtas botes, cepuri, kā arī līdzi paņēmusi ūdeni un uzkodas. Kavēšanās dēļ takas serpentīnu posms bija jāveic tiešos saules staros, kas kāpienu nepadarīja vieglāku. Ar dažām pauzēm uzkāpām, un tad jau šur tur varēja patverties ēnā. Tālāk sekoja vēl vijīgāki un stāvāki serpentīni, bet skats no augšas ir tā vērts. Pēc tam ir gaidītākā un interesantākā takas daļa – ķēžu posms. Jāizvērtē savi spēki un veselības stāvoklis, šo posmu neiesaka veikt bērniem, cilvēkiem, kam bail no augstuma, jo 6 cilvēki ir nokrituši. Taka noteikti nav viegla, vietām ir ļoti šauri, ir ķēdes, pie kā pieturēties, bet jāspēj izmainīties ar pretimnākošajiem, kas notiek vienam turoties pie ķēdēm, bet otram uzmanīgi apķeroties, neatlaižot ķēdi.

Šur tur taka ved gar pašu klints malu un neuzmanīgs solis vai pārdrošība var novest pie letāla iznākuma. Citviet taka ir tik stāva, ka sevi burtiski jāuzvelk pa ķēdi, vai arī jākāpj zirnekļacilvēka stilā, izmantojot abas rokas un kājas. Aiz katra līkuma šķiet, ka esi jau galā, bet tomēr gabals ir paliels līdz finišam. Abi ar vīru tomēr to paveicām un bijām tik gandarīti uzkāpjot līdz pašai augšai. Un kas par skatu... vienkārši pasakaini! Nedaudz atpūtāmies, uzēdām un baudījām skatu.

Kāpiens lejup nemaz nebija vieglāks, bet lēnā garā tikām un prieks par kāpienu palika vēl ilgi. Kopumā taka turp un atpakaļ mums aizņēma ~ 3 stundas ar nelielām pauzēm. Interesanti, ka šajā parkā satikām vairākus latviešus. Pēc Angels Landing Trail izbraucām visu parku ar busiņu, klausoties audiogidā un vērojot skaistās ainavas. Izgājām Emerald Pools Trail, bet tā pēc redzētā atstāja vienaldzīgus, vai nu īsti neatradām pareizo vietu. Atpakaļceļā izbraucām cauri parka tunelim, redzējām kalnu kazas turpat uz ceļa. Tālākais ceļš mūs veda Arizonas štatā uz pilsētu Page (2h brauciens). Pirms tam iebraucām Lake Powell parkā, bet mazliet nokavējām, jo saule jau bija norietējusi, tāpēc guvām tikai nelielu ieskatu šī parka skaistumā.

Page bija mūsu visdārgākā naktsmītne bez alternatīvas iespējām (Holiday Inn Express Hotels Page, 480 $ uz 4 pers. + brokastis). Šajā vietā ātri tiek rezervētas viesnīcas, jo tā atrodas tuvu daudziem ievērojamiem apskates objektiem. Vakarā atradām vietējo krodziņu, kur spēlēja kantri un gardi paēdām.

16. diena (11.09.) Horseshoe Bend, Antilopes kanjons un Monumentu ieleja

Jāatzīst, ka šajā viesnīcā bija vislabākās brokastis – liela izvēle un ļoti garšīgi. Rītu sākām ar 10 minūšu brauciena attālumā esošo Horseshoe Bend, kur Kolorādo upes tecējums atgādina zirga pakavu.

Tālāk devāmies uz Antilopes kanjonu (Antelope canyon), kur ekskursiju rezervējām kādu pusgadu iepriekš (28$ no personas, http://lowerantelope.com/). Šī ir Navaho indiāņu teritorija, tāpēc lai tajā iebrauktu, samaksājam papildus 8 $. Gida pavadībā devāmies pa kāpnēm lejup kanjonā. Lejā ir diezgan šaurs, un kanjons ir augsts, tā kā var piemeklēt klaustrofobiskas sajūtas. Ja netālu sākas spēcīgas lietusgāzes, tad kanjons var strauji applūst, un šādā veidā dzīvību ir zaudējuši 11 tūristi. Jebkurā gadījumā ekskursija ir tā vērta un klints formas liek sajūsmināties un apbrīnot gan ar acīm, gan iemūžinot fotoattēlos. Šur tur klintis atgādina bruņurupuci, ērgli, saules stariem iespīdot vispār paveras Wallpaper cienīgi skati. Indiāņu gide arī iesaka labākos leņķus fotografēšanai, lai gan negājām speciālajā fotogrāfu tūrē. Ekskursijas ilgums ir ~stunda, pusotra, ar to arī pietiek.

