Mīlestības saliņa

  • 1 min lasīšanai
  • 23 foto

Viens no Ķemeru parka arhitektūras izteiksmīgākajiem objektiem ir Mīlestības saliņa! Domājot par gada romantiskāko dienu - Valentīndienu, mēs sarīkojam randiņu uz tās... Jā, šeit noteikti ir padarbojies laika zobs un skaistā vieta prasīties prasās pēc restaurācijas... Un tomēr pat tagad tur jaušama mīlestības aura. Ne velti uz šejieni brauc daudzi jaunlaulātie, lai atstātu savas atslēdziņas, lai kopā rokrokā ietu pāri tiltiņam un iemūžinātu savu skaisto mirkli. Arī mēs tur pabijām.

Uz mākslīgi izveidotās saliņas Vēršupītes kanāla noslēgumā jau kopš 19.gs. atradies kokgriezumiem bagātīgi rotāts paviljons, kas nopostīts pirmā pasaules kara laikā. Tagadējā mūra rotonda uzcelta 1928.gadā pēc arhitekta Fridriha Skujiņa projekta. Te atradās kafijas paviljons, kur kūrorta viesiem piedāvāja bezalkoholiskos dzērienus, tēju un kafiju ar uzkodām un izklaidei bija uzstādīts radio. Padomju laikā pie „Mīlestības saliņas” notika Bērnības svētki.

Rotonda laika gaitā ir stipri cietusi, un tai nepieciešami atjaunošanas darbi, tomēr romantiskais klusums visapkārt vēl joprojām šķiet valdzinošs. Pie saliņas ir mūrēta terase uz laivu piestātni. Ar nelielām laiviņām bija iespējams braukāt pa Vēršupīti un kanālu sistēmu. Uz paviljona augšējo platformiņu ved kāpnes.

Veselības atgūšana un atpūta nav iedomājama bez pastaigām svaigā gaisā. Tādēļ jau 1838. gadā Ķemeru kūrortā sāka veidot ainavu parku ar celiņu tīklu un dabas ainavā iesaistītiem arhitektūras elementiem – paviljoniem, rotondām. Pāri līkumotajai Vēršupītei, kas cauri parkam tek uz Slokas ezeru, uzcelti vairāki tiltiņi – „Muzikālais” ar notiņām margās, „Nopūtu”, „Kaprīžu” un citi. Vietās, kur upītē ietek sēravoti, tumšais ūdens iekrāsojas bālgans, bet gaisu piepilda īpašais sēra aromāts.

Vērts izstaigāt arī pārējo parka daļu un Vēršupītes līkumus, pāri kuriem pārmests vairāk nekā 10 romantisku tiltiņu.

Weekends-idejas tavām brīvdienām

foto - Andtis.G



Seko līdzi svaigākajiem jaunumiem

Uzzini par jaunākajiem ceļojumiem un aktualitātēm pirmais