Ar Austriju sirdī

  • 2 min lasīšanai

Nesen atgriezos no kārtējā ceļojuma pa Austriju ,bet kaut kā nesanāca laika un iedvesmas kaut ko uzrakstīt.Katram,kurš sācis ceļot,ir sava favorītvalsts,jeb vienkārši sakot-valsts,kurā gribas atgriezties vēl un vēl...Kādam tā ir Itālija,kādam Spānija,bet man,viennozīmīgi-Austrija.Iespējams,kādreiz esmu bijis austrietis,ja ticam reinkarnācijai.Jeb vienkārši šī valsts mani ir paņēmusi ar savu šarmu-brīnumaino dabu,kalniem,pilīm,ar Austrijai raksturīgajām ,skaistajām mājām,sirsnīgajiem cilvēkiem.Kā reiz sacīja kāds cilvēks,kurš pārcēlies no LV uz dzīvi Austrijā-ka man esot rozā brilles,attiecībā uz Austriju ! Varbūt,nenoliegšu,man Austrijā patīk viss-tādēļ turp dodos katru gadu.Šis cilvēks man centās šīs rozā brilles noņemt....,bet veltīgi ! Jā,tās tika nedaudz ar dubļiem aplietas,bet es tās nomazgāju-un tās atkal ir skaisti rozā.Es,protams,saprotu,ka nav ideālu zemju,nav ideālu cilvēku,bet būtiskākais ir tas,kā Tu pats uztver visu ap sevi un citus cilvēkus.Vai proti saskatīt labo,vai redzi tikai slikto ? Un vēl ir svarīgi,kā Tu pats sevi pasniedz otram-ja pats esi pozitīvs,tad arī citus piesaisti ar tādām pašām īpašībām.

Labi,metam pie malas filozofēšanu un atgriežamies pie,vecās,labās Austrijas.

Austrijas apmeklējums,jebkurā gadalaikā ir ar savu burvību.Un pavasarī,kad zied viss un ziedu smaržas sajaucas vienā -apreibinoši,jaukā kokteilī,tas ir kas īpašs ! Kā jau katru gadu,arī šogad ieradāmies Austrijā aprīļa beigās.Šajā laikā vēl nav tūristu un viesnīcas, lielāko ties, ir brīvas.Pirmais pieturas punkts mums bija Niederosterreich,kur dzīvojām pie vīndara Pochera.Apbraukājām Weinviertel jaukākās vietas,degustējām vīnus,apspriedām ar saimnieku aktuālākos jaunumus,apmeklējām Windmuhle(vēja dzirnavas) . Nākošā dislokācijas vieta bija St.Gilgena,kur ieradāmies 1.maija priekšvakarā.Tas bija ļoti jauks Gasthaus,St.Gilgenas nomalē.

Saimniece iedod mums atslēgas,pavēstī,ka mēs esot vienīgie viesi šobrīd un 24.stundas būšot vieni pa visu Gasthaus.Iedod mums atslēgas,arī viesu nama-un aizbrauc.Varat iedomāties-atbrauc svešs pārītis no LV ,pasi nepaprasa,iedod atslēgas un dzīvo nost ! Bet ja gadās negodīgs cilvēks-iznes visu-sākot ar alkoholu un beidzot ar kafijas automātu.Bet acīm redzot,Austrijā tā nenotiek.No rīta mums brokastu galdā sakrauti ēdieni-kā karaļu pārim.Kafija,augļi,kūka !

Jā,Austrijā 1.maijā viss ir slēgts-veikali,muzeji,iestādes-cilvēki atpūšas,jā arī darba cilvēkiem jāatpūšas.

Vēl kāda nianse-Austrijā nav apsargu-ne lielveikalos,ne viesnīcās.Laikam nav tādas nepieciešamības.

Protams,ir lietas,kas mums liekas dīvainas.Izrādās,ka Austrijā maksā nodokli par TV un radio izmantošanu.Un arī par baznīcu ietur samaksu-tātad baznīca nav atdalīta no valsts.Ceļojuma laikā cenšamies arī prezentēt savu valsti,stāstīt par dzīvi Latvijā.Parasti viesu namu saimniekiem dāvinam Melnu Balzāmu un bukletus,vācu valodā,par Latviju.Savukārt austrieši mūs cienā ar saviem lauku labumiem-vīnu,obstbrand,brettljausse.Parasti visi zin,kur ir Latvija,zin,kas ir Rīga un zin,ka mums ir eiro.Vislielāko izbrīnu izraisa mūsu bērnu brīvlaika ilgums,viņi jautā,kur liekam bērnus visu vasaru ? Piebildīšu,ka Austrijā vasaras brīvlaiks ilgst no 21.jūlija līdz 15.septembrim.

Interesanta Austrijā ir auto apdrošināšana.Tā ir piesaistīta auto numuram ! Ja Tev ir 3.auto,vari drošināt vienu un numura zīmi pārlikt uz citu,sev piederošu auto !

Agrāk domāju,interesanti,abas valstis,gan Austrija,gan Latvija,ir ES,bet atšķirības ir milzīgas.Austrijā cilvēki ir smaidīgi,mierīgi,apmierināti.Bet pie mums,pa lielam,drūmi,bēdīgi.Tad sapratu,kur tas āķis.Austrieši saņem pieklājīgu algu,brauc ar labiem auto-pa labiem ceļiem,bauda sociālās garantijas....kādēļ gan nesmaidīt ? Pie mums,Rimi kasiere uz rokas saņem 200-250 eiro,bet kasiere Billā ,vai Spar-1200-1600 eiro,mums bērnu nauda-padsmit eiro mēnesī,bet Austrijā-200 eiro.Mūsu uzņēmējs darbojas savā kafejnīcā un gaida,kad ieradīsies kāds no pārbaudošajām instancēm-PVD,Darba inspekcija,Sanitārā inspekcija...utt....un sastādīs aktu ! Par ko ? Nu atrast kur piesieties var vienmēr,ka tik ir vēlme.Bet austrieši brīnās-kas ir PVD un citi,kas uzliek sodus ? Viņiem tādu nav ! Labākais stimuls,lai viss atbilstu-ir klients !!! Tas aizies pie konkurenta,ja kas nepatiks !

Īsāk sakot-mūs nomāc mūžīgās sadzīves lietas,kuras risinam katru dienu,katru brīdi un tādēļ arī nevaram atvērties.Tās neļauj būt brīviem un neatkarīgiem.

Hm,varbūt man vecumdienas pavadīt Austrijā,kaut kur Štīrijas vīna dārza pakājē ? Laba ideja...,bet,kā teiktu Godmanis,ir viens āķis ! Un tā ir nauda,precīzāk tās trūkums.Labi,pat ja pieņemam,ka man tā būtu,bet tas vēl nenozīmē,ka varu nopirkt māju,vai īpašumu.Izrādās ka Austrijā,lai nopirktu īpašumu,ir jāpierāda,kur esi ņēmis naudu ! Tagad saprotu,kādēļ tur nav jauno krievu...jo viņi nevar savu naudu legalizēt...,ja nu vienīgi izgrozīt caur mūsu ABLV banku....Skaidrs,darīšu sekojoši-uzcelšu šeit māju uz riteņiem un tad aizvilkšu visskaistākajā vietā,Austrijā.Diez vai šādu risinājumu viņi būs paredzējuši,bet kamēr mainīs likumus,kā mani no turienes aiztransportēt-es jau būšu citā vietā.



Seko līdzi svaigākajiem jaunumiem

Uzzini par jaunākajiem ceļojumiem un aktualitātēm pirmais