Pēc tam iebraucām Wallmart iepirkt enerģijas batoniņus un ūdeni turpmākajām dienām, un ceļu turpinājām līdz Monumentu ielejai (Monument Valley). Šis arī ir indiāņu parks, tādēļ nacionālo parku karte neder un samaksājam 30 $ par visiem. Biju lasījusi, ka Monumentu ielejā ir briesmīgs ceļš, tad nu tiešām par to paši pārliecinājāmies. 17 jūdzes ar nelielām pauzēm braucām kādas pāris stundas. Šajā parkā skati atgādina Mežonīgos rietumus, pietrūkst kovboji zirgos. Ielejā iespējams nopirkt indiāņu darinātus sapņu ķērājus dažādos lielumos, rotas. Izbraucām visu ieleju, piestājot gleznākajās vietās, nofotografējos uz zirga. Kāds varbūt būs vīlies, bet man pašai Monumentu ieleja patika.

Vakarā gājām laicīgi gulēt, jo nākošajā dienā agri jāceļas, lai paspētu uz saullēktu Lielajā kanjonā.

17. diena (12.09.) Lielais kanjons un Route 66

Cēlāmies ap 2:30 naktī un ap 3:15 izbraucām. Diemžēl laidām garām iespēju paēst garšīgās brokastis, bet neko darīt. Iebraucot Lielā kanjona (Grand canyon) parka teritorijā gandrīz nobraucām briežus, jo tumsā tos grūti pamanīt. Bijām laicīgi ap 6 no rīta, līdz saullēktam vēl kāda pusstunda. Izvēlējāmies Mather point skatu vietu. Neskatoties uz rīta agrumu, daudzi jau bija sapulcējušies un sagatavojušies iemūžināt un izbaudīt saullēktu pār Lielo kanjonu. Pirms saules parādīšanās debesis iekrāsojās rozā un pēc brīža lēnām tālumā varēja redzēt kā aust saule. Lielais kanjons krāsojās oranžīgi dzeltenos toņus un tikai tagad sāku apjaust, cik tas ir liels un skaists! Dzīvē man tas šķita savādāks kā bildēs redzētais, daudz varenāks un iespaidīgāks. Pakāpelējām nedaudz pa klintīm, uzēdām līdzi paņemtās brokastis un devāmies uz citiem skatpunktiem. Redzējām arī alni, kas nesteidzīgi šķērsoja ceļu.

Pēc tam atgriezāmies Vistor Center un tālāk ar bezmaksas shuttle bus braucām apskatīt kanjona rietumu daļu. Nogurums lika sevi manīt un starp pieturām visi gulējām. Apskatot daudzus skatu punktus daži ir ļoti līdzīgi, citi atšķirīgi, gribētos kaut kanjonā būtu vēl vairāk laika, lai var izbraukāt un izstaigāt visas skaistās vietas, kā arī ļoti vēlētos noiet līdz Kolorādo upei, kas ir 2 dienu gājiens (Bright Angel Trail).

Kopumā pavadījuši Lielajā kanjonā aptuveni 5 stundas, devāmies uz vēsturisko 66. šoseju (Route 66), kas paildzināja mūsu ceļu par 3 stundām. Šo posmu izmanto principā tūristi, jo blakus iet lielā šoseja, kur ir lielāks ātruma ierobežojums. Piestājām Seligman un Kingman pilsētiņās, kur lielākoties ir suvenīru veikali, daži vēsturiski benzīntanki un ēstuves, kas liecināja, ka kādreiz vietējiem šeit klājās daudz labāk. Kingman pilsēta man vairāk patika, tai bija vēsturiskāka atmosfēra un interesanti atribūti.

Bija grūti braukt, nāca miegs, tad nu paņēmām nelielu pauzi jaukā ceļmalas krodziņā, kur iedzērām kafiju un uzēdām gardu zupu. Tad nu vairs atlika tikai ceļš līdz Losandželosai (~6 h), kur mums norezervēti apartamenti atkal caur airbnb (867 EUR uz visiem par 7 naktīm). Galā bijām ap 23:00, un tā kā diena bija ļoti gara, taisnā ceļā devāmies uz gultu.

