Kenija - zeme,ko iemil un grib atkal atgriezties.

  • 3 min lasīšanai

Vispirms atvainojos, ka rakstu ar tastaturu, kam nav lavieshu rakstu zimes un gribu tikai dazhas lietas uzrakstt un pievienot jau iepriekshejo autoru brnishjigajiem celjojuma aprakstiem.

Kenija bijam no 17.decembra lidz vecgada vakaram. 31.12.14. izlidojam atpakal uz Vaciju. Esmu sho zemi iemilejusi, nekad ieprieks nedomaju, ka taa mani tik dzilji emocionali aizkustinas. Es neatkartoshu, ko jau citi aprakstu autori rakstijushi par neatkartojami skaisto un daudzveidigo dabu, par safari un vienreizejamiem iespaidiem redzet zoodarzu dzivniekus briivaa dabaa. Vismaz no cilvekiem vinji safari ir pasargati!!! Un neviens zoodarzs nevar aizstaat brivibu!

Zilonji dienaa nostaigaa varbut vairaak kaa 20-30 km, vakaros vinji lielaas saimees vai atseviskjaas gimenees iet Kilimandzaro virzienaa (es runaju par Amboseli safari) ,kur kalna pakajee vinji pavada nakti.No rita ar pirmo gaisminju vinji iet atkal visiezhaak kolonaa viens aiz otra meklet savus ganibu laukus. Un vakaraa atkal Kilimandzro virzienaa.

No bernibas atceros briesmigu skatu no Rigas zoodarza, kur 2 vai 3 zilonji staaveja visu dienu uz vietas mazaa laukuminjaa un pie kaajas bija kjeede. Vai tas nav drausmigi??? Un tad cilveku sashutums, ka zoodarzos dzivnieki dazhreiz nogalina savus mazuljus!!! Vai pashi gribetu savus beernus cietumos uzaudzinaat?

Gari rakstit negribu, tikai mazliet par emocijaam un dazhu informaciju tiem ,kas gatavojas Keniju apmeklet.

Ziemassvetku laiks parasti nav cenu zinjaa izdevigs , bet mums shogad ljoti paveicaas, jo Eiropaa daudzi informacijas trukuma delj baidijaas no ebolas un teroristu uzbrukumiem. Lidz ar to viesnicas nebija ar Eiropas turiestiem pilnas, bet Mombasas Beach Hotelii Ziemassvetkus svineja elitaraa sabiedriba no Nairobi .Tas esot presidenta Keniatas klans, kam piederot 17% no Kenijas.

Bet gribu pavisam ko citu staastit.

Ieprieks nebijaam neko rezervejushi, safari internetaa bija daudz dargaki nekaa uz vietas. Pirmo reizi noejot pludmalee (hotelis atrodas stavkrastaa), tikaam tulit uzrunati ,vai pirmo reizi Kenijaa, vai esam internetaa jau kaut ko rezervejusi, tad puisis jau svilpa nakoshajam un tas naca ar piedavujumiem un prospektiem.Es jau salasijusies par beachboy-iem negribeju sarunas ielaisties. Bet vinji ir labi marketinga psihologi un prot parliecinat . Un te es gribu visiem ieteikt, droshi uz vinjiem var paljauties. Vinju interesees ir ilgstoshi uzturet savu minibiznesu kaa starpniekiem,vinji neapkraps. Man velak bija kauns , ka taa par vinjiem domaju. Tas ,ko vinji raada prospektos un to programmu ,ko sola ,vards vardaa izpilda. Tikam aizvesti uz biroju, tur seezh istie pasutijuma pienjemeji. Pirmais iespaids bija ,esam slazdaa. Kantoris tads kaa Krievijaa Stalina laikos, tikai Stalina bildes vieta, Kenijas prezidenta (tautas nemileta) bilde pie sienas. Vecs masivs rakstamgalds pilns nokrauts ar visadu valutu naudas ziimem. Mums piedavaa izljodzitus ,vecus kreslus.Sezham un gaidam,kamer boss ar naudas mashinu baknotes saskaita, pie durvim stav viens milzenis ar telefonu rokas,musu starpnieks Paols sturiti tads paviam mazins likaas. Pludmalee vins bija boss starp parejiem beachboy-iem. Nu bet tie tikai pirmie maldinoshie iespaidi! Kad nauda bija saskaitita, boss laipni ar mums beidzot arii sasveicinajas, atri vienojaamies par cenu, kas bija puse no internetaa redzetaas un 1/3 mazak neka hotelii piedavataa. Ar kreditkarti samaksajaam un naktii puschetros bija izbraukshana uz 4 dienu safari Tsavo West un Tsavo East. Brauceji bijam divi -es un mans viirs, pavadonis Tomass un shoferits Jacksons.Viss busins musu ricibaa!!!!

Te tikai gribu piebilst, ka organizetaja braucienaa caur biroju nekad tadas ekstras nebutu. Tomass par mums no sirds rupejas un Jacksons pie katra zilonja, katra strausa u.c. dzivnieka pec musu veleshanas apstajaas. Pasham arii acs kaa erglim uztreneta, vins redzeja ari visus mazos dzivniecinjus un arii retos.

Tie beachboys nav ne uzbazigi , ne nekaunigi, tas ir vinju darbs, taa ir vienigaa iespeja vinjiem kadu shilinu nopelnit. Labu darbu Kenija varot tikai caur "sakariem" un pazishanos dabut. Trucigo vecaku berniem nav ne izglitibas , ne sakaru. Vinji var but laimigi , ja izcina savu vietu pludmalee. Un vinji ljoti labi "pludmales skolaa" apguvushi vacu valodu, anglju vinji prot, ja kaut pamatskolaa gajushi.Tatad nebaidities, bet atbalstit!

Vini ljoti priecajas par pildspalvam, par ziepem, shampuniem u.c. hiegienas precem, jo tur taas ir ljoti dargas.Arii apgerbu panjemiet tadu , ko nav zhel atstat.Vinji labprat pienjems musu vecos mobilos tefonus, pukstenjus un zekjes. Es to nezinaju, man bija zheel, ka tik maz bija ,ko iedot. Tapec gribu ieteikt jums, panjemiet droshi ko tadu lidzi un jus redzesiet prieku sho cilveku sejas. Pats devejs tachu arii dodot bagats top!

Mums nebija nekadu profilaktisko poshu, ne malarijas tableshu, tikai pretodu lidzeklis. Decembrii nevienu odu neredzejaam, ne Mombasa,ne safari. Es nezinu ar par citiem meneshiem.Nevajag sevi lieki indet!



Seko līdzi svaigākajiem jaunumiem

Uzzini par jaunākajiem ceļojumiem un aktualitātēm pirmais