18. diena (13.09.) Laguna Beach & San Diego

Izgulējāmies un braucām uz skaistu pludmali Laguna beach, kas atrodas ~ 50 jūdzes uz dienvidiem no Losandželosas. Pastaigājuši nedaudz pa piekrasti, Tripadvisor atrodam lielisku daineri Ruby’s diner, kur pasūtām burgerus, salātus kartupeļu vietā, un ieturam kārtīgas brokastis.

Nākamā pieturvieta un dienas galvenā aktivitāte ir San Diego zoodārzs (48$ no pers.). Šeit pavadām vairākas stundas, sākumā apskatot koala lācīšus un tad izbraucot tūri ar divstāvīgu autobusu. Nolemjam pastaigāties un apskatīt polārlāci, lauvas un leopardus, ziloņus, čūskas, bruņurupučus. Izbraucām arī ar gaisa tramvaju, no kurienes zvēru aplokus skatījām no augšas. Izstāvējām rindu pie pandas, tad apskatījām tīģeri un nobeigumā gorillas. Kopumā San Diego zoo man ļoti patika, tas bija interesants un vērts tur pavadīt arī pilnu dienu. Mēs palikām līdz pat slēgšanai un apskatījām lielāko daļu, bet ne visu.

Pēc tam piebraucām apskatīt slaveno Hotel Del Coronado, kur filmēta filma “Džezā tikai meitenes” un apmetušās neskaitāmas slavenības. Tad pastaigājām gar San Diego piekrasti Navy Pier, redzējām kādreiz lielāko Amerikas kuģi armijas vajadzībām. Sagaidījām saulrietu un lēnā garā virzījāmies atpakaļ uz LA pusi.

19. diena (14.09.) Universal Studios

Šī diena veltīta izklaidei Universal Studios Holywood. Ap 10:00 ieradāmies parkā un palikām līdz pat slēgšanai 18:30. Par šo parku ilgi domājām jā vai nē, jo cena ir augsta (200 $ uz abiem), bet nolēmām, ka jābrauc, ja jau esam tik tālu tikuši. Pie ieejas ir sarkanais paklājs un skan filmu sākuma skaņu celiņš. Esam intriģēti un dodamies iekšā. Sākām ar Studio tour, kur iekāpām busiņā un mūs izvadāja pa milzīgo teritoriju, kur stāv atribūti dažādām filmām, seriāliem. Rdzējām S. Spīlberga “Jaws” haizivi, kuģi no “King Kong”, Hičkoka Psycho, ēkas Ņujorkas, Eiropas ainām, Wisteria Lane no Bīstamajām mājsaimniecēm u.c.. Iebraucām vienā no angāriem, kur ar iepriekš izdalītajām 3D brillēm vērojām King Kong tuvplānā, kā arī bijām iesaistīti Fast and Furious glābšanas misijā. Jāsaka, ka tik kvalitatīvas 3D atrakcijas nekur vēl nebiju redzējusi un izjutusi. Kolosāli! Vēlāk devāmies uz Jurassic Park ride, kur tikām pirmajā rindā, iebraucām pa vārtiem kā no filmas 1. daļas, redzējām dinozaurus un izmirkām cauri slapji.

Tad gājām uz Mummy ride, kur tumsā traucāmies ar vagoniņu un sajutām vaboles gar kājām. Pēc tam Transformers ride, kur pat gaidīšana rindā ir interesanta, viss ieturēts vienā militārā stilā un pašā braucienā patiesi bija sajūta, ka traucamies lejā no debesskrāpja. Bijām arī uz Minions, Shrek, dzīvnieku-aktieru šovu, specefektu šovu, Water World šovu. Pastaigājāmies pa Springfīldu un satikām Mārdžu un Lisu, izbraucām Simpsons Ride, ēdām Krusty burger, izstaigājām parka teritoriju un mīļākās atrakcijas izbraucām vēlreiz. Fantastiska diena un izklaide. Man ļoti patika. Vakarā devāmies uz nedaudz glaunāku restorānu.

20. diena (15.09.) Joshua Tree Park

No rīta pamodāmies un secinājām, ka ir apmācies, tādēļ nolēmām pludmales vietā braukt uz kaktusu parku Joshua Tree. Diemžēl pa ceļam sāka līt un laiks neuzlabojās. Parkā bija daudz vēsāks nekā Los Angeles un mēs nebijām pienācīgi apģērbušies. Tomēr bijām mērojuši garu ceļu tāpēc galvenās apskates vietas apmeklējām un izgājām vienu taku Hidden Valley. Šī vieta atgādina Flinstonu multfilmu ar saviem akmeņu krāvumiem. Tālāk devāmies uz Keys View, no kurienes paveras burvīgs skats, taču mums neveicās, jo lietus dēļ bija bieza migla un nevarējām neko saskatīt tālāk par 5 metriem. Tad braucām uz Jumbo Rocks, kur izkāpām tikai lai nofotografēties un pēc tam uz Cholla Cactus Garden. Šī bija ļoti skaista vieta. Jāsaka, ka ar kaktusiem ir jābūt uzmanīgiem, jo trijiem no mums četriem sanāca sadurties.

Pēdējā apskates vieta bija Cottonwood Springs, kas nedaudz atgādināja tropiskus džungļus. Taka šajā vietā jāveic vairākas stundas, tādēļ nolēmām neiet. Neliela vilšanās laikapstākļu dēļ, bet parks ir skaists, interesants un to ir vērts redzēt. Atpakaļceļā paēdām Ruby’s diner un iebraucām veikalos Desert Hills Premium Outlets. Atradām daudz vērtīgu ķērienu kā piemēram, Tommy Hilfiger, Guess džinsas par 20 $ u.c.

21. diena (16.09.) Santa Monica Beach, Venice, Getty center, Mulholland Drive, Holywood Bld, Griffith Observatory

Šorīt saulīte atkal lutināja un devāmies taisnā ceļā uz Santa Monica pludmali, kur beidzot nopeldējāmies Klusajā okeānā, sauļojāmies un atpūtāmies. Pēc vairākām stundām aizgājām uz turpat esošo Bubba Gump Shrimp, kur vēlējāmies paēst pēc Forrest Gump filmas noskatīšanās. Paņēmām dažāda veida garneles ar mērcēm. Bija garšīgi, bet vieta nav no tām lētākajām un garneles arī nav pārāk sātīgas.

Tālāk braucām uz Venisu (Venice), kur pastaigājāmies pa kanāla tiltiņiem un aplūkojām skaistas savrupmājas. Aizgājām arī līdz slavenajai pludmalei Venice beach, kur sastapām daudz dīvaiņu. Pludmalē var uzspēlēt basketbolu, tur atrodas trenažieri, dažādi veikaliņi.

Ilgi neuzkavējāmies, jo nākamā vieta mūsu plānā ir Getija centrs (Getty center). Ieeja šajā centrā ir bezmaksas, jāsamaksā tikai par autostāvvietu 15$. Šajā centrā ir greznas, gaišas ēkas, kurās iekārtots muzejs, kā arī pasakaini skaisti dārzi. Apbrīnojuši šo vietu un izstaigājuši gandrīz visu teritoriju, braucām pa Mulholland Drive, kur paveras skaisti skati un daudzām slavenībām ir savrupmājas, villas.

Pastaigājām pa slaveno Holivudas bulvāri (Holywood Walk of Fame), atradām dažu slavenību zvaigznes, uzkāpām tirdzniecības centrā, lai nofotografētu ielu no augšas. Izrādās, ka bijām atstājuši auto neatļautā vietā (zīmes ir diezgan nesaprotamas un bieži ir grūti orientēties, kur var stāvēt, turklāt informācija atšķiras dažādās nedēļas dienās, laikos) un dabūjām 73 $ sodu. Noslēgumā aizbraucām uz Grifita observatoriju (Griffith Observatory), kur ir interesantas ekspozīcijas un skats uz Losandželosu.

22. diena (17.09.) Malibu & shopping (Ross, outlets, Wallmart)

Kamēr Santa ar Klāvu brauca uz Laura Liberta uzņēmumu Printful, mēs ar vīru atpūtāmies nomaļā Malibu pludmalē ar milzīgiem viļņiem. Pludmalē bija maz cilvēku un pilnīgs miers, ja neskaita dārgumu meklētājus ar saviem pīkstuļiem Redzējām okeānā turpat peldamies roni.

Visu atlikušo dienu pavadījām veikalos – Ross, Citadel outlets un Wallmart. Iepirkām nepieciešamo un vēlamo sev un citiem, līdz sāka mākt šaubas vai tas viss salīdīs koferos. Nopirkām arī 2 Samsonite nododamos cietos čemodānus (katrs ~100 $). Principā vietējo dizaineru produktus uz atlaidēm var atrast vismaz 5x lētāk nekā Latvijā. Amerikā iepirkties ir tik izdevīgi, ka grēks to neizmantot. Vakarā priecājāmies par nopirkto, viens otram atrādījām un centāmies visu salikt, lai rīt nav ilgi jākrāmējas.

23. diena (18.09. un 19.09.) Venice beach & mājupceļš

Šodien ir mūsu pēdējā diena Amerikā, tādēļ no rīta aizbraucām līdz Venisai (Venice) un izbaudījām pēdējos saules starus. Pāris stundas pasauļojāmies un izpeldējāmies, tad devāmies uz mūsu apartamentiem salikt pēdējās mantas un nosvērt čemodānus. Divi lielie čemodāni, 2 rokas bagāžas + mugursoma pilnīgi noteikti neietilpst atļautajā bagāžas normā, bet cerējām uz to labāko. Lidostā gribējām ierasties laicīgi, jo jānodod arī auto Budget nomā. Ar auto un arī ar bagāžu viss noritēja veiksmīgi, mums atļāva pārsniegt vairākus kilogramus.

Tālāk sekoja 10 stundu garš lidojums no Losandželosas uz Stokholmu. Kavējos atmiņās par ceļojumu, skatījos bildes un priecājos, ka mums viss izdevās un, ka šis bija fantastisks ceļojums! Zviedrijā jau bija pienākusi nākamā diena – 19. septembris, lidostā bija jāgaida vēl 4 stundas. Nogurums darīja savu un mēs ar Santu nedaudz pagulējām. Nepilnas stundas lidojumā no Stokholmas uz Rīgu, aizmigu pie pacelšanās un pamodos, kad lidmašīna jau laidās lejā. Mājās izkrāmējām čemodānus, jo aizmigt uzreiz tāpat nevarējām. Laika zonas maiņa mūs vēl ietekmēja pāris dienas, kad pamosties četros no rīta un vairs nevari aizmigt, savukārt pa dienas vidu nāca miegs. Kopumā mūsu 3,5 nedēļu ceļojums izvērtās neaizmirstams. Mēs tik daudz ko redzējām, izbaudījām un guvām tik pozitīvas emocijas. Ir ļoti daudz iemeslu, lai atkal atgrieztos. Paldies Tev, Amerika!

Aptuvenie izdevumi (2 pers.), kopsavilkums:

Biļetes – 1426,50 $

Pārlidojums – 376,20 $

Metro no lidostas Ņujorkā – 22 $

Degviela – 380$

Auto noma Austrumkrastā – 93$

Auto noma Rietumkrastā – 445 $

Ēšana ~1030 $

Ceļojuma apdrošināšana – 57$

ESTA – 28$

Iepirkšanās + suvenīri ~1450 $

Apskates objekti:

Ieejas karte Nacionālajos parkos – 20$

Kuģītis Niagāras ūdenskritumā – 34$

Alcatraz salas ekskursija – 60$

Šovs Lasvegasā – 108$

Monument Valley – 15$

Empire State building – 64$

Universal Studios 1 day pass – 190$

San Diego zoo – 96$

Getty Center, LA stāvvieta – 7,50$

Naktsmītnes:

New York Marriott East Side – 248$

Syracuse (29.-31.08.) – 95$

AirBnB Los Angeles (pirmās 2 naktis) – 138,50$

San Francisko (Good night Inn, Redwood) – 120 $

5th Street Inn (Mariposa) – 75$

Days Inn Bakersfield – 32,40$

Ceasars Palace, Las Vegas – 300$

Days Inn St. George – 36 $

Holiday Inn Express Hotels Page – 273$

AirBnB Los Angeles (7 naktis) – 487,50 $

KOPĀ: ~7800 USD



Seko līdzi svaigākajiem jaunumiem

Uzzini par jaunākajiem ceļojumiem un aktualitātēm pirmais